Tuesday, March 9, 2010

Kadang-kadang, ini berlaku...

I tak pernah tahu yang my bf pun suka nak sebok-sebok jugak perihal hari tunang kami nanti.
I selalu fikir, yang lelaki tak suke ambil tahu tentang hal remeh-temeh ni. Sampailah satu-satu die komen itu ini...

  • I've decided to wear pink on my E-day. Tapi, he refuse to wear pink and asked me to wear purple instead. Alasannyer, die tak de baju melayu warna pink. Haish. Tapi, I tetap nak pink colour jugak. Pedulikkkk. Hehe. I mesti akan ajak die ke Jakel and konon-konon tengokkan kain baju melayu untuk die. Dan, tadaa, i akan suruh die beli kain baju melayu colour pink. Heh-heh-heh.
  • At first, I cuma nak bertukar-tukar hantaran 5 berbalas 7. Dah buat budget semuanya. Alih-alih, die nak 7 berbalas 9. Haish. Budget pon increase. Sobs. Terpaksa akur. Tak boleh nak argue dah tentang ni ngan die sebabnye, takde modal la nak argue itu ini. Sobs.
  • I told him that I'm going to have a mini pelamin on my E-day. Sebab I nak sarung cincin sambil duduk atas kerusi. I takley duduk bersimpuh lame-lame, kang kaki kebas. Betul-betul bukan melayu perempuan terakhir la I ni. Haha. Eyh, eyh, tibe-tibe die pon sebok nak naik pelamin nak adakan sesi menyarung cincin jugak. Eyh, eyh betul la. Dah tak pasal-pasal I terpaksa potong budget sane sikit, sini sikit semata nak cater a nice cincin tunang for him. I dah tak boleh nak adakan candy buffet untuk tetamu saya dah. Sobs.
  • Kami berbincang tentang kain untuk akad nikah sebelumnya. Boleh, pagi-pagi dia msg I, cakap, "Tadi masa mandi, terfikir nak pakai colour silver la time akad nikah nanti". I mati-mati cakap, no, no, no.. we're going to wear white during our nikah nnt. Hoh. I tatau la macam mane nanti time nak pilih kain nanti. Siapa yang menang yer, nanti? Harus kite tunggu nanti. Ha-ha.

Untung nye la kamu wahai B2B yang lain, kalau pasangan kamu serah bulat-bulat semuanya pada kamu. Kan?. Bahagia.




34 comments:

Syima Boyd said...

hye...
saya lah tu...
terlampau bulat sangat pun pening sbb 'I TAK KISAH...I TAK KISAHHHH!!!' tension!

Reen Tart Nenas said...

tapi kalau tak kisah pun stress gaks... tp selepas berterus terang dgn si dia, baru dia faham, pendapatnye juga penting :)
takper, lelaki ni boleh bawa berbincang sbb mereka mampu berfikir ikut akal fikiran, perempuan nie, boleh gak ikut akal fikiran, tp emosi pun ada gaks terlebey :p

anyway, boleh punyer cik belle pujuk si dia tu... manja2 la sket :p

my note said...

erm...

Klu pihak lelaki x mau ambik taw langsung pown susah, nanti panjang celoteh "radio buruk" ( membebel - org laki klu dh start celoteh huhuhu x thn

saya prefer, klu dua belah pihak duduk berbincang... huhuhuhu

anyway, cik belle mesti leh pujuk ..

♥♥relyza♥♥ said...

ahhaha
tak untung mana pun
memeningkan lagi adalah...memula tanya "i tak kisah", "i ikut aje"...
tp pas kita dah decide, tunggu nak finalize-kan & tunjuk kat dia, dan dan tu la dia nak komen itu, komen ini
jd lg tensen tau!

Cik Belle said...

Syima Boyd: hye dear. =) hehe. kalau i, i suke.. hahaha. tapi, mungkin sampai satu tahap, tension tuh wujud eyh. hehe. takpe, i wish u all the best k. =)

Reen: haa kan.. aish, saya ni dok fikir pendapat saya je. xadil plak xpk pendapat die. huhu. kene manja-manja eyh? haha. okies.

my note: insyaAllah, akan cube pujuk. hehee. nak tgk sape keras kepala. boleh? hehee. haish. =)

Cik Belle said...

♥♥relyza♥♥ : huish, itu tension. bile dah beli baru nak amek pot eyh. hehee. saya faham perasaan tuh. hehe. betul2 tensi eyh. sebab dah beli kan.. sabar sabar.. hee

sophisticated bridezilla said...

erkkk cik belle. i guess, segelintir kaum adam ni mmg dlm diam peka dlm bab2 ni, eh, komitmen penting and teamwork. my fiancee pon same je, dlm diam die rase itu lagi elok, ini leh kurangkan, itu better than ini. eh, kalah kite? *wink*

Elly Anaille said...

i lagi suka kalau ade feedback daripada both sides. senang utk brainstorm idea. as for me, bf saya ikut je. sukati u la, iyela, ikut u la.. itu jela yg die ckp. tapi bile i dah pilih ikut kepala i, tetiba tau lak nak ngomel. itula x kena, ini la x kena. ishhhh!!! geram mak!

Leonora Halim said...

cik Belle... ni lah boley dijadikan prektis... everything is about 'WE'... no longer bout u and i... pilih jgn tgh... sume leh settlenya... :)

p/s: tunang i mcm tu jugak.. hahah.. 'impian' dia lagi byk... at the end.. we've decided... my reception, my way.. his reception, his way... 3rd reception... OUR way.. :)

Xora said...

wah.. payah gak ye kalay en.tunang dah mula berminat nak tau itu ini :P nak tolak pendapat dia , sayang kan dia :P

NahWaL said...

laaa.bagus apa, tunang kita sama. HA HA HA. diorang prihatin. kekadang ai pon macam malas sesangat pk so tunang yang pk kan. lasak la apa nak jadik. hahahaha

fikaryna said...

hehe..bagus la..baru rase dihargai sbb dia pun penat2 mikir apa yg cantik..apa yg abik..huhu..

AmyMizzunderstood said...

hahahah he just like my husband!!! kadang2 dia lagi lebih dari kita...but sonok dpt orang mcm ni..sbb dia sgt memahami..and try to join kita jugak...kita senang sket nanti..cuma perbezaan pendapat akan buat kita gado2 manja..ahakss

(J.U.L.I.E) said...

owh atia.. tak besh kalo semer on kiter.. btol2.. sebab biler semer org tak kisah.. kiter pk2.. tp bler bg idea.. dr "tak kisah" tu.. trus kisah n kasik komen2 yg menyakitkan hati n perasaan.. akoo selaku ratu air mater mmg suker la ngamuk2 ni.. n yg penting at one point, pendapat pasangan kn amik kire sbb dier pon nak majlis ni perfect =)

Moose said...

i ok je kalau my fiance (ehem) nak kasi idea. sebab i prefer to discuss everything with him. sebab kalau takde feedback from him, i macam eh aku ni berangan sorang2 je....haha

si kecil said...

omg belle!! i'm with you!!
sebijik! hahaha...

kdg2 best gak..sbb rasa ada jugak org sama2 pikir ngn kita. tp kdg2 rasa mcm eyh eyh jugak..

for e-day saya nak pakai kaler pink jugak. mula2 dia tanak. pastu saya ckp, haa..takyah dtg. xpon, pakai je warna apa pon kalo tanak pakai pink..biar gamba jd buruk..haha..dia redha je kaler pink. pegi beli kain rituh pon..amik pakej..haha.

kalo tgk buku bajet tu..belek satu2..kalo sy tak pikir, dia tak pikir..bila sy nak apa2..dia komen2.

mcm amy ckp la..beza pendapat..majuk2 ngade. haha..

diri aku said...

cik belle, klu de sama2 memikir lg best, baru lah rasa perasaan nak hidup bersama, kalu sorg2 macam u, u, i, i.kan xseronok tu..meh kte gaduh2 sket..heheh..

fiza said...

atia..hehehe...ye la..da bli baju dayang2 kaler pink kan...hehe...dulu mase fiza tunang pun,hubby yg decide nak kaler purple...huhu...n fiza ikutkan je...n nikah plak mak mertua nak kaler putih..n fiza pun ikutkan jugak...hehe...cume tema wedding kaler gold je fiza pilih sndri..hehe

Cik Belle said...

sophisticated bridezilla: lynda, i suke la bile u cakap pasal teamwork. hihi. harap teamwork kami success la hendaknyer. huhu

Elly Anaille: bab rumah dah siap pahat berbunyi ni yang tak tahan ni. haha. elly, betul la cakap u, senang nak brainstorm idea kan if both give opinion memasing. hehe.

Leonora Halim: suke la ur advise, everything about 'WE'. hehe. wow, u ade sampai 3rd reception, lucky u, girl. all the best! =)

Cik Belle said...

Xora: haa betul tu xora. serba salah jadinya. nak tolak kan, takut kecik hati pulak. huhu. betul2 kene pandai susun kata tau. heh.

NahWaL: hihi. boleh la ikut ur style camni, kalau ade bab malas pk, ok, serahkan terus kat die. hehee.

fikaryna: haah la betul la.. rasa la sikit die pon sebenarnye excited jugak. haha

AmyMizzunderstood: tettt. gado2 manje eyh. shuke shuke. haha

Cik Belle said...

(J.U.L.I.E): wah julie.. jadi ratu airmata plak ke skrg.. isk2. takmola sedey2.. die pon mesti nak yang terbaik kan.. hehee. yerla, aku ikut nasihat ko, kene amek kire jugak pendapat pasangan. hehe. julie, kalau nak nangis, bahu aku ade kalau nak pinjam. hee.

Moose: betul la cakap u, macam kite ni berangan sengsorang plak. hehe. feedback from him pon penting jugak eyh. ngee

si kecil: hehee. high-five sikit. haha. i kene ikut cara macam u jugakla.. i pon nak bitau die nnt gamba xcantek nanti,camne.. hihihi. kite suke bab majuk manje2, gado2 manje.. hikhik. Aww.

Cik Belle said...

diri aku: heheh, btul la tuh, kite kene ade gado2 sikit kan bab time perbezaan pendapat. hikhik. barula bole faham die camne camne. hikhik.

fiza: bagusla fiza nie.. hehe. semuanyer ikut je.. tak degil macam atia ni. hikhik. suke je nak ikut hati sendiri-sendiri. ngee

♥LAYLA RAHMAN ♥ said...

slowtalk dgn si dia..
mungkin nnt die xdemand dr kite..
yg penting 2-2 pihak kene setuju..
tp sy sgt syg tunang sy..
die serah everthing to me..ngeee
janji jgn pink..alamak!

Nad Nazira said...

bulat kecik, bulat besar..haha..semuanye bulat..ble terbace cik belle punye entry ni baru sedar macam senang je deal ngn husband dulu..hehe..sampai nad malas nak tanye. asek tak kesah je jawabnye baik aku buat sume sendiri..hehe..takpela..yang penting cik belle sayangkan cik abang cik belle tu kan..so kene apply konsep kerana sayang kuturutkan juaaaa.. :P

Leonora Halim said...

cik belle... lucky? huhu.. lagi pening kepala...

amy... gado2 manje ekk... heee.... menarek tuh...

.:ANN512:. said...

WOW!
Kita serupa! Oh my! we shud gossipin'..u know what? sometimes ur fiance lebih kurg sama mcm Ash..haha

tension kan? mula2 soh I buat suma..dia tak kisah..alih2 dan2 I nak book org tu, dia boleh tanak pulak..

last2, i slow talk ngan dia..fine. i buat, let say from 20, I choose my top 3 candidates for MUA,then sit down, show him their profile sume & tanya dia mana dia suka. dats it!

heee :)

ellfazira© said...

ai punye boyfie ckp TAK KISAH,TAK KISAH. when ai said tunang nnti pakai baby pink,he refused to. motif?aiyyoo..tp ai ttp nak jugak!kekekeke;p

hana yoriee said...

tunang saya telah menjadikan PINK sbg FORBIDDEN color in the attire of my W-day..huhu..

farahfatihah said...

incik tunang sya kata semua nya OK, OK,OK,itu je..langsung xda komunikasi y berkesan huhuh

ElyaElmo said...

ha3...perbezaan pendapat mcm ni best gak... akan membuatkan pasangan itu akan gaduh2 manja..salah sorang mmg kene beralah laa...give n take..
tapi tak bleh duk nak dgr kata2 sang lelaki je kan kan...kiter perempuan pun kene keluar2 kan point kite gak..kene bwk berbincang dgn hati yg sabar..:D

ellfazira© said...

elmo::tp last2 kite yg pasti menang..ekekke;p;p

Zahra Ashiqin said...

cik belle, sy jwb persoalan awk yg klu tng sy serah kan bulat2 semua pd sy? susah jgk, kadang2 ade perselisihan faham jgk, like me byk mende i uruskan sendiri, ok, i nak mcm ni,mcm tu...die ok je, tp klu tang yg die tak gemar, complain gak..
ssh jgk klu en tunang2 kite tak nak amek tahu, lelaki mmg mcm tu..tahu semua siap dah.

Fuchsia said...

haah la belle. kalo dia serah bulat2 kat kite mmg best sbb takyah nak gaduh2 kecik ati sumer.
ahaks.
sib baik sy dah lepas nih ;p

Squarecut Ring said...

LOL. samelah. My fiance pon sebok2 tentukan semua. Haha.

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014