Saturday, March 6, 2010

Custom made Tudung

Selepas berjalan-jalan lawat sane sini survey for tukang mekap dan tudung online, saya rasa saya mahu lawat butik ini nanti:

Lokasi:

No 9,
Jalan Boling Padang H 13/H
Seksyen 13
Shah Alam

(Landmark butik: Shop lot belakang Tesco Extra Shah Alam dekat Stadium Shah Alam)

Email:

hani1902@yahoo.com




Saya memang minat dengan style tudung sanggul tinggi ni. Heh.

Owh, they even can custom made your veil. Senang. Tak perlu pening kepala cari veil. Harga? Saya tak pasti. Tapi, ade die quote dalam blog die dalam 180-250. So, kalau tudung+veil, i rasa sungguh berbaloi-baloi dah. Bayangkan, veil sahaja da cecah ratusan. Belum tudung Ariani. Ratusan juga. Dengan simple beading. Huh, tak berbaloi i rasa. Ini, beading penuh, tak perlu nak sewe accersories dengan bridal boutique yang tentu-tentu charge kite tambahan lagi. Erk.

Jadi, langkah pertama, harus cari tukang jahit baju dulu, baru boleh tunjuk colour fabric baju dan jalan-jalan ke butik hannah, mintak quotation dan consultation untuk tudung+veil. Eyh, design manik kat tudung pon kene cuci-cuci mata juga nak design yang mane satu. Huhu.

Senang dengan MyHannah, die ade butik di Seksyen 13, boleh terus alter tudung ikut kesesuaian muka kita. Serahkan pada yang pakar. Heh. =P

Ada sesiapa pernah experience dengan MyHannah?


19 comments:

♥♥relyza♥♥ on March 6, 2010 at 9:26 AM said...

my designer suggest to me this kind of tudung.erk!
murah gak tu. arianni mahal sgt. pernah tanya kat gulati's...pergh! blh beli lace harga veil tu shj.

satria kelabu on March 6, 2010 at 9:52 AM said...

hi,

last week saye dah gi butik my hannah nih for my tudung nikah..

kat sane mmg senang sgt nak deal dgn owner nye yg sgt friendly =)

so nanti die boleh design kan tdung ikut customer request (jenis kain, jenis design,theme colour,shape tudung)

so saye rase better awak cari dulu kain untuk baju nikah and nanti lace baju tu awak boleh match kan dengan tudung...

so ape yg saye buat last week is bawak baju nikah and veil, match kan dengan design tudung..
harge tudung dalam rm200

hope this can help =)

ElyaElmo on March 6, 2010 at 3:35 PM said...

hi,i dah blogwalkingggg blog myHannah ni..mmg cantik2 design tudung die buat...
nnt u boleh try blogwalking blog koleksi vispera. member ni pun jahit tudung, nice jugak laaa...:)

Elly Anaille on March 6, 2010 at 5:29 PM said...

wheee thanks for the info! tgh mencari2 juge designer tudung ni. pening. pening.

si kecil on March 6, 2010 at 5:37 PM said...

koleksi vispera pon nice juga. dia design ikut kita nak. bleh tunjuk ke ape2 kt dia. tarikh tunang n nikah bila belle? vispera tgh buat contest bg tudung free tu.

ellfazira© on March 6, 2010 at 7:02 PM said...

thx 4 d info yunk..n ai suke jgk tdg sanggul tinggi tue..kalo blh nk cucuk langit u ols hark3

harzharun on March 6, 2010 at 9:20 PM said...

hi dear...lm plak x blog walking...ni singgah ur pages jap....dah bbrp entry i tertinggal....so how ur baju tunang?...dah finalize?...i pun suke pd butang2...baju tunang ada butang2...baju akad nikah nnti pun bbutang...nak pnggil cik butang?..hehe...
for tudung, mmg semua tudung yg u tunjuk tu cantik sgt...but 4 my opinion, tu semua sesuai bg yg xnak serabutkan kepala dgn crown 0r acsesori yg tampal2 tu la..juz wear dat tudung by itself...xyah dah btiara or apa sbb tudung tu dah cun..kalo nak pakai tiara jugak, i think, bek guna simple tudung yg ada diomon sikit2 je or xde pun xpe..br la x nmpk crowded...tu my pandangan la...

sophisticated bridezilla on March 6, 2010 at 9:36 PM said...

errkkk... bab tudung, mmg tak pandai sgt. no exprience in this. tapi saje nak comment gak nih, baju puteh - is it for nikah? sgt cantek. simple but wowww! tailoring kt mane ek?

~ thalhazlin ~ on March 7, 2010 at 7:11 AM said...

hurm. saya pun tengah cari tudung nikah. blogwalking & saya pun memang dah tertarik dengan butik online myhannah neh. maybe kalau berkesempatan akan ke sana nak tengok design tudung die juga. cantik kan tudung dia buat? ;p

hana yoriee on March 7, 2010 at 4:55 PM said...

hehe..skrg ni tgh pening..tudung myhannah or tudung vispera??tp hana lebih suka tudung vispera..=p

hana yoriee on March 7, 2010 at 4:55 PM said...

hehe..skrg ni tgh pening..tudung myhannah or tudung vispera??tp hana lebih suka tudung vispera..=p

Miss N on March 7, 2010 at 5:48 PM said...

salam~

tudung nikah n reception nisa mmg ambik dr my hannah~ sgt recommended..
beli online je..tak g pon butik die..
tp owner die sgt frenly..
bought it for rm180~lebih worth it dr ariani or vispera.. :p
sgt canteks~

tp as mention by cik satria kelabu a.k.a my fren izah..hihi..
better carik kain utk baju dulu..baru leh matching ngan tudung or ur veil~

Cik Belle on March 9, 2010 at 7:30 AM said...

relyza: tudung sanggul tinggi tu eyh? hehe. cantek kan? saye suke. hehe.

satria kelabu: thanks sangat awak! comment awak ni banyak membantu.. thanks banyak-banyak tau. hehe

ElyaElmo: dah tgk2 jugak. tapi prefer yang kite boleh walk-in and have consultation dengan owner. biasala i ni nak kene pegang kain, nak kene try kat muka dulu, hehe. tapi, memang koleksi vispera ni cantek2 jugak designnyer.. hihi

Cik Belle on March 9, 2010 at 7:32 AM said...

Elly Anaille: jangan lupe terjah butik MyHannah. huhu.

si kecil: huhu. tak pandaila nak karang-karang masuk contest. hehe. kasi orang lain menang la. hihi

ellfazira©: haha. nak cucuk langit eyh.. hihi. kene start simpan rambut panjang2 la ni.. so that boleh buat bun tinggi2. hehe.

Cik Belle on March 9, 2010 at 7:37 AM said...

harzharun: i setuju la ngan u. dah xperlu kan pakai aksesori lain dah. sebab dah sarat dah dgn manik ni.. i rase sesuai untuk nikah or tunang je la kot tudung camni.. kalau reception, kene cari yg simple2 je. nak pakai tiara lagi kan. huhu. thx for the comment. hee

sophisticated bridezilla: baju tuh u kene tanye owner MyHannah. sebab ni adik die yang kawen. i pun suke cutting die. sangat cantek. hihi. kemas je nampak kan.

~ thalhazlin ~: cantek kan.. nanti kalau dah singgah, boleh la buat special entry untuk MyHannah ni. hehe

Cik Belle on March 9, 2010 at 7:41 AM said...

hana yoriee: takpe hana.. boleh try msg2 ngan due-due ni. then, choose wisely. InsyaAllah, berbaloi. hee. like me, i lagi suke having consultation face-to-face. hehe. lepas tuh ade sesi fitting skali kan. senang sbb dekat je shah alam. hee. abes kelas, boleh p singgah kejap.hehe.

Miss N: 2 - 2 pon tempah kat MyHannah eyh, nisa.. wah, dari pengantin sendiri da komen begini, harusla kene terjah butik ni. huehue

MY on March 16, 2010 at 9:31 AM said...

nice lah that price.. ari tue ada g tgk kat dezahra.. ada tudung inner yg design batu2 ala2 untuk wedding purpose. sgt simple. cuma kat awning. yg tu ja dah rm269 cmtue.. boleh custom made. tapi klu tempah rasanya lebih2 mahal.

Fzah Ruslan on July 30, 2010 at 4:09 AM said...

Dear Belle,

Weddings have been my favourite subject since like forever. So I fancy reading your blog. Dah more than half of your entries kot I've read. =)

And I feel terpanggil untuk drop a comment on this one entry, entry pasal tudung.

Anyway, tudung dengan sanggul tinggi dah macam trend sekarang di Malaysia kan. The first time I saw it was when I was in Istanbul. Young ladies over there memang semua kot bertudung bersanggul tinggi.

Though, I don't know if they're aware that Rasulullah melabelkan wanita yang bertudung tapi menunjukkan bahawa rambut dia sebenarnya sangat panjang melalui sanggul yang ditinggi²kan ni seperti unta. Sesetengah wanita sengaja beli sanggul "palsu" di pasaran untuk menunjukkan seolah² rambutnya panjang di balik tudung.

Kenapa unta ? Kalau dilihat unta dr pandangan depan, seolah bercantum kepala dengan bonggolnya tu. No wonder Baginda berkata demikian.

Cik Belle, niat saya sekadar menyampaikan just in case saudari and rakan² B2B tak tahu. Tetapi terpulanglah dengan keputusan masing² selepas ini. =)

Cik Belle on July 30, 2010 at 9:19 AM said...

Fzah Ruslan: =) thanks dear for sharing. ya, before ni, we b2b ramai dah discuss pertaining to this issue. Dan, saya ada baca penerangan seorang ustaz/ustazah dalam paper. sori, saya tak dapat nak share petikan dari paper tersebut. tapi, saya harap this link :

http://ilmudanulamak.blogspot.com/2010/07/sanggul-tinggi.html

dapat menerangkan lebih terperinci maksud hadis perihal sanggul tinggi ini.


Wallahhu a'lam.

 

Designed by Alieff Artwork