Wednesday, March 31, 2010

Episod terjah bridal house di Senawang

Ini pengalaman saya melawat bridal di area rumah saya. Overall, PR sangat bagus. Rata-rata sanggup ikut apa I nak. Dan quote harga yang agak reasonable for mini dais. Bridal di area senawang, N9. Dan ini saya ambil sebagai rujukan sebagai mini pelamin yang saya mahu. Cukup tabir belakang, pomander flower yang besar di kiri dan kanan, stage, dan kerusi berdua itu.


Credit to: Zalfie Zainal Creation


1) Shazie Collection

Butik lawa. PR bagus. Terus tunjukkan semua album yang berkenaan. Makeup okla.. Guna kryolan dan Mac. If nak trial make-up die charge RM150. Make-up rate tak ingat la berapa RM. Hehe.

Pakej untuk perkahwinan dari RM1200 - 2700++. Barang pon banyak. They can cater what we want. They do have pelamin panel tu. Baru katanya. Baru sekali guna. Haha. Takde gambar nak tengok. Dalam album banyak pelamin yang lama-lama. Yang kerawang bagai dan kain leret-leret. Eww, not to my liking. Haha.

Untuk pelamin mini, price starts from RM350. This want of course la yang tak de panel. Tanpa kerusi. Kain leret-leret ke kiri ke kanan tuh. Kalau mahu mini pelamin yang punya kerusi, they charge me RM700. Seperti pelamin Zalfie Zainal, RM700. Boleh diberi kepercayaan untuk mendeco pelamin.

Baju pengantin banyak pilihan. Tapi semuanya jenis yang ala kebaya la kan. Macam baju pengantin kat butik-butik lain. Kalau sewa baju sahaja dalam RM850 untuk french lace. Kalau songket cuma RM500. Kalau buat baru tambah lagi RM500 for both french lace and songket.

2) Andaman Pesona Anggun (Kak Ani)

Butik biasa aja. PR bagus. Siap offer nak buat pelamin dalam majalah Ratu Sehari. Pelamin dari Precious Moments Collection, die quote for only RM400. Nak kerusi bagai, no additional charge. Pelamin mini = RM400. So, pelamin dari Zalfie Zainal di atas pon, masih RM400. Tak lokek untuk berkongsi idea dan menerima apa sahaja dari idea saya. Which is bagus. Hehe.

Pelamin panel tak de tak silap. Masih banyak yang kerawang-kerawang. Kerusi gedabak ala Mawi-Ekin tak de. Pilihan kerusi tak berapa banyak. Tak tahu sama ada sanggup invest untuk beli kerusi yang I nak ke tak. Huhu. But, still ada kerusi 2 seater yang okkk laa.. Nak demand tinggi pon tak boleh. RM400 je kan. Heh.

3) Ruzsha Bridal

Butik ok. PR pon bagus. Entertain saya dengan baik sekali. Siap tarikkan kerusi untuk saya. Dan terus show pelamin mini terbaru katanya.. Haha. Which is not to my liking. I tunjuk pic yang I bawak. Boleh buat, dalam RM350 to RM400. Ok, suka.

Banyak pilihan kerusi jenis 2 seater. I suke. Siap offer kerusi baru warna putih kalau i nak. Wahaha. On the way, katanya. And then, i tanya, pernah tak gubah bunga jenis bulat-bulat macam ni (as in the picture above). Dia kata ada, tapi gambar tak cuci la. Dalam laptop. Laptop tak bawak. Ok, fine..... Next time datang appointment, boleh tunjuk. WTH. Haha. So far, I suka butik ni dari yang sebelumnya. Sebab boleh sediakan apa yang I nak. Itu penting. Huhu. Maybe akan buat 2nd appointment dengan yang ini. Heret mak sekali. Heh.

4) Azue Bridal

Butik sangat cantek. Pelamin biasa-biasa aja. Price agak mahal. Maybe sebab biasa masuk majalah pengantin kan. Hehe. Makeup sangat cantek. Dalam gambar memang lawa-lawa. RM450 kalau nak makeup sahaja. Kalau i tau, i amek di sini aje. Heh. Itulah, tak survey lagi. Tapi, takpela jugak, sebab date I dah fully booked. Ahaha. Laku betul Azue Bridal ni. Hehe. Baju cantek. Tapi banyak jugak yang torn. Hihi. I belek satu-satu ok. Dari kain, ke manik-manik I belek. Dah terkeluar benang la, dah koyak sikit-sikit la, manik ada yang jarang la. Hehehe. Tapi, semuanya banyak yang design ala kebaya tuh la. Macam biasa pengantin-pengantin pakai. Takde yang jenis ala Man Kajang. Assistant tak berpengalaman sangat. Bila tanya, semua kata tak pasti la, tak tahu la. WTH. Asek nak call boss je. Tengah tanya-tanya pon dok tekan hp nak call boss. Sampai I cakap, takpe, takpe, saya datang nak tengok-tengok aje. Hihi. Nak quote harga pelamin pon tak berani. Huhu.

5) Dina Collections

Bagus PR nya. Senyum sebelum buka pintu lagi. Huhu. Tapi, satu habuk pon tak tahu. Tentang makeup aje tau. RM600. Tak de la cantek mana pon. Dok canang la makeup kami standard make-up artist. Fine,fine. Ahaha. Pelamin dari RM1500 - RM10000. Bila tunjuk contoh pelamin, gambar nya rata-rata diciplak dari internet. WTH! Dari Zalfie Zainal la, Wedding Galore la, banyak la lagi.. Memang biasa dah tengok-tengok pelamin dari mereka. Tak de pelamin buatan sendiri ke hape. WTH. Baju pon tak banyak.. Tapi lawa-lawa la baju-bajunya. Butik ni sekali dengan butik perkahwinan dan butik jual baju. WTH lagi. Mula-mula masuk, I confuse kejap. Ni kedai baju ke bridal house. Ahaha. Dari luaran lawa betul kedainya. Huhu. No-no untuk saya butik ini. Hehe.

6) Citra Classic Bridal

PR bagus. Zety yang peramah. Hihi. Kerusi pelamin 2 seater banyak pilihan. Punya juga pelamin berpanel tuh. Boleh buat juga bunga bula-bulat tuh. Bila tunjuk gambar seperti di atas, die quote RM500. Dalam album, pelamin biasa-biasa aja la. Kerawang macam tuh la. Haha. Tapi, memang ada pelamin panel. Dekat showroom die, die tunjuk. Hehe. Dan die pun tahu yang bunga bulat-bulat ini adalah tengah in sekarang. Ok, at least die tahu perkembangan dunia pelamin. Haha. 2nd appointment to follow.

So, overall, i terjah sana sini, semuanya i tak yakin untuk hire mereka. Haha. Tapi, memandangkan harga yang murah, dan at least they can cater what i need and want, boleh la dipertimbangkan. Haha. Tunang je pon kan.. Tak perlu la nak jadi bridezilla lagi. Huhu.

Tetiba rasa I nak bukak butik perkahwinan plak kat Senawang ni. Mimpi ajela. Nak buat bunga stokin pon terkial-kial. Heh.

28 comments:

anak_sateria on March 31, 2010 at 9:32 AM said...

ye ke azue x bpe nk menarik based on ur comment? salu sgt tgk lam magazine pengantin n tertarik gak la nk gi... tp lmbt lg la sebab i nk cri vendor time btandang nnti.... u x nk terjah belah town seremban plak ke? x pun bleh i join u terjah2 ni...mcm best je...hehhe

sk on March 31, 2010 at 9:42 AM said...

cik belle!! u punya review mcm lebih kurang i jek. haha.. tp overall kat sana byk pelamin kerawang2 tuh kan? i mmg dah pangkah pelamin tuh awal2. hehe..

1. ruzsha bridal
pelamin mini terbaru tuh mcm manakah rupa bentuknya? tah2 gambar pelamin yg i penah tunjuk kat diaorg dulu. hahaha..

2. azue bridal
mahal kan? n i rasa kita jumpa assistant yg sama. sume tatau. hehe.. tp i suka masuk kedai dia sbb besar & cantik. ahahha..

i'm thinking of going citra classic & ruzsha jugak balik. nak tgk balik gambar2 makeup diaorg.

jom lah kita join venture bukak bridal boutique kat sban. bleh lawan azue bridal. kahkahkah

Cik Belle on March 31, 2010 at 10:04 AM said...

anak_sateria: kann.. i pon sebab tengok kat majalah pengantin macam menarik. well, memang menarek kalau compare with other bridal yang ade kat senawang. harga pelamin untuk 3 panel 3k, fresh flowers. pelamin sahaja kata SA tu. belum campur walkaway ape semua. kalau azue bridal compare dgn vendor dari KL, jauh ketinggalan. hahaha. for me, biasa aje. tapi, makeup memang cantek. baju pon banyak yang lawa. tapi sila belek satu-satu, ada yang macam koyak2, manik tertanggal dan benang da terkeluar. huhu. belah toen, i tatau nak pergi mana. sebab i ni baru je pindah senawang. before kat subang jaya, tak biasa jugak area sini. so, terjah yang berdekatan ajela. hehe.

eyh, kalau nak pergi terjah area seremban plak, i nak join! hehe.

sk: haa kan. masih la ketinggalan bridal kat sini. huhu. same here babe. i pon xsukeee! thats y i rela amek yang bertabir. hahaha.

kat ruzsha, agaknye pelamin yang terbaru tuh yang ala yang u tunjuk kat diorang kot. hehe. tanpa kerusi kan? i pon tak tgk bebetul sangat. sebab nak tanya mini pelamin mcm i bawa contoh. hehe.

sk, betul la, azue punya tempat besar dan cantek. suka tgk gubahan bunga die. tapi, humaihaih, mahal juga. hehe.

same here. nanti u buat review plak eyh. hehe. i pon nak pergi ruzsha n citra classic jugak. hehe.

sk on March 31, 2010 at 10:15 AM said...

pelamin tu background dia colour purple & pink kah? sbb dulu i ada bwk few gambar pelamin n i ada mms dia gambar pelamin purple pink tuh. kalau betul i nak gelak siap2. kahkahkah

Cik Belle on March 31, 2010 at 10:19 AM said...

sk: y u nak gelak? hehe. alamak, i tak ingat la. hehehe. serius tak ingat kaler ape. tak memberi penumpuan penuh. hehe. pink kot. tahla. hehe. y nak gelakk?? ok jugakla die buat, cuma i nak yang tabir-tabir cam ZZ. ngee

sk on March 31, 2010 at 10:26 AM said...

sbb pelamin tu mekar pelamin punya. i tunjuk kat diaorg sbb nak suruh quote. klu diaorg buat pelamin yg sama & claim as mini pelamin terbaru diaorg, it's not fair to mekar pelamin la kan? hehe

Cik Belle on March 31, 2010 at 10:29 AM said...

sk: huh, really? soo not fair!! u better check and tell me ok! eii sangat tak suke vendor yang cam gini, ngaku die yang punya. tak suka tak suka tak suka.

sk on March 31, 2010 at 10:36 AM said...

nnt klu rajin i pegi siasat. hahhaha..

Cik Belle on March 31, 2010 at 10:43 AM said...

sk: hihi. tp i da tgk da kt website mekar.. lain lain. mekap lagi lawa. hehe. mekap charge berapa eyh? transportation mahal x?

sk on March 31, 2010 at 10:55 AM said...

oh lain yeah? bagusla.. haha

i tak tanya psl mekap. tp utk pelamin, they charge nk dkt 200 for travel. i think it's okay lah kot, since diaorg dkt rawang. lg satu diaorg kena dtg 2 kali (utk pasang & bukak balik pelamin).

Cik Belle on March 31, 2010 at 11:02 AM said...

sk: em, kalau 200 tuh btul la tuh. sebab range die dalam 150-200. masa saya p pameran pengantin hari tu, ada yang quote 600 untuk transportation aje. gilo kan. hihi. kire u confirm la amek mekar ni.. bagus-bagus. mua da settle?

sk on March 31, 2010 at 11:16 AM said...

600 boleh dpt mini pelamin lain kot. haha.. a'ah, i amik kat mekar. MUA belum ado lg. ramai dh fully booked 6hb. rasa nak menggigihkan diri cari kt sban. tsk tsk tsk

eh klu u nak kontek mekar, call terus diaorg. e-mail mmg jarang direply. hehe

Cik Belle on March 31, 2010 at 11:48 AM said...

sk: haa kan. tau xpe. hehe. i ambil kat area sini je la. hehe. since they can cater all my needs. haha. all tuh.. hee. tak all pon dapat tiru separuh okla. heh.

Xora on March 31, 2010 at 5:03 PM said...

Good info!! info ni boleh diguna pakai oleh bakal2 pengantin! Nice work! lepas ni sila jadikan sesi penyamaran sebagai aktiviti di waktu sengang kamu :P Bravo!

sophisticated bridezilla on March 31, 2010 at 5:17 PM said...

babe, ai agree bout azue bridal. erk, ai dulu pon nak try masok tapi baru masok tgk je, org dah pandang kite mcm kite ni takde duet. eiiiii geram tul ai! dah la tak cantek then mahal. celupar lak mulot ai~

Faie on March 31, 2010 at 6:43 PM said...

Good entry, i tgh carik org nak buat pelamin nie. 29 hari lagi ni.. haa.. cuakcuak... :(

huda on March 31, 2010 at 8:07 PM said...

hi belle..
nice..i pun nak survey2 area seremban nanti maybe dapat price ok..rumah ke seremban/kl same distance so i rasa ok la.

thanks for the info..xoxo

paw on April 1, 2010 at 10:53 PM said...

hI cik belle!
cograts!! akhirnya anda tlah berjaya menerjah bridal2 house di snwg ea...

i booked kak ani bridal tu 4 my big day nnt.. hope ok ler..
xtually ader bnyk jer choices of pelamin panel tp dorg x update kat dalam album dorg.. mase i g tngok aritu pn pic terbaru pelamin2 dorg besepah2 lg coz x susun kt dlm album lg.. krusi mawi tu pn dorg da ader.. kaler putih kalo x silap..heheee

fathinz md nor on April 19, 2010 at 7:43 AM said...

cik belle.. awak tak g butik adik kite ker..? hee. pelamin hati. depan ngan secret recipe senawang.. ps: kalau awak nk kite buat pelamin roger ok..!, since barang2 sume kat seremban.. kat panchor jaya.. keh keh. perasan.. ;p

Cik Belle on April 19, 2010 at 8:21 AM said...

fathinz md nor: alamak, tak perasan pulak pelamin hati tuh.. eish, kite dah booked da pelamin.. sob2. kalau tau, mesti terjah dah pelamin hati tuh.. neway, thanks bitau.. maybe nanti untuk nikah boleh amek pelamin hati. ehee

fathinz md nor on April 19, 2010 at 8:48 AM said...

huhu.. tkpe awk.. adik kite baru je bukak butik dalam 3 bulan nih.. yg kite nye mmg tkde butik wat masa nih, tru online je sumer.. ;p barang je simpan kat stor dekat umah mak..

kucincomey on October 3, 2010 at 7:26 PM said...

saye setuju dengan komen sophisticated bridezilla pasal Azue Bridal.. die nye staff mmg taktau ape².. asik² ckp tak pasti laa. tak sure laa.. baju design bleh tahan, tapi warna tak banyak.. mahal ya amat..

saya dah bayar deposit kat Azue Bridal tanda jadik & diberi tarikh appointment juge disuruh bawak bakal pengantin lelaki utk fitting baju.. tapi hari yg dijanjikan, bile dtg, kedai tutup.. bila call staff tu bleh ckp die lupe psl appointment tu & tanya JADIK KE NAK AMIK NIH?? what he h***?? dah bayar deposit pun bleh tanye camtu lagik ke?? terus cancel..!! geram tauu..

Cik Belle on October 4, 2010 at 9:50 AM said...

kucincomey: kesiannyer u dear..nasib u cancel awal.. tatau la kalau tak cancel apa pulak drama nanti.. isk3. da appointment boleh pulak cancel. macam takmo berniaga pun ada. isk3. sabar yer, kite p cari butik lain.. =(

Anonymous said...

so far yg mana yg u amik?

Cik Belle on November 12, 2010 at 2:08 AM said...

Anony: i amek kak ani bridal. ok la. servis bagus. =) untuk kawen i amek bridal dari luar je. =)

nadyrah on January 19, 2011 at 2:29 AM said...

salam i nak tanye citra classic brindal kat area mane ye leh bg alamat x

siakap on February 28, 2011 at 12:18 AM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Cik Eka on August 26, 2013 at 10:09 PM said...

waaa cam best ni. kita tengah mencari butik pengantin area seremban utk majlis belah lelaki.

 

Designed by Alieff Artwork