Tuesday, March 30, 2010

Ganti kepada bunga segar

Tak I nafikan penggunaan fresh flowers memang cantek untuk menghiasi dulang hantaran. Tapi, since I'm in Seremban, it's quite difficult to bring back those flowers from Floriska Bangsar 3 days before the ceremony. Nak beli di tempat yang murah aje I ni. Haha. Nanti tiba hari yang dinanti, bunga dah layu sebelum berkembang. Harruu!

Jadi, I mengambil inisiatif untuk menggunakan bunga stokin as bunga dulang nanti. Some more, nak cut cost. Ha-ha. Ini adalah pengalaman pertama buat bunga stokin. Jadi, I tak tahu jadi ke tak nanti. Kalau tak jadi, harus pergi gegar kedai nyonya jual fresh flowers dan gubah malam sebelum majlis. Hurmm, sebenarnya nak elak dari banyak tangan masuk campur. Tihihi. Nanti, semua orang sebok nak buat hantaran guwe, dah jadi tak seragam nanti. Cheyh, kedepan sungguh berfikir. Heh.

So, research done. Dig into Youtube, and found this vid. Layannn:





Tengok vid tak berapa nak susah. Hoho. Harap menjadi lah nanti. Dan beberapa gambar diambil sebagai rujukan nanti. Huhu.

Kalau tak menjadi, harus ubah ke Plan B, iaitu penggunaan bunga kristal. Tengok memang mudah. Camtum kan aja kelopaknya. Tak tahu tahap kesukaran nya tahap mana. Hoho. Nanti cuba yer. =)

Sebenarnya, idea timbul apabila selak majalah pengantin edisi April 2010. Cun betul nampak. Hee. Ini, saya scan. Bunga dulang adalah dari penggunaan bunga stokin dan bunga kristal. Hee.






21 comments:

ctfza said...

yeay.. cik bell.. sy pun guna bunga stoking selit2 crystal utk dulang hantaran :-)

Cik Belle said...

really? nak tengokkkk!!! hehehe. boleh jadi sumber inspirasi. hikhik. sayang kamu!

NahWaL said...

Cik belle, buatkan untuk nawal ahahhaha

hana yoriee said...

wow..cik belle dah kena mula buat dr skrg tau..hehe

PurPLe LaDy said...

cantik!!!
nnti DIY procedure letak dekat sini ek. i x sure lagi nak hias dulang hntaran mcm mne. good sharing cik belle.

Cik Belle said...

NahWaL: heh. nanti rosak majlis kamu nanti.. hehee. sanggup ke ni? huhu

hana yoriee: kan.. hehe.. duk risau dan berdebar ni. tatau outcomenyer macam mana. hehe

PurPLe LaDy: InsyaAllah.. hehe. saya pon budak baru belajar. hehe

kucincomey said...

guna bunge stokin laa.. comey sket.. sy pun baru tempah smlm untuk letak dalam dulang hantaran.. hehehe.. ;)

Cik Belle said...

kucincomey: hihi. awak tempah kat mana? mahal tak eyh? tatau diy lagi murah or beli je. hehe

syanaim said...

::cik bell nak gakkkkkkk::

Cik Belle said...

syanaim: tihihi.. jom buat sesama nak.. hehee

Leonora Halim said...

mak saya soh pakai fresh flower jugakkk.. huwaaaaaa.....
*gegeh la kena wat sehari sebelum kahwin.. isk.. isk..*

Cik Belle said...

Leonora Halim: takpe.. cantek nanti dulang hantaran u. hehee. cepat survey harga bunga. tihihi

Alwanez said...

cik belle..saye kenal kamu ;-) hehe...saye pun buat hantaran sndri..gune bunge stokin and also organza..fikiran kite same, takut fresh flowers layu seblom waktunye ;-)

Cik Belle said...

Alwanez: hye wanie! hehee. malunyer da jumpa my blog. hehe. jangan bocorkan identiti saya. hahaha. nak tengok bunga dulang nyer! hehe..

Alwanez said...

hehehehe takkan bocorkan rasie, jgn risau ;-) ok saya cari pic n saya upload yer..saya try cari gamba bunge dulang yang clear sikit

ctfza said...

okeh cik bell..nnti bulan 6 kt tunjuk eh.. sebabnye kt fail buat bunga stoking tu.. haha..so bunga stoking tu belum ada dalam genggaman.. hehe kt tempah orang buat.. kt cuma buat crystal and cantum2kan bunga-bunga tu utk jadikkan jambangan bunga dulang.. huuu

Zainur said...

Bunga stokin or dip or kristal pun kalau pandai gubah sangat cantik setaraf mcm bunga segar. Tahan lama dan boleh pakai lagi. jimat pun jimat kan?

Alwanez said...

saya dah upload gamba hantaran saya, simple je malu nak tunjuk sebenarnye bunge stokin amateur itew ;-)

Cik Belle said...

Alwanez: hhihi. tq wanie! =)

ctfza:awak tempah kat mana eyh? hehe. mahal tak? huhu. sebok je saya ni. tihihi

Zainur: hihi. zainur, jimat tuh kite suke dengar.. hihi.

Alwanez: oh my, canteknyer wanieeee!! serius, lawa sangat!!! hehe..

ctfza said...

cik belle syang..fza tempah dengan org atas org.. eh.. camner tu? huuu.. ada pekerja ibu fza org thai, dia tempah kat org kampung dia.. boleh tahan jugak harga.. sekuntum around dekat2 rm10 utk yg kembang.. ibu fza tempah bunga bentuk bunga kantan.. tu harga kira bunga je.. huu

Michaelgxnq said...

saya dah upload gamba hantaran saya, simple je malu nak tunjuk sebenarnye bunge stokin amateur itew ;-)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014