Saturday, December 31, 2011

Exchange Link, anyone?


I dont know why my chatting box tak function secara betul.
I know, some of u might want to exchange link with me kan.

Sometimes, i terlepas pandang.
Sometimes, i blogwalking baru tau yang u secretly linked my blog.
Kalau tiba-tiba terjumpa, i akan add your link.
Kalau yang i tak tau, macam mana pulak kan?
Macam tak fair, u link my blog, tapi, i tak link your blog pun.

So, who ever nak exchange link, please drop your link di kotak comment, ok?
=)

Thank you, ladies.
=)

Paste your link cepat di komentar box! Hihi..
Nanti i update.


Wednesday, December 28, 2011

Susun duduk akad nikah

Sorry for the long silence.

Sibuk.
Begitulah.

A photo for today:



Em, apa I nak coret kat sini ialah tentang idea letak duduk jurunikah, pengantin lelaki, pengantin perempuan, ibu dan ayah pengantin. 

Waktu hari akad nikah I, I cuma terfikir tentang, jurunikah, pengantin lelaki, pengantin perempuan. Itu sahaja. Dan natijahnya, nobody is beside me to pass on the tissue to me. Haru, tau! Hehehehehehe. So, here, i nak beri sedikit idea.

I sangat tertarik dengan gambar di atas.
Sebab semuanya ada dalam sekeping gambar. Hebat.

Jadi, begini :

Mula dengan pengantin lelaki dihadapan jurunikah.
Di sebelah jurunikah, adalah bapa pengantin perempuan dan saksi 2 orang.

Di belakang pengantin lelaki, adalah pengantin perempuan.

*Waktu akad nikah saya hari tu, letak duduk saya adalah jauh dengan pengantin lelaki. Tapi, masih kedudukan di belakang pengantin lelaki. Sampai pengantin lelaki tak sempat nak jenguk bakal isterinya sebab pengantin perempuan turun sesudah pengantin lelaki masuk dan duduk. Hihihi.*

Dan, pengantin perempuan di apit oleh ibu pengantin lelaki dan ibu pengantin perempuan.

Ahhhhh, picture perfect!

Dan, saya suka ini juga :


Nampak tak round stage tu yang fit nicely round-ottoman tu?

Ohh-la-la!
I suke gileeerrr!

Ok, ada duit boleh tempah.
Kalau budget tak cukup, request dengan wedding planner. HHIHIHI

Mention that " Ni HOT item nie!!"

Ok. Good Luck ladies.

=)



Monday, December 12, 2011

Dan, perancangan Allah itu adalah yang terbaik.

Siapa yang follow blog saya dah tentu tahu kan, saya ni merupakan salah seorang pasangan husband and wife yang berjumpa hanya di hujung minggu. Sadis memang sadis. Hehehe.

Kami dah lama berkenalan. Dan sewaktu belajar dulu pun saling berjauhan. Dari waktu sekolah, zaman belajar di Universiti dan sehinggalah masing-masing dah bekerja. Masih berjauhan. Dan berjumpa berdating memang jarang gila. Kalau sebulan sekali dapat jumpa tu memang rasa bertuah dah haa. Bukan senang woo nak berjumpa sebulan sekali. Masing-masing ada komitmen masing-masing kan.

Jadi, bila kami ambil keputusan untuk berkahwin, saya memang fikir dan dengan egonya pendam dalam hati, "Takpela berjauhan awal-awal ni. Hujung minggu balik la, jumpa suami. Macam tak biasa aje berjauhan". Sebab dah biasa punya pasal berjauhan. 

Tapi, ternyata, bila mana status seorang isteri, peritnya rasa. Perit sangat. Tak sama macam masa bercinta gitu. Lain. Hari-hari berendam air mata saat teringatkan suami. Begitulah..Dan hari-hari berdoa untuk bertukar. Sampai ada satu masa, rasa dah give-up dan rasa nak letak jawatan terus. Sampai macam tu sekali.

Cuti di Kedah adalah pada hari Jumaat dan Sabtu.
Cuti di Pahang adalah pada hari Sabtu dan Ahad.

Perjalanan dengan bas memakan masa 10-11 jam.
Dan bas dari Kulim cuma bertolak pada jam 9malam setiap hari Khamis.
Dan tiba di Kuantan, hanya pada waktu 7pagi hari Jumaat.

Suami bekerja pada hari Jumaat.
Saya berseorang di rumah mertua.
Sabtu masa untuk meluangkan masa bersama suami.
Dan malamnya, saya dah nak balik ke Kedah.

Bayangkan, hanya berapa jam sahaja saya bersama suami?
Penat, memang penat.
Tapi, apakan daya, hati mesti terus tabah.

Parents saya di Seremban.
Suami di Pahang.
Saya sebatang kara di Kedah.
Masakan ada saudara mara di Kedah?
Tak ada. Sakit ke susah ke, tanggung la sendiri.

Stress. Cukup stress.
Tapi, hati mesti terus tabah.

Dan, parents selalu cakap, sabar, sabar, dan sabar. Nanti mintak transfer. Mesti dapat punya. Atas sebab kepercayaan itu, saya terus bersabar.

Dan, sehinggalah ianya menampakkan sinar harapan. Read : Syukur Alhamdulillah.

Terima kasih pada setiap satu yang mendoakan permudahkan permohonan pertukaran saya.
Terima kasih. moga kalian dapat ganjaran setimpalnya.


Dan sejak itu, setiap kali lepas solat, saya tak tinggal untuk berdoa mohon semuanya dipermudahkan. Dan sentiasa sabar menanti. Sehinggalah tiba suatu hari tu, perasaan berani untuk berjumpa Pengarah dan mohon disokong permohonan saya. Semuanya terlalu cepat. Tanpa banyak soal, Pengarah terus turunkan tandatangan dan menyokong permohonan saya. Alhamdulillah, syukur sangat. Dan, terus saya berdoa sehingga keputusan keluar.

Siapa yang tak seronok bila mana permintaan kita itu diperkenankan oleh-Nya? Saya sangat bersyukur  saat saya tahu keputusan secara tidak rasmi. Terus saya call husband dan beritahu berita baik ini. Happy sangat rasa. =)

Januari 2012, InshaAllah, saya akan melalui pengalaman pertama menguruskan rumah tangga bersama suami. Rasa macam pengantin baru pulak. Hihihi. Yelah, sebelum ni duduk rumah mertua. Makan pun disediakan oleh ibu mertua. Nak buat macam mana, menantu tak pandai nak masak. Nasib punya ibu mertua yang baik dan memahami. Hehe. Jadi, once kami dah mulakan hidup bersama, saya akan urus semuanya. Dan saya gementar. Berdebar.


Dan, tak lupa juga, bila dah duduk sekali nanti, InshaAllah, mohon dipermudahkan lah hendaknya perancangan kami untuk menerima zuriat pulak. Sama-sama doakan untuk saya, ya?.


Saya tahu dan percaya, setiap perancangan Allah yang diaturkan itu adalah yang paling terbaik untuk saya.
Terima kasih, Ya Allah kerna mendengar setiap doa hambaMu ini. 
Alhamdulillah.







Tuesday, December 6, 2011

Open for rental : Wedding dress


Saya dengan berbesar hati, ingin mewar-warkan kepada semua, ada silent reader saya ni mahu menyewakan her reception dress!

Ini gambar-gambar untuk anda:


Bright colours
Outstanding!
Orange + Red is so yummilicious!


OMG!
The veil!
Love.


Ni part paling i suka!
The skirt!!!
Cantik hokey!

And here goes the detailing :



Serba sedikit tentang dress ni:

100% handmade!
Dari salah seorang designer di Mumbai!
Material beadings semua memang originally dari India.
Exclusive fabric i must say.


Open for rental:

Be it for your WEDDING!

Be it for your PRE-WEDDING!

Be it for your MALAM BERINAI!

Be it for your OUTDOOR PHOTOSHOOT!

Be it for your WHITE STUDIO PHOTOSHOOT!


Contact her for more:


And, dont forget to nego! Hehehe.





Saturday, December 3, 2011

Dirmu Satu

This is the song that Zahiril Adzim dedicated to his beloved wife.


Berlatar belakangkan lagu Dirimu Satu, sewaktu Zahiril membacakan puisi terindah itu, memang mood rasa "Suamiku, kau  adalah yang terhebat".

Dirimu Satu - Ungu

I will always love you kekasihku
Dalam hidupku hanya dirimu satu
I will always need you cintaku
Selamanya takkan pernah terganti



Ku mau menjadi yang terakhir untukmu
Ku mau menjadi mimpi indahmu



Cintai aku dengan hatimu
Seperti aku mencintaimu
Sayangi aku dengan kasihmu
Seperti aku menyayangimu


I will be the last for you
And you will be the last for me

I will always love you kekasihku
Dalam hidupku hanya dirimu satu



Ku mau menjadi yang terakhir untukmu
Ku mau menjadi mimpi indahmu



Cintai aku dengan hatimu
Seperti aku mencintaimu
Sayangi aku dengan kasihmu
Seperti aku menyayangimu


I will be the last for you
And you will be the last for me
I will be the last for you
And you will be the last for me





Yeay, another wedding song to be included in the list!


Wednesday, November 30, 2011

Cair dan meleleh

I ni memang hati lembut. Hati ni memang mudah terpikat dengan puisi puisi romantis gitu. Memang super love. Masa bercinta, eceyh, pujaan hati memang pernah utus puisi romantis gitu. Tapi, petik dari lirik lagu lah. HAHAHA. Takpela, janji u romantis, sayang. Heh heh. Tapi, sejak dah dapat title suami ni, tak pernah lagi kot die cipta puisi romantis gitu. okla, redha je la. Hehehehe. Adala tu nanti, kan? *super mengharap* HAHA.

Perempuan memang mudah cair kalau lelaki ni super romantis ala puitis gitu. Contoh Zahiril. Bertuahnya la hai, Sheera. Bertuah badan. Di hari persandingan, Zahiril bacakan puisi untuk Sheera gitu. Awwww! Mana tak meleleh :


Credit to : Hafizan.net

Aku pasti punya masalah tiap kali ingin menulis puisi buatmu.
Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat dari kata-kata yang akan terkeluarkan.
Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.
Dan hari ini kau menjadi isteriku.

Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar,
Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,
Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit,
Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,
Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.

Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri,
Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,
Bahaya, ancaman di mana-mana.

Tapi selagi kau dalam dakapanku,
Aku berjanji akan menjagamu
Setiap saat dan waktu,
Setiap siang dan malam,
Setiap guruh dan hujan,
Setiap panas dan terik,
Setiap nafasku.

Aku sering menadah telapak tangan,
Dan memohon pada Tuhan,
Agar kau, bukan sahaja kau menjadi isteriku,
Tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala

Isteriku.
Selamat datang ke hidupku.
Selamat menjadi isteriku.
Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak.
Selamat menjadi menantu ibu bapaku.
Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.
Selamat menjadi keluargaku.

Selamat menjadi pelengkap hidupku.
Selamat menjadi separuh dari aku.

*********

Idea : Mungkin situasi pengantin lelaki/ perempuan menyanyi di majlis persandingan boleh diubah kepadaa nukilan romantis dan read it loud! Semua pasti meleleh. Awww~




Monday, November 28, 2011

Buat kawan-baik-selamanya


Comel sangat buat kawan-baik-perempuan-selamanya semua!

I pasti akan seronok dan happy berganda jika punya kawan-baik-perempuan-selamanya menghadiahkan ini untuk saya:

A Pink Polka Dot Purse Manicure Set


This set includes :

Nail file
Scissors
Clippers
Tweezer


In the pink -and-black-polka-dot purse.

Comel sangat okey!

Perfect gift for:

- bridal shower -
- bridesmaid -
- reception helper -

Details : House of Favors

Rasa macam nak bazirkan duit beli dan beri pada perempuan-perempuan kesayangan la!


Ok, masa I dah berlalu.
Ok, fine.

Tutup mulut sudah.


Thursday, November 17, 2011

Nasihat buat para pengantin


Sumber : Oh! Media

Tolong jangan begini ya para bakal pengantin.

Baju nikah jarang dan nampak tali bra.
Isk, tak cantikla.

Totally, tak cool langsung!

Itu pentingnya untuk fitting baju nikah/sanding sebelum majlis.
Jadi, kita tahu mana yang kurang dan perlu diperbaiki.

Itu pentingnya punya pengapit yang jujur di hari majlis.
Jadi, boleh la ditegur mana-mana yang kurang dan betulkan apa-apa yang tak cantik, nampak cantik di mata.








Tuesday, November 15, 2011

Ajari Aku

Jatuh cinta dengan lagu ini:



Another wedding song to be included in the list!



Monday, November 14, 2011

Ros comel di jari


Notice the ring?

I simply love thissssss! OMG!

Tak pernah terfikir yang tanpa memakai wedding ring dan menggantikan dengan this-Large size-rose-accessory di jari, membuatkan outdoor wedding photoshoot membuatkan sangat cantik! OMG!

This is something yang tak pernah lagi i tengok malay wedding yang begini!

Intan, i love your diy-wedding!
I love your diy-veil.
I love your wedding dress.
I love everything about your wedding!
Everything is so fresh.
Everything is just perfect!


Hats off to this diy-bride!

Visit Intan's Blog : Click Here

** Dari cincin je, berubah cerita jadi diy-bride. Hehe. Sebenarnya memang dah lama nak update tentang wedding intan. I suka sangat sangat!




Jelajah Cik Belle : Universal Studio Singapore (Part 3)


Ok, sambungan lagi. Final part dah nie. Hehe.

Fourth Zone : Ancient Egypy


Show and Rides:

Revenge of the Mummy 

Review : Ianya adalah Indoor Roller Coaster. Super best dan super menakutkan. Gelap gelita. Super gelap gelita sebab I pejam mata hahaha. Rugi rugi rugi. Memang mendebarkan jiwa betul. So, pada yang pergi, memang kena cabar diri sendiri naik roller coaster ni. Tak silap I, roller coaster ni tak ada terbalik-terbalik. Tapi, still..... Ergh. No words to explain!. Hahaha. Memang salah satu rides yang mesti naik. Huhu. Good luck ladies. Hehe.

Treasure Hunters

Review : Tak dapat naik sebab hujan. Sob Sob Sob. Jadi, dia tutup waktu kiteorang kat zone ni.

Character Meet and Greet

Jumpa 2 orang abang ketak tu. Haha. Tinggi lampai. Terus rasa cam ada kat Mesir je dengan suasana dan binaan kota Pyramid.

Time kiteorang keluar je dari Revenge of the Mummy tu, hujan lebat.. Jadi, kiteorang purchase rain coat for $2. Maklumla, pergi hujung tahun macam ni, memang hujan kan. Kiteorang 

Tips: Bring an umbrella. Letak dalam backpack. Dan bawa slippers. Hihi. I tak bawak sebab konon pakai flats kan, so tak lenguh la kaki. And husband pun pakai sport shoes. Tapi, die bagus. Die bawak slippers. So, bila kasut basah, die tukar pakai slippers. Hurmp.

Fifth Zone : The Lost World




Show and Rides:

Canopy Flyer

Review : I tak naik sebab malu aje. Haha. Ramai parents naik dengan anak-anaknya. Huhu. I tak ada anak lagi la nak bawak naik bersama. Hohoho.

Dino-Soarin

Review : Ni pun tak naik jugak. Sebab sesuai untuk children jugak. Hihi.

Kesimpulannya, kat The Lost World ni, I jalan-jalan and snap pic je la.


Sixth Zone : Far Far Away


Show and Rides:

Shrek 4-D Adventure

Review : FUN! SUPER FUN! Must-try-this! Hehehe. Seronok lah. Husband pun sukaaaa. Hikhihik. Rasa tepercik air la. Rasa labah-labah kat kaki la. Isk. Seronoklah! Hihi.

Donkey LIVE

Review : Dha beratur dah nak masuk. Tapi, husband cakap, tak payahla masuk. Ok, taat.

Magic Potion Spin

 Review : Tak naik sebab untuk children. Hehe Hehe.

Enchanted Airways

Review : I nak naik. Tapi, husband dah muak dah naik roller coaster. Ok, taat lagi sekali.


Character greet and meet:

Review : Sangat menantikan Shrek and Princess Fiona. Tapi, hampa sebab tak muncul pun! Sob sob.


Paling I suka, kat sini laaaaaa! Excited gilaaa! And, kat Far Far Away jugak kiteorang lunch. Banyak jugak restoren halal kat sini. Just refer to the map, ok. Kiteorang makan kat Goldilocks Restaurant. Makan untuk 2 orang (2 sets meal) = $24

Jadi, sediakan budget untuk makan. 


Final Zone : Madagascar


Show and Rides:

Madagascar : A Crate Adventure

Review : Seronok la naik ni. Duduk dalam boat berdua-dua dengan husband, lepas tu layan cruise jeee. Heheh. Tak la berdua, ada orang lain jugak, tapi dapat duduk sebelah-menyebelah. Comel je tau! Haha. Mesti naik! Nak tau, ada kat satu tempat tu, boat tu macam nak melalui bawah air tau, so kiteorang ni punyalah gelabah takut basah baju kan, cepat-cepat keluarkan rain-coat dalam bag. HAHAHAHAH. sekali, hamek kau, air tu stop la time kiteorang lalu bawahnya. Gila Cuak i tell u! haha.

King Julien's Beach Party-Go-Round

Review : I selalu teringin nak main marry-go-round ni tau. Masa kecik-kecik tak pernah naik sebab takut pening kononnya la. So, ajak jugak husband naik ni. hhehe. nasib mood die ok, and agree untuk naik ride ni. Hehehehe. 

Street Entertainment

Madagascar Boogie

Review : Mungkin hujan kot. Tak ada pun. Sedih jerk.


Yeay, dah tamat! Hehehe.


Sehingga nak tutup la I round USS. Best! Definitely I akan pergi lagi. Hehe. Tunggu ada new attractions ke kan. Ho ho ho. Pada yang nak beli souvenirs, ada fridge magnet and key-chain yang harganya dari $3.90. Ada $5.90, ada $7.90, ada $6.90, ada $8.. Souvenirs lebih mahal dari tu pun ada. So, pandai-pandai la budget eyh untuk souvenirs.

Lepas tamat di USS, i jalan-jalan pusing Sentosa Island. Naik tram jelajah Sentosa Island. FREE je tau! Kiteorang habiskan $$ tengok Songs of The Sea. Admission fee = $10/person... Seronok la. Free seat. So, boleh duduk mana-mana je. Better duduk kat tengah-tengah ( Cari barisan kerusi warna oren ). Seronok sikit kot. Hehe.

Pada yang nak pergi, pergi! Jangan lupa, charge battery camera tu tau! Hehe.

And, toilet kat sana memang takkan jumpa air punya. Haha. Tapi, diorang sediakan tisu la. And toiletnya, semua ikut zone. Comel and suka je nak masuk nak check apa temanya. Hehehe. Seksa la sikit takda air. Hihi.


Next destination : Hong Kong Disneyland 

*Berangan la kau banyak-banyak! Hehehehe.


Saturday, November 12, 2011

Jelajah Cik Belle : Universal Studios Singapore (Part 2)

Declaration : Entry panjang dan bergambar. Jika berlaku kesulitan, harap bersabar. Hehe.




27 Oktober 2011

Pagi-pagi dah bangun. Excited sangat! Hahahahahhaa. Bas dijadualkan bertolak around 9.00pagi macam tu. Jadi, kami ambil kesempatan untuk breakfast dulu. Breakfast sendirian berhad ya. Hihi. Berhadapan dengan Tune Hotel, ada banyak shoplot. Boleh cari mana-mana restoren yang membuka selera.

Tips : Sila isi perut kenyang-kenyang sebelum bertolak. Hihi.


Lepak-lepak sambil tunggu bas. Bas sampai, excited Hokey! Hehehhee. Sebelum tu, kami beli bekalan untuk ke USS. Kan ada 7-eleven kan. So kami beli mineral water dan roti. Hehe.

Tips :

  1. Bring your own backpack. As in my case, husband yang bawak. Hehee. So, kami isi dengan 3 liter mineral water dan roti-roti.  
  2. Kalau korang tak nak naik bas kat Tune Hotel tu, korang boleh dapatkan bas/ van ke Resort World Sentosa dengan hanya RM5/person. Naik kat Kotaraya II Terminal. I pun tak tau kat mana. Tapi, berdekatan aje tu..
Bila semua dah naik bas, kami dibawa ke JB Sentral. Semua kena turun untuk custom and immigration purpose la. JB Sentral besar dan canggih. Hahaha. Datang ramai-ramai dengan ramai yang first timer ni, masing-masing dalam satu kapal la, BLUR. Hahaha. Tapi, immigration people baik hati tolong ajarkan. Hehe. Jadi, tengok cara orang buat dan follow aje la. Scan passport, scan thumb print, pintu terbuka. Lepas! Hoorey! Hehhehe. Punyala takut andai tak lepas sebab passport I dah kurang 6 bulan tarikh tamatnya. Ho ho ho. Kena pergi renew. Ok. Noted.

Dah scan passport, scan thumb print, cari bas yang sama dan meneruskan perjalanan. Sekali lagi kena turun time kat Woodlands Checkpoint. Nak cop passport pulak. Berdebar lagi. Haha. Beratur, ramai gila, letih. Make sure immagration permit diisi terlebih dahulu tau. Untuk memastikan kelancaran perjalanan. Hehe.

Dah cop semua, cari bas yang sama lagi sekali, dan meneruskan perjalanan lagi. Excited bukan kepalang! Hehehhee. Jam 1030 pagi kami sampai di Resort World Sentosa. WHEEEE!!! Bas tu berhenti betul-betul di USS. Naik escalator, berpandukan singboard, akan sampailah di depan entrance USS!

Dan, gambar wajib mesti snap punya:


Tadaaaa!
Harus bersabar menanti waktu yang sesuai. Bergilir-gilir la engkau menanti queue nak snap picture kat sini. Hehehe. Kalau pergi berdua, nak amek gambar berdua, bawaklah Tripod!

Then, tunjuk entrance ticket pada USS staff, dan meneruskan penerokaan.
Excited giller! First place, tuju mencari map! Penting.

Ada 7 Zones untuk diterokai.


First Zone : Hollywood



Shows and Rides :

Pantages Hollywood Theater

Review : Tak masuk pun. Sebab dia ada waktu-waktu showtimes nya. So, penting untuk plan nak masuk kul berapa nak tengok show. That;s y penting ada map dalam USS tu.

Street Entertainment :

Daddy O's
Mel's Dinettes

Review: Seronok tengok diorang menari dan menyanyi. Rentak tarian sama. Dan suara pun sedap yo! Hehe. Ambil-ambil gambar dan record-record video.

Character meet and Greet :

I jumpa Marilyn Monroe aje. Hehe.
Kena beratur nak ambil gambar dengan dia.
Jangan bimbang, staff USS akan bantu untuk snap pic korang. Pheww!


Second Zone : New York


Show and Rides:

Lights, Camera. Action!

Review : Tak jejak pun. Sebab husband tak sabar nak main Roller Coaster. Hehe. Masuk la korang, dengarnya Best tau!

Street Entertainment :

The Rockafellas

Review : Time kiteorang jalan kat sini, belum lagi waktu show time nya kot. So tak tengok la. If korang nak tengok, kena tunggu show timenya. Refer to map!

Character Meet and Greet :

I jumpa abang misai tu. Hahahhaa.
Panjang jugak beraturnya nak mengambil gambar.
Kelakar la abang misai ni tau!


Third Zone : Sci-Fi City



Show and Rides:

Battlestar Galactica : Human VS Cyclon

Review : I naik yang Cyclon tu. Gila mencabar. HAHAHAHHAHHA. Memang pusing atas bawah, hayun kiri kanan la. Menjerit dah sampai rasa mana-datangnya-suara-kuat-ni-oi. Takut gile oi. I sampai pejam-pejam mata tak nak tengok apa berlaku. Aduhai. Memang rasa hebat la dapat naik roller coaster gile-extreme ni! Sekejap je, dalam 3minutes gitu je kot. Lepas aje turun dar roller coaster ni, kepala pening-pening. Adatla kan. Hehehe. Lepak cari port, makan roti yang dibawa dari Malaysia. Hehee.

Accelerator

Review : I tak naik la. Sebab spinning pusing-pusing gitu. Tak mencabar. Jadi tak ada rasa hati nak naik. Heh.



Ok, panjang da. Sambung next entry pulak ya.




Friday, November 11, 2011

Jelajah Cik Belle : Universal Studios Singapore (Part 1)

Declaration : Entry panjang dan bergambar. Jika berlaku kesulitan, harap bersabar. Hehe.


26 October 2011

Ini lah aktiviti bila boring duduk dalam kereta. Si suami petik jari tanda enjoy cruising, sambil layan lagu. Huhuhu. Dan si isteri sibuk petik button camera nak snap pic. Hahaha. Kami bertolak ke JB around 11am dan tiba di bandar JB around 3pm. Sepanjang dalam kereta, tiada aktivit melainkan yang dinyatakan seperti di atas. Oh, dan makan ringan-ringan. Menggunakan MYVi sebagai pengangkutan utama adalah amat menjimatkan. Hehe.


Ok tepek sekeping sudah lah. Tak bermekap, jadi malu ah.
Heh.

Sesampainya di JB, cepat-cepat ON GPS sebab nak cari mana letaknya Tune Hotel. Jalan bersimpang siur, jadi sesat berpuluh kali. Hahaa. Even GPS Satellite pun tak dapat nak detect jalan yang betul. Hurmp, tak boleh harap! Sudahnya, follow aje signboard 'Teluk Danga'. Nampak Tune Hotel tepi jalan aje, pandai-pandaila cari jalan menuju ke arah sana. Hue Hue Hue.

Sebelum bercuti, memang super busy dengan kerja di office. Yelah, nak cuti Aidiladha lagi, jadi memang banyak kerja nak kena settle. Husband pun memanjang outstation. Kursus la. Jadi tak banyak masa nak mengadap laptop nak booking hotel. Jadi, memang fikir, OK, kite walk-in je la. Ada, rezeki. Tak ada, hotel lain banyak. Then, receptionist tu beritahu kami harga untuk walk-in untuk hari itu, ialah RM76/night. Tak campur apa-apa lagi nak add-on. Ok, mahal. Baik pergi cari hotel 4-star. Government officer kan boleh dapat discount. Hue Hue Hue.

Tapi, dah memang rezeki kami stay di Tune Hotel, receptionist tu sarankan untuk booked online. Dekat lobby tu memang ada disediakan PC untuk customer browse internet, layan facebook, dan online booking. FREE aje. Hehe. Jadi, kami terus ke PC dan booking untuk 3 hari 2 malam.

Damage : RM110++ untuk 3 hari 2 malam.

Murah gila.
RM36++ untuk satu malam.
It's like 50% discount if booking done via online.

Lepas ni boleh pergi London and stay di TUNE Hotel.
Eyh, apakah? Ha ha ha

Note : Room rates tak tetap ye, mungkin siapa booking awal, lagi murah kot. And, ada add-on untuk air-condition, entertainment semua tu. Bilik ada kipas laju, so tak pe la kalau nak jimat tak nak add air-cond. Maklumat lanjut, sila ke website Tune Hotels.

 
Dah selesai check-in, kami berjalan-jalan sekitar JB. Lapar jugak sebenarnya. Jadi ke Danga Bay.


Tak ada apa-apa pun. Cafe banyak yang tutup lagi. Ada yang baru nak bersiap-siap nak bukak cafe. Waktu malam, maybe happening la kot. Jadi, kami berjalan-jalan tengok sekeliling, snap pictures sikit-sikit dan makan tauhu bakar di Bistro Bawang Merah.

Tauhu bakar = RM5.00/set

Gulp. Mahal ya ampun. Per set ada 2 keping tauhu bakar. Tapi, husband cakap sedap. Tak kena dengan selera i la. Hehe. Lepas tu, berjalan-jalan di shopping mall : Johor Bahru City Square. Nafsu shopping memang kena tahan la. Jadi, cuci-cuci mata aje la. Banyak baju-baju style vintage kat sini. Suka! Dan, kami makan-makan dan ke money changer untuk tukar duit aje kat sini. Lepas tu, balik hotel dan recharge untuk esok pulak. =)

Oh. Lupa nak cerita. Tike USS dan tiket bus ke USS kami beli walk-in jugak.

Kat mana?

Ok, sebelah Tune Hotel tu, ada dereten kedai. Memang bersambung dengan Tune Hotel tu. Korang akan perasan 7-eleven. Kalau dari hadapan Tune Hotel tu, ianya terletak di sebelah kiri Tune Hotel. Sebelah 7-eleven tuh, ada kedai kecik : Odyssey / Compass Coaches. Jadi, beli tiket semuanya kat sini:


Universal Studios Singapore ticket = RM165/person (weekday)
Return ticket from Tune Hotel - Resort World (USS) = RM25/person


Jadi, malam tu, kami rehat-rehat dan siapkan sedia semua dokumen.

Malam tu asyik cakap kat suami, tak sabarnya.
Seronoknya! Hehehe.




Tuesday, November 1, 2011

Jelajah Cik Belle : Universal Studios Singapore


Aktiviti kami minggu lalu:


Pada yang nak bercuti secara budget.
Heh heh heh.

Stay tune.
Stories coming UP!



Mood : Gigih mengarang



I love u, baby.



Monday, October 31, 2011

Meroyan sorang-sorang


Bila ada blog kena terima la, bila mana ada orang suka nak baca cerita kita.
Ada orang tak suka baca blog kita.

Aku terima je seadanya.

I tak pernah menghalang untuk kamu, kamu, dan kamu meneruskan pembacaan andainya kamu, kamu dan kamu rasa annoying giller minah ni, di mana minah ni merujuk kepada aku lah.

Hadirnya blog ni, ya, untuk berkongsi tentang persiapan wedding tempoh hari.
Dah selesai pun, Alhamdulillah.

Tunggu review?
Gambar cantik tak pergi ambil lagi.
Jadi, no review at the moment.

Tapi, nak review tentang wedding pun dah rasa gila basi kot.
AHAHAHA.

Kite tengok la macam mana nanti.
Rajin ke tak nak bercerita.
Dan satu lagi, ada lagi ke yang nak tunggu review?

Buat masa ni, I rasa I nak mencoretkan tentang kehidupan sehari-hari.
Maaf lah, kalau kadang terselit isu jiwang geli-geli gitu. AHAHAHA.
Kasi chance la, husband I jauh kot.
Cuba selami hati dan perasaan, boleh?

Maaf lah, kalau kadang terselit isu kogsi nasihat.
Sekurang-kurangnya, tak adalah entry tanpa info berguna.

Maaf lah, kalau kadang terselit isu yang korang-memang-nyampah-gila-la, sampai rasa nak click 'X' je.
Silakan. I tak terasa hati pun.
Bukan I tau pun. Hehehehe.

Tapi I tau, korang memang suka stalk blog I, kan?
Haha, gila perasan statement.
Ampunn.


Tak tahan.
Haha.


P/s: Komen penambahbaikan dialu-alukan. Nak kutuk ke beri nasihat ke nak beri cadangan ke, sangat dialu-alukan. Guna nickname Miss Anonymous pun boleh. Hihi. Time ni lah nak kutuk kaw-kaw. Haha. Berani ke aku? Eceyh.


Saturday, October 29, 2011

Hati, lengkaplah..

Ingatkan hati ni dapatla tahan perasaan rindu pada suami.
Kami ambil kesempatan Cuti Deepavali untuk meluangkan masa bersama.
4 hari tu terlalu singkat rupanya.

Bila hantar suami pada keretanya, he gave me a kiss.
And another.
And another.


Dan hati saya hilang separuh.
Dibawa pergi oleh suami.


Lumpuh.




Hari, cepatlah berlalu.
Hati ini perlu dilengkapkan kembali.
Dear suami, I miss you.


Saturday, October 22, 2011

Sekadar berkongsi...

Saya tertarik untuk berkongsi ini.

Biasa kan kita dengar,

Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji. Sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik". [Surah al-Nur, ayat 26]

 Faham kan, maksudnya?

Tapi, bukan bermakna, bilamana suami yang kita dampingi itu ada melakukan kesilapan, kite terus label diri kita ni golongoan wanita yang tak baik, sebab tu dapat suami yang tak baik. Hehehe. Bukan buat macam tu, ingatlah, kita ni manusia. Mesti ada terselit kekurangan, kan? Yang paling baik, memafkan, saling ingat-mengingati dan sentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik dan memperbaiki kekurangan bersama-sama.


Memetik kata-kata Ustazah Fatimah dalam siri Ustazah Pilihan 2011, saya tertarik untuk berkongsi:


" Isteri perlu berusaha menjadi isteri yang solehah, InshaAllah suami yang soleh akan muncul " - Ustazah Fatimah, Ustazah Pilihan 2011, ASTRO Oasis.


Kita mengidamkan suami yang tak tinggal solat 5 waktu, tapi, diri sendiri cukup tak?
Kita mengidamkan suami yang rajin baca Al-Quran, tapi, diri sendiri rajin tak?
Kita mengidamkan suami yang soleh, tapi, diri sendiri berusaha tak menjadi solehah?


Jadi, sama-samalah kita sentiasa berdoa padaNya, moga kita diberi hidayah dan terus menjadi isteri solehah buat suami. Mudah-mudahan, Amin.





Wednesday, October 19, 2011

Review: Wedding Shoes - Majlis Bertandang

Kasut untuk majlis bertandang saya di Kuantan tempoh hari.
Hehehe.


Picture credit to : Ahmad Fairus Photography

I love the colour.
It's tiffany blue. Yeayyy!

I love the material.
Baldu, you. Hehe.

And super huge brooch!
Suka suka.


Dan ada ribbon comel di belakang tuuu..

Perfect.
Seperti kemahuan diri.
Hihi.



Mana I tempah?

GAVY
Maju Junction, Kuala Lumpur

Siapa biasa baca review tentang GAVY mesti biasa dengar nama Asyraf. Memang comel budak tu. Hihi. Siap makeup-makeup lagi. Hihi.

Harga RM120.

I tempah 2 pasang kasut dengan Gavy. 1 lagi kasut super buruk. AHAHAHAHA.
Nanti kalau rajin I snap gambar kasut tu.
Eii, buruk giller.
 Hehehe

Satu je I tak suka.
Kasut ni bukan 5 inci.
Cuma 3 inci je kot.

Tapi selesa sangat pakai.

Ada tali kat pergelangan kaki tu.
Tapi for photoshoot, I buang tali tu.
Hihihi.

TIPS:
Adalah penting untuk berlakon setiap waktu bila anda mahu mengabadikan gambar yang cantik.

Tak selalu bertuah kalau photographer snap candid.
Dapat waktu bertuah, maka gambar akan jadi super cantik. Hehe.
Else, better  berlakon depan camera, dan minta photographer anda snap.
Tihihihi.

Itulah trick saya nak dapat gambar cantik.
Hohohohoho.
Cantik ke?
Heh. Perasan.
Konon la kan. Hehehe

Nanti ada masa, saya share tips lagi ya!

Saya rasa nak jual kasut ni lah.
Tapi, sebelah hati kata, simpan, buat kenangan.
Hurmp.




Friday, October 14, 2011

Kongsi Resepi : Udang Masak Lemak Cili Api

Orang baru dapat dapur, biasalah. Rajin sikit la nak asapkan dapur. Kekekee.
Semalam bersungguh-sungguh google recipe "Udang Masak Lemak Cili Api".
Heheheee. Sudahnya, SMS Mrs Kecik mintak recipe. Agaagagaa.

Pagi-pagi semangat nak pergi pasar.
Beli bahan-bahan nak masak.
Sayang, suami tak ada di sisi.
Sigh.

Balik-balik, terus masuk dapur. Kedengaran sungguh mithali di situ. Heh heh heh.
Mulakan memasak.
Semangat betul.

Dan, ini hasilnya.




Teruja.
First time, tahu?
Mudah sangat! Sesuai untuk golongan macam I ni.
Yang tak pandai masak sangat.
Campak-campak je, jadi!
Hebat woh.

Kongsi resepi untuk sesiapa yang ingin mencuba:

1 mangkuk sederhana besar udang
15 batang cili api hijau (terpulang pada citarasa, nak pedas, tambahkan lagi)
1 inci kunyit hidup (kalau tak ada, guna sahaja serbuk kunyit)
Santan cair (ikut suka nak banyak kuah, banyakkan sediakan santan)
1 1/2 cawan santan pekat/ pati santan
2 helai daun kunyit
2 batang serai dititik
2 biji timun kecil- dibelah 4
1 keping asam gelugor (kalau asa tu kecik, guna 2 keping)
Garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya :

1) Bersihkan udang. Potong janggut udang, muncung udang, kaki udang dan ekor sikit.
2) Tumbuk lumat cili api hijau. Kalau tak nak tumbuk, kisar sahaja. Ketepikan.
3) Tumbuk kunyit hidup sehingga lumat. Ketepikan.
4) Gaulkan udang bersama cili api hijau di dalam periuk. Letak air sikit dalam lesung dan masukkan ke dalam periuk. Untuk memudahkan udang bergaul mesra dengan cili api yang ditumbuk lumat tu. Masak atas api yang sederhana besar untuk 5 minit.
5) Masukkan santan cair, timun kecil, serai dan kunyit hidup. Kacau sehingga mendidih. Boleh kalau nak tinggal sekejap-sekejap. Potong halus-halus daun kunyit.
6) Bila dah mendidih, masukkan santan pekat, asam gelugor dan daun kunyit. Api kena slow sikit time ni. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi sehingga mendidih.
7) Dah mendidih, tutup api. Tapi, teruskan mengacau. Takut nanti pecah minyak. Jadi tak cantikla kuahnya. Berbutir-butir. Tak sedap dan tak cantik.

Makan dengan kicap cap kipas udang. Memang terbaik. Hahaha


Resepi ni paling mudah.
Agak-agak nak jemput kawan-kawan makan, resepi ni boleh jadikan menu.
Mudah, cepat dan gerenti menyelerakan.
Heh.

Note : Tak letak bawang sebab resepi masak lomak nogori ni. Resepi asal tak masukkan asam gelugor. Tapi, I letak jugak. Mixed resepi namanya ni. Heh.

Selamat Mencuba!
Suami pasti bangga punya!
Hehehe

Note : Masak resepi ni, tangan pasti pijar. Jadi, pelbagai petua I amalkan. Tapi, yang paling mujarab dan cepat kesannya, sediakan air suam bercampur gula (gula dalam 4 sudu besar di dalam periuk, air suam sehingga boleh tenggelamkan tapak tangan kita, lebih pun tak apa). Kemudian, lumur tapak tangan dengan gula terlebih dahulu. Gosok-gosok kedua belah tangan. Lepas tu, rendam tangan di dalam periuk yang berisi air gula suam tadi tu. Rendam dalam 15-20minit. Lepas tu, basuh tangan. Tunggu 5 minit, tangan pasti tak pijar dah.

Selamat berpijar tangan!
Hohoho

P/s : Mungkin ada readers yang terror masak lemak cili api boleh berkongsi petua dan tips untuk lebih menyedapkan rasa menu. Hehe. Mana tau kan, ada petua nenk moyang, bolehlah berkongsi. hehe




Thursday, October 13, 2011

Perlu ke tukar nama?

Blog ni dah macam caca marba dah.
Semua cerita pun ada.

Rasa macam nak kena tukar nama blog lah.

^_^

Tapi, malas nak fikir pun ada.
Heh.

Tapi, kemahuan tu ada.
Selalu la dalam dilema macam ni.

Antara dua, tak tau nak pilih yang mana satu.
Heh.



Ok, nak google resepi usang masak lemak cili padi.
EKEKEEKEKE.






Monday, October 10, 2011

Sehari berdua bersama suami.

Husband datang jengok isteri di Kulim. Bahagia betul rasa. Tihihi. Cheyyyy sebenarnya datang Kulim sebab ada kursus di Gurun. Haa gitu. Still, I rasa happy. Hohoho. Sebab tak nak husband berleter itu ini, I bertungkus-lumus membersihkan rumah dan bilik. Bilik air juga. Sampah kena buang. Husband memang suka buat spot-check. Kang ada la nanti mana-mana yang nampak kena dimata I, tetapi tidak di mata dia, otak kena berligat la cari alasan logik akal kepadanya. Hahahaha.

Balik dari office semalam, pergi kedai cari udang. Mahal ya ampun, 10ekor udang dia charge I RM4.00. Tak rasa nak mengamuk ke? Bukan udang harimau pun. GRRRRR. Memang blacklist la kedai kau! GRRRR. Itula padahnya tamak tak hengat. Mentang pakai baju kurung ayu gitu, dia ingat I ni cikgu sekolah kot yang baru diumumkun Belanjanwan 2012 tempoh hari, gaji cikgu naik. Ambil kesempatan betul. Eiiish! Geram.

Abaikan cerita lepas geram tu. Heh.

Balik dari kedai, siap-siap di dapur nak buat cucur udang. Hahaha. Bukan cucur udang la, lebih kepada cekodok udang. Haha. Siap google resepi di internet nak cari the best recipe cekodok udang tau, nak hidang pada suami punya pasal. HEHEHE. Semangat seyhhh.

Alih-alih telefon berbunyi, "GPS ni beritahu lagi 3km, abang sampai". Tepung tak bancuh lagi, nak goreng cucur lagi la jauh. Hahahaha. Tapi, bila dah jadi isteri, naluri tu memang ada. Naluri isteri berkata, pukul 6 jugak tu sampai.. Sempat ni nak goreng cekodok ni. Heh. Relax betul goreng cekodok. Hehe. Nasib sempat goreng cekodok sebelum suami sampai. Hihi. Jadi, sila trust pada naluri isteri mulai sekarang. Hehehe. Agak - agak, nampak lipstick kat collar kemeja suami, ni memang sah ada perempuan lain dok menjalang ni. Drama betull. Agagagaga. Jangan, jangan, sila selidik dahulu. Kikiki.

Lepas goreng cekodok, kehulu kehilir cari amenda lagi yang tak kena pada mata. Kemas-kemas. Alih-alih. Heh.

Lepas tu, Ding-Dong. Keterujaan terlebih, takda door bell pun umah I. Hahaa. Suami sampai, ingatkan diiringi dengan bunga rose 36 kuntum ke kan. Drama lagi nieh. Hehe. Rupanya, diringi dengan aiskrim Magnum bersalut coklat Belgium, you! Hehehe. Suamiku, suamiku. Bahagia betul I dapat suami macam dia. Tahu yang isterinya begitu mengidam terlebih pada aiskrim Magnum. Hehehe. Naluri suami pulak la kan. Haha. Apa aku merepek nieh.

Layan suami hilangkan penat. Lepas tu teruja nak kasi rasa cekodok yang I goreng tadi. Hehe. "Abang dah kenyang, banyak betul makan tadi".  Ok, sendiri pergi bawa diri makan sorang-sorang. Sedih jek. Tapi sebab suami memang pandai ambil hati, makan jugak la cekodok kasih sayang isterinya buatkan tu. Hehehe. Habis sepinggan. Senyum isteri. Hehehe.

"Cekodok ni masin sikit. Patut I kena kurangkan lagi kan letak garam?"

Tapi, sebab suami pandai ambil hati, " Eyh taklah, ok je ni ". Makan lagi. Makan lagi.
Tihihi, isteri senyum senyum je bahagia.
Hohoho.

Tiba malam. Untuk dinner pulak.

"Sayur ni terlebih masin kan, abang?"

Suami dengan jujur beritahu, letak secubit je garam. Tak letak garam pun takpe. Sayur dah ada rasa manis.
Ok, he likes sayur tanpa garam. Heh heh heh.

Tiba waktu pagi. Buatkan milo.

"Manis ke abang?"
*kasi jug air masak*
Heh heh.

"Milo ni, tak perlu letak gula lain kali".
Ok, he likes Milo kosong without gula.

Itulah pertama kali sehari bersama suami di rumah tanpa kehadiran keluarga terdekat.
Dengan semuanya saya sediakan untuk suami.
Sedikit sebanyak, dapat tahu apa kesukaan suami.

Time to improve!
Whee, suka suka suka!

Saya beritahu suami, jujurnya saya tak pandai masak. Jujurnya, deria rasa saya lebih kepada manis, lebih kepada masin. Tapi, saya percaya, dengan masa yang ada, dengan masa yang diberi untuk belajar sedikit demi sedikit, saya yakin, saya akan jadi yang super hebat di mata dia, suatu hari nanti. Hehe.



Dan untuk pengantin baru yang lain, selamat belajar mengenali pasangan anda. Setiap hari adalah sesuatu yang perlu kita enjoy. Bukan berputus asa, bukan merajuk, bukan menjadi kalah. Sama-sama berusaha menjadi yang terbaik di mata suami, jom! =)


Petang ni, takda idea nak masak apa pulak.
Heh.



Saturday, October 8, 2011

Soalan wajib buat pengantin baru

Seringkali kita baca coretan bloggers yang bengang dengan persoalan, " Dah ada isi ke?" atau " Awak pregnant eyh?" atau, ok, u get what i mean, kan? Nak tau dah mengandung ke belum kan. Gitu. Hihi. Kalau tanya pada saya, Alhamdulillah, saya seronok dengan persoalan-persoalan begitu. Hihihi. Sebab mesti saya akan jawab, "Doakan lah saya moga bulan ni 'lekat'.." Hihhi. Atau, bila persoalan tentang, "Atia, u pregnant eyh?" Lantas, I Aminnkan cepat-cepat. Hehehehe. "Aminnn.."

*tadah tangan dan sapu pada muka*

Tapi, bila mama sendiri yang tanya..., ERK! Hihihi.
Persoalan dalam jiwa, "Gemuk ke saya?"
STRESS. Haha.


Setiap kali jumpa mama, tak kesahla pulang rumah sebab ada kursus, atau pulang rumah sebab ada meeting di Putrajaya, atau pulang rumah sebab homesick, mesti, mesti, mesti punyala soalan wajib dia tanya:

"Kakak pregnant eyh?"

Terus pandang cermin, tengok body. Gemuk ke, gemuk ke?
Tapi, reply to mama, " Haha. Tak la mama, baru habis period".

Ok, mama senyap.

Saya rasa kan, mama saya terlalu mahu jadi nenek la. Hihihi. Sabar, sabar, akan tiba waktunya. Huehuehue. Yela, siapa la kahwin tak nak cahayamata kan? Tell me, ada ke? Mungkin adalah, tapi hanya minority la. Majority mahukan anak, kan? Tapi, saya percaya pada Qada' dan Qadar. Segalanya sudah ditentukan oleh Allah S.W.T. Cuma bila itu adalah rahsia Allah S.W.T. Cuma sekarang, saya harus lebih rajin berdoa dan mohon padaNya.

Dan sekarang, untuk merealisasikan impian itu, saya perlu menjaga serba serbi. Baik dari segi makan. Baik dari segi ibadah. Baik dari segi kelakuan. Saya cuba cari info dan ini yang saya amalkan:

Kurangkan makan fast food.
-Goodbye McD, sehingga kita berjumpa lagi.

Cuba ambil supplement.
- Saya amek supplement VitaLea, Vitamin B Complex, Vitamin C, GLA, semuanya dari Shaklee. VCO dan Folic Acid. Banyak. Tiap-tiap pagi mesti rasa nak muntah telan supplement punya pasal. Haha. Tapi, cekalkan hati telan jugak laaaa.

Minum susu ibu mengandung
- Haha. Saya paksa suami belikan susu Ammun Materna tuh. Nak beli sendiri macam segannya. Perut I slim you! Heh. Setiap malam la dok minum susu ibu mengandung. Haha.

Berdoa padaNya.
- Setakat ni, saya cuma hafal Doa Nabi Zakaria tu je.  Ayat 38, Surah Al-Imran. Setakat ini, itu sahaja yang saya hafal. Akan cuba menghafal doa-doa yang lain. Saya amal setiap kali sebelum solat dan selepas solat. Solat hajat buat jugak tapi tak setiap hari. Hihihi. Nak buat solat Tahajjud, tapi niat je ada, melakukan belum. Hehe. Doakan saya moga lebih rajin lagi.

Abu said al-khudri r.a berkata, bahwa Nabi shallallahu alaihi wasallam bersabda, "Tidaklah seorang muslim yang berdo'a selama bukan dalam masalah dosa dan bukan untuk memutuskan silaturrahim, maka ia akan mendapat salah satu diantara ketiga balasan, yaitu : Akan dikabulkan do'anya secepatnya, atau akan menjadi simpanan pahala untuk bekal di akherat kelak, atau akan dihindarkan dirinya dari keburukan seperti dalam do'anya., ia berkata, "Jadi perbanyaklah berdo'a." katanya, "Allah pasti memperbanyak balasannya."(Hadits shahih riwayat Ahmad 3/18)



Puasa
- Saya dah start puasa start hari Isnin dan Khamis. Rajin-rajin lagi baca al-Quran.

Pemurah
- Saya akan cuba untuk memperbanyakkan bersedekah.


Itu jela yang saya usahakan setakat ini. Mungkin ada yang boleh berkongsi petua dan cara lain lagi. Sama-sama usaha, yok! Hihi.




Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014