Tuesday, July 12, 2016

Bila nak kena hadap tol

When Government announced LPT 2 dah nak start buat kutipan toll starting 15th July, I'm a bit down. Down sangat. Sampai menangis. Very the drama, you see. Haha. Almost 5 years berulang-alik driving dari Kuantan ke Kemaman, sedikit pun tak pernah mengalir air mata. Betapa tabah sangat harungi. Masa first time guna highway LPT, somewhere in November 2015 kot, sebab time tuh baru dapat kunci rumah, so masih free lagi guna highway. Tak kena toll pun lagi. Tak ada terasa terbeban sangat lah, cuma nak kena fikirkan tentang minyak kereta je lah. So masih boleh shopping happily lah hehe.

Tapi semalam, bila kawan-kawan yang berulang-alik dari Kuantan ke Kemaman asyik buat calculation perbelanjaan dari rumah ke tempat kerja, sedikit sebanyak rasa terkesan. Terkesan dan tertekan. Sampai rasa sebak dan rasa tak kuat dah nak harung. Menangislah dan kepada husband juga ku luahkan segalanya.


Ayat husband simple je.



"Jadikan sesuatu yang berlaku itu sebagai motivasi untuk kite dapatkan sesuatu"
"Maybe awak kena usaha lebih keras untuk mohon tukar ke Kuantan"
"Kadang-kadang ianya signal dari Tuhan untuk kite"


Yes, maybe ada benarnya apa husband kata. Yelah kan, sesuatu yang berlaku itu tentu ada hikmahnya. Apa yang kita lalui sehari-hari adalah ujian juga untuk kita. Untuk lebih mendekatkan diri dengan Dia. Untuk lebih muhasabah diri.

Allah is the best Listener. He hears even the very silent prayer of a sincere heart. - Dr Bilal Philips

Bila kita down dan kita keep it in a positive way, MashaAllah, tenang rasa hati. Semalam rasa huru-haranya jiwa. Tapi pagi ni, bangun dan lihat dari sudut positive, rasa lebih tenang dan boleh menerima dan cuba untuk membuat keputusan dengan lebih waras. 

Lepas tu, mulalah buat senarai kesyukuran. Hihi. Dan rasa macam banyak dah sebenarnya nikmat yang Allah beri. Betul lah orang kata, bila kita rasa down, cuba lihat orang yang "di bawah" kita. Sekurangnya, ada terbit rasa syukur dan menginsafi diri yang asyik rasa tak cukup aje dengan apa yang ada ni haaa. 



Haih.
Insaf.




Saturday, July 9, 2016

Kenapa perlu cicak ada mata

Pulang dari dinner kat rumah my friend, ada dua ekor cicak kat dinding luar rumah. Anak-anak I memang cukup alert dengan kehadiran cicak. Everytime nampak cicak, Sarra especially akan menjerit cicak, cicak. Hihi. So, as usual lah, dari dalam kereta, if ada cicak kat luar rumah tu, dia akan beritahu lah yang dia nampak cicak.


Sarra : Cicak. Tuuu.

Ibu : Kenapa rumah kita ni banyak cicak, ye?

Aleescha :Cicak ni takde mata ke, ibu? 

Ibu : Kenapa Aleescha cakap cicak ni takde mata?

Aleescha : Yela. Dia tak nampak kite. Kalau dia nampak kite, dia lari lahhh.. !

Ibu : Bahahaahaha


Adui. Kelakar la awak ni, Aleescha. Sakit perut ibu gelakkk.


Wednesday, June 29, 2016

Umpan belum mengena nampaknya, nih!

Semalam, cuba-cuba pancing suami. Mana la tau kan, mengena. Heh.


"Abang.. macam mana eyh nak cuci kipas tu? 
Nak panjat atas kerusi, macam tak sampai je kite".

Suami diam je.

Ingat ada la harapan yang dia akan membalas, "Takpe, nanti abang cuci".


 Umpan belum mengena lagi nampaknya, nih. Huhu. 


xoxo




Saturday, June 25, 2016

Kongsi tips cara nasihat anak jadi lebih baik

Assalamualaikum,

Bukak facebook pagi ini, dia share memories tentang apa kite update pada tarikh 26 June. Tertarik dengan salah satu status yang kite update. Sekali lagi nak berkongsi kat sini dan untuk ingatan diri saya jugak :


Saya lah, kadang-kadang ada waktu, perasaan marah tu tak boleh nak kawal. Geraammm sangat haih rasa bila mana anak-anak buat sesuatu yang memang boleh mendatangkan stress dan amarah. Kena cuba untuk jadi lebih sabar. Kena cuba.


Lepas ni, nak cuba lah guna perkataan ni.


"Listen. Bukan ibu nak marah, tapi Allah sedang mengajar kita untuk jadi someone yang lebih baik, to be a good girl, ok ".


Moga-moga adalah sesuatu perubahan yang positif nanti.
InshaAllah.
=)


Xoxo


Tuesday, June 21, 2016

Tibe nak aktif pulak.

Assalamualaikum,

Bila dah lama tinggal blog, tiba-tiba datang menjenguk, seronok pulak rasa abadikan sesuatu kat blog. Sebelum ni, banyak update tentang kehidupan di Facebook aje. Tapi dah rasa tak berapa seronok nak berkongsi tentang kehidupan kat sana. Faktor umur, mungkin haha. Sekarang, kite rajin share recipe je dari page orang hahaha. 

Em, macam account social media i yang lain, banyak perihal kisah anak-anak je la main topic nya nanti. Hihi. Semoga tidak membawa rasa tidak syok pada yang membaca nanti. *Pheww. Kesat peluh*

Sekarang pun suka jugak tentang decor decor rumah. Kot ada yang saya shopping online, mana tahu, mungkin boleh kongsi-kongsi juga nanti. Sama sama lah rumah kite semua cantek hehehee. 

Itu jela kot buat masa ni. 😅😅
Till next time. InshaAllah.

Wasaalam and xoxo.


Monday, June 20, 2016

Hye, meet Sarra!

Assalamualaikum,


Hello, meet Sarra, my second daughter. 



Dah 1 tahun 9 bulan.

Oh my, lagi 3 bulan dah nak 2 years-old.
Cepatnya masa berlalu. 
Ibu still belum puas menggomol awak, baby. 
I wish, ibu ada banyak masa untuk dihabiskan bersama anak-anak ibu.
Dilema seorang ibu yang bekerja.
Tapi tak apela, every night, anak-anak ibu masih nak tido di bawah ketiak ibu, kan? Hihi.
One of the reasons, ibu belum ready untuk pisahkan tempat tidur Aleescha. Hihi.

Emm. I should planning your birthday celebration kat school, la Sarra.
This year, you are going to celebrate dengan kawan-kawan kat school, ok.

I think kite buat tema Didi and Friends la, ya.
You are so much obsessed with Didi. 
Nampak handphone, mintak Didi.
On TV je, nak Didi jugak.
Bangun tidur pun, Didi jugak yang disebutnya.
Hihi.

So, yeah, birthday theme kali ni, its going to be Didi and Friends!

Hoorey!
I know, you will love it, Sarra,
Hihi.



Wassalam and xoxo.






Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014