Monday, April 4, 2011

W-progress: Part 8


Tentang hall decorator untuk majlis resepsi:


Deposit 50% to the decorator

Selesai
Alhamdulillah

Pencarian wedding decorator amatlah menyesakkan kepala
Kenapa?
Read:I ni budget ciput, tapi berangan nak pelamin NGI

Wahahaha

Memang tak dapatla kan.

Lepas sesi bermuhasabah diri, I bertapak di bumi yang nyata
It just a one day event!
Lepas majlis, itu lagi penting

Luckily I have a wedding counselor, ehem, u know who u are, tehehee
Dia la yang menyedarkan I
Since then, I terfikir, ok, what for untuk habiskan RM XX,000 hanya untuk dais yang nak duduk cuma 1 jam pun tak sampai I rasa
Masuk ASB ada jugak faedahnya

Atau labur duit dengan Gucci or LV perhaps
Hahaha, tak abes lagi ni muhasabah diri

Ok, lepas pada sesi kauseling, I cut down the budget
Baju nikah tak sempat nak potong sebab dah hantar pada tailor
So, redha je la

With new figure, I cari lagi wedding decorator yang boleh fit my budget
Thats the story why 2 bulan sebelum majlis baru jumpa the decorator

Dia boleh ikut budget i - penting!
Dia boleh beri apa yang i wish for - penting!
Dia sangat komited - penting!
Dia boleh nego - penting!

Dia nama baru
Tapi, i beri 120% kepercayaan untuk meng-dekorasikan pelamin
From his previous job, I know he will deliver the best for my wedding nanti!
InshaAllah.

**************************

Nak cerita pengalaman I masa I mencari wedding decorator, bukan dari top decorator pun:

"Owh, pelamin ni untuk ruang tamu rumah besar je dik"
- nak je suh die datang ukur ruang tamu rumah I, time tu jugak-
- bukan la nak cakap, ruang tamu I besar, sekangkang kera jugak, tapi, cara bercakap tu, please la, santun la sikit -

" Pelamin macam ni, memang harganya starts from RM4500"
- pelamin sahaja, artificial flowers, bukan pelamin dewan pun, pelamin rumah je pun -
- Gilo, NGI pun charge RM5000 untuk pelamin rumah, fresh flowers lagi, NGI lagi -

" Sorry dik, memang pelamin kita starts from RM3000 ke atas"
- pelamin kerawang satu panel, bunga kiri kanan, no bench -
- with that offer, kita boleh dapat yang below RM3ooo, ada nama lagi -

" Untuk wedding kat hall, memang harganya starts from RM10000"
- dengan nama baru nak naik, nak charge macam dah ada nama gah, baik aku hire NGI terus, atau Classadeflora. -

Langsung tak ada inisiatif untuk tackle customer.
Or, at least tanya la budget kita berapa.
Heh


Tapi, I puji beberapa wedding decorator.

Yang I ingat, Dicky D'fabulous. I give him a call. Tak kekwat, even pelamin meletups.
" Dear, I tak pernah buat pelamin untuk hall dengan harga RMxxxx, tapi takpe, kita boleh buat pelamin kat hall macam pelamin kat rumah dengan ur budget "

Decorator macam ni yang perlu kita cari, semangat tu ada.
Cuba jugak untuk fit into my budget ciput ni.

AriWedding Couture
"Salam Ari, budget saya RMxxxx, wedding kat xxx, boleh cater my budget?"
Tak kekwat pun, "Boleh. Nanti kite discuss dekat butik"

Theme of Que Rafael
I so want Que to make my wedding dais
Tapi, with my budget ciput, I takut reputasi dia terganggu
So, I cuma doakan dari jauh, moga Que success dan terus success
He is really a nice guy
Thinking of to order hand bouquet dengan Que
Tapi takut die busy on the day and setakat nak cater my hand bouquet tu, isk, kesian la pulak kat Que
Yet to discuss

Ini antara yang I ingat

Tihihihi

p/s: This is based on my experience. Lain orang, lain experiencenya.
Good luck, ladies!




25 comments:

cheQmOomOo said...

cam pening jek..org x g pun mn2 bridal y berkenaan lg..huhuh tggu la bln 6-7 nnt ok x :p

hana yoriee said...

cik belle..betul lah sgt! letak kat asb takpun beli rumah..hah..ada gak faedahnya..hehe..

dah jmp yg within budget tu rasa sgt lega kan?

aTy _faRed~ said...

waahh.. memang bagus... pilih betul2 ikut bajet kan...:) kehidupan lepas kawen tu lagi perlu pakai banyak duit.. cayo lah cakap den ni...:)

The Spasmodic Scribbler said...

Que memang sangat-sangat lah baik. Hari tu dah nak close deal dengan dia dah tapi my mom tak suka his style of pelamin..so terpaksalah cancel..I opt for somebody else yang sangatlah professional jugak..tapi nanti jelah I review after the wedding :)

LisaLisut said...

gagaga.br2 ni je i pn mcm kene ayat "pakej kite mmg stat 4k ke atas" uhhhh turn off terus nk nego lebih lanjut.

aahh kagum la dgn cik belle.berani.i kurg keberanian skit.my bad.ngahaha

lovelyadibah said...

dba pun suka dgn deco yang baik hati:) hehe~..yang penting kita xover budget kan!:)

harzharun said...

dear....

AnEs said...

i pun same la ngn lisa..i tahu my budget mmg ciput sgt..tak berani la nak tanya lebih2..plus wedding kat melaka..cari pun yg boleh buat kat melaka,ikot market harga melaka..kalau ikot market harga kl mmg nanges kot!

cikFM said...

btl tu cik belle.. kdg2 bukan ade name sangat pun tp cara layan kita macam ape je... xdek inisiatif lgsg nk tackle kite ni kan...penah gak terkene dgn yg mcm tu...

najwa said...

cik belle, que sangatla baik...die ble wat ikut ur budget...i suke style pelamin and deco die...sgt simple, sweet yet memorable...

yours truely of LoveFaithBelieve said...

yes dear.. work with your budget..
try my decorator..arjuna cipta.. for me, senang nak nego and they entertain my last minute request without additional $$$..

Adawiyah A.Halim said...

btol2 setuju sgt dgn lisa...cik belle sgt berani...huuu

syida shedot said...

wah bagusnye cik belle! gudluck k! xsabar! hee

fira. said...

120% agree with you. rase sayang sgt nk spend ribu riban on pelamin yg kite cume akan duduk most 3hours. xyah la tgk pade name sgt. as long as it fits our budget n cantik dipandang. wish u all the best!

lind said...

pelamin saja kat penang untuk dewan 2k keatas. adoii. takleh ke kita mintak pelamin yg simple ke.. mmg nak jaga reputasi. yaa. tapi kita yg pengsan. takde pelamin muram pulak suasana.

si kecil said...

yeaaayy!! finally. alhamdulillah..

Hunny Kitty said...

Q leh buat HB ke???

aLiN_aZa said...

que? budak uitm ke?
amik tesl ek? coz i know dis 1 que, related to wedding2 gak..=]..my senior n ex-classmate..

aLiN_aZa said...

nnt lepas ni nak bguru dgn miss belle utk budget kawen2..teheee

(^______________^)

mizzura said...

thanks for the info...i baru nak serius cari decorator untuk my reception & nikah...nak pakai tunang punya decorator pun ok jer...cuma ingat nak amik nafas baru...tapi tulah..takut harga mahal sangat plak...hurmmm..

|Tunang Kena Simple!|

Cik Belle said...

cheQmOomOo: InshaAllah, sempat punya. hehee.. as long as awak tau apa awak nak, dah ok dah. hehe

hana yoriee: banyak faedahnya. hehee... sangat lega, now boleh tidur lena sikit. hehe. walaupun kadang - kadang panic attack tu muncul juge! wahaha

aTy _faRed~: owh atiey! thanks for the tips. hehee...

saufi & syu said...

dear,

i baru jumpa abg nas. dia sgt2 lah baik. dia pun boleh buat according to our budget. mula2 ingat nk buat pelamin je, lepas tu terus i tempah baju dgn dia terus. baju dia pun sgt gorgeous. mmg one of a kind!

to all b2bs, u might consider abg nas as wedding designer. harga pun sgt affordable. :)

cheQmOomOo said...

xtau pun lg :))

nuruz said...

cik belle!!! masa awk dh nak dekat.. hehehe..
sy lambt lg, tp dah pening kepala nk cr vendor.. hari2 buat research.. cr vendor.. kadang2 rase mcm over eksaited pulak..
nsb baik ade blog B2B mcm u ni.. ade jugak sumber rujukan.. hurmm..

masmOna said...

gud..buat sekadar termampu kak tia =) mmg betul, simpan dlm ASB lagi byk faedahnya hehe..lepas kawen ni banyak nak pakai duit huuuu. tak kesah budget ciput pun, yg pnting kita sndri puas hati =)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014