Saturday, April 16, 2011

Prong, apakah?


Apa itu four prong setting?
Apa itu six prong setting?

Ini jawapannya:

Ini six prong diamond setting


Ini four prong diamond setting

Kalau pergi kedai emas, SA panggil "kuku"
Empat kuku
Enam kuku

Yang mencengkam diamond itu kita namakan "kuku" or "prong"

Atau, ada lagi nama lain?
Mari kongsi sama, meh!


To quote:

" People often ask what the difference is between a 4 and 6 prong setting. Some say that 6 prong settings emphasize the roundness of the diamond and offer the diamond more security, while a 4 prong setting shows off more of the diamond and tends to make the diamond appear more square. It really is a personal preference, but definitely is something to note when considering prong settings "


Jadi, sebelum decide nak beli, always try four prong diamond setting and six prong diamond setting. Mana yang sesuai dengan jari silakan. Hihi.

Sebab jari I gemuk-gemuk, I kena pakai batu yang menampakkan batu tu tak bulat sangat.
Heh.

Harapnya ini menjawab persoalan semua tentang apa itu prong?

Sharing is sexy, ya?

Good luck ladies!
=)


Love,
Cik Belle


11 comments:

Miss Sunshine said...

oooohh.. baru tau.. thanks 4 the info..

lovelyadibah said...

Haha..kuku pegang berlian rupanyer:)hehe..kelas okeyh!hehe

btw,thanks atia.hehe.pasnie xder r blur2 ajor:)

Linda Yusoff said...

ms bc entry ni.. terus gelabah g cr ring nikah yg da beli 2bln lps.. sikit pun tk tahu ape probg.. now dah tahu... yeayyy. kita same wak ..;)

mizzura said...

oohhh...baru tau menatang prong ni..huhuh..pastu kan bila cek cincin...satu tu ada 4 prong..cincin tunang plak ada dua prong jer..aikkk...? confuse jap..

huhuhu...

eidA said...

oo..g2 yer..hee..I pon br tahu..hee

Hidayati Farhan said...

owhh, next week nak check ah brape prong, masa FMIL sarung kan cincin. ehehe. buleh gitu :P

K.I.N.A said...

ohoo..prong ke nama die..jadi cincin tunang kina 4 prong..hehe

"cikkin" said...

owhh..gitu..same laa ngn kina..baru tau..kite punye pon 4 prong..hihi..

mydlove said...

salam,
info yang baik sekali baru je tau ape tu prong..hr tu beli cincin main beli je...jari sy yg gemuk2 ni sesuai utk 6 prong...mcm cincin tunang sy hr tu

Syima Syaz said...

uhhh tak tau pun ape itu prong prong...dah mak dia suh beli bagi nampak besar, beli lah ada 4 kuku.

1st ring takde prong..tapi cam curve2.lagi cantik rasa nya...tapi MIL request besar...redha...

Cikgu Shida said...

hihi..smangat cek cincin tunang ade bape prong..ade 6..tapi bukan jari jnis gemuk pun..pakat beli je bape2 prong pon..haha..nikah xde prong2..sbb xbeli cincin..=)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014