Friday, April 15, 2011

Hantaran hunting!


I nak coretkan tentang pencarian barang hantaran tempoh hari.

Sebab punya kursus seminggu di Shah Alam, dan tunang pun punya kursus seminggu di ILSAS, jadi habis kelas, tiada lain, plan untuk settlekan kerja kahwin.

Sebab hantaran belum complete, mahu settlekan cepat-cepat.

Memang kelam kabut lah.
Ingat senang nak shopping secara marathon?
Dalam masa 1 jam, agak-agak boleh jumpa handbag idaman?

Mimpi lah.

Grab aja mana yang rasa sesuai.
Grab sahaja mana dalam budget.
Grab sahaja mana yang praktikal.

Dah tak kisah apa dah.
Janji ada dan praktikal.

Sebelum ni, memang berangan lah, ok, mesti kena dapatkan LV or Gucci, atau at least Coach.
Tapi kesian lah kat tunang I, banyak kena keluarkan wang.
Jadi, tak apalah, tunggu aje 1st year anniversary.

Bahahahaha
hint hint hint

I pilih warna hitam.
Nak sesuaikan dengan kasut.
Harapnya muat dalam dulang.
Kalau tak muat, kita beli yang baru lah!
heh heh heh

Jadi, selesai satu perkara.

Esoknya ke Alamanda.
Diamond Fest 2011.
Sebab dah dapat maklumat time exhibition kat Penang dulu, gigih tunggu harinya.
Nasib staff Habib @ Ikano tahu tentang exhibition ni.
Staff mereka infrom kat Alamanda ada Fest.
Mati-mati I ingat fest buat kat MidValley.

Before, I teringin sangat nak purchase my wedding ring kat DeGem.
Memang tunggu DeGem buat special offer ke apa.
Tapi, time ada special offer, tunang belum cukup duit lagi.
Untung kalau ada credit card.
Malang buat kami yang percaya credit card hanya menyusahkan.
Heh. Tak apa la, janji takde hutang. Itu penting.

Dah tinggal sebulan aja lagi, nak tak nak kena settlekan jugak wedding ring.
Nasib buat research jugak sikit-sikit.
Ada pengetahuan jugak sikit-sikit.
Nampak dah booth, terus tuju ke bahagian loose diamond with cert.
Diamond tetap diamond.
Orang takkan tahu diamond tuh HOF ke Lazare ke whatever.
Kite sorang je tahu.
Kita pun tak de punya nak tilik cincin kawan kite tu, HOF ke Lazare ke diamond with cert ke apa. Tak ada.
Nampak bersinar jernih, kita kata, WOW, NAKKKKKK!
Hahaa.

Itu golongan orang macam I la...
Yang ada pengetahuan tinggi tentang diamond, diorang akan kesah sama ada Lazare ke HOF ke 1.0c ke, apa ke, diorang kesah.

Golongan macam I ni, I tak kesah punya.

Hahaa.

Melalut, maaf.

Jadi, terjah terus kat booth tuh.

SA tu tanya size apa.

Mula blur-blur, tetiba teringat.
Bila SA tanya size, meaning ianya membawa maksud carat.
Jadi beritahu, tak kesah between 0.3c - 0.4c
Tuh je budget haku! Haha

Bawak keluar diamond yang within that range.

Beritahu, I tak kesah either SI2 pun.

Dia beri beberapa pilihan.

Owh, I nak cari yang 3x Excellent.

Mula dia cakap, tak ada la, susah nak dapat yang within 0.3c kalau nak 3x Excellent.

I dah sayu, frustrated, macam, ok redha beli diamond yang tak tau grade macam mana.
Redha redha redha.

Alih - alih, nak kata, rezeki betul la kan, SA tuh bagitahu, " Ada lah, rezeki akak ni".

Mata bersinar - sinar, senyum sampai ke telinga, i rasa muka mmg glowing - glowing, tanda happy-nyaaaaaaa!

Hahaa.

Ok, pandang tunang dengan muka penuh pengharapan.

Try-try dengan setting white gold.

4-prong
6-prong
3-prong

My favourite, 4-prong.

Beri effect lagi besar!
Wah!

Kalau beli batu besar, tak apalah nak pakai 6-prong.
Tapi, batu saya, batu kecik je.
So redha ajela dengan 4-prong.
Heh.

Sebenarnya nak beli loose diamond sahaja.
Later cari setting di kedai lain sahaja.
I dengar Wah Chan murah lagi.
SA tu pun cakap di Wah Chan.

Tapi, sebab I cuba jugak pujuk SA tu untuk cut more on setting tuh, more than 50% dah, so, ok lah, I agree terus.
Size dah ok.
Cuma kena pasang dan bersihkan diamond tuh.
Esoknya siap.

=)
Setting tuh, plain aje.
Sebab kekangan budget, jadi I pilih aje yang plain.
Later, I nak custom-made setting lain.
Yang penting, batu itu!

Hati happy sangat!
Tak sabar tau nak sarung kat cincin!
Isk.

Thanks, love.
I love you so much.

Aww~
Love is in the air!

Note: I lupa nak engrave name kat cincin. Isk. Teruja terlebih sampai lupa okey nak engrave! Haishhh. So, untuk yang lain, jagan lupa engrave ok!

Festival Diamond sampai 2 Mei 2011.
Good luck ladies!



11 comments:

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

wah..pi alamanda yer..ade rezki jumpe disana..dkt ngn umah su jer

~ NANA ~ said...

erk siyes pening baca u tulis psl diamond ni...i rasa nanti mesti i main beli je...taktau dah ape bende prong prong tu...hehehehe

LisaLisut said...

4 prong mmg best kan.efek nampak besar utk batu kecik2 mcm kite(kecik pn nangis je kite nk byr kan haha)

i nk tergelak la last ayat u. excited smpai lupa nk engrave.lol.sbr jela.kelaka jugak cik belle ni.hihihi. takpelah.later pun bole engrave ye tak.

zimie said...

pening gak baca pasal diamond ni.ades have 2 do more hwork! bestnye cik belle dpt diamond.nak jugak! tapi nak rantai emas jugak! kah3 demanding!

Miss Aai said...

Bestnya dpt diamond as a wedding band :)

"cikkin" said...

prong pang..prong..owh..saye xtaupasal itu..huhu..hebat laa cik belle..=))

lind said...

engrave nama bleh wat kemudian la kan? tp ada tempat kena caj. sy x takleh buat mandangkan cincin tu halus je plus saiz kecik. rugi

lovelyadibah said...

cikkin...2 la..br je nk tanya si atia nie pasal prong2 tue...HAHA..mmg blur sentiasa..HAHA

Nadya Zahid said...

atia-prong prong tu ape mek?heheheheh

cheQmOomOo said...

whoaaaaa bestnye..pndai psl cincin :)

Azlin said...

degem n d&p salu buat sale bulan bile ek? tahu x?

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014