Tuesday, April 26, 2011

Dugaan Oh Dugaan


Bila nak dekat majlis, dengan semua orang pun nak gaduh la kan.
Entah, tak tahu kenapa mesti nak gaduh.
Mesti nak ego tinggi.
Mesti nak emo lebih.

Macam-macam dugaan.

***********************

Mula-mula sekali diduga dengan kereta breakdown tepi hi-way.
Tengahati buta, bayangkan betapa panasnya terik matahari, takde pokok untuk berteduh, kereta buat bunyi-bunyi aneh.
Berhenti tepi hi-way, check apa masalah.
(Cheyh, macam bijak aje, heh)
Blur, tunggu orang berhenti aje.

Tak lama kemudian, orang PLUS tu datang, ala, polis bantuan tuh la.

" Encik, ada minyak hitam tak? Kereta saya kekeringan minyak hitam"
Dia tak cakap banyak, terus check tangki, and suruh isi borang, sign borang semua.
I blur-blur, baca sampai habis, then sign.
Lepas tuh, dia tarik kereta letak tepi tol.
I suruh my dad settlekan esoknya. Hihi
Nasib orang PLUS tu baik hati, tolong hantar I kat terminal bus Kamunting, Taiping.
Kalau tak, memang tak attend kursus la I minggu tuu.

Melayang duit I ribu-ribu, kena tukar enjin kot. Adui.
GRRRRRRR!!!!

Kesimpulannya, sebelum berjalan jauh, check dulu air, minyak hitam, tayar.

AAARRRGGGHHH!!!

Potong budget lagi.
Haku nak kahwin kot.
Sobs.

***********************

Then, seminggu lepas tu, kereta tersadai lagi tepi hi-way.
Kereta antik bapak I kan.
Fuel indicator tu rosak.
Dia dah pesan, sebelum pergi mana-mana, isi minyak dulu.
Tapi, I ni degil ya amat!
Natijahnya, bila dah masuk MEX expressway tuh, mana lah nak jumpa petrol pump kan.
Bila dah berkelip-kelip, mula lah gelabah, tapi nak sedapkan hati, "Sempat sampai ni, sempat sampai ni"
Tak sempat sampai, kereta berhenti tepi Hi-Way.
GRRRRRRR!

Call mama for bantuan.
Kena bambu dengan bapak lagi.
AAaRRGGHHH!

Tunggula sejam dengan perasaan takutnya, tunggu mama datang rescue.
Hahaha.

Lepas kejadian, sungguh rasa serik.

Kesimpulannya, kalau rasa nak masuk hi-way tuh, pastikan minyak penuh.
Hahaa.

***********************

I masih ingat lagi, genap 44 hari sebelum tiba majlis, bergaduh teruk dengan tunang.
Teruk. Sangat teruk.
Sampai dah kelaur " Serius, rasa macam tak nak kahwin"
I memang ego, marah kan, " U cakap sendiri dengan mak, I won;t tell my mom. U beritahu sendiri ".
Sampai nak pulangkan cincin dah.
Nangis-nangis, ngadu kat semua.
Kecik, ko mesti ingat kan drama ni?
Hehee

Drama sungguh!
Hahahaha.

Tapi, mana boleh marah lama-lama, esok esok, "I love you, sayang"
Hihihihi

***********************

Lepas tuh, tampal sticker kat doorgift pun jadi issue.

"Mama, tampal macam mana tu? Jangan senget-senget. Tak cantik nanti"
"Tampal macam ni..."

Hahahahha.

Lepas tu, redha bila fikir-fikir balik, siapa aje la yang nak kesah pasal mende nie. Heh.
Bukankah senget itu seni?
DIY katakan..
Barulah seni orang kata!
Hehehehe

Jadi, pada siapa yang dapat doorgift bertampalkan sticker senget, tu mama I yang tampal ya!
Hahahaha.

***********************
Lepas tuh, nak jadikan super drama, bapak I tanya, mana sijil kursus kahwin original?
Orang pejabat agama tak dapat nak proses kalau takde sijil kursus kahwin original.
I dah nak angin dah.
Sebabnya, I dah letak dalam satu sampul surat, siap semuanya!
Cuma tunggu bapak I serahkan semuanya pada orang pejabat agama je.

Bila bapak i cakap, takde dalam sampul tu, dia siap tunjukkan sampul itu kosong!
I memang super nak menangis.
Dalam hati, takkanlah nak kena pergi attend kursus sekali lagi kot!
Tinggal sebulan aje lagi ni.
Borang tak settle lagi!
Arggghhh!

Kul 12 malam tuh jugakla my mom and my dad cari-cari I punya sijil kursus kahwin.
Hahaa.
I duk menangis, menangis, buat muka, bebel sorang-sorang, tahan marah-marah.
Hahaha.

Lepas tu, my dad cakap, dah jumpa.
Owh, gelak terus lepas tuh!
Hehehhehehehehehehhehehe.

Lega ya Amat!
Haha

My dad simpan dalam laci, dia tak teringat sudah. hehe

*******************************

Nak kahwin ni, stress tuh terlebih!
Habis orang sekeliling, I nak cari gaduh!
Haha.

Sebenarnya, bukanlah dugaan pun.
Cuma I je yang kurang kesabarannya, kurang keprihatinan, kurang bermacam-macam.
Hihi.




29 comments:

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

Jangan terkejut Bumblebee jadik Vivabee, hahahah

amy fahmi said...

banyaknye dugaan..darah manis sgt la ni kot bak kate org2 tua..


banyak2 sabar..moga semuanya berjalan lancar nanti..

farah aminuddin said...

this is so true. semakin dekat, semakin nak emo je kejenya. i pun hari ni duk ngamuk2 sebab benda kecik je pun. haiiish kena banyak bersabaarr

Cik Belle said...

amy: hadapi dengan senyuman. hehehe.. Amin.. moga semuanya berjalan dengan lancar hendaknya..

Miss Sunshine said...

Sabar dan tenang... Biasa lah tu... time2 stress ni cepat je rasa nak marah. Banyakkan selawat. Tarik nafas dalam2... ceh, pandai2 je nasihat org, padahal kita pun bukan sabar sangat... hehehe.. =) Sabar ye dear..

miss puteri said...

comel juga kadang2. emo nie tak dekat nk kawen pon dah emo kdg2.hehe. tak lame dah tu..bykkan bersabar utk kita2 nie.hehe.... takecare tau!

tiramisu said...

aduhhh... byk2 saba k... hope everything will b fine... =)

~ NANA ~ said...

i so far takde lagi dugaan berat....tp org cakap mkin dekat nk kawen mkin byk dugaan kan??? huwaaaa tu yg i takot tuh

btw ur story pasal sijil tu hilang sgt comel la....hihi

mRs mysarah said...

one day u will miss that moment. trust me

zimie said...

huuu begitukah bila tiba saat nak kahwin.takutnya.bwkkan byk bersabar ye dear.

missbutterfly said...

hehe..tringat dulu2..:)

lovelyadibah said...

Owh..teruk gak dugaan atia..sabo2..moga semuanya bjln lancar:)

ElyaElmo said...

gaduh2 teruk ni standard laa atia kann....
lepass kawenn fikir2 blik...bestt..kenangan manissss tauuu

hidayah hiddensity said...

btul, tu sumer dugaan. baru baca buku syaitan meraung bila ada orang akad nikah.. sabar yea. pasal gaduh teruk tu kita agree, time ni la nak bergaduh dasyat pny. dulu cool je.. huh!

Anonymous said...

memang byk dugaan..tu baru sikit, nanti mesti ada hal lain lg..my exp, punya stress smpai naik jerawat byk gila..pdhal before ni xpenah naik byk smpai mcm tu..so masa nikah mmg xdpt nk cover lg..so jgn ikutkan sgt stress tu, nanti gambar tak cantik macam saya sbb byk jerawat keluar :(

aNis LeMoN aBu said...

hmm. jgn risau, atia. u adalah normal. ;)

kalau xde sume ni, xde la kenangan terindah, orang kata.

part xnak kawen tu, biasa jugak. sbbnya, syaitan sentiasa mencuba untuk merobohkan masjid yang kita nak bina nie. =)

kalau u blh sabar sekarang, insyaAllah, masa depan pun u blh bersabar jugak.

si kecil said...

hahahahaha...tergelak2 aku baca part drama queen ko. teringat hari tu kan..seb baik jauh. kalo tak aku dh picit idung ko.

hana yoriee said...

hoho..rupenya bila nak dekat tarikh ni mmg ramai je yg gaduh2 kan? mmg dah kurang sabar masa tu..sama mcm hana dulu gak..huhu

mydlove said...

heheh, happy pagi2 baca blog atia... :)

"cikkin" said...

huhu..betul..makin dekat..makin macam2 jadi..macam2 rs x puas ati..tp kite skrg ni senyum je..bia laa ape nk jadi..duit mengalir bagai air..itu x kene..ini x kene..tp senyum aje..mungkin ini dugaannya..bahagian kite..=)

cheQmOomOo said...

takot la plk wuwuwuw

farahfatihah said...

atia!!!!!! kereta broke down kat MEX highway???? awat tak kol i je leh belikan minyak!!!!

sabarlah atia, nak kawen mmg mcm tu....kita dah stress dgn mcm2 so bila benda kecik2 pun mmg boleh jadi isu....

kalau nak kawen kan, biasanya mmg akan ada problem dengan keta..tak tau nape....duit kawen sikit bayak mmg akan lebur kat keta....

tak pelah terima dgn hati terbuka yer, hilang sikit rezeki tu, pcaya lah ada rezeki besar yg menanti....

so apa2 hal...keep cool...kalau rasa nak marah tu istigfar byk2, pk semua tu ujian...

go go girl =)

eh nape panggil kamu atia ek..selalu panggil belle heheh

yUmIe said...

serius mmg mcm2 perkara bleh buat kte stress..yumie pn pernah gado smpi xjd nk kawen,tp alhamdulillah xbtl2 terjadi.klu x naya woo..pape pn kne byk bersabar and bertolak ansur.sometime kte xboleh terlalu keras:)

didieadila said...

sebelum ni org tnye dd cmne tunang ade dugaan? smbil tersenyum jawab alhamdulillah takde..skrg tgl sbln lg..huh! ambik..hari2 gado besa T__T

safiyyah osman said...

darah manis...+ nk uji sabar kita...good luck sis..semoga semuanya lancar.

Puan Nurul said...

cik belle..dulu sblm kawen..saya pn byk dugaan... surat kbnaran kawen dr polis masih tak terima wlaupn lg seminggu lbh nk kawen.. saya dah cuak sbb takot knduri tak jd.. msa tu mmg glabah sgt..baju sanding saya..sehari sblm sanding tak siap2 lg.. sgt ngeri!

Mrs Shareeda said...

lawak nye bila ingt balik kan..
i pun ada satu stress last minit.. kerusi putih yg i kena janji, last2 hantar kerusi merah biasa.. majlis 2 hari lagi.. berkeras nak banquet chair putih.. at last dpt gak..nasib simpan bajet utk back-up hal2 mcm nih.. serabut ooo..

ZaNa De Diva QueEn said...

dugaan sungguh yunk! sabar! ape yang penting??tenangggggggggg..heeeeeee

gud luck darling~

nida-razak said...

xlama lg da...congrats.. =)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014