Tuesday, December 7, 2010

Jangan tanya, boleh?


Pernah, saya baca nukilan kalian yang dihujani dengan pertanyaan: "Duit hantaran, dia kasi berapa?"

Cuma baca, dan senyum. Dan tak terfikir pun akan dihujani dengan persoalan yang sama.

Dan kini, saya akui, soalan itu saya hadapi.
Perasaan? Tension.
Tapi, Alhamdulillah, dapat di atasi dengan emosi stabil. Haha.

Jawapan saya standard, " Parents aku yang bincang time merisik hari tu. Kata diorang, terpulang pada pihak lelaki, berapa sahaja yang mampu, asalkan tak berhutang. Jadi, berbalik pada keluarga lelaki untuk tetapkan".

Soalan berbalas: "Aih, takkan ko tak tau berapa, kot?"

Terkedu. Sama ada nak bagi figure terus dan fikir akan diam selepas itu.

Tapi, saya jawab: "Hihi. Aku dah bercinta lama, 11tahun, bukan duit dia aku nak, tapi ikatan yang sah. Aku setuju je ngan parents aku, berapa sahaja asalkan tak bebankan dia dan bebas hutang. Terima ajala berapa sahaja pun yang dia mampu. Mak pak aku memang tak tetapkan nilai hantaran. Semuanya terpulang pada kemampuan dia. Setuju aja".

No figure.

Soalan lagi," Takdala, saja nak tau, ko kan budak masters level".

Jawapan selamat: "Tunang aku baru kerja je la. Bukan anak Dato' pun. Aku pun anak orang kampung aje. Semuanya terpulang pada kemampuan dia".

Terus tukar cerita. Cerita pasal kisah orang lain.

"Ko tau, kadang ada parents perempuan yang lebih-lebih. Mintak banyak-banyak sampai pihak lelaki kena berhutang. Kesian ok!"

Kemudian, cerita bersambung tentang hutang selepas berkahwin.
LEGA. Hahahaha.



36 comments:

::Destinasi nurfadhilah :: said...

good answer..hehe..
parent kite pun wat syarat kat mr. fiance asalkan jgn berhutang utk kahwin.risau nnt anak dah masuk darjah satu hutang kawen xabes2 lg bayor lagi bebankan kewangan masa depan. good.. good..

Lyana MK said...

btul2...yg nak kawen kiter...
ngan dia...yg idup sesame kiter ngan dia...kang yg menanggung utang pun kiter ngan dia....better mengikut kemampuan....kalo org mengata....pakai duit deranggg ker???

Cik Belle said...

::Destinasi nurfadhilah :: hye dear! =) semuanya pasti tak suka kan orang tanya-tanya perihal wang hantaran.. hihi. yerps, agree, jangan berhutang. sama-sama bincang. hehe..

Lyana MK: betul tu! hihi.. sokong 100%..

thezaila said...

ooo ini adalah sangat hot topic ok... kalau rendah hantaran dikata x setimpal (disusuli pelbagai spekulasi), kalau diletak hantaran tinggi, dikata nk jual anak (juga disusuli pelbagai spekulasi)..

ada gak parents yg mmg letak harga.. it happen to my neighbour.. mintak tolong satu pak cik ni jadi juru cakap masa tunang anak

pak cik tu tanya, ko nk letak brapa tunang anak ko.. 8 ribu ke ? lepas tu mak cik tu bleh balas apa noks.. "ala pak aji.. kalau 8 ribu dapek dado ko ateh yo la... translation : kalau 8 ribu dapat dada ke atas je la..

holly cow!

Queen4ADay said...

we faced exactly the same condtion.even lepas sah pon dorang question.My mom pon x tetapkan jumlah..all depends on the guys=) so hard to explain kan.I pon dh lame gle relation ngn my husband nih.that's y hntrn is not a big question nymore.yg penting sah=)

LisaLisut said...

menyampah kan bile ade org tye cmtu? takyah la tanye.baik tanya soalan "persiapan cmne ok?ade ape2 nak tlg?" kan kan kan???

grrrr.sebok je.lantak la nak bg bpe pun kan.angin la pulak.hihi.sbb dh penah kene jugak tp nasib baik semua memahami bila sebut je any figures.hahaha

mizz sue said...

betul2 setuju sangat..
rimas sangat bila org tya macm tu

amElyn said...

hehe.good job atia!
wish u all the best dear.. =)

~~zaa~~ said...

topic yang paling hot bila nak kawen! tak suka orang suka masuk campur hal2 macam ni. duit hantaran banyak ke, sikit ke, tetap orang akan mengata! kita kawen bukan untuk duit..

Cik Belle said...

thezaila: hahahahhahaa. kelakar ok cerita ko mek. hehehe.. abih dado ke bawoh, berapa pulak kena tambah tu.. hahaa. lawak3..

Queen4ADay: yerps, wani... hantaran bukanlah issue yang penting. huhu.. agree! hehe

LisaLisut: bagusnya, masing-masing memahami. hehee..

Cik Belle said...

mizz sue: sangat-sangat rimas ok! =)

amElyn: thanks kesayangan! hihi

~~zaa~~: hahaa. mengata tuh yang tak tahan. hihi

✿ ..natakafisha.. ✿ said...

betul la yank.. fisha pun penah kena soal cam tu.. heheh.. tp fisha x jawab pape pun.. just senyum saja.. ngeeee

with love:zaren said...

hye cik belle...=)
pnah rase ape yg u rase...org dok sebok btanye...haihhh..mulot org kan...
suka jwpn u tu..hihi

fikaryna said...

nape ada org suka tanya hal2 mcm 2? apa motif?

cik belle jawab jer apa yg ptt..huhu..

fati said...

tipical malay memang gitu.. kepochi! motip?? saje nak isi memori kepala memasing gamaknya. Kalau sekadar bertanya je takpe,boleh pulak nak compare2, level lah hapelah.. haishhh!! memang soalan hot pon yang tu.
sebbaik kita bijak kan? hahahhh!! riak pulak :|

MiSS NaDieYA said...

btol..sgt setuju..org lebih ske menyibuk tanye bende kite tak ske..kalo ckp nak tlg doakan bahagia lepas kawen kan bagus..hehe

harzharun said...

babe...jawapan ko leh wat format tuk b2b yg lain..hihi...

hurmmm..tu yg reti bahasa...ada yg x reti, org x nak bgtau pun dia duk tny lagi byk kali..susah kan...kalo i, i x tgamak la nak tny...kdg2 tu, mmg ada gak sifat joyah dlm diri kita..sebuk nak tau...tp,kalau rs nak tau sgt, tny sekali org x jawab,dah la kan...hurmmm

harzharun said...

sambung sket...my bestfren yg br kawen hari tu, alaaa, kawan laki yg baik dgn aku tu...aku tny,nak bg berapa?

jawapan dia pun best jugak..

"i kena bg bpatutan...i xble bg tinggi sgt nanti kesian adik2 dia...org lain nnti takot nak mintak adik dia sbb ingt kne bg hantaran mahal mcm kakaknya....tp, i juga xble bg rendah sgt..sbb kesian jugak kat dia & adik dia nnti...nnti org kata dia mcm xde harga..nanti org plekeh adik2 dia jugak satu hari nanti"...hurmm

♥ balkidz_hunny ♥ said...

hurmm.. topic panas nie.
of course aku pun kena benda yg same. buat bodoh je. jawapan kau memang terbaik & berhemah.

aku? aku kan si mulut takde insurans. jawapan aku dolu2 "ala, laki aku nak bagi berapa mak ayah aku tak kesah. aku pun tak kesah. yela, pakai duit die kan, bukan duit korang!" HAHAHA. boleh?

benci typical malay! dushhh!

ciksue said...

betul cik belle,asalkan jgn berhutang..sekadar yang mampu

nizabeba said...

klo kt betau nilai ape skali pon, org x kan benti wat spekulasi..niza pon da merasa mende nih..btol, yg penting x membebankan pihak lelaki & x berhutang.

Cik Belle said...

✿ ..natakafisha.. ✿ : senyum adalah jawapan terbaik kan? ehee.

with love:zaren: yerps, sbb mulut orang, susah nak tutup. mulut tempayan boleh la kan nak tutup. huhu. hugss.

fikaryna: hi ryna. thanks dear, for the tips. hee

fati: hahaa. terima la seadanya golongan sebigi ye.. hehee..

MiSS NaDieYA: betul tu.. tolong doakan kan lebih bagus. uhuhuuhu..

harzharun: haha. format eyh? hahaa.. jawapan selamat katanya. hihi..

♥ balkidz_hunny ♥: hahaa.. babe, jawapan ko sah-sah orang terus diam tanpa berkata apa-apa. hehehehe

ciksue: betul tuh ciksue.. takmola sampai berhutang kan.. isk3.

nizabeba: sokong u lah dear! =)

Cik Una said...

saya setuju...thanks ngan entry awk ni...boleh bg idea utk jwpan pada sesiapa yang sibuk bertanya dan akan terkejut dgn jumlahnya...mesti dgn mulut ternganga diorg berkata: apsal skit..barang skrg mahal, ko blaja tgi2 dll lagi.. =)

with love:zaren said...

klu mulut tmpayan sng cket..hehe
klu ckp hantaran tinggi, kene kutuk..klu hantaran rendah pon kene kutuk...
mase wedding i tu, ade makcik nie...dekat 3 kali stop dpm umah, just nak tnye mak i...lelaki dah hantar duit belanja tu ke blom...haihhh,pelik ngn makcik tu..

with love:zaren said...

klu mulut tmpayan sng cket..hehe
klu ckp hantaran tinggi, kene kutuk..klu hantaran rendah pon kene kutuk...
mase wedding i tu, ade makcik nie...dekat 3 kali stop dpm umah, just nak tnye mak i...lelaki dah hantar duit belanja tu ke blom...haihhh,pelik ngn makcik tu..

Moose said...

klo mulut orang lain senang je klo nak tutup. tapi aku ni haaa..mulut sedara-mara rapat sendiri yang duk sibuk tanya bape beli itu ini. malas aku nak menjawab dah. sampai ke cadar tanya beli harga bape. lotih mak nak jawab tau. last2 kasi jawapan standard je.

ntahlah, tak ingat, beli masa sale aritu. diskaun 50-70%. hehe.

pasal hantaran tu tak masuk lagi. aku jawab je, bape laki kasi aku terima je. dah janji aritu masa tunang seikhlas hati kan..

farahfatihah said...

huhuhu bagus2 leh lencong citer asal huhu tp kan masa nikah nnti kadi tanya sbb nak letak kat sijil nikah or ntah la tp dia tnya n tulis...so bila nak nikah nnti kadi tu ada baca so semua yg ada kat situ dengar la

Reen Tart Nenas said...

org mmg suka sibuk hal kite. benciks! abaikan mereka...

LittleSunshine said...

yg penting xberhutang..
btol tu..nsb baik parents jns xkisah..
ada sesetgh tu mcm nk juala nak je ltk hantaran tggi..& smapai ank sek pun hutang xabes..
yg nk kawen kita, so org2 yg suka menyibuk tu.mmg sll la kn mgadap..

Cik Belle said...

Cik Una: tihihi.. sila praktis sekarang. hahaa...

with love:zaren: wahahahhaha. punya la eyh busy body eyh... 3 kali pusing tuh.. hahaa.. hadui, betul-betul berusaha.

Moose: hahahaha, moose, cayalah ko! haha.. gila, sampai cadar berapa hengget pon nak tau. hui. senang kan bagi jawapan gitu. aku sokongg.. time tunang itu hari, pon sama, ada gak yang sibuk2 dok tanya, aku pun jawab, ntah la, tak ingat la. heh. senang, diam terus.

farahfatihah: gitu eyh..? huhu.. sedara mara tak pe lagi, sebab masa tunang tuh mmg dah dibincangkan depan2 pon, ini, orang luar ni yang tak sanggup ni.. huish..

Reen Tart Nenas: sangat-sangat betul reen! haha

LittleSunshine: kannnn.. kadang tak nak bitau i ni dah bertunang. sigh.. tu belum time edr kad kawen. lagi stress kot!

Syima Syaz said...

alhamdulillah so far takde langsung org tanya...

tapi kan KALAU ADA ORANG YANG TANYA n bebel konon2 orang kawin hutang la ape lah...i assume....diorg punye experience tu....

fika79 said...

belle, my auntie masa minang untuk cousin i pernah kena dgn bakal besan dia tak jadi..mintak 10K(sing dollar)serba berdiri, siap tepuk lantai..haha..sampai skrg pakcik i asik dok buat lawak pasal tuh..dan cakap sib baik tak jadi menantu dia..

ElyaElmo said...

atia..len kali ko ckp je...yg ko sebuk pesal..hahahaah..kasi die sentap!!

Mai Sakurada said...

Hai Cik Belle.. like ur blog, i nak link blh?? hehe

Sama la kita cik belle.. i pun ada master gak.. so, apalg sibuk la pakcik, makcik termasuk la jiran semua pakat nak tahu berapa hantaran i (nak compare dgn anak diaorg ler apalg..). Rimas betul.. Mak ayah i dr awal lg dh cakap mmg takkan letak hantaran, kira terpulang la pada sebelah lelaki..


Bila diaorg tanya, i selamba jer jawab.. '5 ribu jer.. hahahaha'. Terus semua diam terkedu...

Ingatkan dah habis.. sekali tanya lg.. 'Cincin tu berapa harga???..'
Malas mau layan...

ZARA said...

hurm atia.

i've long decided to not burden my fiance. masa merisik tu parents i pon cakap suka hati, then bila dia tanya i, i kata tak payah pon tak pe since honeymoon dia yg sponsor.

but.........

now bila dah tinggal less than a month ramai pulak yg kata kat melaka mesti kena ada hantaran. nnti tok kadi akan tanya...

kesian my fiance, dia disappointed sangat. so sekarang still tak tau apa nak buat...

i agak stress jugak haritu... tapi i think... kita tak leh tutup mulut orang kan? suka hati diorang lah nak kata apa... yang penting i bahagia... hihihihi

ainnazari said...

salam cik belle,

i pn ada prob yg sama dgn u...napa bila ada master kena letak 15-20k ke? mana bf i nak cari duit sbb dia pn baru kerja....huhuhu kami pula mmg x nak buat loan.. everything pakai duit sendiri la...nasib kenduri family sponsor...huhuhu

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014