Sunday, September 5, 2010

Videographer: Perlu atau tidak?


To have or not to have a videographer? Kalau tanya I, it is an optional, terpulang.
Or at least, to have one during akad nikah. Kadang berlaku, pengantin lelaki malu-malu nak lafaz nikah kuat-kuat, sampai pengantin perempuan termangu-mangu, "Eyh, dah lafaz eyh? Lafaz macam mana yer tadi? Tak berapa nak dengar".

So, videographer harus capture this moment. Later, pengantin perempuan boleh ulang dengar. Betapa syahdunya, gementarnya atau tenangnya lafaz pengantin lelaki. Huhu.

Lagi, kalau I, I nak record semua wishes "Selamat Pengantin Baru"/doa dari keluarga pihak perempuan dan lelaki, best friends, jemputan dan semua lah. Tak perlu yang pro pun tak apa. Akhirnya, kita dan keluarga jugak yang akan ulang tayang tengok video.
Atau, hanya kita aje yang sibuk duk ulang tayang, nanti? hehe.

Jadi, I mengambil keputusan untuk hire a videographer for my wedding nanti. InsyaAllah.
I tak perlukan yang terlalu pro, yang terlalu mahal untuk record momen-momen, I rather pay more for photographer, btw !! Cukupla, ada modern touch sikit untuk video, momen syahdu sampai boleh mengalirkan air mata, editting kasi muka I cantikkk - pentinggg! , pandai mengarah, idea yang fresh, eyh, banyak betul criteria nya. Sorry!

So, I have to say goodbye to Manggis and CST.

Hari ni, Isnin, I have an appointment with this one team.
They are still new, I guess.

Creative shot: Checked!
Wishes from family members and guest: Checked!
Groom and bride's interview: Checked!
Video editing: Checked!

Ok. So far, I berpuas hati dengan sample mereka. Cuma nak dengar price aje nanti. HueHue.

I nak listkan beberapa videographers yang affordable dari segi price.
Below 1.5k? Starts from 1.5k? Below 2k? Below 3k?

Nanti I share! Tunggu I booked videographer saya dulu!
Nanti kang tak pasal, date I korang booked! Naya la I.
Nak hire Maggis memang tak mampulah ceritanya!
Wahahaha.




34 comments:

sk said...

nak jugak!

i pon tgh survey videographer! budget pon kecik saje. nnt share2 eh.. ;)

Cik Belle said...

sk: ok dear. nanti I share. hihi. emm, samala, budget ciput juge untuk videographer. huhuhu.

ZARA said...

i rasa dah puluh kali i mengomen kat blog orang pasal videographer ni... heheheh

here's my personal opinion. i paling penting kan videographer sbb i grew up watching my parents wedding vid. sangat lah happening sbb record dr preparation sampai lah ke joget lambak bagai.

so seronok lah gak tengok nenek aku menari ngan atuk aku! sangat chomel!

plus, mana adik2 aku yg tak sempat tengok atuk aku dpt lah dengar suara atuk and nenek berborak bagai.

pictures with motion and audio!

hehehe... pastu HD, nampak lah jerawat sume! baru lah anak aku nnti tau mak dia ni tak de lah cun mana. hhahahaha

tapi mmg tak ler aku ni hire manggis and cst! tak mampu!!!

Cik Belle said...

zara: good point there! so its kinda important jugak, kan?! hehehe

hana yoriee said...

cik belle, hana pun ambil videographer yg termampu dek bajet aje..asalkan kite ada kenangan di hari bersejarah tu..hihi..terbaca post ni, hana pon belom post entry on videographer..huhuhu..lupe plak..besok2 lah..=)

A W E E N N Y E said...

good luck!!

AnEs said...

i pun rasa nak jugak la..hehe..sebab my parents punye wedding diorang ada videographer..tapi itu harga 25 tahun yang lepas..sekarang mesti mahal..i punye budget kecikkk saje..nanti share ea..thanks!

p/s:nnt lagi beberapa thn anak2 u pun mesti excited nak tgok video tu..hehe

fia said...

fia pun nak buat video mase nikah but masih check my bajet..

idayusof said...

my personal point of view:
videographer is a must no matter what. especially for nikah event. kate sekali je kan. and yes, tak perlu yg mahal2 pon. asalkan pandai shots moments and gambarnye tak gegar2.

editing wise, it's depends on ur own preferences. yg penting, dptkan raw film tu so u boleh tgk bende2 yg x dijangka. =)

farhanna said...

saya pula mungkin x amik.. cut cost.. maybe suruh cousin amik video time akad..

Reen Tart Nenas said...

best nyer ada videographer. but me, no bajet :( so tak boleh la... suh je la adik amik kan nanti...

si kecil said...

saya pon tgh kiv lg videographer ni.. nak setel2 yg lain dulu. kebetulan jiran dpn umah baru pindah ni..ada company shoot2 gamba..haha..sonang la den.

PurPLe LaDy AiFA said...

mula2 dulu mmg xberniat nk hire vgrapher nih.. tp bila tgk sample dr jantayu, terusssss allocate budget nk hire mereka jgk tak kira apa.. hehe

ElyaElmo said...

bell!!sgt perlu.....
tapi elya tak nyempat2 lagi vservey2 vedeografer ni..maybe pakai videografer time kakak elya kawen jee kot...still bwh 2k rasanye...hu3

kay kamal said...

its a MUST.. like really.. i tak perlu yg mhl. tapi yg affordable pon can make it god if u da brief siap2 n ada storyline for editing bagai.

just u need to b ur own director..

u can try WANDET (fb diorg) and u can check out. not as hebat as cst of coz but i thk well worth it for kite2 yang budget ciput

~ mizzAmy ~ said...

tak terpikir lagi nak vg or not. takut tak cukup budget je. huhuhuhu... sedih-sedih.. T____T

harzharun said...

dear...perlu sebenarnya....sbb moment dlm pic xkan sm dgn yg bgerak...tp bgantung pd budget la...as 4 me, vidografer tkeluar dlm check list hr tu...ntah mcm mn leh lupa...end of the day, my bro je jd tukang amik video...n i edit sendri...boleh laaaaa.....

Nora a.k.a Aira said...

just a simple word : perlu, wajib, harus hehehehe =)

syanaim said...

::nasya masih dalam pengiraan..boleh even my wed another 2 week..gilo ni..hahhah::

nuptiles said...

cikbelle.ahem..perlu...tapi tidaklah wajib...best dapat tgok moving images yg xsama mcm images biasa and the lafaz akad... u'll going to remember sampai bila2.zara, mmg u suke komen ttg videographer kn.hehe i dah notice ur ayat.

Syima said...

teringat video kahwin kakak n azli...sangat kelakar...hahaaha..i mean moment masa tu, dgn mak kitorang, mak azli, azli n semua lah esp ME!

didieadila said...

ble ckp psl vdeographer sy jd tensen..haha..masih berfikir2 perlu ke x..hati meronta2 mahu..bajet meronta koyak poket..haha..hope dpt jmpe yg blh memenuhi bajet!
=)

saliha said...

ai u..nnt share jgk eh ngan i...tgh mencari jgk ni..tp tu laa bajet ciput sgt...nt mre thn rm2k...igt asl ade je momen2 yg cm u ckp tu..pape email me eh da price huuu (nursalihah@gmail.com)...thnx in advance;)

Miss Maira said...

i tak amik pon belle.. mcm biasa, budget constraint..sedey! tapi my BIL ada tolong amikkan :)

ada hikmah disebaliknya tau.. u tau, rumah i blackout masa nikah. betul2 5mins lepas hubby lafaz nikah..

apa guna ada videographer klu api takde? heheh

to zarra> haha, mmg btul nampak jerawat n kawah2 sume.. i dah dapat vids masa tandang.. hampeh! jerawat n parut ku nggak bisa di sorok kan lagi.. hehe

aLiN_aZa said...

yup..u should..

klu dpt buat mcm dokumentari tu..
ala2 mcm kawin umi aida..sgt best tuh..

wuhuuu..slmt pngntin baru yer..=]..

wish u all d best preparing for d BIG day!!

Moose said...

for nikah it's a must! and i'm still looking for one. sigh. susah betul bila carik last minit ni. it's either the price is way out of our budget or the date is no longer available. belle, care to share me the names?

teens said...

hi.. please share jugak! i last minute kena carik videographer cos someone recommended yang tak brapa bagus so i tak berkenan. And it's a challenge cos my nikah is 10.10.10!

so far i dapat just 2 yg free, satu tu out of my budget cos its more than 3k!

i know a few whr u can get for less than rm2k for 2 videographers and HD quality..

cik senah said...

hermm.. nak komen gak lahh.. heheh..

bg cik senah.. vg utk akad nikah.. >> WAJIB... utk majlis resepsi.. terpulang.. (ada bajet lebih.. hire lah vg.. kalau tak dak.. takat akad nikah cukup arr.. - buleh buat kenangan terindah - cewahhh..!!)

ermm.. cik senah bercadang nak hire BEE HUNT.. vg nie cik senah kenai melalui fb.. try rr cari depa kat fb.. bg cik senah..hasil kerja mereka tak kurang hebatnyaaa.. :)

cik senah nak sgt2 vg utk akad nikah kerana.. uishh..! memang cik senah nak ulang tayang selalu lafaz nikah cik abg.. dan.. nak jugak rakamkan ucapan parents dan adik beradik cik senah.. kengkawan cik senah dll..serta ipaq duai cik senah..

dan.. yg paling utama.. luahan rasa kami berdua.. penceritaan detik2 pertemuan dan macamana leh end up as husband & wife.. yalah.. tak semua org tau macamana kita kenai hubby kita kan..? semua pakat main teka saja.. >> "alah.. kenai sama2 tempat mengaji lah tuee.." .. "depa keja satu opis kott..".. walhal..kenai kat fb..!! hahah ( contoh aje yer.. cik senah kenai en. tunang melalui sms jer [masa thn 2003 - time tue popular HOTLINK CHAT].. kami kenai melalui Hotlink Chat arr..hehe.. )

p/s: sekian saja komen pjg lebaq cik senah.. yg pastinya.. perasing duit cikit utk vg - memang berbaloi..!! - cik senah tak buat pelamin bagai - buang duit ja..
maka harus lah dilambakkan duitku utk photographer dan videographer.. kerana bg cik senah.. gambaq dan video adalah SANNGGATTT PENTINGG ( precious moments that can't be re-captured twice,right?? ) drp menda2 alah lain (contoh : pelamin arr.. hehe ).. - jgn kecik ati ngan pendapat peribadi cik senah nie nohhh.. :)

Cik Belle said...

hana yoriee: hana, nanti share yer!

A W E E N N Y E: TQ! =)

AnEs: kannn.. i pun rasa, kita kene ada jugak videographer. hehe

fia: tihihi.. ada je dear yang boleh fit budget kite.. =)

idayusof: ida, good point there! nanti nak bace balik ur post, tak ingat u hire siapa. =|

farhanna: wah, ada cousin yang terror! boleh la jimatt!!

Reen Tart Nenas: Reen, at least ada kan. hebat lah ur adik! hui,best! =)

si kecil: nasrah, untungnye awak! mesti boleh dapat harga best tuh.. silap-silap kasi foc. hehe. untung badan!

PurPLe LaDy AiFA: =) wedding video awak sungguh best! kalaula jentayu boleh datang ke KL tanpa extra charge. huhuhu

ElyaElmo: hui, siapa tuh elya? care to share videpgrapher nya..huhu

kay kamal: ya, wan det is good enough. tapi sayang seribu kali sayang, my date dah ada orang booked. sedih bangat guwe!

~ mizzAmy ~: susun balik budget. boleh? huhu

harzharun: harz! hebat weyh, boleh edit sendiri.. cayalah! =)

Nora a.k.a Aira: heh heh heh. setuju!

syanaim: OMG! nasya!!!!

nuptiles: =) awak dah booked videog kesukaan saya! warghhh!

Syima: Syima, boleh post video tuh nanti. wahaha

didieadila: dear, u can act! survey lagi.. ada ramai jugak yang below than 1k. =)

saliha: orait dear! check email please. hehe

Miss Maira: ouch, sorry to hear that.. tapi betul la, ada hikmah semuanya kan.. apa pun, u dah selamat! tahniah! saya masih nerves! =)

aLiN_aZa: thanks dear! muah! =))

Moose: moose, bak mai email! nak email the list. =)

teens: nice date! =) teens, nak email.. nanti i email to u.

cik senah: dear, i suka ur comment. memang tepat betul ur opinion. at least to have on akad nikah kan.. =) yerps, i pun suke beehunt. and i dah buat appointment dengan mereka. sekarang tunggu kata putus tunang pulak. sob sob.

teens said...

my email - kartina.k@gmail.com

i dah contact byk gak videographers..so kalau u nak list pun i ble tlg u.

cik senah said...

cik belle : uishh.. nak hire bee hunt gak ka..? baguihh laa..

p/s: nnt share arr harga bee hunt utk video nikah (sahaja) ngan cik senah nohh..

email : nurasyidah1981@gmail.com

macihhhh..!

Cik Belle said...

teens: ok, replied!

cik senah: dear, check ur email k! hihi..

Veena said...

Can't wait for your list on the videographers. Dah penat browse from morning - I've found a few including Beehunt and am now waiting for the quotes. I've gotta come somewhere in between cost & quality.

Good luck with yours :)

Veena said...

Hi teens,

I've just dropped you an e-mail and would seriously be grateful if you could forward me the list of videographers you were mentioning.

Thanks a bunch :)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014