Friday, September 3, 2010

Matta Fair 2010


Ramai aware dah kan, this week ada Matta Fair kat PWTC. Dah start dari semalam lagi, 3 September 2010 hingga 5 September 2010. For those yang nak kahwin and planning to go to honeymoon, I rasa bagus jugak tengok-tengok pakej kat Matta Fair ni. Since I kahwin tahun depan, so I plan nak pergi tahun depan punya aja, Mac 2011. Hopefully ada la kan, kalau takde naya! Hahaha.

To those yang nak pergi, here I want to share some tips:

(1) How to get there:

  • Self-drive
- Please pergi awal! Boleh park around PWTC area aje.

- Atau boleh park kat The Mall Shopping Center. Jalan kaki lepas tu ke PWTC.

- To those yang tak nak spend time cari parking, drive masuk Seri Pacific Hotel, parking valet sudah. Cost: RM15 per entry. Boleh terus masuk Matta Fair from the hotel entrance.

- Jangan parking kat tepi-tepi jalan. Kemungkinan akan di saman. RM300? Mahu? Dah boleh beli pakej cuti dah untuk 1pax! haha. Beringat sebelum kena!

  • LRT/ Komuter
- Kalau naik STAR LRT, stop kat station PWTC. Jalan sikit, dah sampai.

- Kalau naik Putra Line LRT, stop kat Station Masjid Jamek, change with STAR LRT.

- Kalau naik KTM, stop kat station Putra. Jauh tak jauh jugakla nak menapak. Huhu.

(2) What to wear:

- No heels please! Haha. Kalau yang tahan pakai heels berjalan-jalan pusing dewan pameran besar tuh, boleh la. I tak sanggup!

- Cotton t-shirt/ blouse. Okla, as long selesa. Ramai orang, penuh woo dewan.

- Jeans. I selesa pakai jeans. Senang nak bergerak.

- Ala, just wear apa yang korang rasa, selesa nak hadap orang berpusu-pusu tuh. Hihi.

(3) Tips:

- Keluar awal dari rumah. Nak avoid traffic jam, keluar before 11am.

- Buat survey dulu. Ada yang cakap, beli online lagi murah! So, da ada mana nak pergi, check price dulu online, than compare. Some say, we can get way cheaper price if beli online. Matta Fair, kene pandai bargain. Mintak la nak upgrade bilik ke, nak free ape-ape ke. Jangan malu nak mintak! Cuba dulu! Hihi.

- Sebelum pergi, dah tau dah nak cari apa, nak pergi honeymoon kat mana. Nanti pening woo kalau tak tau tempat mana kita nak tuju. Huhu. semuanya nampak murah dan best!

- Kalau agak-agak company name tuh tak berapa nak dikenali, tak perlu lah kot nak beli. Ada kes penipuan tau! Hati-hati. Kalau ada iPhone or BB, google nama company tuh. Baca review.

- Bawak cash yang cukup, credit card or debit card (lagi selamat), IC jangan lupa!

- I baca review, diorang cakap try pergi 3-3 hari. Boleh buat more survey, tak gopoh sangat, baca review dekat TA. Kalau tak boleh nak penuhi 3-3 hari, its good to go on 1st or 3rd day. 1st day normally, company akan kasi bonus sikit, 3rd day normally, company akan kasi additional bonus or maybe harga package pun diturunkan.

- Baca betul-betul fliers/ fine print/ brochure. Jangan tertipu dengan harga rendah dia. Mungkin harga rendah ditawarkan sebabnya ground package only/ flight ticket only/valid untuk peak / off-peak sahaja/ tak termasuk cuti sekolah/ public holidays/ weekends/ minimum group purchase. Double check please!

- Please check dengan agen, ada hidden charge lain ke tak. Contohnya, airport taxes, airport transfer, tipping, entrance fee, or apa-apa aje la u rasa ada charge tambahan.

- I rasa its better to book dengan well-known company to avoid ditipu!



So, i guess ni jela kot serba sedikit tips yang boleh I share. Maybe blogger yang lain dah pergi, boleh share some tips kan. Berguna nanti untuk I yang nak pergi bulan 3 tahun depan. Huhuhu.
Selamat berjumpa dengan pakej yang berbaloi-baloi! Wheee! Plan your honeymoon!




11 comments:

Fathiyah said...

tips yg sgt2 bgs. saya nak pi hornymun jugak.hehehe =D

bride2wife said...

cik belle, i pg matta fair early this year aritu..pg sana awal2 pagi around 9+..duduk sana survey2 sampailah malam!..simply because we wanted to find the best deal..

dah la tempat tu besar kan..sesak..mmg ramai umat manusia. pakai flat shoes pon lenguh kaki..

but to those yg terlepas or tak dapat pg, don't worry..all the travel agencies selalunya will extend the promotion and u can contact them striaght at their office...lagi senang..

farahfatihah said...

babe, mula2 i igt i nk g gak tp since i da bli tiket time air asia wat sale ari tu, so i pun xjadi nak p matta fair

suriadzul said...

CIK Belle...i br je g this monink...kol 10am kowt i smpai sana..lepak till 12pm...wowwww!!!harga mereka tidak la murah..bg sy, beli on9 lg murah...seyes!!n if dpt pakej ngan airasia..tiket+hotel...tue lg murah...u bygkn...g BALI..4D3N sorg dlm 900++..my frnd dpt book thru airasia..bout 400++...skali air tiket lg taw..huhuh...so..i just jln2 membuang ms shj....sekian....

aziraarif said...

i dh dpt pakej dh mase awal tahun ari tu, i park dekat indonesian school...kat situ ade parking yg tak pyh byr, tp kene cepat la..

Cik Belle said...

Fathiyah: Boleh-boleh. hehe. masih dalam mood hornymoon tuh! huehuehue

bride2wife: tahirah, wow! sampai malam tuuuu.. hats off to u lah! =) thanks babe for the tips! senang sikit contact them terus,kan.

farahfatihah: owh ok. hehe. air asia pun bagi promo price jugak kan. lagi senang booked thru AA, tak perlu nak bersesak-sesak!

suriadzul: itu penting kan buat price comparison. see, banyak kot beza 400++ dengan 900++.. Go AirAsia! hehe

aziraarif: wah cool! thanks dear for the tips. park dekat indonesian school = FREE! i love this! hihi

Nurulhuda|Adlie said...

yay! belle hornymoon next year. hehe. i tak pg this time. ingat nak cari ground package untuk travel next year. malas punya pasal. haha.

tapi kene careful especially dgn agent. kdg2 makan duit atas angin je byk. sebab tu mahal.

nuptiles said...

wah sgt details ye...
macam dah pergi tiap2 tahun je.hehee..jom2 pergi tahun depan.

Cik Belle said...

Nurulhuda|Adlie: Huda, thanks for the tips! =) amboi, itu nak hornymoon ke berapa kali tuh?? Hehehehehe

nuptiles: haha. pernah sekali je perginya. sesak sangat!! huhu.. next year ajela kite p. huhu

missbutterfly said...

pegi tp penat la atia..uhukss..dh la xleh book ape2 pun.hehee..next year jgk la pegi..

Reen Tart Nenas said...

cik belle, saye xpenah pegi pun. ramai org, xsangguppp. tp seronok la dengar cite org... :)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014