Monday, October 25, 2010

My first visit to RKM


Ok, now I want to share with u ladies, tentang my first experience here.

Masuk-masuk je, MasyaAllah, terkejut sangat dengan kecantikkan Kak Siti.
Jadi, andai bertandang ke RKM, jangan terkejut dah eyh. I dah mention awal-awal. Sangat cantik tanpa makeup.
Lupa nak korek rahsia kulit cantik. Sigh.

Ok, I tau, I suka melalut.
Haha. Jadi, maafkan jela.
Huhu.

RKM is a house boutique.
Whereby semua baju yang dihasilkan oleh RKM diperagakan di rumah.
Jangan bimbang, maps ke RKM ada kat website RKM: to Rumah Kebaya Malaysia
Takkan sesat punya!

Perbincangan diteruskan.
Kak Siti and Abg Fairus, both pun sangat baik!
Boleh gelak-gelak sama.
Cool!
Takda nak pandang atas bawah, tak kekwat yang penting!

Eh, merepek lagi.
I sempat snap ini:

My most fav!
White long kebaya!
MashaAllah, cantik sangat! Dari jauh masa duk bincang-bincang tuh kan, geram nya rasa nak snap pic!
Bila dah start petikan pertama, haa, hambek, banyak terus nak snap. Hehehe.
Ask the price, u'll be surprised!
Include together everything! accessories, baju untuk lelaki, veil semua lah!

Second snap:

I love the purplish-pink tuh!
Mewah sangat beadingnya!
Cantik sangat!
Ehem, I predict warna purplish-pink ni as a hot trend untuk 2011!
So, ya, if anyone nak booked ni, cepat-cepatla make an appointment with RKM.
Risau nanti date kite, orang dah chop baju siap-siap!
Jangan risau, they will reply to u cepat punya!

Banyak lagi baju, better pergi tengok sendiri
Semuanya dari french lace, bukan panel lace eyh.
French lace!
Beading pun, bukan beading murah! U can notice bile tengok beading kat baju RKM!

Ok, nak tunjuk close-up beading pulak!

Kannnnnnnnnnnn. Terkejut nya!!!!!!!
Sangat mewah!
I geram betul dengan yang ini!
My cheapo camera didn't do justice here! =(
Better pergi dan pegang-pegang sentuh-sentuh.
Booked ur date, i takut hampa aje nanti.
Ok, serius, tergugat!

Susah nak nampak beading tercabut ke hape.
Sebabnya, i korek rahsia, semuanya dihasilkan secara handmade!
Kak Siti buat semuanya sendiri!
No wonder beads nya takde tercabut, tertanggal.
People will notice it as baju baru!
Meletups, i cakap u! Hihi.
Sebab, i sendiri tanya Kak Siti, "Kak Siti, ni baju baru, ye?"
Ok, nampak tak, I sendiri rasa ni baju baru, kalau i tak tanya, i tak tahu kan?

So, people who come to ur wedding, mesti cakap, ur baju is baju baru!
Tak nak, ke? Huhu.

Dah snap sana snap sini, terasa juga nak lepas geram nak pakai baju RKM.
Kak Siti sangat baik, tak marah pun kite nak cuba-cuba.
Lagi menggalakkan ada!
Ya Allah, pengsan rasa!
Rasa dah hangatnya nak berkahwin!
Haha, tett.

Ini persalinan Jawa.
Tetiba feeling Mawi-Ekin.
Hehe. Psst, muka I ada iras Dian Sastro Ada Apa Dengan Cinta, tak?
hahaha, mata sepet-sepet kan, nak perasan sama macam Dian. Heh Heh.

The baju nicely fit to my body.
Tak perlu major alteration pun. macam baju ngam-ngam kat badan.
Korset sangat best, sampai perutku yang buncit tak nampak!
Wahhhhh!
Ok, abaikan serkup kepala I tuh.
Bukan sebahagian dari accessories.
Kak Siti akan sediakan semuanya, dari bunga melur, sanggul Jawa, haa, semuanya lah!
Memang terasa jadi Jawa!
Meriah mek, macam Adlin-Emilda!

Jujur, baju kat RKM memang cantik.
Pay a visit, u'll be surprised!
The price starts from RM599 for both lelaki+perempuan.

Nanti i upload antara baju RM599!
Eyh, senang-senang pergi la visit RKM.
Boleh nego, jangan bimbang! Hihi.

Psst, Kak Siti pun boleh buatkan mekup!
Boleh la kot risik-risik kak siti, nak buat trial makeup ke kan?
=)

More info: Here


34 comments:

♥♥ eija ♥♥ said...

RKM nie dekat dengan umah en. tunang ja...
memang ade niat nak g...
insyallah nanti sampai jugak laaa ja
thanks for the info

Queen4ADay said...

wat??affordablenye..n cantek pulak!!tp i dah kawen T_T..n i cannot wear kebaye la dear=( huhukk

cik senah said...

RM 599.00 (utk baju lelaki & perempuan..) ermm.. murahnyaaa.. :P

thanks for the info..nak heret en. tunang p usha kat RKM gak lahhh..!! hehehe :P

♥ balkidz_hunny ♥ said...

cantek weh hijau ko pakai nie. aku soookaa! kau dah booked lom? HEHE. okey, leh tengok ko dgn baju dr RKM :)
mesti meletopsss.......!!

hana yoriee said...

omg cik belle..sarat betul manik yg kat baju putih tu bila hana zoom..huh..itu 1000tahun pun belum tentu habes beading..kalau hana yg wat lah..hahaha..

Lieya said...

Ullalaaaa...kire murah tu bajunyeee..udahle cantik2 belaka

ms syaz said...

yupp.. kak sitti ngan abg fairus sgt2 baik.. mmg kak sitti xkesah kita nk test byk mana.. tp as cust syaz plak yg segan.. huhuu.. ;p

farahfatihah said...

wahhh cik belle amik baju dari RKM!!! semua cantik2.....

MarelFira said...

sumenyer cantik2...kakak nk pki baju kebaya eh nnt, look awsemome!

ummphs.. said...

baju RMK sangat2 cantik!
sukeee sgt. siap bole rambang mata bile pegi situ. :)

ANIeM said...

Oh, i pun pnh sampai sana. Mmg berbulu mata i tgk baju dia.. CAnteqqq sgt! kak siti and husband pun sgt lah mesra alam :-)

Cik Belle said...

♥♥ eija ♥♥: InshaAllah, ada masa, jumpa la nanti. hehe..

Queen4ADay: =) kenapa cannot wear kebaya? i pun memula ingat tak boleh pakai kebaya, tapi, dengan RKM, i suka! =)

cik senah: kann.. saya dah tengok dah.. memang cantik! semuanya memang berbaloi harganya. nak tempah baru pun boleh. nanti tang pelamin kite cari hat bawah 1.5k! pasti ur dream wedding akan terlaksana! wheeee!

♥ balkidz_hunny ♥: haa.. baju resepsi adalah dari RKM sepenuhnya! muahahaha.

hana yoriee: betul hana! memang suke sangat dgn baju tuh! =) thats y kalau nak tempah baju baru, kene 4-6 bulan sebelum.. hasilnya memang meletups! =)

ElyaElmo said...

belle!!! sempatt jugakk akhirnyeeee gi appointment tuu...hua3...
tapi best laa pakaii baju kebayaaa tuuu...size elya ade kee belle??hahaha

Cik Belle said...

Lieya: nak dibandingkan harga dengan kualiti, MashaAllah, memang berbaloi! =)

ms syaz: owh, syaz dah pernah pergi RKM eyh? nice.. dah jumpa baju berkenan? dengarnya bulan 11 ni kak siti nak pulang ke bandung. mana tahu kan, ada baju baru! =) boleh la bertandang lagi. hehe

farahfatihah: =) haish, malu! hihi

MarelFira: tihihi, kebaya labuh mungkin. hehee

ummphs..: kann.. =) rambang mata. semuanya nak try! hehe

ANIeM: good to hear that. hehe.. =)

Cik Belle said...

ElyaElmo: haa tuhla. walaupun kan drama sikit. hehe. thanks elya! =) InshaAllah, ada.. dari saiz S - XXL. semuanya ada! =)

harzharun said...

nak kawen semula boleh?..tp ttp dgn arjuna la..hehehe...nak baju tu!!!!!!!!!!!

Cik Belle said...

harzharun: hehee. p buat photshoot post-wed p.. boleh berangan pakai baju cantek! wheee~

Reen Tart Nenas said...

cik belle, i pun penah pegi try bj kat RKM. tapi xjadi amik psl no bajet. tp serius, sampai skang teringat baju yg i test dulu :(

ashieBee said...

Soooo pretty!!!
Jap jap baju kat rkm ni semuanye sewa la kan? Harga sgt affordable :))

Queen4ADay said...

cik belle..(air mate begenang)
body i x cantek T_T

Cik Belle said...

Reen Tart Nenas: =( ala, sedeyhnya. takpe, reen, try adjust tang pelamin. mana tahu ada yang below budget kan. nurul arbee punya pelamin starts from rm650 (full fresh flowers lagi!). then, boleh pakai baju RMK! tihihi. trick.

ashieBee: ada yang sewa, if nak buat baru pun boleh. dari pemilihan fabric (french lace), design, warna, semua boleh bincang dengan kak siti. jangan risau tentang budget, kak siti ialah designer! she know how to fit ur budget! =)) inshaAllah.

Queen4ADay: Wani! U kurus kot. i pun straight je. haha. tapi, kebaya ni, mengikut pembacaan saya, sesuai dengan semua jenis bentuk badan. =))

Haneesa said...

mmg sangat cantik kan? when i went there dulu pun i was gobsmacked cantiiikk sangat for a fraction of the price of cosry. malangnya my dad tak berkenan.

helo, there! this is my first time commenting.

have fun preparing! :)

mizz sue said...

http://suhaidasupalio.blogspot.com/2010/05/selamat-pengantin-baru-kak-firdaus-n.html

kakak su pun amik baju kat RKM..mmg cantik

missbutterfly said...

amboi..meletops uuu pakai ala2 jawa..theme jawa kah atia?

adda_shariff said...

kehkehkeh comey2 malu je amek gambor dgn encik SA itu ye tia? babe, angkat 1 weh bju RKM..!!

didieadila said...

eh cik belle..lawo gle yg putih tu..nakkkk...how much? tp dlm bln 12 bru dd trun blah2 kl kot..tkut xsmpt... *sighhhh*

Cik Belle said...

Haneesa: yerps, totally agreed with u! =) thanks dear for dropping by!

mizz sue: owh thanks for sharing me the link! sangat cantikkkkk! shukeee..

missbutterfly: hehe. theme jawa mungkin sebelah lelaki. aku tatau. tak masuk campur. hehe

adda_shariff: hoola, malu tak terkata! heh heh heh. InshaAllah, aku akan memakai baju RMK. *senyum lebar*

didieadila: kann. i pun tergoda! hehe. price, boleh bincang dengan kak siti nanti. ehem, nak emel i pun boleh, cuma takut silap info. hehe. sempat lagi mek. ada rezeki dapatla! banyak lagi baju cantik2 kat RMK. tak dapat yang ni, yang lain ada. hehee. pay a visit!

masmOna said...

OMG kak tia! semuanya cantek!!

simon said...

cik belle..

i pergi RMK tadi tanya rahsia kecantikan dia... tanya dia siti makan jamu ker?? idok katernya jamu tu pahit..habis tu pakai apa nampak cantik? katernya vitamen e and pelembab beli kat body shop rega rm38 jer... apa lagi jom beli hahah

Cik Belle said...

simon: ow really? wah, bestnyaaa! kene cari tuh pelembap rm38. hehe.

Naazyra said...

hi dearie,
RKM ni stands for what eh?
kat mane butik dia? kl?
mmg cntk2 n harga pun kira ok..

Cik Belle said...

Naazyra: hye dear, RKM stand for rumah kebaya malaysia. =) butik ni kat shah alam. boleh tgk kat sini for more info: http://www.rumahkebaya.com.my/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=80

dear, mmg cantik2 baju nya. and owner pun baik sangat! jangan segan2 ye buat appointment. =)

Cik Pbee said...

saya kawen ari tu amik baju dari rmk...dalam rm1200 utk lelaki dan pompuan.. memang baju dia lawa..tapi disebabkan agak seksi saya pakai tudung yang labuh..and tak nampak la kerawang2 yang cantik tu..

just pesanan kepada b2b yang bmasa test tu..pakai secara betul2 tudung and veilnyer.. kot jadi macam saya ...last minutes komen dari family dan member kater baju tu too sexy to mee..i dah bayar deposit and amik jer baju tu..

waktu kejadian i tukar tudung lain yang labuh and tak match dengan baju saya.. result saya tak suka gambar kawen saya..not excited to see d album at all and sepanjang majlis kena cover with veil and bunga tangan..huhu sedih sangat..

btw, yup baju rmk cantik2 and suit ur body nicely..cumer in my case kawen di kg tak sesuai dengan baju tu kot..

Cik Belle said...

Cik Pbee: Babe, thanks for the tips, kesimpulannya, try dulu baju and fikir masak-masak, baju sesuai atau tak.

Cik Pbee, care to share me ur email add?

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014