Sunday, June 26, 2011

Sambungan kisah Cik Puan Belle dan pregnancy testnya.


Sebab tak larat nak melayan setiap dari kamu yang mintak update cepat, please update, dan seangkatannya, HAHA, jadi I sambung cerita tempoh hari.

Berduyun masuk message baik di facebook mahupun di handphone.

Tapi, semua nya saya jawab

"Tunggu next update"

HAHAHA
Hampun.

Ni tak berapa sehat ni, tapi gagahkan jua untuk update.
Demi korang.
Demi readers.
Cheyh. Bajet artis. Puh-leeslah! hehe.

ok, ok.
Pengalaman pertama dengan pregnancy test.

So, i did sent msg kat inbox kawan-kawan yang dah kahwin, yang dah pregnant, yang sedang pregnant. Semua I ganggu dengan masalah I ni.
Diorang ni dah ibarat macam personal doctor I dah.
Semua I cerita.
Bila last period.
Bila first intercourse.
Apa perubahan dalam diri.
Semuanya. Semuanya.

Mencari mama.
Tapi parents I pergi umrah.
Jadi, kawan-kawan lah tempat mengadu masalah dalaman.

100% kawan-kawan I support, "I think u're pregnant, pergi beli test kit"
"Cepat buat test!"
"Dah buat test, beritahu result, jangan lupa"

Begitulah.

Memang mula-mula tak nak pergi beli test kit.
I text-ed husband.

"I think I'm pregnant"

Dia gelak aje. being so manly, dia gelak je.
Gelak.
"HAHAHA... awal lagi lah. Takkanlah"

I am down.
So down.

" Sayang, kalau tetiba I buat pregnancy test boleh? Kalau -ve, I senyap aje, kalau +ve then only I will let u know. Boleh? "

Baru-baru kahwin kan, semua benda nak tanya husband dulu, semua benda nak mintak permission. Ecey cey cey. Hahaha.

"Ikutlah.. lambat laun, I tau jugak nanti..haha"

I couldn't agree more!

Hehehe.

Jadi, pergi senyap-senyap pergi beli pregnancy test kit dengan kawan office.

Balik rumah, tenung kotak.
Senyum-senyum.
Dalam hati memang ada debar.
Haha.

Tidur dengan tenang.

Esoknya, pagi-pagi bangun dengan kalut.
Sebab tak tahan sangat nak pee!!!!!!

Pergi toilet, pusing balik masuk bilik amek test kit.
Nak jugakkkk, walaupun terlupa sekerat jalan!!
Hahahaha.

Ye, memang gelojoh.
Sebab, kawan-kawan semua nasihatkan, "Test dengan your first urine of the day"
First urine. Meaning, bangun-bangun terus nak rasa nak pee, itulah tandanya first urine.
Apa aku merepek tah.

Dengan gelabah bukak kotak, lihat test kit.
Dengan tak tahannya, terus kench.

Tanpa lihat apa-apa instruction, terus sukahati buat test sendiri.
Syok sendiri.

Natijahnya, tempat indicator test result tuh pun kena kench.
Eww, I know.
Itulah gelojoh sangat.
Tak sempat nak tahan.
Haha.

I dengan pandai-pandainya, pergi basuh tempah indicator tuh, konon tak nak dicemari dengan my urine la kan. WTH im doing, i dont know!!!
Hahaha

tengok perubahan berlaku.

1 line.
satu line.
Kau tak kecewa?
Kukeciwa sungguh.

Pergi ofis, cerita kat kawan sebab kawan sebok tanya, apa result, apa result.
Cerita lah bagaimana i buat test.
Gelak-gelak sebab WTH sungguh la i ni.
kawan-kawan meja breakfast i suh i check again test kit tuh, kot berubah jadi 2 line sebab katanya, kena tunggu like 1minute, lama sikit kene tunggu diorang kata.

I dengan blur-blur, ikutkan aje la suggestion mereka.

Lunch hour, I balik rumah, and selongkar balik test kit tuh.
Tilik setajam-tajamnya.
Tetap, 1 line.
hampa, tido terus sampai habis waktu lunch. haha

dah hari ke-36, masih i tak period.
semua suggest, ok kite tunggu weekend kalau tak period jugak, kita test lagi ok.
maybe awal sangat, thats y tak dapat nak detect hormone.
whatever.

esoknya, sebab fikir previous test tak valid sebab dah dicemari dengan urine terkena ke bahagian indicator tuh, kali ni baca betul-betul instructions nya.
so, kench dalam bekas, and test.

I guna test mahal sikit, yang tulis 99.99% accurate dari ClearBlue.

Tunggu punya tunggu.
And the result.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

"Not Pregnant"

dan hari ke-41, Cik P saya hadir.

begitulah kehidupan.

Memetik dari kata husband saya,

"hahaha..cmon sayang.seme tu rezeki.hope for nothing the u got something"

Jadi, semat dalam hati mulai sekarang.

Hihihi..


tamat sudah episodnya.
Dan saya tak akan kongsi lagi cerita my life after... di blog ini.
Macam tak sesuai je, kan?

So, ive decided to blog kat tempat baru.
But, i want to remain anonymously-lah.
I tak biasa dengan kehidupan berkongsi cerita peribadi.
I ni pemalu. Sangat pemalu..

I know my blog been stalked, read by ...

-kawan sekolah, tapi diam-diam baca, sampai satu masa baru ngaku, "i baca ur blog, dont stop writing, teruskan blogging", i macam... erk.
- family, hehe, segan lah saya nak cerita dengan korang semuaaa..
- kawan universiti
- kawan sekerja

sorry babes, bukan niat i untuk stop blogging, no, i wont stop. tapi tuhla, i cuma tak bersedia untuk berkongsi kehidupan peribadi i. itu je.
yang tau gaya penulisan, mungkin boleh cari dan terjumpa dan follow my new blog. hehe.
yang tak jumpa-jumpa, takpe teruskan pencarian. hehehe.

so, ya, until next review ya!

blog akan diteruskan seperti biasa, jangan bimbang ya!
Hihi.

love u readers~





31 comments:

ElyaElmo said...

berusaha kita sama yuk!

Cik Belle said...

ElyaElmo: yok. aku dok kita ovulation day. hahaaa

ciksu said...

cik belle,
mungkin awal lagi,mcm sue pun excited,sbb after kawen perubahan hormon,period pun jd tak teratur.sue dlu lg teruk,time nak test,tgk2 period,ekeke..time period dtg 2x sbulan,then sbb pening n darah naik,tgk2 positive..tak sangka..sue doakan cik belle,elya..beruasaha la yea..insyaallah ada rezeki,awal lg,hehe..pnjang dah komen:)

bazli~ said...

atia, g cari software 'soundtells cycle calculator'...sng. xyh pusing2 kepala nk pk2..hahaha...

xblh blah kan, guy plak yg bg advice. miahahahahaha...

btw, hope dpt sharelah blog baru tu..hehehe..

bazli~

lind said...

akan tiba masanya nanti :)

PurPLe LaDy AiFA said...

cik belle,
xoe... try lg.. aritu pon mcam tu jugak.. 2 weeks lambat, and dah pening2. tp bile check x pregnant and period dtg. after a month, ada lg mcm tue, and check, pregnant.. huhu

K.I.N.A said...

chayok2 atia! insyaAllah tak lama lagi tu..:)

Wani said...

I had this moment too..I was even late for 1 month >.< after a month br tau it was totally a false alarm T_T...maybe u got my symptom too:p new life, new adaptation hence the changes in body condition.maybe applied to u as well:) don't feel pressure..they'll come when u least expect it:) ganbatte kudasai ne cik belle ^_^

Lyana MK said...

atia: sgt saspen!! heeheh...rezeki di tgn tuhan! kiter same2 berusaha!!

yUmIe said...

xpelah,bkn rezki ko lg..pape pn usaha lg lepas ni eh:)

tea said...

cik belle...i'm your loyal silent reader...follow your blog. sangat seronok..hopefully u can share ur new blog,so dat i still can follow ur story-mory... =) take care

~ NANA ~ said...

takpe atia...baru lagi tu kawen...

kita sama2 berusaha yer! :)

Byzura Mj (By) said...

by takot nak test. takut kuciwa.. huhuhu tunggu nmonth punya period la baru test. lol

etty said...

hahahahahahha....i punya excited, terus scroll bawah!!! sebab takut jeles ng u. hahahahahha....
i buat 2x still negatif. tp kalau fikir positif, boleh sambung honeymoon ng suami kan...
semoga kita semua murah rezekinya...

etty aka cahaya rumahku[fb]

adda_shariff said...

babe. nko kalau wat blog baru tak invite aku siap ko! hehehe..moh enjoy life! ihiks

ira amira said...

alorr, nk link blog baru jugakkkk.

fati said...

hahahhh!!! funny!!!
berusaha, berdoalah kita sesama yea ;)

hazlynda kushairi said...

BAHAHAHAHAHAHA tanpa ko bagitau aku, aku dah gossip ngan PA ko sabtu lepas BAHAHAHA ko ni lucu betul. kite berusaha bersama bak kata ELYA!!

Jangan stress babe. Rezeki tu akan ada tapi taktau bila. Betul cakap Cik Abe mu.

cik senah said...

:) tak pa aihh.. awai lagik.. walaupun agak mengeciwakan.. namun, think positive.. buleh usaha lagik.. :) (ececeyy..hat tak kawen nie pulak yg memandai bg nasihat.. hiksss!!)

p.s : biaq rezeki tue mai dalam keadaan kedua2 pihak bersedia.. itu yg penting... daripada hanya sorang pihak excited.. sorang pihak lagik kurang persediaan.... tak best jugak laghu tue kan..? lagi mendatangkan stress dalam diri.. :)

thezaila said...

cik belle... been there, the i-think-i'm-pregnant moment.. serious u.. very devastating.. u gain weight, u cepat penat, ur mood swing, swinging really hard.. but the end of the day, i'm not pregnant.. but i conceive a month after that, and i learn yg semua simptom tu berlaku adalah kerana, our body is preparing for the pregancy.. so tunggu kan berita gembira, insya allah sebulan 2 nnt =)

ainnazari said...

i lagi teruk, period awal seminggu..huhuhu mula2 kecewa jgk, tp x pa la, baru sebulan...JUST DO IT..hehhee

♥♥relyza♥♥ said...

alamak! teringat kes anor awal2 dulu. baru 1m kawen terus wat test sbb tak dtg P. hubby tak caye bila tunjuk testkit tu yg ada 2nd line tp amatlah blur. whoaaaaaaaaaa....amat keciwa tau. a week after baru test lagi then ada kuar 2nd line a bit clear compared to before. g kinik n doc sahkan. yeay!!
usaha lagi cik belle. ada rezeki tu nanti.

Zainur said...

dulu masa first2 pon i gitu gak...i guess perubahan hormon after marriage kot...apa pon i berserah kat Allah...because HE knows the best and the right time for us...so meanwhile just enjoy ur 'honeymoon' life ;P

nisa said...

em,pn.belle...period after kawin de rs sakit senggugut yg amat x,huhuhu..cm i rs sakit amat,spi nk jln susah n spi demam2,huhu...

choclairissa @ intan said...

hahaa klaka cite u cik puan belle..i rase perubahan hormon tu..

takpe boleh honeymoon lagi..next month cuba lagi :)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Sayangku Belle, sabar! Belum rezeki dan mungkin ada hikmah kenapa rezeki tue belum tiba skarang. aku pernah melalui 10bulan ditanya soalan "bila nak bertiga?" rimas!

Tapi betul cakap shahrul, bila kita tak berharap sangat, then time tuelah muncul rezeki tu Allah bagi :)

same2lah ko, Elya & Lynda berusaha. Pray for u all :D Love n hugs!!


ps: kau tak bagitau aku blog baru? siap kau!! ;p

Anonymous said...

Perlu ke kamu nak cerita sedetail-detailnya pasal nak kench segala bagai.. Buat orang imagine and I think its not good lah :)

Keep it low on your personal life is better.

noRa said...

first of all i nak wish u selamat pengantin baru... hhehee..i dah lame xbukak blog u actually..last2 i bukak u kate nak buat blog baru plak... sedihnyeee.... eventhough i nih just silent reader je kan...so arinih mcm ade keberanian plak nak post comment... hehehehe...

orite..about the prengnacy test... i baru kawen bulan 2 harituh..i pun byk kali tau buat pregnacy test... i rase dah 5kali i buat sumenye -ve... quite frustrated jgk... lg i frust mbr i baru kawen awal bulan 6 arituh dah pregnant dah... mmg sgt mengguris hati i...nasib baik husband i ade di cc... btol la kate die...itu sume rezeki dari allah..so skang nih i dah lame xbeli pregnacy test...takut kecewa lg... myb kalo dah btol2 lewat period baru beli kot... hehehehe.... ape2 pun kita berusaha je la... yang lain biar allah yang tentukan... janji ade usaha kan..kan..kan...gud luck for u and me... semoga dikurniakan cahayamata yg soleh dan solehah... aminnn~~~

peanut said...

silent reader nk ckp,
owh..saya pun mengalami benda yg sama,perasan 'ada isi'..hehe..
moga ada rezeki utk kita nnt..:)

ReYNa said...

hi cikbelle.Mmg kita ni sama jenis. nak tau cepat pregnant ke x.huhuhu.ni i blom lewat period pon nk g test dah.tapi result faint.kena tunggu lagi seminngu.jom kita berusaha bersama2!:)

Evans said...

During a labor dispute with teamsters, glasgow police chief guy turcotte violated a kentucky revised statute, according to local attorneys, police organizations and the attorney general s office. Detectives confiscated large quantities of oxycodone and xanax pills and estimated the street value of the seized drugs at more than 1,000,000. For analysts test leads or qa analysts goteti llc jackson mi. I can show you a real work at home jobs and how to really work online and make a significant income for you and your family. Is presently looking for domestic freight agent broker jobs in detroit michigan, jobs in bay city michigan, jobs in detroit, jobs in. ,102 nurse rn jobs available in michigan on indeed.

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014