Monday, November 14, 2011

Jelajah Cik Belle : Universal Studio Singapore (Part 3)


Ok, sambungan lagi. Final part dah nie. Hehe.

Fourth Zone : Ancient Egypy


Show and Rides:

Revenge of the Mummy 

Review : Ianya adalah Indoor Roller Coaster. Super best dan super menakutkan. Gelap gelita. Super gelap gelita sebab I pejam mata hahaha. Rugi rugi rugi. Memang mendebarkan jiwa betul. So, pada yang pergi, memang kena cabar diri sendiri naik roller coaster ni. Tak silap I, roller coaster ni tak ada terbalik-terbalik. Tapi, still..... Ergh. No words to explain!. Hahaha. Memang salah satu rides yang mesti naik. Huhu. Good luck ladies. Hehe.

Treasure Hunters

Review : Tak dapat naik sebab hujan. Sob Sob Sob. Jadi, dia tutup waktu kiteorang kat zone ni.

Character Meet and Greet

Jumpa 2 orang abang ketak tu. Haha. Tinggi lampai. Terus rasa cam ada kat Mesir je dengan suasana dan binaan kota Pyramid.

Time kiteorang keluar je dari Revenge of the Mummy tu, hujan lebat.. Jadi, kiteorang purchase rain coat for $2. Maklumla, pergi hujung tahun macam ni, memang hujan kan. Kiteorang 

Tips: Bring an umbrella. Letak dalam backpack. Dan bawa slippers. Hihi. I tak bawak sebab konon pakai flats kan, so tak lenguh la kaki. And husband pun pakai sport shoes. Tapi, die bagus. Die bawak slippers. So, bila kasut basah, die tukar pakai slippers. Hurmp.

Fifth Zone : The Lost World




Show and Rides:

Canopy Flyer

Review : I tak naik sebab malu aje. Haha. Ramai parents naik dengan anak-anaknya. Huhu. I tak ada anak lagi la nak bawak naik bersama. Hohoho.

Dino-Soarin

Review : Ni pun tak naik jugak. Sebab sesuai untuk children jugak. Hihi.

Kesimpulannya, kat The Lost World ni, I jalan-jalan and snap pic je la.


Sixth Zone : Far Far Away


Show and Rides:

Shrek 4-D Adventure

Review : FUN! SUPER FUN! Must-try-this! Hehehe. Seronok lah. Husband pun sukaaaa. Hikhihik. Rasa tepercik air la. Rasa labah-labah kat kaki la. Isk. Seronoklah! Hihi.

Donkey LIVE

Review : Dha beratur dah nak masuk. Tapi, husband cakap, tak payahla masuk. Ok, taat.

Magic Potion Spin

 Review : Tak naik sebab untuk children. Hehe Hehe.

Enchanted Airways

Review : I nak naik. Tapi, husband dah muak dah naik roller coaster. Ok, taat lagi sekali.


Character greet and meet:

Review : Sangat menantikan Shrek and Princess Fiona. Tapi, hampa sebab tak muncul pun! Sob sob.


Paling I suka, kat sini laaaaaa! Excited gilaaa! And, kat Far Far Away jugak kiteorang lunch. Banyak jugak restoren halal kat sini. Just refer to the map, ok. Kiteorang makan kat Goldilocks Restaurant. Makan untuk 2 orang (2 sets meal) = $24

Jadi, sediakan budget untuk makan. 


Final Zone : Madagascar


Show and Rides:

Madagascar : A Crate Adventure

Review : Seronok la naik ni. Duduk dalam boat berdua-dua dengan husband, lepas tu layan cruise jeee. Heheh. Tak la berdua, ada orang lain jugak, tapi dapat duduk sebelah-menyebelah. Comel je tau! Haha. Mesti naik! Nak tau, ada kat satu tempat tu, boat tu macam nak melalui bawah air tau, so kiteorang ni punyalah gelabah takut basah baju kan, cepat-cepat keluarkan rain-coat dalam bag. HAHAHAHAH. sekali, hamek kau, air tu stop la time kiteorang lalu bawahnya. Gila Cuak i tell u! haha.

King Julien's Beach Party-Go-Round

Review : I selalu teringin nak main marry-go-round ni tau. Masa kecik-kecik tak pernah naik sebab takut pening kononnya la. So, ajak jugak husband naik ni. hhehe. nasib mood die ok, and agree untuk naik ride ni. Hehehehe. 

Street Entertainment

Madagascar Boogie

Review : Mungkin hujan kot. Tak ada pun. Sedih jerk.


Yeay, dah tamat! Hehehe.


Sehingga nak tutup la I round USS. Best! Definitely I akan pergi lagi. Hehe. Tunggu ada new attractions ke kan. Ho ho ho. Pada yang nak beli souvenirs, ada fridge magnet and key-chain yang harganya dari $3.90. Ada $5.90, ada $7.90, ada $6.90, ada $8.. Souvenirs lebih mahal dari tu pun ada. So, pandai-pandai la budget eyh untuk souvenirs.

Lepas tamat di USS, i jalan-jalan pusing Sentosa Island. Naik tram jelajah Sentosa Island. FREE je tau! Kiteorang habiskan $$ tengok Songs of The Sea. Admission fee = $10/person... Seronok la. Free seat. So, boleh duduk mana-mana je. Better duduk kat tengah-tengah ( Cari barisan kerusi warna oren ). Seronok sikit kot. Hehe.

Pada yang nak pergi, pergi! Jangan lupa, charge battery camera tu tau! Hehe.

And, toilet kat sana memang takkan jumpa air punya. Haha. Tapi, diorang sediakan tisu la. And toiletnya, semua ikut zone. Comel and suka je nak masuk nak check apa temanya. Hehehe. Seksa la sikit takda air. Hihi.


Next destination : Hong Kong Disneyland 

*Berangan la kau banyak-banyak! Hehehehe.


8 comments:

~LeeyanaRadhi~ said...

Wah bace story u pun dah teruje!

ok start verangan!..ihiks

Miss Aai said...

oh seronoknya baca!harus pergi nih!hihi

Syima Syaz said...

hey apasal i macam byk je tak pegi n main???

ok nak gi lagi sekali lah...
cancel krabi, cancel bandung, cancel bangkok, cancel langkawi..back to USS..eh blh ke? hehehe

Cik Belle said...

~LeeyanaRadhi~ : AHAHA. Pergi pergi. buat budget. mesti boleh pergi la. kalau rm500 sorang cukup kot belanja. hehe.

Miss Aai : Harus! hehe

Cik Belle said...

Syima Syaz : u time tu mood honeymoon sangat-sangat kot. hehee.. Ops! =)

i pun nak pergi lagi. hehe. siap ajak adik-adik i, suruh diorang kumpul duit. haha

cik enul said...

gler best tgok gamba2 tuh!!
okay, sy pun nak simpan duit skang...

LisaLisut said...

review yg details dan best.all tips akan di ingat jika jejak kaki ke USS. Thank you Cik belle! :)

hazlynda kushairi said...

kat lost world, basah tak? HAHAHA

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014