Monday, May 31, 2010

Ow, sugar, sugar.

Ahaha. Tak tau title bersangkut-paut atau tidak. Ho ho ho. Nak merepek tentang deco, deco, deco. Tihihi. Blog walking dan terpaut pada ini:


Can be part of your deco untuk guest book table. Ferrero rochers pulak tuh. Guest mesti tertarik untuk mendekati meja guest book. Sesudah meninggalkan pesanan, boleh la ambil satu! Kalau i, i memang tak malu, i mintak dua nanti. Haha. Senang aja nak D.I.Y ini. Mari lihat close-up pictures.



Ok, dah tengok sepintas lalu, mesti rasa boleh D.I.Y sendiri kan. Hehee.

Proses penyediaan:





Pictures credit to: flora et cetera

Sunday, May 30, 2010

Owh, nice!


Owh Owh Owh
I love the detailing!
The pleats, the pearls, the beads!
Aww. Melting.
Perfect for your nikah dress.

Kan?
Source: Zery Zamry


How was your weekend? I met Huda from spreadmyhappiness. Huda, such a nice person. Comel giller! hye, huda! Jumpa kat my friend's wedding which turns out to be kawan huda jugak. Hehe.. Sangat ramai orang datang sampai tak boleh nak duduk borak lama-lama. Haish..

Wednesday, May 26, 2010

Nice blogger award!


Hari ni I dapat award! Tihihi. Hutang entry tagging sebenarnya. Hehe.


Buat ucapan kepada pemberi award dengan penuh perasaan sekali:

" Owh, Miss Eilaz, thank you for this award! Tihihi. Comel bangat! "




Apa yang bermain di fikiran korang sekarang ini:

Gulp! Lagi 2weeks ++, banyak lagi tak settle. Risau serba-serbi!



Apa nama samaran korang:

Cik Belle



Berikan 3 orang yang korang sayang:

3 orang je? Alaa.. nak sayang semua. Erm, my mom, my dad, my sayang. Heh



Panggilan untuk si dia:

Alahai, kalau letak sini, mesti kamu muntah. Haha. Lebih baik, dirahsiakan. Huhu



Hadiah yang korang impikan dari seseorang yang istimewa:

Owh, please, bring me to Paris! Heh



Blog yang korang suka visit:

Blog B2B



Tag award kepada 15orang yang korang nak tag:

To all my followers! Hihihi. Thank you korang kerana sudi jadi follow blog I. =)
To all bloggers yang nak award ni, sudi-sudilah copy ya! =)
Korang semua memang nice blogger-lah!

Monday, May 24, 2010

Cookies.Cookies.

Remember this post? Ya, it's about fancy cookies. Nak tengok tak hasil air tangan Kak Ayu for my cookies? Tihihi. tak sabar nak share with you all, sebab sangat teruja tengok cookies comel-lote dari Kak Ayu's kitchen. Tihihi. Dalam hati, "Oh my, i must post this, i must make a special entry for Kak Ayu". Hehee. She such a nice person. Kak Ayu buat homework googling the design that will match your theme. How lucky, I am. Sebab I seorang yang pemalas nak provide her with the design. Ketuk I, ketuk I. Jangan tiru I yer, sila buat homework ya ladies! =)

Definitely, recommended! Very, very recommended!
Tak renyah la nak deal dengan Kak Ayu

Cookies that make me uuuu,, aaaaa,, wow!, wallla!! :



Cookies 1

Cookies 2

Cookies 3

Cookies 4

Alolooo.. comellnyer.. Pricing? Email her for more details ya! Tihihi.

cupcakeschek@gmail.com


Kak Ayu introduce a lolly cookies la.. Cute! Better than lollipop for the kids, kan? Sebab lollipop nanti buat gigi rosak. Hohoho. The exact size, i'm sorry, i don't know. Contact Kak Ayu for more details ya!

Comellnyerrr!

Suitable for candy buffet juge. Hehe. I might consider lolly cookies on my wedding! =)


All pictures were taken from: CupcakesChek

Sunday, May 23, 2010

Mahu baju Zery Zamry?

Terbaca status Zery Zamry kat facebook. Terus click kat link blog Zery. Oh my, dia nak jual design-design die yang dulu. If only i tak tempah baju tunang lagi, harus i grab one!




RM1200


RM1000

RM600

Owh, i adore the third pic. Untuk baju raya bole? ekekeke.

More from his site: Zery Zamry



Tuesday, May 18, 2010

Pulut Kuning VS Wedding Cake

Saya penggemar pulut kuning. Bukan senang nak jumpa sekarang pulut kuning di kenduri orang. Tapi, minggu lalu ada ke kenduri kawen jiran, dan sungguh teruja bila jumpa pulut kuning. Hehe. Dan teringin rasanya mahu pulut kuning buat santapan di malam nikah.



Alololo, comelnya ada burung-burung.



Dan, buat tetamu, boleh pack kecil-kecil sebagai doorgift. Senang, semua boleh rasa pulut kuning bersama rendang.




Boleh tak letak pulut kuning as hantaran? Tak pelik kan? Ke pelik? Huhu.


Atau, ada yang mahu pulut kuning di hari wedding?



Tepuk dada, tanya selera. Tihihi.


Source: Here

Eyh, I ni macam nak promote D'Flowers Cake pulak. Tak eyh. Saje terjumpa blog ni. Dan terpikat. Itu sahaja. =)

Monday, May 17, 2010

Gamelan di hari wedding?

Bunyi gamelan sungguh asyik. Tapi, kalau dimainkan sepanjang masa pun boleh naik mengantuk. Sebab terlalu mendayu. Hee. Mungkin pilihan bunyi gamelan semasa merenjis sesuai. Dan juga, semasa makan beradap, diselitkan bersama tarian dari si cilik. Aww, terhibur. Antara pilihan lagu:
  • Timang Burung
  • Lantai Lima
  • Lambang Sari
  • Kilas Duyung
dan pelbagai lagi pilihan..



Kalau dapat yang live punya, amboi, bestnya. Berjalan mencari dan berjumpa ini:


Bila layan di Youtube, ramai juga IPT yang ada kelab gamelan tersendiri. Mungkin ada yang punya contact number team gamelan, boleh share di sini. Kan?.

Atau....

mahu lebih jimat, burn sahaja dalam CD dan, nah, pasang di hari wedding! Hee. Aci tak?

Tihihi.

Saturday, May 15, 2010

Ucapan buat pengantin


...of having a vintage typewriter as an alternative to guest book.


Sesuai ke tak?

He-he.

Saya? Masih mahukan a normal guest book.
Saat ini la.
Mungkin akan berubah nanti.
Hu-hu.

Friday, May 14, 2010

Memburu hantaran lagi

Hari ni pergi hunting hantaran item lagi. Penat. Huhu. Bersama mama tercinta, pusing shah alam aja. Misi adalah untuk mencari cincin, sampin dan dulang hantaran. Apa yang dapat sesi pusing shah alam? Hehe.

Cincin, checked!



Hehe. Macam klaka kan cincin untuk lelaki letak dalam ni. Haruslah, pergi cari bekas cincin lain pula nanti. Huhu. Di shah alam, memang punya kedai favorite parents, so pergi situ ajela survey. Last month dah ajak bf pilih design mana yang berkenan di hati, banyak pilihan kat sini, dan cantik-cantik juga..

Memula, i macam terkejut jugak, bila my mom cakap, tunang kasi cincin. i macam, eyh, ye ke.. kenapa kawan lain tak de kasi pon. uhuhu. tapi, ikut kan ajela.. maybe dah adat belah kelantan/terengganu kasi cincin untuk lelaki. Ye, I orang pantai timur. Hee. Ikut kan ajala. Bila pergi with my mom, sesi tawar menawar memang hebat. Die tawar bisa dapat kurang gila-gila punya. Hee. Ditambah pula dengan 'kecek klate', terus dapat harga adik-beradik. Ahaha.

Apa isi dalam? We wait until the day ok. Saya ke Habib, ke Wah Chan, ke Tomei, dan macam lagi, kedai emas klate jugak design-nye yang menarik di hati. Hehe. So, yeah, i love cincin itu. =) Kita tunggu photog capture the ring ya! Huhu

Sampin, checked!


Next, sesi mencari sampin pula. Memang mencari sampin tenun terengganu bunga penuh. Taknak songket pakistan or songket india. Nak terengganu punya jugak! Huhu. Satu hal pula la kan nak balik terengganu semata nak cari sampin sehelai. Hihi. Jadi, jenuh la pusing shah alam. Dari PKNS ke SACC. Ada yang berkenan, tapi harga pulak humaihaih. Tak mampu guwe. Sampai 8-9 ratus sehelai. Even 2ribu pon ada di PKNS sana. Cantek sangat. Sangat-sangat cantek. I sukeeeee. Yerla, 2 ribu. Uhuk. Tapi, macam membazir pula sebab hanya nak pakai pada hari Nikah. Hee. Chey, sebenarnya ai tak mampu nak beli sampin beribu. hee. Bila ada yang berkenan, warna di cari pula takde. Remember, i beli kain nikah di Jakel warna silver macam tuh.. so, i have to find matching sampin. Last resort, kalau tak ada, memang kena redha mintak tolong auntie belikan di Terengganu/Kelate sana.

Akhirnya, pasrah. Meneruskan misi ke kedai sutera batik sebab my mom nak beli baju pulak. Yer, my mom nak cari baju baru katanya untuk dipakai pada hari tunang ai nanti. huhu. since i tau kedai batik di seksyen 9 selalu ada sale, i terus shoot pergi sana. nasib ada yang berkenan. hehe. my mom tak nak kalah, nak berlabuci jugak. haish, harap ai lebih glamer dari my mom. uhuhu. sambil my mom pusing-pusing tengok baju, tengok kain batik sutera, i jalan-jalan sampai hujung kedai. tanpa malu, i masuh ruang rehat pekerja ke hapa. haha. sebab i nampak banyaknyer songket terengganu!! i terus belek-belek buat seperti kedai ai yang punya. haha.

dan berjumpa yang berkenan. dan terus amek, letak kat cashier. tunjuk kat my mom, dan tunjuk muka suruh die nego. haha. once again, sebab 'kecek klate' punya pasal.. haa kau, harga dah pass pun (harga mati), i bisa dapat murah lagi. i rasa sangat berbaloi-baloi sebab jauh lebih murah dari PKNS dan SACC. harga display sama aja dengan semua tempat. cuma kat sini, i bisa dapat harga runtuh la orang kata. kat sacc pon, die cuma kurangkan rm30 aje. hampeh. di pkns, dapatlah kurang sampai rm50, tapi colour pulak tak ada yang berkenan.

so, orang shah alam, boleh la datang jengok kedai batik hungga ni. lokasi, seksyen 9, sebelah restoren cili merah. tatau jugak, memang tak tau nak kata la. hehe.


Fancy cookies


I heart cookies bouquet. Perfect for hantaran. Kan? Because I dah fall in love, terus dalam hantaran list from me-to-him, i include decorated cookies. Hehe. Then, i email for quotation. Unfortunately, the price quote dah out of my budget. If u have certain budget, go for this! Comelll! hehe. Can place your order from here: Cookiss



Source: Cookiss

Then, sesi jalan-jalan tanya quotation sebab still i nak fancy cookies ni to be included as one of the hantaran. So, I plan to order loose cookies and pack something like this:

Source: Cookiss

Dan dah berjumpa dengan yang berkenan di hati. Cookies with fondant normally harga varies from RM2.50 to RM3.50 per pc. But, with Kak Ayu from CupcakesChek, i rasa murah jugak la. RM1.50 per pc untuk fondant deco. Kalau cookies biasa, cuma RM0.90. Perfect for doorgift untuk budak-budak kan. So, i da order decorated cookies dengan Kak Ayu. Design boleh pilih sendiri. Woo-hoo. No delivery charges. Woo-hoo! Saya tiada design, cuma beri theme colour sahaja. Malas dah nak cari design yang in untuk fancy cookies. Heh.

Jadi, satu lagi hantaran dah settle. Woo-hoo!

Thursday, May 13, 2010

Sesi jalan-jalan


Lepas pulang dari fitting baju, terus menuju ke MidValley. Mencari-cari apa yang boleh dijadikan hantaran nanti. Kan hantaran i tak lengkap sepenuhnya lagi. Hehe. Jadi, jalan-jalan, jumpa ini:

Source: Mahnaz Food


Dates with mix nuts. Ada almond, ada walnut ada kacang apa tah lagi. Dah siap-siap pack in a clear container, tinggal letak ribbon aje. Price: RM24.00 per pack. I mintak kurang, tak dapat. Kedek betul. Ahaha. Bile selidik-selidik, tengok dari MahnazFood. Dekat aje kilang die. Di Shah Alam. Biasa juga tengok signboard MahnazFood ni di Shah Alam. Nanti nak pergi jengok lah kilang dia. Haa, engkau, nak beli 2 pack pon nak cari kat kilang. Haha. Mesti nanti, nafsu memuncak nak beli kacang lain pula. Pistachio owh pistachio. Jadi, i rasa nanti i nak pergi tengok Kilang Mahnaz Food ni. Kalau tak, kena beli di MidValley juga lah. Hehe.

Lepas habis ronda MV, i jalan pergi Jalan Tar pulak. Saja nak jejak Semua House. Huhu. Tak da apa pun beli di Semua House. Tengok dulang hantaran. Tapi tak jumpa yang memikat di hati. Rasa memang kena pergi tengok di Nilai juga. Lebih banyak pilihan. Jadi, ke Kedai Bunga Reben. Beli ribbon dan satin roses. Untuk apa? Haa, untuk doorgift nanti. Huhu. Price:

Organza Ribbon: RM1.50 per roll after discount
Satin roses: RM8 (100pcs) after discount


At first, nak beli ribbon di SSF. Yer, ribbon di SSF sangat murah compare to kedai Bunga Reben. Tapi, pilihan tak banyak di SSF. Mungkin kehabisan stok. Yela, ramai nak kawen bulan June agaknya. Teori sendiri. Tapi, ada jugak ribbon yang murah di Bunga Reben, jadi, pandai-pandai lah pilih antara kedai Bunga Reben atau di SSF. Tapi, pada pemerhatian saya, di SSF lagi murah ribbonya. Mesti pening ni... Haha.

Dan, seterusnya, jumpa ini juga:


Kipas bulu-bulu. Cantek woo. Seriously. Ada warna putih. Tapi, tak de yang display untuk di snap pic. Price: RM13.50 per pc. Murah woo! Hati-hati pilih. Bukak dulu plastiknya, sebab ada yang dah kuning-kuning. Tak tahu mengapa. Tumpahan apa pon tak pasti. Jadi, tilik dulu, dah puas hati, baru beli. Hehe.

Dan juga ini:


Jahit kat kain alas dulang, lari dari kebiasaan, alas dulang bermanik. Price: RM1.80 per pc.


Wednesday, May 12, 2010

First fitting

So, I went to meet the designer for fitting. Nervous! Betul-betul nervous.

I ingat lagi, lepas I met him to discuss about the dress, bayar deposit lepas da closed deal, balik rumah i selak-selak magazine. Rasa macam ada yang tak kena dengan design baju i. I belek magazine, i bayang itu i bayang ini. Macam-macam. Lepas tuh, mulalah hati tak keruan fikirkan tentang design baju i. Macam-macam nak add on/tukar design. Tapi, tak call-call juga the designer. Nak pergi jumpa the designer, i busy sentiasa. Yela, quizzes, assignments semua kan, remember, i am a full-time student. So, i biarkan aje design asal dan tak kesah la macam mana pon. Janji ada baju baru untuk dipakai pada hari tunang. Jadi, i mula belajar redha tentang baju tunang i.

Sehingga-lah hari semalam, lepas terima call dari the designer, i cuak balik. nervous betul. risau bile badan i sarung baju tu, nanti jadi tak lawa. Yela, body tak macam model.. curvy-curvy semua tuh mimpi lah agaknyer. hihi.

Dan akhirnya.. i lega sangat lepas nampak baju i. walau tak siap sepenuhnya, masih belum ada beading, i sangat puas hati dengan baju i. senyum sampai ke telinga lah orang kata. huhu. sampai jugak niat hati i nak pakai sesuatu yang lari dari kebiasaan untuk hari tunang. heh. i just want it to be a simple baju kurung moden. not too heavy with beading. coz, i want to wear it again and over again. perhaps, my baju raya untuk hari raya ke-2, or ke-3 or bertandang ke rumah terbuka. Hoho. harapnyer masih muat la kan. hehee..

Dan ini, teaser sedikit. Maaf, full-pic hanya selesai majlis yer. ehehe. boleh yer sayang-ku semua. =)



Surprisingly, baju longgar, kain loggar. apa maksudnya? tihihi.
Kan dah cakap. simple aje. belum beading lagi.
Plan to have pearls and pink beading.
We'll see the result in 2 weeks time.
InsyaAllah.
=)




Tuesday, May 11, 2010

Anyone, interested?

Ini kesah nak tolong kawan.

Cik adik manis, Nahwal mahu mencari orang ganti untuk slot Ayang Kamell pada:

25 Septemper 2010 (Daytime)

Anyone yang masih mencari MUA?

Ayang Kamell makeup cantek.
Nah, hasil air tangan Ayang Kamell:




More pictures to view, click:

So, for those yang nak tau his rate and others, kindly contact cik adik manis Nahwal.

Email to contact: nurun_nawal@yahoo.com
Blog to view: Ini Perempuan Jujur

Don't worry, makeup rate die tak exceed 1k.


Rubber Stamp


Kadang, bila kita pergi wedding, kita dapat door gift berserta TQ Tag/Sticker. Ada yang print D.I.Y sendiri, ada yang order. Other alternative, boleh cuba rubber stamping. Cop cop cop, siap! Hehe. Macam Qis, die order di stationary shop.





Ada juga online shop yang buat benda ni. Nah, check it here:


Some of her design:



Senang, cop aje untukTQ Tag


Khat. Cantek.





Nice, eyh! Do check her site!
=)





Saturday, May 8, 2010

Perihal kain nikah

Lama betul I tak update. tapi, i masih curi-curi masa lawat blog kamu-kamu sekalian, ya. Cuma ada yang sempat tinggalkan jejak, tau la Cik Belle menyinggah, yang tiada tinggalkan jejak, mungkin time tu i dikejar waktu. Hehe. Eyh, jangan pula berimaginasi rupa Cik Belle dikejar waktu. Hee. Eyh, melalut. Biasa dia!

Sebenarnya nak kongsi cerita sewaktu di Jakel. Ke Jakel KL 3 hari lepas. Kebetulan nak ke Gombak. Terus singgah Jakel KL alang-alang my other half berkursus di Ilsas. Hantaran masih tak complete lagi. Jadi, harusla mencari kain untuk nikah nanti. Jimat kos, katanya. Heh. Dalam kepala, dok fikir nak beli chiffon beaded or lace, nak lace or chiffon beaded. Colour dah pasti dah dalam hati, nak off-white.

Sampai-sampai di Jakel KL, eyh, eyh, macam nak tutup. Rupanya Jakel KL tutup kedai 8.30mlm. Saya tak pernah tau yang ada kedai di KL tutup jam 8.30 malam. Tapi, alang-alang da sampai, I pedulik hape, I tengok ada orang lagi kat dalam, I terus tarik other-half masuk. Terus menuju ke tingkat 3.


*sebagai gambar hiasan-google*


Terus ada SA tuju kat I and tanya I nak cari kain untuk apa. Laju-laju cakap, untuk nikah. Haha. Terus tarik i pergi tengok chiffon beaded. Bila die bukak aje kain, terus kepala I ligat fikir, ini nak buat design camne. Tak de lain, hanya kurung moden. So, i terus cakap, nak tengok lace pulak. Dia tanya budget I, I cakap, takde budget. Mana yang berkenan baru fikir. Huehue. Taktik sebenarnya. Nanti kalau die tau budget I, habislah dah tak boleh nego giller-giller. Sebab dia tau kite mampu bayar sekian-sekian figure. Jadi, better simpan diamkan budget dalam hati aje. Heh.

At first, dia bawak pergi tengok lace keras tuh yang set pengantin percuma baju lelaki tuh, yang rm280 satu set tuh kan. i mintak die tunjuk yang lain. then die tunjuk lain, harga pon up la sikit kan. masih tak berkenan, sebab still tak nampak ala french lace. Hohoho. Eyh, mesti, tak mampu beli french lace, beli ala french lace cukup. Haha. Then pegang lace, geleng, mintak die tunjuk range lain pulak. Then, die bukak satu lace ni. mata dah tak tengok lain dah, terus pegang kain, and soft aje. ok, checked. then, die padankan pulak dengan lining dari japanese satin. I mintak tuka lining satin crepe. Nasib die ikut cakap I. Ho-ho. Japanese satin kualiti tak berapa nak bagus sangat, nipis.. tak cantek la i tengok.. satin crepe nampak perkasa sikit. =) tau pon sebab designer baju tunang yang bitau. huehuehue.

Jadi, i lilit-lilit kat badan terus die cakap harga. I dengan muka selamba terus gunakan taktik Huda. Mintak terus harga Mak Andam. Hahahaha. Die terkejut, tanya I, awak mak andam ke? See, Huda, sama la Huda. Ntah-ntah orang yang sama. Heh. I geleng, I cakap, bukan.. mak andam saya suh datang sini. Hari tuh dah pergi cari kat cawangan Seremban, tapi takde la kak. Pergi Jakel pun sesak sangat dengan orang, tuh yang die suh datang Jakel KL. Die suruh saya mintak harga mak andam. Memang die akan tanya siapa mak andamnya. I bantai la sesapa pun bridal kat Seremban tuh. Ada dia tau? Haha.

Kesimpulannya, berjayalah I beli kain ala-french lace tuh dengan harga separuh dari harga asal. Serius, sangat murah dan other half senyum-senyum sebab way lower than his budget allocate for kain nikah. Tihihi. Terima kasih kerana bayarkan semuanya sekali yer awak~. Hehehe. Tapi, satu jekla yang tak berapa nak gembira, sebab impian other-half untuk pakai silver di hari nikah hampir tercapai. Yer, kain nikah ala french-lace tuh warna silver. Sedih giller rasa. Tapi takpe, saya punya banyak rancangan. HueHuehue.

Disebabkan ianya lace, I boleh pelbagaikan design. Dan masih, I boleh padankan dengan chiffon maybe. Lace, boleh buat patches if i tetibe tuka fikiran untuk pakai fully chiffon pulak. Dan lace, silver pulak tuh, boleh buat pergi wedding orang lain pulak nanti if tetiba i nak nikah attire warna putih jugak. so, tak de la membazir nanti if tetiba i tuka fikiran. HueHueHue.

I nak letak sneak preview sikit-sikit kain tuh, tapi other-half dah bawak balik ke Kuantan dan bila saya suruh die snap pic, die dah keluar jalan-jalan. Hurm. Nanti die dah send to me, i upload ok. Biasa aje kain tuh, no beading pon. Sebab I prefer the designer to be creative to put all the necessary beading dekat kain tuh nanti.

Tips:
  • Jangan malu untuk nego. Cuba aje gunakan taktik mak andam. SA siap suruh cakap senyap-senyap, nanti orang dengar. Heh
  • Jangan malu untuk mintak tukar lining kalau kita rasa tak berkenan. Diorang SA memang nak cepat je potong kain. Bukak mulut, speak for yourself. Haha. Apa melalut.
  • Datang time nak tutup-tutup pon bagus. Die terus kasi harga best deal punya. SA dah malas nak layan kerenah kite duk merengek mintak kurang. Ahaha. Tapi, kurang masa la untuk tinjau sane tinjau sini. Jumpa yang berkenan, dah tak mampu untuk tengok yang lain. Terus redha. Heh.
  • Tanya dia confirmkan betul-betul berapa meter untuk kain. Risau, sebab die nak kasi harga murah, die cuma potong 2m instead of 2.5m. Hati-hati. Cuma langkah berjaga-jaga.
  • Lilit jangan tak lilit. Takut bunga pada kain nanti, nampak besar di badan tak seperti kite tegok dengan mata kasar. Tak sesuai, nanti nampak berisi. No-no-no-no.
Sigh, cerita pasal kain pun jadi berjela. Sorry~
 

Designed by Alieff Artwork