Tuesday, May 18, 2010

Pulut Kuning VS Wedding Cake

Saya penggemar pulut kuning. Bukan senang nak jumpa sekarang pulut kuning di kenduri orang. Tapi, minggu lalu ada ke kenduri kawen jiran, dan sungguh teruja bila jumpa pulut kuning. Hehe. Dan teringin rasanya mahu pulut kuning buat santapan di malam nikah.



Alololo, comelnya ada burung-burung.



Dan, buat tetamu, boleh pack kecil-kecil sebagai doorgift. Senang, semua boleh rasa pulut kuning bersama rendang.




Boleh tak letak pulut kuning as hantaran? Tak pelik kan? Ke pelik? Huhu.


Atau, ada yang mahu pulut kuning di hari wedding?



Tepuk dada, tanya selera. Tihihi.


Source: Here

Eyh, I ni macam nak promote D'Flowers Cake pulak. Tak eyh. Saje terjumpa blog ni. Dan terpikat. Itu sahaja. =)



21 comments:

Queen W said...

oh wel..we think of this matter on d same time la..hihi..me too thinking of pulut kuning cutting ceremony instead of stacks of sweet cakes (which people wont eat=p)..just doing d browsing..and thank u for d additional photos up there ^_^

adda_shariff said...

pulut kuning dgn rendang ayam mmg terbaek ahh..ahh..demm..esok pgi kene brekfas pulut~

fikaryna said...

idea pulut kuning ngan rendang ganti kek utk sesi potong kek atau gunakan pulut kuning sebagai doorgift adalah idea yg praktikal dan sedap..

warisan budaya kita kan..( wah, jauh aku pk..hehe..)

zLa said...

meh datang my wedding boleh tengok pulut kuning kegemaran u :D

asna cute said...

zaman dulu kala mmg pki pulut kak. So, klu zman skrg pki mmg xkisah la hehe~

Leeyana said...

owh..saye juga akan menerima hantaran pulut kuning dr pihak lelaki..heeehhe..

n kenduri sebelah lelaki akan potong pulut kuning (baju pon kuning liplap liplap) tihihi

AiniQMY said...

hehe,
i buat pulut kuning masa malam nikah..potong pulut kuning lepas berinai..esok nya bersanding buat chocolate fountain :)

Best laa pulut kuning..sedap and nampak mcm melayu laa sikit kan? Kalau pandai hias...bole jadi lagi lawa :) hehe

harzharun said...

hi dear.....
kalo u nak tau, org2 pantai timur, mmg wat pulut kuning mlm nikah...especially yg wat kenduri kat rumah....
mlm nikah kan biasanya org rewang...prepare brg2 masak...siang daging ayam...haaa, ms tu la derang dijamu dgn pulut kuning....
kalo org luar, pulut kuning dgn rendang la kan...tp org sebelah i, mkn dgn gulai ikan...sedap u..hehehe...
selain tu, pulut kuning tu jugak la yg dihempi2,sumbat2 dlm bowl besar untuk dipacak bunga telor....
mmg byk ah kene sediakan pulut...
tu je..as info ek dear...pnjg lak...hehe

farahfatihah said...

wahhhh sedapnyer pulut kuning tu..kalau pulut kuning pun ok gak..skg pun dah ramai yg guna pulut kuning..hmm tetiba plak nak guna pulut kuning ni hehehe

wani said...

tak pelik.
partner wani orang terengganu.
dia cakap kat terengganu perkara biasa.
:)

lagipun, kemungkinan besar belah lelaki akan bagi pulut kuning.
weeee.
lagi best kalau ada rendang daging.
kiki.

Elly Anaille said...

haha. i pun pernah wat post ni kat my blog. sudah tentula i suke pulut kuning. tapi memandangkan caterer dah bagi kek tingkat, redah jela. ikutkan ati, nak buang je kek tu dari list. tapi pikir lagi nak fork out more money, ishhh... lupakan jela. tak semua kena ikut idea kita. terpaksa la give n take. :(

PurPLe LaDy AiFA said...

oh cik belle, sy penggemar pulut kuning sejati! sedappppp nyeeee. saye pon tgh mencari org nak buat pulut kuning utk hari akad nnti. konon nak potong pulut kuning ar time akad, pastu hari reception br potong kek.oh, terus teringin!

Melissa said...

Masa tunang saya letak pulut kuning as satu dulang. Rasa cam ok je. Hee.
I think replacing a wedding cake with pulut kuning would be a superb idea. :)

NahWaL said...

pulut kuning bes! dulu time tunang, tunang ai mintak special request pulut kuning dengan rendang kerang. sebab nak merisik konon2 . lepas tukar plan dari merisik kepada merisik+tunang, terus kansel plan. tapi tetap kasi jugak kat encik itu. hihi.

sedap kan! tapi nak kasi door gift mahaiii.huu.dulu m ak ada tempah kat kedai, kedai tu mintak rm2.50 untuk daging 2 3 ketul and pulut. tapi banyak gakla pulut dia kasi. superb idea!

Xora said...

Kalau kelantan, kalau tak bagi pulut kuning dalam hantaran, org2 tua akan terasa.

Fathiyah said...

cik belle, buat la pulut kuning on ur nikah nnt. pulut kuning mmg terbaek! hehe. dari penyokong & penggemar pulut kuning =D

missbutterfly said...

hehe..org tua terasa hati ke? tp pulut mmg besh!!pulut mangga pun besh kan?(lari dr topic dhni)

wawa said...

D'Flowers Cake

wawa said...

hai Belle..just to share..
that ay for my nikah i buat acara potong pulut kuning which i tempah from D'Flowers Cake.
memang sedap..n cantik.
all my family suka. i sempat rasa skit je masa potong tu, hubby i pun. pastu gi outdoor shoot bila balik pulut tu semua dah habis.
if you want the contact:
kak jenny (D'Flowers Cake):019-277 7068.

dia baik n boleh deliver to ur house at ur chosen time-wit extra charge la,depending where u live.
cam hari tu i ambil design 'merpati 2 sejoli'

A W E E N N Y E said...

pulut kuning satu kemestian kalo kenduri kahwin yg melibatkan famili i..cuma samada d potong oleh pengantin masa bersanding atau selepas selesai acara atau dibuat utk makan semasa tempoh kenduri.

siti sobrina said...

Klo tempah brp ek? Blh hantr ke sermban ker? Mohon watupp no sy 0127864144

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014