Monday, May 17, 2010

Gamelan di hari wedding?

Bunyi gamelan sungguh asyik. Tapi, kalau dimainkan sepanjang masa pun boleh naik mengantuk. Sebab terlalu mendayu. Hee. Mungkin pilihan bunyi gamelan semasa merenjis sesuai. Dan juga, semasa makan beradap, diselitkan bersama tarian dari si cilik. Aww, terhibur. Antara pilihan lagu:
  • Timang Burung
  • Lantai Lima
  • Lambang Sari
  • Kilas Duyung
dan pelbagai lagi pilihan..



Kalau dapat yang live punya, amboi, bestnya. Berjalan mencari dan berjumpa ini:


Bila layan di Youtube, ramai juga IPT yang ada kelab gamelan tersendiri. Mungkin ada yang punya contact number team gamelan, boleh share di sini. Kan?.

Atau....

mahu lebih jimat, burn sahaja dalam CD dan, nah, pasang di hari wedding! Hee. Aci tak?

Tihihi.



20 comments:

siti norfatiha said...

sangat aci..

sebab saya pun pakai CD gamelan je..package lengkap sewa dgn PA sistem..

NahiZ (chynk) said...

...hi you, sharing ye..

Just wana share...Kalo u nak contact for gamelan live, u bleh cari UPM, UNITEN, UTP and a few..

Mcm sblh i dulu, gune cd je.. but sblh hubby gune live punye...

Gamelan ni bunyian die mengasyik kan ,...sesuai ketika bersantap dan menepung tawar (merenjis)..

Dulu, teringin gak nak gune nobat..baru la cm anak raja..tp apakan daya, parents x stuju!...huhu

ellfazira© said...

iA am gonna hv gamelan on my w-day too n u pn pliss hv jgk ok! mmg sgt best bunyi nye. ai ade cntct team gamelan frm slngor ni yg plg cheap la kt mesia 6oo or 700 i xigt..nnt i cri blk biz card dorg k!;)

Leeyana said...

wah wah wah....sgt best....saye baru suda memilih2 lagu utk dpasang nnt..in case DJ punye lagu tidak asyik...ehheh...tp dpt offer dr abg spupu encik tunang utk persembahan dikir barat secara percuma...tgh berfikir lg,mahu trime atau tidak...

Mawar misswateva said...

besides ipt, there is primary school yg ade gamelan goup sndr.i think it's much more cheaper.mase my friend's wedding dlu die panggil gamelan group bdk sekolah rendah. comel jeee...tp the school is sumwhere in Melaka. klu kt KL i'm not really sure. u bley cek if ade skolah yg wt.=)

.:ANN512:. said...

cool!~

if am not mistaken, last year ann ada simpan no gamelan..best dorang main.tapi kat mane ntah ann simpan kad tuh..hadoiiyai.. :( nanti kalo jumpa ann gtau belle ye..hehe

good luck!~

Xora said...

Saya tak tau la kot team gamelan yg saya nak bagi ni, team yg sama yg bakal Ellfazira kongsi. pasal team gamelan yg saya dapat ni pun, harga dalam RM650 cam tu. nama dia Along. Kamu leh klik kat post saya kat bawah ni, tgk sekali persembahan diorang:
http://diaterimanikahnya.blogspot.com/2010/03/majlis-sanding-dan-pre-baby-shower.html

nur_nj said...

Tia, sekolah akak ada team gamelan dan caklempong... tp x sure cikgu mana yg incharge... tp jauh la kot... sebab sekolah akak kat KL. n akak ada je set2 lagu gamelan tu... hikhik... sebab dulu zaman sekolah salah seorang team gak... =)

sk said...

belle,
i pun teringin nak ada gamelan jugak. my fren yg dok kt ttj haritu amik gamelan budak2 skolah rendah. comel jek masing2. hehe nnt i tanya dia okay? jom kita amik tmpt yg same. hehehhe..

~ thalhazlin ~ said...

gamelan in cd? hum. macam best je idea ni. untuk malam berinai nanti best neh kalau dapat! :) hee.

aziraarif said...

ok komen ni mesti buat korang excited... i ade dgr my fren yg keje UKM ckp kumpulan gamelan dr ukm RM200..murah sgt smpi i tak percaya! i pakai cd je nanti..nk bwk team tak de space la..

Miss N said...

hihi..
my wedding pon ade gamelan n caklempung..all in one..semue org suka..
mzik tradisional semuenya...


sgt recommended la..

rasanya parent bayar around rm1.5k..
berbaloi2..
yang penting takde org menyanyi karoke ..sgt menyakitkan telinga.:p

kalo nk nombor this band,text me k~

ElyaElmo said...

hari tu elya gi wedding mmber..dierang punn pasang cd gemelan..best..mengasyikann....~

Cik Belle said...

siti norfatiha: eyh? hhehee.. senang kan pakai cd je.. tihihi

NahiZ (chynk): ur hubby side buat belah mana? maybe boleh share number team gamelan live tuh kat sini. ehee. bestnyer la hai ada gamelan live.. =)

nobat macam mana pula yer? nanti nak survey la! =) thanks NahiZ.

ellfazira©: ell, bestnyer ur wedding nanti ade gamelan! beruntung nyer! nak pergi ur wedding! hehehe..

im waiting for their number.. murah dah tuh! =) thanks ell!

Leeyana: awakkkk!!! kalau orang nak sponsor tuh, sila setuju. ehehe.. mungkin boleh buat persembahan time pengantin makan beradap ke kan.. dah jimat dah untuk entertainment. ehehe..

Mawar misswateva: i pon suke kalau tengok budak2 primary school main gamelan. comel aje.. insyaAllah, will try searching area sini. ehee

.:ANN512:.: thanks ann! if ade, do share eyh. hehe

Xora: xora! thanks amat.. ehehe..

nur_nj: akan main gamelan gakla ni eyh? tihihi.. kl-putrajaya tak jauh la kot eyh.. sebab plan nak buat kat putrajaya.. hee

sk: tanyala ur fren tuh. ehehe.. jom la amek same2.. ehee.

~ thalhazlin ~: wahh, thalhazlin, ada malam berinai eyh.. bestnyer.. tukar-tukar baju la eyh malam tuh.. sonok2.. ehee

aziraarif: RM200? wow! sangat murah okkkkk.. ala, bawakla live.. ehee..
try adjust the space. ehehe..

Miss N: betul ke nisa, 1.5k for both? hui, bestnyer.. ade simpan lagi tak numbernyer? nanti kite text k! hehe

ElyaElmo: kan.. asyik betul! hehee

SyimaSyaz said...

azli kahwin ada gamelan masa diorang berarak masuk sampai bersanding...tp pakai CD je.itu pun family kakak ipar yg buat...best!

ellfazira© said...

xora, betol la tue..along.. AGIM kan? betol dah tueee.;)

Xora said...

Hihih.. yeya betul. 10 markah utk diri sendiri :P

aNoi said...

Cik Belle,

Sy pon insyallah akan ada group gamelan + caklempong... ambik bebudak sekolah.. nk gamelan jek tapi cikgu ni bagi sekali dgn group caklempong.. hehe

Tunggu majlis eh, nnti i review... ^^

harzharun said...

i had hadrah on my w-day!

adda_shariff said...

babe, aku ada tanya2 kat kuantan hr tuh kan..1.5k for gamelan music + gamelan dance! how cool is that. aku pon ingat nak pakai gamelan..aku dah mintak tlg bapak aku survey budak skolahnye gamelan tp to no avail lah. tp kot tak bajet lebih..aku settle for instrumental gamelan cd je..hoho

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014