Friday, May 14, 2010

Memburu hantaran lagi

Hari ni pergi hunting hantaran item lagi. Penat. Huhu. Bersama mama tercinta, pusing shah alam aja. Misi adalah untuk mencari cincin, sampin dan dulang hantaran. Apa yang dapat sesi pusing shah alam? Hehe.

Cincin, checked!



Hehe. Macam klaka kan cincin untuk lelaki letak dalam ni. Haruslah, pergi cari bekas cincin lain pula nanti. Huhu. Di shah alam, memang punya kedai favorite parents, so pergi situ ajela survey. Last month dah ajak bf pilih design mana yang berkenan di hati, banyak pilihan kat sini, dan cantik-cantik juga..

Memula, i macam terkejut jugak, bila my mom cakap, tunang kasi cincin. i macam, eyh, ye ke.. kenapa kawan lain tak de kasi pon. uhuhu. tapi, ikut kan ajela.. maybe dah adat belah kelantan/terengganu kasi cincin untuk lelaki. Ye, I orang pantai timur. Hee. Ikut kan ajala. Bila pergi with my mom, sesi tawar menawar memang hebat. Die tawar bisa dapat kurang gila-gila punya. Hee. Ditambah pula dengan 'kecek klate', terus dapat harga adik-beradik. Ahaha.

Apa isi dalam? We wait until the day ok. Saya ke Habib, ke Wah Chan, ke Tomei, dan macam lagi, kedai emas klate jugak design-nye yang menarik di hati. Hehe. So, yeah, i love cincin itu. =) Kita tunggu photog capture the ring ya! Huhu

Sampin, checked!


Next, sesi mencari sampin pula. Memang mencari sampin tenun terengganu bunga penuh. Taknak songket pakistan or songket india. Nak terengganu punya jugak! Huhu. Satu hal pula la kan nak balik terengganu semata nak cari sampin sehelai. Hihi. Jadi, jenuh la pusing shah alam. Dari PKNS ke SACC. Ada yang berkenan, tapi harga pulak humaihaih. Tak mampu guwe. Sampai 8-9 ratus sehelai. Even 2ribu pon ada di PKNS sana. Cantek sangat. Sangat-sangat cantek. I sukeeeee. Yerla, 2 ribu. Uhuk. Tapi, macam membazir pula sebab hanya nak pakai pada hari Nikah. Hee. Chey, sebenarnya ai tak mampu nak beli sampin beribu. hee. Bila ada yang berkenan, warna di cari pula takde. Remember, i beli kain nikah di Jakel warna silver macam tuh.. so, i have to find matching sampin. Last resort, kalau tak ada, memang kena redha mintak tolong auntie belikan di Terengganu/Kelate sana.

Akhirnya, pasrah. Meneruskan misi ke kedai sutera batik sebab my mom nak beli baju pulak. Yer, my mom nak cari baju baru katanya untuk dipakai pada hari tunang ai nanti. huhu. since i tau kedai batik di seksyen 9 selalu ada sale, i terus shoot pergi sana. nasib ada yang berkenan. hehe. my mom tak nak kalah, nak berlabuci jugak. haish, harap ai lebih glamer dari my mom. uhuhu. sambil my mom pusing-pusing tengok baju, tengok kain batik sutera, i jalan-jalan sampai hujung kedai. tanpa malu, i masuh ruang rehat pekerja ke hapa. haha. sebab i nampak banyaknyer songket terengganu!! i terus belek-belek buat seperti kedai ai yang punya. haha.

dan berjumpa yang berkenan. dan terus amek, letak kat cashier. tunjuk kat my mom, dan tunjuk muka suruh die nego. haha. once again, sebab 'kecek klate' punya pasal.. haa kau, harga dah pass pun (harga mati), i bisa dapat murah lagi. i rasa sangat berbaloi-baloi sebab jauh lebih murah dari PKNS dan SACC. harga display sama aja dengan semua tempat. cuma kat sini, i bisa dapat harga runtuh la orang kata. kat sacc pon, die cuma kurangkan rm30 aje. hampeh. di pkns, dapatlah kurang sampai rm50, tapi colour pulak tak ada yang berkenan.

so, orang shah alam, boleh la datang jengok kedai batik hungga ni. lokasi, seksyen 9, sebelah restoren cili merah. tatau jugak, memang tak tau nak kata la. hehe.




14 comments:

Mz Nik Zakiah said...

salam..

iii kat pkns ekk u beli cincin tu?? suasa tu putih ke cam yg kelar kuning tu ek yg u beli?? ok x harga dy??

SyimaSyaz said...

memang adat pantai timur bagi cincin kat lelaki kan... aritu my fren tunang pun bagi cincin kat lelaki..

Mawar misswateva said...

klu cmni nt i nk shopping kawen pinjam ur mom sat bley eyh?bley i dpt2 murah2 jgk..wee~=)

Cik Belle said...

Mz Nik Zakiah: Wassalam.. cincin tuh i panggil suasa merah. huhu. ade banyak suasa putih kat kedai tuh. cantik2 designnyer.. tentang harga, i email u eyh dear.. =)

SyimaSyaz: kan.. tuhla, i tanye kakak kedai tuh pon, die ckp mmg belah pantai timur kasi cincin. hee.

Mawar misswateva: hihi.. bring ur mom, sure die pandai tawar punya. hee.

A W E E N N Y E said...

Skrang mungkin dah bukan adat..kalo rasa nak bg cincin bagi jew.. hehe..ramai dah mcm tu

Leeyana said...

dear..i pon nak cr cincin suasa n sampin..kat mane ek? harga ok?

Cik Belle said...

A W E E N N Y E: ow eyh.. ehee.. i ikut je my mom.. huhu

Leeyana: semalam kite p shah alam je.. hihi.. nanti kite msg awak k. =)

Moose said...

errr babe, if i'm not mistaken it's haram for men to wear suasa.

even though the gold content is very low, suasa still campur emas dan seperti yang kita tahu, emas haram bagi lelaki. but ada setengah pendapat cakap, suasa is halal based on bila masa peleburan logam tu, kandungan emas tidak dapat dikesan. tetapi kalau sekeping roti terkena setitik arak, walaupun roti itu halal dimakan (even buang bahagian terkena arak), tetapi kita akan terus buang kan?

for clarification, maybe you might want to refer here:

http://www.scribd.com/doc/24611855/Hukum-Cincin-Suasa-Bagi-Lelaki-Jakim

http://ustaznaim.blogspot.com/2010/02/hukum-lelaki-memakai-cincin-suasa.html

wallahualam

nur_nj said...

heee... kalau cm nie, leh ar Tia g shoping... suka2... akak lak yg excited terlebey... =)

Cik Belle said...

Moose: itula kan.. ada yang cakap boleh, ada yang cakap tak.. but, i still belief suasa is not haram coz most of the people around us grew up with the notion that Muslim men can wear suasa. i've read in the newspaper, and the result is still not haram. i've done my research in Jakim site too. this is the latest from Jakim site, checked here:

http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/4236a0258090bc69482576bf0010529e?OpenDocument&Highlight=0,suasa

taken from Jakim site.

same goes to sutera.. haram bagi lelaki memakai sutera. tapi, bila dia dah bercampur, men can wear it kan..

as for now, i still belief men can wear suasa. anyway, moose, thanks for the comment, maybe one can do more research on this. so that everybody tau hukumnye kan.

nur_nj: hihi.. penatla kak tip dok berjalan-jalan. hehee

Moose said...

The other day i sorta argue with SA Habib. I know that Habib for once didn't carry platinum ring for men. So the SA showed us suasa ring instead. I politely refused for I am very was-was on this sebab kalau was-was better jangan beli or pakai kan. I said that suasa for me is haram for men and the kakak argue. I malas nak menjawab so i just left the store.

Since i am very was-was pasal ni, sebab ada pendapat cakap boleh, ada pendapat cakap tak boleh. According to my logik thinking since suasa ada campuran emas, make it's haram (this is my opinion only) the option for my fiance is either silver (sunnah Nabi kan), stainless steel or platinum. My fiance tanak the 1st and 2nd option tu! (amboi, mengada!)

i tried to search for another reliable opinion from ulama in overseas but i dont know the english term for suasa.

Cik Belle said...

Moose: hehe.. ur fiance nak yang sama harga with ur ring jugak kot, thats y he opt for platinum.. hehe. its good to buy platinum for ur fiance since u was-was to get one. i'm thinking to get platinum for him too for his wedding band nanti. =)

ElyaElmo said...

cik bell...bst nyee dah jumpee cicncinnn diee ..wink2

h e r n y z a r said...

hye cik belle... i've read this entry and the word capture me is

"Memula, i macam terkejut jugak, bila my mom cakap, tunang kasi cincin. i macam, eyh, ye ke.. kenapa kawan lain tak de kasi pon. uhuhu. tapi, ikut kan ajela.. maybe dah adat belah kelantan/terengganu kasi cincin untuk lelaki. Ye, I orang pantai timur."

me oso terkejut.. i org pahang. masa diskas tunang nk kasi apa.. then 1st word from my mom is cincin. bila tnya dia ckp kasi je la. n blablablabla... hahahah~! so nmpknya adat org pantai timur mmg kasi cincin la eh masa tunang ? heheheh~! neway dear... congrats for ur E-Day... i bulan 10 nnt.. hehehee~! love to read urs.. enjoy..

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014