Wednesday, November 10, 2010

W-progress: Booking Part 3 & wedding project

Progress:

  • I've met my potential wedding coordinator tempoh hari. Cheyh, tak put deposit lagi ni, terus nak ngaku nak dia. Huhu. Tak kira, memang she is the one! I love her! So much! Like when u talk about wedding related issue with your best friend! Trust me, you can share everything with her. Ohmaigod, love her so much! Dia seorang yang sungguh teliti, almost perfectionist, i can say. Bayangkan, cara pengapit nak kipas pengantin pun ada cara nya. MashaAllah, how lucky I am, to have her. Amin.. And, from the meeting we had, I know, I can put 120% trust on her to coordinate my wedding nanti. InshaAllah. Pernah dulu, I selalu fikir sampai tak senang duduk, dah plan itu ini, nanti on the day itself, siapa yang paling berhak nak galas tugas penting ni? Yang faham apa I nak, yang faham kedudukan flower girls, kedudukan bridesmaid, semua lah! Yang bila bride+groom sampai, emcee announce, ada orang nak sambut, pasukan kompang dah ready, semua lah! Itu yang paling I risau. If only I have a sister. =( Until one day, I found 'her', terus nak chop die. Ehehehe. So, we had a meeting, discussed, and finally, I dah boleh tarik nafas lega kat sini. InshaAllah.

  • I dah bayar deposit untuk block my date to this one decorator. Untuk nikah nanti. Cuak sebab dia cakap, ada satu kosong je lagi. Aku tau ni taktik nak pancing je. Haha. Tapi tuhla, rasa tergugat sungguh, terus Ok,Ok, bayar deposit! Haha. Takpela, deposit is refundable. In case kan, I jumpa yang lagi berbaloi, ok la, boleh mintak balik deposit tuh. Uhuhu.

I learn something here. Jangan gelojoh. Fikir dulu semasak-masaknya. Ingat, in case yang kita nak tuh, dah fully booked, always remember that, takde rezeki dan kita tau, mesti ada hikmahnya kan? Mungkin ada yang lagi baik menuggu kita! =)
Chill babe, tok sah menangis hiba. Hihi.
  • Photographer untuk bertandang pun dah booked. Suka! =) Lepas sesi pujuk memujuk, ehem, berjaya! Huhu. Doakan, ini adalah pilihan yang terbaik. Amin. Lalu depan booth photographer hari tuh pun, buat don't know aje! Huhu. Dah booked, dah malas dah nak tengok yang lain-lain. Hehe.


Dah selesai cerita booking membooking, sambung cerita sesi DIY pulak:
  • Untuk dessert buffet nanti, cake stand dah beli, RM22.90 je, murahan! Haha. Lepas tuh, I beli 2 round plate, large size, Rm5.90 je satu, murahan lagik! Another plate, recycle aje! Haha. Lepas tuh, recycle aje lagi 4 unit glassware. Dulang porcelain in square shape, Rm3.50, wahahaha, jumpa murahan please! Dah cukup dah sesi mengumpul segala pinggan mangkuk cake stand bagai! Sekarang, nak survey mana nak beli cupcake murahan tapi sedap dan cantik, panned white chocolate, something sweet 1, something sweet 2, and yada yada. Sedang men-design food label dan cupcake topper. Kalau cantik, boleh la diterima. Kalau tak cantik, harus la kena order mintak orang design kan. Uhuhu. Lynda macam layak jer, kan? Tihihi.

*2 round bowl, tiada dalam gambar, mana tah letak, tak jumpa. Kena tanya my mom ni*

Tips: Recyle aje pinggan mangkuk kat rumah. Lebih jimat. Huhu.

  • Sample untuk bunga pahar, dah siap. Still kena alter here and there. Add itu ini. Bahan tak cukup, main buat je. Nak dapatkan idea je sebenarnya. Huhu. And, hari tu, pergi Karnival Pengantin SACC, dah buat keputusan, bunga telur untuk merenjis, order aje la. Nak buat sendiri, risau tak menjadi aje. Huhu. Berkenan dengan bunga telur songket and bunga telur gim warna emas. Tapi, a bit pricey. Jadi, tak dapat nak beri pada semua. Sobs. Boleh beri yang I diy aje nanti. Tunggu sampai habis majlis, ye? Eyh? hehehe.
Sample 1: The ribbon kena alter lagi.

Sample 2: Kena add silver pearl-bead kasi meriah-meriah lagi. Uhuhu.

Memula, my mom nak suruh I buat 1000pcs, gilo kan? Haha. Mujur, I pujuk, I cakap, mama kita letak telur dalam bekas lain jek la. Ni buat untuk bunga pahar pelamin aje nanti. Heh.
Pheww, selamat! Huhu.




34 comments:

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Wahh! banyak yg dah setel ni belle! good job! syukur la dah satu persatu settle kan? very the lega gitewww! :)

okey, aku cam sooka je cake stand kau tue! :) kalaulah ianya berwarna hitam!

♥✿♥ Fariza ♥✿♥ said...

hampir siap ye..

nk tanya, wedding coordinator tu siapa? ada contact numb?

Cik Belle said...

♥ balkidz_hunny ♥: mana ade banyak! huhuhu. debor ni mek! hehe.. theme ape pun tak finalize lagik ni. uhuuh.

cake stand hitam takde mek. kalau aku jumpa, aku let u know keyh! hitam-oren tak dapat dipisahkan. huhuhu. beli la putih ni. hehehe..

♥✿♥ Fariza ♥✿♥: dear, banyak lagi tak siap. huhu. fariza, care to share me your email add? nanti i bitau u. =))

Dita Lolita said...

gigihnya kamu!saya tabik spring orang yang rajin DIY..^_^...lagi puas hati..jimat pun jimat..wink wink..

ElyaElmo said...

mek..laju laa progresss kooo...heheeh....
mana ko dpt segala bende alah yg murah2 tu mek???share plss :D

Cik Belle said...

Dita Lolita: lagi senang hati bila menempah aje sebenarnya. huhu.. ni sebab nak jimat, kena la buat sendiri. hehee.. jimat la sikit kan. huhu

ElyaElmo: Laju ke? ada orang lagi laju dari aku. wuhuhuhu. baju tak menempah lagi nie. hehehe..

ok, nanti aku share ngan ko. uhuhu

PurPLe LaDy AiFA said...

cik belle dapat pinggan2 and talam2 murahan tu dekat mna?? i cari tak jumpa2... waaa~

♥✿♥ Fariza ♥✿♥ said...

fariza_yukina@yahoo.com.my

tq :)

Xora said...

tak sbar nak tgk progress!

Kasut Pink said...

wah gigih buat buat persiapan. Bunga untuk bunga pahar tu cantik sgt. Susah x nak buat?

ANET said...

cantik bunga pahar cik belle :) chaiyok2 saya pun tgh siapkan ni..padahal nak buat 60 batang je..menguji kesabaran sungguh! tapi puas dapat buat sendiri kan :p

amElyn said...

cantik! cantik!
i loike your bunga pahar!
like my crystal hb... hihi =D

LisaLisut said...

waaaa bestnye u cik belle.laju je progress.sukenyeeeeeeeee.I emel u jugaklah later on nk tye sumting.kekeke

mysarah said...

ala.. kristal. nak jugak, nak jugak! suka suka suka

dulu nak jugak buat bunga pahar kristal. eh bukan buat tapi beli. haha. tapi mahal la pulak.. last2 stokin gak yg jadi mangsa. haha

"cikkin" said...

waahh..tahniah..hebat laa cik belle..manyak mende da hampir settle..siap bley dapat barang murah lagi..kat mane jumpe..? buley share? sbb tgh servey barang utk candy buffet..huhu =)

Farah said...

hye belle!!biase email2 je
ari ni nk komen kat cni plak...hihi~
cntknye bunga telur tu!!
bleh ajar cmne nk buat? =)
belle, nk tau sape wedding coordinator tu bleh?

^^mrs.deana^^ said...

bgus2...more improvement babe...sweet pinky la dear...,usaha tgga kjayaan!!hahah..

~~zaa~~ said...

rajinnya cik belle diy semua kan?? gud luck! :D



hari tu pergi majlis xora, tapi tak sempat jumpa cik belle sebab datang lambat.

Rosie Flowerie said...

owh cik belle lame sy tk memberi komen di blog anda...
hurm cake stand sume tu yang murahan tu beli kat mana? mind share?

fairuz fadzilah saad said...

u.. i baru je mengalami kesedihn mcm yg u btau tu. i nak book catering & pelamin from 1 wedding planner ni. sklai dah fully book tarikh yg i nak ni. *sob sob* i sedih gile. i memang nak dia sgt2. skali dia kate ade date yg de still available. so disebabkan i memang GEDIK nak dia jgk.. i block je la date tu. ahaha...
*sanggup change tarikh sanding sbb nak dptkan dia.* terharu x?

p/s:kawen skali je beb!
hihi..

fika79 said...

dulu i kahwin cam senang jer..hahah..skrg ni cam scary la pulak tgk..wahha..macam2 nak kena buat..next time i amik wedding planner jer..:P

K.I.N.A said...

wah..u also an almost perfectionist la belle..:)

hana yoriee said...

belle..meh pm kat fb mana nak rembat segala glassware murah2 itu?? hahaha..masheh

Cik Belle said...

PurPLe LaDy AiFA: Aifa,nak email! =) nanti senang i boleh bitau u kat mana. hehe..

♥✿♥ Fariza ♥✿♥: fariza, uve got mail! tihihi

Xora: ahaa. xora, baru seciput je nieh! huhu

Kasut Pink: dear, senang je.. nanti i tunjuk k. =)

ANET: wah dear, 60 tuh banyak tuh! chaiyok! hihi..

amElyn: crystal crystal.. hehee.. tapi tak semewah handbpuquet. hehe

LisaLisut: eyh sure, boleh je Lisa! =)

mysarah: sarah punya bunga pahar pun meletopss! suke sangat! cute... i punya bunga pahar sememeh! haha

"cikkin": cikkin, email saya boleh? or tinggalkan ur email. nanti i advice. =)

Farah: hye farah! =) semua permintaan, saya jawab, Boleh.. hehe. sila tinggalkan email! =)

^^mrs.deana^^: tihihi..InshaAllah, sedang berusaha. gigih ni! hehe

~~zaa~~: ni nak marah ni.. bile mahu ketemu? hihihi..

Cik Belle said...

Rosie Flowerie: busy ye, buat persiapan? hehe.. rosie, tinggalkan ur email. nanti i advice u! =)

fairuz fadzilah saad: oh my! i kalau jadik wedding planner tuh, memang terharu sangat! hihi.. takpe, as long as u happy! =) good luck! =)

fika79: ok, hire i! hihihihi..

K.I.N.A: haha. mane.. takdela kina.. sempoi-sempoi aje la i ni. uhuhu

hana yoriee: okeh hana! nanti check fb msg! hihihi

nizabeba said...

woww i loike!! sgt produktif belle!!
dont mind share wedding coordinator tu??
hehe

Cik Belle said...

nizabeba: tihihi.. niza dear, kasi email please! =))

Farah said...

belle, ni add email sye: f_zeehan@yahoo.com =) thanks...

Cik Belle said...

Farah: farah, uve got mail! =)

nabilazhar said...

hai B2B...salam kenal...nak tanya la u beli kat mana tray, cake stands for dessert buffet tu??? ni my email ayla_syakira@yahoo.com.my

tq... :)

.: an :. said...

belle! bunga pahar u sgt chantek!!! seyes~~ =D

Cik Belle said...

nabilazhar: wassalam, ok. nanti check mail ya! =)

.: an :.: an, comotla! better beli yang dah siap jek. hehee

masmOna said...

OMG kak tia!! so in love with ur bunga pahar! nak satu leh? hik

Cik Belle said...

masmOna: alahai, mas! beli yang siap punya lagi cantik la. huhu.. ok, nanti kak tia simpan satu untuk awak ok! hihi

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014