Friday, November 12, 2010

DIY Progress: Bunga Pahar


Sekarang sibuk buat bunga pahar.
Risau nanti makin hari makin sibuk.
Sekarang ni pun sibuk.
Banyak benda pending.
Pelamin pun tak finalize lagi.
Kumpul je dulu gambar-gambar, nanti baru bincang dengan my mom.
Dah finalize, baru bincang dengan potential decorator.
Banyak hati kena jaga ni. Hihi.

Owh, kisah bunga pahar.
Masalah ribbon.
Ingatkan dah beli size yang betul.
Tapi salah. Terkecik pulak.
Redha.

Cari ribbon lain.
Dah buat-buat.
Warna ribbon macam tak sesuai pulak.
Seek advice from mommy.
Dia suruh tukar colour ribbon, pakai pink ribbon.
Yeay! I know, mak kita mesti yang terbaik kan?
Dengar cakap mak, tak menyesal punya lah.

My mom cakap, warna putih macam buat bunga pahar nampak pucat.
In my case la. Hihi.
Jangan pulak, ada yang tengah buat-buat bunga pahar warna putih, berhenti sebab Cik Belle cakap, warna putih nampak pucat untuk bunga pahar. Haha. No, No!

Jadi, I akan pergi cari ribbon warna pink pulak.
Warna ribbon finalize.
Size ribbon, dah ukur dengan jari.
Hebat kan saya, ukur size ribbon dengan jari. Haha.


Tips: Sebelum pergi kedai beli ribbon, bawak sample size siap-siap. Takdela tersalah beli size ribbon. Itu gunanya buat sample.


Perkara paling pening sekarang, ribbon yang tak jadi guna tu nak buat apa?
Pening, pening.

Mungkin akan ada sesi giveaway to lucky b2b nanti.
We'll see how, nanti.




18 comments:

Khumaera Ismail said...

alamak~!! maera lg 1bln tp ta cr lg bunga pahar..cepat btindak!! huhu~

Cik Belle said...

Khumaera Ismail: Maera, beli siap senang.. pergi tengok-tengok, jumpa yang berkenan, bayar je.. ai ni nak jimat punya pasal, kene buat sendiri. uhuhu.. kalau nak beli, bunga pahar crystal ni, paling murah pun rm19++.. tak mampu ai mek!!! huhu

MarelFira said...

kakak, tema pe????

Cik Belle said...

MarelFira: tema asal adalah romantic glam. Boleh? wahaha. no la, tema caca-marba. semua colour ada! hehee

Cik Belle said...

boleh jugak nak letak tema warna-warni Aidilfitri. hehee

Suzie Sueweeets said...

Warna warni? Bestna! Maybe Suzie buat colourful (ala-ala Candy colours) time Nikah. Hope menjadilah plan tu. :b

Cik Belle, you memang suke pink eh? Suzie tengok time engagement pink, bunga pahar pun pink.. Sweet je. :)

Khalisa Ridzuan said...

cik belle,
bunga pahar tu utk yg depan pelamin ek?*haha ape punye b2b la lisa ni bunga pahar pn tatau.*

kalau org tak kreatif mcm i ni,beli je mahal x? or upah org buat?heeeeeeeee.eh jap br tgh tulis stgh komen terbaca ayat u kata beli je sng.ok beli lah hahaha

agak2 Nilai ade? ;p

Cik Belle said...

Suzie Sueweeets: Candy colours sungguh sweet! =) pastel-pastel, sweet-sweet gitew! love! =) InshaAllah, i doakan moga semuanya mengikut plan ye? =) Suzi, yerps, i suka pink. sangat! i rasa majlis tak nampak cantik kalau takde warna pink! haha. boleh?

Khalisa Ridzuan: dear, betul tuh, bunga pahar sebagai penghias pelamin juga. huhu. ala, kalau takde pun takpe. membazir je semua ni. haha. sebab tu, i buat sikit je, dalam 50pcs untuk nikah and 100pcs untuk sanding. kadang ada pelamin tuh, die buat sampai 4 pahar tau! banyak! hihi..

boleh beli je. kat nilai murah! hehe.. mana-mana pun ada, semua pun murah je. kalau nak design exclusive, harga ada sampai rm25/pc and even more! hhuhu.. tuh, kasi pada hari sanding je la kot. hehe. gile nak beli sampai 100pcs? total da sampai rm2500.. bunga pahar sahaja? hahaa. idokla ai!!! hiihi

Xora said...

saya suka ayat last, yang warna hijau tu :D

Cik Belle said...

Xora: hehe. xora, mahu? tihhi. dah kawen, nak buat apa dgn ribbon? tihihi. takpe2, nanti kite tgk macam mana ok. hihi..

p/s: cantik gambar profile! cun ok! =)

Reen Tart Nenas said...

cik belle: saye bunga pahar beli aje :p ye saye pemalas. erkkk

Cik Belle said...

Reen Tart Nenas: hihi, senang kan, beli je, tunggu nak pilih je yang mana satu berkenan. hihi.. saya teringin nak bunga pahar kat ssf yang crystal-crystal tuh, tapi.. hui, budget tidak mengizinkan. huhuhu. hasilnya, buat sendiri sudah. hehe, versi jimat sikit. hoho

ctzurai said...

cik belle,da siap nnti letak gamba yek...nk tenok3

Cik Belle said...

ctzurai: tihihi. nakmo tunggu hari majlis? huhu.. ke tak sabor dah nak tengok? hehee

masmOna said...

rajin sungguh kakak yang satu ini =)
hik! mas nye bunga pahar kan dah siap2 beli kat SSF je. hahaha :P punyalah pemalas!

Cik Belle said...

masmOna: ala, mas banyak duit.. boleh la beli yang dah siap.. hehee.. ai kena buat sendiri mek! huhuhu

yUmIe said...

Cik belle..setuju2 kasi giveaway..tp give it to me le..mne tahu i bleh guna kt invitation kad i..cehhh kompiden giler!!!haha

Cik Belle said...

yUmIe: haa, ok. nanti kite buat sesi giveaway k. =)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014