Friday, November 5, 2010

Kain untuk bridesmaid



Source: FMWP

Beautiful bride.
Beautiful bridesmaid.
Kak alia, senior I di SM**T memang seorang yang super cun.

Alkisahnya, ke Jakel tempoh hari, saja la kan nak tengok-tengok kain untuk bridesmaid nanti.
Dalam kepala memang tak fikir pon apa lagi nak beli kain macam mana untuk mereka nanti.
Saje je la jalan-jalan.

Lepas tuh nampak songket cantik.
Warna pink fuschia.
Wahh, i tergoda!

Songket benang emas ni, RM48/m
I padankan dengan chiffon silk, RM28/m
The lining, satin paling murah, japanese satin, RM11 ++/m

Lepas berbargain, tokey Jakel tuh kasi I, RM100/sepasang.
Dalam Rm70++ boleh jimat.

I lari balik.

Fikir, berbaloikah beli di Jakel or pergi Bandung/ Jakarta sahaja nanti.
I know, kat Bandung/ Jakarta, boleh dapat less than RM100.
Owh, money money.

Then, I terfikir, plain chiffon or satin pun cantik jugak.
Like above pic. Cun kan. =)
And some more, murah.
Yang penting.
Huhu.

Pening kepala.
Haish.



25 comments:

^^mrs.deana^^ said...

dear..santeknyee wrna 2!!i loikee babe..neway,klu i prefer pd sifon coz nmpk elegant sket,tp 2la jarang nk pkai inner plak..satin pn santek sbb dye kilat..whateva pn,pndai mix&match,surely mst santek..:)

Cik Belle said...

^^mrs.deana^^: ya, ya , i know! santek kan! me love. =) em, betul, kalau pilih chiffon, kene beli lining lagi. pening pening. huhu. satin paling cut cost la! huhu.

anaztasias aira said...

setuju dengan deana !! sudah rambang mata. xpun kalo de rezeki lebih u beli je satu dekat sini satu lg dekat sana, so nanti nikah lain sanding lain hehehehe :D

Queen4ADay said...

cik belle..ade chifon yg x silk..murah kot..but still flowy in picture.hehe..
n rm100 tu dh murah kot if nk g bandung nk tambang and accommo lg kan=(

ElyaElmo said...

belle.....aku pun terpikirr kalerr ni gakk tauu!!!cantikk kannnnnn!!!!~tapi malangnya ...birdesmaid akuu, macam tak setuju jeeee pakai kaler ni, kata mereke, mereke mcm tak sesuaiii kaler niiii....sedeyy aku mek :(
nampak nye, kene cr solutionn lainn

si kecil said...

mek, cantiknye songket tu weh. serius. rasa nk p beli buat baju sendiri. ikut jejak aku je..satin indon. hikhik..murah. kirim je.

harzharun said...

cik belle dearie...my opinion, i suka bridesmaid pakai plain...buat kaftan...ala, mcm huda buat tu...vogue the vass g2..hehe

i.am.diana. said...

i love the idea of having bridesmaid during solemnization, diorng boleh jadi 'gading dulang' but i x tau ape diorang punya 'job scope' during the reception eh?

blurr di situ.. ehehe

Cik Belle said...

anaztasias aira: wuuu.. nora, tak kuasa nak beli sini sikit sana sikit. huhu. rasa macam beli kat sini je pon dah ok kan? boleh tawar lagi rasanya ni. hehehehe.

Queen4ADay: haah betul! i pernah beli, rm10/m. haha. tapi, that SA tak membantu sangat la, keep telling me chiffon silk ni cantik. eii, geram. i nak buat pilihan pun susah!. asek dok mengikut je. ehhehe. anyway, thanks for the tips. true, accom lagi, makan kat sana lagi, flight tix lagi. lain la kalau PaMa sponsor. uhuhu

ElyaElmo: alolo shiannye. kaler ni cantek mek! rugi woo. ajak aku jadi bridesmaid ko lah. hehe

si kecil: betul mek, cantek! ko boleh match dgn kain lain lagi. cotton pon ok. very the tradisional gitew~ ehehe. esok p kl kan, singgah jakel shah alam! beli buat pakai raya haji! hehe

harzharun: harz! i pun memula nak plain je. tapi i risau diorang nampak boring nanti, sebab plain. tapi, looking at Alia's wedding, rasa macam ok je kan pakai plain! Yeay! thanks harz. aku nak go for plain jek la. heh heh heh.

i.am.diana.: =) ya, true! as for now, i cuma terfikir, i perlukan birdesmaid untuk kasi bunga telur pada guest yang merenjis. and duduk meriahkan pelamin tuh, so that pelamin tak nampak kosong and boring. and satu lagi, i need them to assist i, betulkan reception dress i dari belakang, so that my grand entrace nanti, dress reception belakangnya tersusun la. haha, i tak tau u faham ke tak i cakap ni. huhu. InshaAllah, nanti i buat satu entry ttg bridesmaid di hari resepsi. =))

idayusof said...

Belle,

last time masa acik kawen, acik beli dulu kain utk bridemaids acik kat Jakel. Beaded chiffon lagi. *jgn memain dayang2 pon nak glamer tau!*

tapi, my case was special sbb acik belikan dulu... later on they have to pay back. ye bunyinya macam kejam sket. tapi nasib baik lah kawan2 acik sangat memahami. but, instead of they have to pay the whole amount which was rm280 per person, acik kasi kurang la sket. ikut bajet time tu lah.

yang penting, gamba dengan diorang tu santekkk.

Cik Belle said...

idayusof: acik! my dream of to have my bridesmaid pakai chiffon beaded! memang melets. hihi. tapi, RM280 per person? humaihaih. idokla mampu mek! hehehe.. tapi betul, memang cantik nanti. takdela kosong je kan bajunya.. uhuhu.. wah, rasa nak masuk contest menang berjuta-juta rasa! huhu

i.am.diana. said...

i rasa description yg u ckp tu bukan keje maid of honor ke? eh, i dah bertambah blurr nih!

i rasa better u choose plain chiffon/satin ke.. the rest yg nak tambah beading or patch lace, ikut citarasa masing2 la kot..

plus, i love the idea of having 1 color but with different tone of each bridesmaid.. *u rasa paham x what i mean ni?* :p

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

bridesmaidjuga perlu cantik. tapi tamao overdose. kang tersalah pengantin pulak. opppsss~~ kenot2.

Cik Belle said...

i.am.diana. : haah, boleh jadi jugak. hehe. depends, whether u nak moh duduk belakang u or tepi u. sape duk belakang u, kene susun train cantik2. huhu.. kalau ade merenjis-merenjis, let ur bridesmaid kasi bunga telur pada tetamu lepas merenjis tuh. =)

ok, i faham! hehe. colour dalam satu family, cuma tone lain-lain kan. menarik jugak. so tak boring, tgk sama je semua! hehe.. yes, another vote for plain chiffon/satin. wheee! =)

Cik Belle said...

0sh!Nz d' sen0r!ta : haah, cannot overshadow perantin! hehehehe. penting tuh! uhuhu

PurPLe LaDy AiFA said...

oh mai! cantikkkkkk la songket kaler fushia + benang emas. kalo me, mmg amik ckit dlm semeter and the other bdeli chiffon murah yg flowy tu dlm 4.5m. pndai la dieorg design..hehe

Syima Syaz said...

kalau nak beli banyak2 untuk bridemaid better beli kat bandung...jakel pun amik kain dari bandung.sampai m'sia harga jadi 2x..

#info dari kawan yang dah kawin n beli prep kat bandung

Dhiya said...

boleh tak nak boikot jakel? jakel mahal babe. after dah terkena aritu, sumpah takkan pegi situ beli ape2 lagi dah. seriously dorg mmg pandai main harga...so don't buy there, go else where ok :)

AnEs said...

i pun rasa nak go for plain nchiffon or satin..sebab nanti beads ke ape ke biar diorg ikot taste masing2 pulakkan..hihi..nanti same color, tapi still ada macam2 style..erm..faham tak yang?hihi

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

cantiknye awak

ANET said...

cik belle, kalau nk beli kain banyak2 i.e. utk bridesmaid kan, saya cadangkan baik g jakarta/bandung saje..kat sana kain satin yg kualiti baik stat dari RM3/m..saya dah survey dulu kat jakel before g jakarta..hihi kat jakel RM11/m..beza gila harganya! kalau nak beli banyak2 huii tak sanggup nak fikir :)

Kasut Pink said...

Seriyes cantik kain songket & warnanye... kalau camni i pon nak jd bridesmaid u.. haha

LisaLisut said...

hi cik belle,
i was thinking about the same thing too.bagus betul u ni.hehe.
i br g jakel shah alam smlm.sj tgk2 kain.rimas sungguh masuk2 je dh di tanya2.bit keciwa bile naik tgkt 3 kain berterabur terpijak2 bagai.hmmm.why not try gulatis or euro moda :)
u survey dlu n cr kat bandung,if kat bandung pun xjumpa berkenan beli kat malaysia balik jela.hehe..

sbb i pun tgh survey2 lg ni.

nizabeba said...

wallaweh, i loike color tu belle..hehe..nice & outstanding..
nk jd bridesmaid

rose said...

cantik la kain 2..jeles2!!hehe..

i ada beli kain chiffon wrna mcm 2 gk..tp kt nagoya..xsilap rm5/m..cme kain xla lembut sgt..hehe

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014