Thursday, July 8, 2010

PINK egg


Tak sah kan, kalau pergi wedding, tuan rumah tak kasi doorgift?
Adat orang Melayu, bila tetamu pulang, mesti tak nak mereka pulang dengan tangan kosong kan?
I guess so la. Hehe.

Akhir bulan 6 yang lalu, I dapat ini as a doorgift.
Pail + telur PINK.


I was so excited, sebab tak pernah sepanjang hayat I pergi wedding dapat telur PINK.
Ahaha. Telur pindang warna brwonish macam tuh kan?
So, i rasa ini bukan telur pindang.
Kan?
Correct me if im wrong!
=P

Tertanya-tanya .
How an egg can be coloured with PINK colour?
I google somewhere on the net, katanya guna pewarna makanan sahaja.
I wonder, if they can be coloured with purple, white, gold and such.

Mesti menarik bunga pahar nanti!

Nanti i nak buat experiment la!
Haha

Anyone dah pernah buat experiment?
Care to share?


30 comments:

Xora said...

yang saya pernah terima, telur warna merah. tapi tu takde la pelik sangat pasal diorang letak pewarna merah untuk merahkan kulit telur tapi rasanya sama cam telur rebus biasa. Tapi org tu buat pasal dia nye family ada darah orang Cina. Org Cina mmg selalu bagi telur warna merah ni. Tapi yg telur pink tu tak pernah didengar lak tapi rasanya cara buatnya sama cam telur merah kot--pewarna mungkin? isinya camna?

kay kamal said...

i rase pelik tgk n no offense tapi cm tak lalu makan sbb color sgt abnormal

nizabeba said...

waaa... lain dr yg lain..
pail tu cute la.. =)

Cik Belle said...

Xora: Dalamnya, telur tu tetap jugak putih. rasa pun sama macam telur rebus. saya pon rasa die gune pewarna, sebabnya bile basuh permukaan telur tuh, jari jadi pink. rasanya memang die gune pewarna dah ni. hehe

kay kamal: hahaa. pelik kan? tula, i memula pon tgk, memang pelik. haha.

Cik Belle said...

nizabeba: betul la. lain dari yang lain. uhu. pail tuh boleh beli kat online stores. banyak jual. hehe.

faratul said...

pink! owh suke! pelik pon pelik la..tp pink?suke sgt!

Cik Belle said...

faratul: ehee. peminat tegar PINK memang suke ini. macam i. hehee..

mysarah said...

i rasa tuan umah tu pown fanatik PINK. lol :P

my note said...

telur warna warni... org pantai timo mmg selalu bagi telur warna nie cik belle..., just rebus dengan pewarna sahaja...tp sebelum nk rebus kena rendam ( klu x silap wani semalaman... kemudia baru rebus...)

cik yaya said...

ko buat belang2 la tia..polkadot ke..
teehee

hana yoriee said...

erk..telur pink??hehe..pasni cik belle nak wat telur pepel lak eyh?? hehe..

Cik Belle said...

mysarah: haha. mungkin la kan.. sebab wedding die, memang warna pink. hihi.

my note: ow eyh? make sense jugak awak cakap tu.. sebab ni tuan rumah pon orang pantai timur ni.. 1st time baru dapat telur berwarna gini. hoho.. neway, thanks for the tips! =)

cik yaya: hahahaha. comel seyh telur corak polka dot! aku suke noks ko punye idea. hahaa. kalau la boleh direalisasikan.. huhu

hana yoriee: hahaa. macam tau-tau je eyh kite tema pepel. hahaha.

nadiah,wan said...

hii cik belle ^__^

i penah tgk dlm prog martha stewart, dia buat telur kaler kaler cmtu. u boleh tgk dlm website dia cara nak buat.

http://www.marthastewart.com/how-to/egg-dyeing-basics

i tak penah buat, tapi penah dapat telur kaler kaler gitu. comei!

Mrs.aisheiteru said...

interesting la cik belle. suka suka. nti cik belle kawen leh wat color purple. mesti org ingat telur perisa anggur/blueberry...hehhee

|Liyan| said...

try la buat tutorial camne nak pinkkan telur tu...huhuh..

.:Mrs. Engineer:. said...

cantik...lain drpd yg lain...

Mrs Azhar said...

haha menarik. pe2 yg lain dr org, mmg la menarik kn. dulu penah berangan gk nk bg tlr bkaler. tp xsempat. sbb bab rebus2 telur pakcik yg handle. x tkejar nak handle yg tu. kalau plan awal maybe blh la..

masmOna said...

kak tia, kulit telur kat luar kaler pink. isi dalam dia kaler pink jugak eh? rasa camne? eheh wonder betul -_-

~ thalhazlin ~ said...

unik la belle!

fia said...

pelik tapi nice..ape rasenya bella

Cik Belle said...

nadiah,wan: hye nadiah.. orang kuantan ke? uhuuhu.. thanks nadiah for the link.. die gune food colouring. maybe boleh aplikasikan teknik ini! hehe

Mrs.aisheiteru: hahaha. betul jugak eyh.. mesti orang tertanya-tanya, macam mana dengan isi dalam. huhu

|Liyan|: InsyaAllah.. hehe.. kalau jadi, nanti kite try post. huhu.

.:Mrs. Engineer:.: ehe. itula, jarang-jarang dapat telur kaler-kaler ni. hehe

Mrs Azhar: alahai.. kalau tak, mesti dapat share kat sini, cara nak buat telur macam ni. hihi.

masmOna: ni kene datang wedding kak tia ni. hahaha. kulit luar pink, tapi isi dalam, telur rebus jugak.. takde tukar kaler ke ape.. same aje.. rasa pon, rasa telur rebus. haha.

~ thalhazlin ~: itu la pasal kan.. uhuhu.

fia: rasa telur ni macam telur rebus biasa jugak. takde apa yang luar biasa tang rasanya. huhu.

cik yaya said...

boleh weh!ko letak sticker bulat2, then ko rendam dlm colour

comell ya ampun!

nadiah,wan said...

cik belle :

i org kelantan tp tinggal di kuantan..

i dh link u..weee!!^___^

Nurulhuda|Adlie said...

oh comellllllllllllllllllllllnyah! ai hate to see this when i cant have it.. haha, simptom meroyan.. sob sob, belle comei ni telor ni!!

ElyaElmo said...

cik bell!!!~ ape kata u tnyee pengantin tu, cene die kalerkan telorr tu..ha3...pastu u buat tutorial step by step kt sini k....:d

Cik Belle said...

cik yaya: yaya! betul la weh. tak terfikir idea tuh! thanks weh.. hehe

PurPLe LaDy AiFA said...

dulu time kecik2 selalu dapat telur kaler2 time easter day. kat sabah swak mmg famous telur warna warni nie time easter day, which org church akan distribute every 1st friday in april. rasa cm biase je, just kaler warna warni. =) telur kaler2 ni org selalu panggil easter egg! hehe

Iffah Hamed said...

cik belle..i damned in loves with your entries n ideas in being the b2b..would you mind if i could share your picture n your link in my blog? so that my frens could know the sources..^_^

Cik Belle said...

Iffah Hamed: Hye dear. Glad to know that you love my entries. =) Sure babe, you can have any pictures in my blog and thanks for link me as well. =) Happy preparing~

Iffah Hamed said...

tenkiu hun!
do mind to follow my blog here http://iffahamed.blogspot.com/ also yeah..^_^
wish u gud luck in yo prep..frankly speaking,im one of your silent reader which i will follow your entries everyday..huhu
k hun,tc!!
XOXO ^_^

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014