Thursday, July 15, 2010

Love is sweet!

Of having a candy buffet on wedding day is becoming a popular trend nowadays, kan?
Im still thinking of having one during my Nikah nanti..
Nikah tak ramai orang, tak perlu sediakan banyak-banyak candy! =p

Im on tiny budget, btw!
Aku student, mana nak cekau duit banyak-banyak!
Hahaa.


White candy buffet (Source: Google Images)



I love the setting! Pink (ehem, love, love). The Wedding Heaven do provide this for your wedding! Awesome.




Owh how sweet! Lovely, i must say!
=)

But, if anyone of you would love to setup your own candy buffet station, I would love to share with you some tips here.


Budget-friendly candy buffet tips:

1) Find affordable containers - Rent containers!! Pernah I blogwalking and jumpa beberapa site yang provide this. Otherwise, pergi kedai second-hand dan godek! Good luck! Tak pun, ke IKEA sekarang sebab IKEA is having a sale now! Tihihi. Tak pun, cuba check di KK Home Deco, jar mereka boleh dikatakan murah juga! Sesuai untuk candy buffet.

2) Use other filler - Create a gorgeous, elegant look without having tonnes of jars/candies. Deco your buffet table with bouquet of flowers in vases. Or else, sprinkle flower petals in between the jar. Can be part of the deco jugak kan? Selain dari mencatikkan candy buffet station, nampak penuh mejanya.. haha. Or maybe can put pillar candles juga! Kan? So yeah, tak perlu include tons of candy to look full.. Sikit-sikit aje sudah. Haha.

3) Add extras - Instead of candy aje, boleh try add other things. Contohnya, huge cake, Haha, cookies, pop cakes, favor boxes, cupcakes, macaroons, and other dessert items. Fikir-fikir nak tambah apa lagi. Hehe.

4) Affordable candy - Jangan membazir. Beli sekadar cukup sudah. Tak perlu beli semua macam jenis candy. Hihi. Atau, try to put those candy dalam beberapa small containers rather than 2 or 3 large containers. Jadi, stick to 2 or 3 small or medium containers. Jimat, tak perlu isi banyak-banyak. Haha. To create an elegant look, try to place the containers on different levels . Ada tinggi, rendah. Dah, nampak penuh dah meja. Trick! Lepas tuh, nak jimat lagi, fill in the large containers dengan candy paling murah dan besar-besar, untuk small containers, isi dengan candy yang mahal. Hohoho.

5) Buy in bulk - Pergi survey mana kilang candy. Tak pun, pergi survey mana kedai borong candy. Check the price, and compare! Lepas tuh, haa, beli secara pukal. Mintak discount banyak-banyak! Haha.

Itu aja. Siapa ada idea lagi, boleh share here! So now, everybody can have a candy buffet on wedding day! Yeay!

Owh, lupa. Nak share some ideas sikit.
All pictures were taken from Google Images.


Cantikkan jar dengan ribbon!

Comel! of having a pouch of candy!
Susun cantek-cantek atas meja candy buffet station.
Sorang ambil satu sahaja! Hehe

Personalized mini jar!
Letak sepuluh je boleh? Haha. siapa cepat dia dapat.
Hohoho.

Must have. Kisses chocolate. Ada ke orang nak buat personalized sticker sebesar itu?
Hihi.. Tapi, if it is a day event, tak berapa sesuai of having chocolates kan? Cair nanti. Hehe.

Haaa, ini versi jimat. Ikat dalam plastic. Menarik juga bila dah letak tag!
Huhuhu.

Panjang sudah entry kali ni. Haha.
Bayar hutang senyap beberapa hari. Huhu.








25 comments:

missbutterfly said...

nk buat jgk candy buffet..tp my wedding nnti bkn kt rumah..maybe in huge hall..takut org pegi berebut2 plk.. btw blh letak lollipop yg huda suggest tu..diff size punye..letak m&m ker..nk murah lg nips..hehee

missbutterfly said...

nk buat jgk candy buffet..tp my wedding nnti bkn kt rumah..maybe in huge hall..takut org pegi berebut2 plk.. btw blh letak lollipop yg huda suggest tu..diff size punye..letak m&m ker..nk murah lg nips..hehee

dyn said...

candy buffet..menarik2 must budak2 berebut nant huhu...
nant kalo i rajin g survey harge kat kilang coklat i update d price..hihi
dulu kawan i penah keje kat kilang coklat...

Cik Belle said...

missbutterfly: buat la on nikah day.. on reception day, mesti ramai-ramai dan yer, berebut-rebut. hahaa..haah, itula, i nak letak jugak lollipop. huhu.. m&m is a good idea btw! love..

dyn: bukan setakat budak, silap-silap i pengantin ni pon p serbu jugak. hahaa.. bestnyer u dyn! ada kawan keje kat sane..

Anya said...

good idea!! love it ♥

ZARA said...

cik belle. saya pon student. huhu. saya tak buat candy buffet kot. tapi saya nak letak dessert buffet. hehehe

Nora a.k.a Aira said...

saya bukanla peminat gula2 tapi nampak sweet sangat bila lihat all those pics =) hemm maybe akan ditimbang2kan hehe =)

thezaila said...

i pun takut kalau letak candy buffet.. sama ada org x ambik lansung, sbb igtkan deco semata.. atau ada yg tamak,amik semua utk diri sendiri tanpa memikirkan org lain...

but great idea though to have it on nikah day.. thanks babe.. mak sooka idea ni..

cik fiza said...

yummy!! sedapnya cik belle.. nampak sedap, comel dan best sgt.. budak2 kecik la yg paling suka benda2 cmni hhihihi

Lala said...

good idea lah , dear!
dan good tips pada 'bride on budget' macam lala ni!hehe

PurPLe LaDy AiFA said...

yey akhirnya cik belle update blog. hehe

yup, i was thinking to have candy buffet jugak aritue, tapi ms nak buat semua tak sempat.. so redha je..

but instead of candy buffet, i actually want to have sarawak layer cake buffet instead. hihi

hana yoriee said...

sama lah kite cik belle..berangan lah kononnye nak buat candy buffet masa nikah, coz kalo wat masa recept kang nampak mcm sejemput sgt lah pulak..huhu..tapi tak tau ler jadi ke tak..siap berangan nak choc fountain bagai nih! hehe

Amalina said...

thanks for sharing belle..

sy pon nak buat jugak candy buffet..nampak sweet kan..and kite akan tahu exactly dimanakah kanak2 berada time orf sibok dok tgk pengantin..hihihihihi

just a suggestion: memandangkan banyak b2bs yg nak buat candy buffet, so maybe bleh combine order so that dpt harga lagi rendah =)

miss nona said...

suke tgk candy buffet...cntik comel.tp i xdpt wt kot sbb even time nikah nnti pun cm ramai je budak2.
n i tkut sedara mara budak2 tu xbehave n bising. dorg nakalll
kang berebut2,mau jatuh bekas kaca tinggi2 tu...huuu

Cik Belle said...

Anya: =))

ZARA: tihihi.. satu kapal rupanya kita yek.. huhu.. dessert buffet pon best jugak tuhhhh! suke suke!

Nora a.k.a Aira: sweet kan all those pics.. =) kalau u buat, mesti budak-budak suke! hehe

thezaila: itula kan.. deco cantek2, orang ingat ni hiasan semata. hahaha.. kene letak message board kat situ so that mereka tahu. satu hal pulak nak kene bitau. hadoi. huhu

cik fiza: bukan setakat budak kecik.. i pon suke. hahaha

Lala: haha. me too, bride on budget jugak.. huhu.. sharing is caring!

PurPLe LaDy AiFA: Aifa!! saya peminat tegar kek lapis sarawak.. sedapnya! terliur-liur dah ni.. huhu.

hana yoriee: itula kann.. saya pon dok tengah plan itu ini.. nak cari cheapest vendor lagi. hahaa.. we'll see how nanti.. ops, choc fountain tuh bestttt!

Amalina: agreed! combine orders boleh la..mesti dapat harga murah punya! hehee..

miss nona: erm, itu i tgh consider.. paling takut bila kaca tuh pecah2.. kene fikirkan safety budak-budak jugak kan..

syanaim said...

::candy buffet..menarik but my house kampung house..sesuai ker?:)::

Hana said...

nice2.. candy buffet on nikah nite.. :) so nikah nite akan jadi lagi meriah.. waa.. sukenya..

Girls Like Me said...

love the idea...mcm best kan ade candy buffet..i nk jgk...mesti berebut2 kiddie kat section tu..hehe..plus, boley add lg mountain chocs ..mesti lg bes..kan2?

ElyaElmo said...

alaa cik bell..mcm nak buat aje...tapi tak idea laa nk baut kat mana..hu3

Cik Belle said...

syanaim: dear.. sesuai jer.. deco background sikit, ala wrap polystyrene dengan wrapper/kain, lepas tu letak banner yang sesuai untuk wedding, dah ok da.. so nanti dalam gambar mesti cantek! jom buat sketches jom! hehe.

Hana: hihi. kan.. meriah meriah best kan! hihi

Girls Like Me: hihi. betul.. mereka pasti berebut-rebut. hihi.. adik saya pon suruh buat mountain chocs! menarik eyh! =)

ElyaElmo: hihi..lepas ni tengok-tengok bahagian rumah mana yang sesuai k..

wawaoo said...

ehh , kalau mcm candy nie budak2 da kebas smpai abis , kene topup lg ke ? or bia je balang tu kosong ? or teros kemas candy buffet tu ? heee :D

Yanie said...

Cik Belle, ingat nak buat jugak candy buffet masa nikah, and ingat nak DIY (selain puas hati, save budget kan?) tapi susah nak explain to my mom benda2 macam ni, dia tak paham... hohoho and dia ckp semua ni memabazir... how to make she understand la... :(

nuruz said...

yes!!! i like the idea.. rsnye kl nk budget, baik deco sdr, then beli candy sdr. kapkek blh tempah, macaroons blh tempah. so blh dpt bnyk sikit. btw tengs for the brilliant idea. i pun nk buat ms nikah nnt! *betunang pun blm, dh berangan* ahakss..

Bai said...

i pun terfikir idea last tu. memang jimat but nampak menarik! :D

Anonymous said...

hi..
cik.belle..
boleh x recommend kn kat mana nk beli glases jar?
if kat nilai kedai mana yg murah2?
i nk buat sendiri, tgh survey2 glases jar...
plz rep dis comment asap.. tqvm
yipsha8588@yahoo.com
tasha

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014