Monday, June 14, 2010

E-day: Tentang perjalanan majlis

A day before was a hectic. Terlalu banyak kerja-kerja last minute nak saya settle sendirian. Being the only daughter in the family, i don't have sister(s) to accompany me to do the preparations. Semua with my dear mom. Hence, nak pick-up bunga, pick-up cake, pick-up sireh, beli buah, semuanya di bahu saya. Penat tok sah cerita. Adik-adik saya pon sibuk. They have to pick-up doorgift, pick-up cousins, tunjuk direction to hotel, so sama, kena jadi runner jugak. Haha.

Sampai kedai nak tutup, saya masih berkejar-kejar ke sana ke mari. Sebabnya, banyak benda tak cukup lagi. Like bekas untuk letak span basah tuh. Serius tak teringat langsung, sebabnya i was thinking to wrap it with aluminium foil sahaja. But, my auntie kata nanti bocor. So nak tak nak, terpaksa ajak my cousin drive pusing area rumah cari bekas span basah itu. Cuma dapat 2 bekas sahaja. Redha.

Pulang ke rumah, terus mengadap hantaran pula. I'm using fresh flowers, jadi nak tak nak, malam sebelum hari majlis adalah 'hari terbaik' untuk mengubah, i guess. Hoho. Jadi, serah kepada auntie-auntie. They were responsible to arrange flowers sahaja. Sebab semuanya I dah deco a week before. Even dah delegate tasks, saya masih nak tengok hasil kerja mereka. Risau tak menepati citarasa. Hoho.

Pukul 4 pagi, baru saya melangkah masuk ke bilik tido. Tapi, tidur pon tak lena. Banyak benda yang saya fikir. lebih kurang pukul 7 mcm tu saya dah bangun. Adik-adik saya tidur. Jadi, saya terpaksa pergi pick-up nasi lemak yang diorder oleh my mom untuk breakfast buat semua.

Tentang makan, memang tak lalu. Hari sebelumnya pun, saya cuma makan nasi tengahari tu sekali sahaja. Hari majlis, saya cuma makan nasi lemak separuh pinggan sahaja. Tak lalu i tell u.
Huhu.

Pukul 11 saya mandi lagi sekali lagi. Dan tunggu makeup artist saya datang. My bestfriends 2 orang dah sampai. Dan terus I kasi kerja tolong gubah centerpiece. I tunjuk contoh satu, the rest, i serahkan pada mereka. Alhamdulillah, saya suka outcomenya. Hehe.

Dalam pukul 11 lebih, makeup artist saya datang. Awal. Bagus. Sebabnya sebelum ni, she told me that she will arrive here around 12pm. Terawal sikit. Start dah makeup, saya dah redha semua sahaja yang berlaku kat bawah. Saya dah tak nak ambil tahu apa terjadi kat bawah. Carpet dah susun ke belum, caterer dah susun glass ke belum, rumah dah vacuum ke belum, saya dah tak mahu ambil pusing! Haha. Saya redha seredha-redha nya apa sahaja yang akan berlaku.

Saya cuma enjoy muka saya diconteng sana sini. Sikit pun saya tak toleh di cermin. Sekali lagi, saya redha. Dan hasilnya, taraaa:

Saya suka amat!

*pic dari camera adik saya*

Nanti kita review pasal makeup pula ya! =)) Ok, sambung cerita debar pula. Hoho

Dalam hati, i dah start makeup, where's my photographer. Tertanya-tanya dalam hati. Lantas, i beritahu pada cousin i, suh mintak dia cari adik i and please cover for my makeup. And Amlhadulillah, part of the process, adik i cover. Tapi, tak lama pun, photographer pun dah sampai. Alhamdulillah.

Saya amat suka cara mereka bekerja. Later, kita review tentang photographer pula ok. =) They deserve my credit here. =))

Lepas makeup, i dah tak turun-turun, sesi bergambar dalam bilik sahaja. Sesi simpan perasaan debar dalam bilik. Thanks to my dear bestfriends yang teman i dalam bilik. I practise how to hulur tangan, how to walk, how to sit, semuanya, dalam bilik. Haha.

Then, suddenly, adik i terima call, beritahu rombongan lelaki is on their way dah! I was like, oh my, oh my, oh my.. Seram sejuk dibuatnya. Serius, berdebar sangat-sangat. Nak attend interview pon I relax aja. Haha.

So, I just left with my bestfriends in my room. My dayang-dayang tak siap lagi. My aunties pon tak siap lagi. Dalam hati, dah, i tak nak fikir dah. I cuma selawat tak henti-henti, mohon semuanya selamat. Dayang-dayang was supposedly to receive the gifts from his side untuk dibawa masuk ke dalam rumah. That's why I rasa sangat berdebar sebab mereka tak siap makeup lagi. Sekali lagi, i redha apa sahaja yang akan berlaku. I know, there will be someone yang akan take care situation itu. Haha.

Then, I tak pasti pukul berapa, my mom and my auntie-auntie naik mintak i turun. Gulp. Blur. My dayang-dayang da get ready with hantaran from my side. They were awesome. They waited for me and after dah nampak i kat belakang mereka, mereka turun one by one and followed by me yang last. My mom pimpin tangan I dan bawa I turun dan duduk dengar sekali perbincangan.

Dalam hati, eyh, bukan ke i tak boleh dengar perbincangan ni. Haha. Tapi, maybe adat belah Johor, dia nak tengok gadisnya yang mana satu. Dah dengar perbincangan, tepat jam 2.45pm, i dipanggil untuk disarung cincin. My auntie yang sulung, bring me to pelamin. Tunduk malu, adjust badan secomfortable yang boleh. Haha.

Then, his mom brought his nenek to mini pelamin untuk sesi sarung cincin. Nenek dia mintak tangan, baru i hulur. Hahaha. Malu weih, tok sah cerita. Segan nak tengok orang sekeliling. I cuma tunduk sahaja. I cuma tengok camera terlalu banyak snap-snap kami kat atas pelamin itu. Lepas tuh, i turun dan salam dengan semua tetamu perempuan yang datang. Ucapan tahniah dan sesi berkenalan dengan pihak sebelah lelaki. his mom yang kenalkan, ini maklong, ini makngah, ini maksu and the list goes on..

Lepas tuh.. sesi makan dan sesi bergambar. Hehe.

Panjang sudah. I have to stop here.
Satu sahaja, Alhamdulillah, semuanya lancar dan harap ke stage seterusnya.
InsyaAllah.


34 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

wah...nk tgk gmbr... :)

farahfatihah said...

sgt berdebar kan? time jalan tu rasa mcm mengigil kan hahahaa tu baru tunang, t kawen camnelah kan debaran tu

nizabeba said...

cik belle, sy plak yg rase neves giler bace cerite u nih...huhu..my e-day next week je tinggal...auww neves....nmpk yr perjalanan majlis mcm smooth je...hoye!!

Reen Tart Nenas said...

hye...cik belle, saye dulu masa tunang, tangan siap menggigil hoke. malu jer. saye suh MIL sarungkan cincin cepat2. anyway, congrats. kalo bleh diulang, saye nak repeat balik majlis tunang saye :)

aDieyZa said...

dear, mmg penat if kita yg kena handle semua.. mcm zana, anak yg last so semua adk brdk bz layan karenah anak2 diaorg.. so mmg zana yg byk kena buat sendiri.. but xpelah, bukan selalu kan?

yg pntg majlis berjalan lancar even ada yg x seperti yg kita harapkan..

masmOna said...

macam mana kak tia masih mampu berjalan dengan berdebar2nya, dengan tak cukup tdo nya. siap tdo pukul 4 pg the day b4. wuwu. mmg salute lah!

jgn lupa upload gmbar bebanyak tau.

cik fiza said...

salam.. wah sangat cantik.. tahniah :)

cik yaya said...

haih.saya pon tdo pkl 4pg b4 the E-day sbb sebok siap kan doorgift dan hantaran..gile panic..nak buat cmne, cuti tak dapat..hihihi..kesian gle!

btw, seronok kan?heee..miss those days ;p

harzharun said...

dear...x cukup pics!!! nak lg!..
btw, ayat2 u mmg show dat u gabra n mengah ke hulu ke hilir...tp hasilnya cantik kan...kawen camne la plak nih..hehe

hana yoriee said...

cik belle...pic di atas nampak cantik sgt! hehe..waahh..mak pimpin bawak turn lagi..masa hana tunang mmg hana capai tgn anak sedara hana yg jadik flower girl tu jer..haha..

missbutterfly said...

cik belle!!! w'pun gmbr mcm tu jer..dh blh tau cantek wehhhh!!!!cpt upload gmbr full..hehee

eLianEz said...

hihi..berdebar nye..baca entry u pun boleh rasa tempias debaran tu..

NahWaL said...

eh apa pasal tak perasan ini entree? huhu. menggubah2 jam 3 pagi memang seronok. sampaikan dapat idea gile mencari lagi bunga di petaling stree jam 12 tengah malam tapi ditegah ibu. ibu kata tunggu pagi je. ibu takda penyakit bridezilla, bolehlah ibu bertenang huhu.

selamat merancang hari bahagia anda cik atia, mesti lagi gempak zass the vogue semualah. amik kak anis lagi ke? teehee. tengok blog dia tak?

PurPLe LaDy AiFA said...

cantikkkkk! pinkish is such a beautiful color, and you yourself is also beautiful!

Nadia said...

tahniah tau..ltk la pic byk2...

fikaryna said...

mmg saat sarung cincin malu kan..rase macam nak hilangkan diri jap sampai majlis selesai..hehe..

syukurlah semua dah selamat..

sila la tampal gambar..x sabar nk tgk..:)..

Cik Belle said...

.:Mrs. Engineer:.: takde gambar sangat la dear.. ayoyoyoo.. kesian kat semua. sobs!

farahfatihah: hehe, betul3. mintak2 tenang ajala nanti. hihi

nizabeba: ow next week? hows the preps? harap semuanya da settle. jangan jadi macam saya, semua last minute. =)

Cik Belle said...

Reen Tart Nenas: erm, betul. tangan pon gigil. hihi. berdebar betul. mesti sweet kan ur e-day, sampai nak ulang balik the moment! =)

sk said...

cik belle!

mengapa tidak meroger saya ketika sedang hectic itu? klu tau, i dah tolong menyebokkkan diri dah. hehe..

detail btul u cite. bleh imagine dh majlis tunang u camne. hehe i blum update pun lg. tgh tunggu gambar from OP. huhu..

Nurulhuda|Adlie said...

belle cantek!! flawless je mekap, tak sabar nak tgk gambar, mesti belle nampak lain gila from biasa kan.. :) jeng jeng jeng.. hehe..

hectic sgt kan even tunang, camne prepare pun last2 ada je nak kene beli.. fuh.. hehe.. kalau kawin 100x hectic dari ni i rasa..

congrats n wed preps start now!!

Fathiyah said...

alhamdullilah,yg penting selamat semuanya.taksbr nak tgk gamba kamu nih.hehe

si kecil said...

waah waah..kita bleh geng..awak debar je, saya siap gigil. hahaha

cik syahira said...

assalamualaikum cik belle.

hi, sy baru jumpa blog ni selepas blog walking beberapa jam yang lalu.
so sweet baca cerita-cerita kamu.
ohye nak minta izin pinjam check list engagement tu boleh tak?
sy adalah blur dan kadang-kadang macam lost je mahu buat persiapan ni.
anyway, thank you in advance yer.

~ thalhazlin ~ said...

dear, tahniah! happy for you :) sama juga seperti yang laen. pliss upload more picas. hee

nuruz said...

omg omg.. smpai i pon dpt rasakn debarannye. blh x kl nk skip je scene berdebar tuh. huhuhu. anyway, congrats dear! *pls upload gmbr. nk tgkk.. hee

my note said...

cik bella.. tahniah, mana gambar.. nk lagi..

Qis said...

cik belle... congrates!!! u're gorgeous!!!

NAJA said...

hey u.. dah bertunang yaa.. tahniah!!
mmg dah lame x usha2 blog orang.. huhuhu
tahniah again!!..

nway, chantek gambor!

Cik Belle said...

aDieyZa: yerp. penat sangat. hihi. amkcik2 semua marah kata esok nak majlis pon nak keluar2 lagi. tapi, apakan daya, i yg handle sorang.. sob3. terima ajalah seadanya. =))

masmOna: huhu.. dah biasa tak cukup tidur. haha. lagipon, dah set dalam kepala, nak gambar cantek kene senyum banyak2. haha

cik fiza: wassalam.. terima kasih. =))

cik yaya: alahai, kesiannye tak dapat cuti... hopefully, nak kawen nnt dapat cuti banyak2 ok.. tak sanggup dah nak tidur lambat. huhu.. agreed, miss those days! =)

harzharun: harz, bagila tips, apa yang perlu sediakan dulu, apa yang memang tak dapat nak elak dah kene sediakan last minute. sobs. tak sanggup la nak harung macam ni time wedding nnt! =))

hana yoriee: ala hana, gambar dar dslr memang cantek dah.. hana pon nnt, mesti cantek punya dalam gambar. jangan risau, makeup mesti buat anda cantek! percayalah. hee

missbutterfly: erk. masih berfikir-fikir.. malu wehh! kang jumpa kat luar, selekeh rupanya cik belle ni. ahahahaha.

eLianEz: ehee. tapi, debaran itu best! ehehe

NahWaL: ini betul2 bridezilla ni, kul 12 tgh malam masih nak gerak p PS. huhu. nawal, kite buat sekadar mampu aja. hehe. life after tuh yg lagi penting kan? ehe.

saya nak sue cantikkkkk! hahahaha. berangan la slagi boleh. haha.. dah tgk blog kak anis, tapi, gambar saya takdapat nak tgk. hehe.

PurPLe LaDy AiFA: =) pink colour is sweet kan? i tak secantik mana la.. it just a camera trick! =)

Nadia: =) tq. erk, janganla mintak gambar lagi.. segan la nak tunjuk muka. ehe

fikaryna: hihi. betul2. segan sangat. hihi.. tepek gambar lagi? cik belle ni pemalu. huhu

faradiba said...

huh..lambatnye nak komen... belle..gorgeous nyerr...cepat upload lg..nak lagi~

Zainur said...

congrats dear on ur engagement... baru sempat nak ngomen ngomen...hehe...anyway post la more picas...u look sweet and beautiful...

Cik Belle said...

faradiba: eh eh, pengantin baru la.. hihi, thanks neway! pic? kite tunggu dari OP bole? ehee

Zainur: =) busy with preparations ya? hehee. neway, thanks ya!

Lady Elle said...

Tahniah atia... (^_^)

Anonymous said...

upload gambarlah,nk tgk mesti sgt cantik

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014