Wednesday, June 16, 2010

Lelaki, memang begini?


He told me that he just bought a new PSP tadi.

Hati I remuk.

Dalam hati I,"Eyh, tak nak kawen ke mamat ni"

Lelaki memang macam ni, ke?
Dia memang tak risau ya tentang perbelanjaan wedding nanti?

Bab money memang sensitif to discuss, kan?
Tapi, macam mana ya, nak sedarkan dia tentang, banyak lagi nak pakai duit ni.

Honeymoon faham, honeymoon?
Haha.
Kursus kahwin pun tak pergi lagi, ada hati nak bicara tentang honeymoon.
Tihihi, maaf, teruja terlebeyh.

Adui, pening.

Kang ditegur, merajuk.
Yelah, duit gaji dia kan.
Bukan duit I, pun.

Nampaknya, I kena susun strategi ni.


=p




38 comments:

dyn said...

got d very same problem b4...tp rasenye biarla diorang nak enjoy sikit kot..coz diorang keep on spending on us je..mase awal2 si die beli psp pon i felt like u..finally rase cam he deserved it mungkin nak beli hadiah utk diri sendiri..

Amalina said...

i had the same prob tu...my fiancé tetibe ckp nak tuka sport rim n tayar ketanya..terus i cegilkan mata luas2 kat dia...ngeeeeee :D

tp mmg btol la..a wedding costs a lot of money..dia pulak nak pegi "chantek"kan keretanya..sdgkan sy, sejak same2 decide nak kahwin tu, terus stop rutin bulanan bershopping sesuke hati..semua kne cut just for the sake of our wedding..sape tak pnas ati :)

cik fiza said...

lelaki n perempuan tak sama kn.. maybe dia dh ada strategy yang tersendiri.. ada masanya kwn i kata, lelaki x suka citer ttg plan dia pd perempuan.. ada la kut alasan2 tertentu.. tapi better bincang hati ke hati utk elak gaduh2 kn.. :)

my note said...

that so true cik bella, I also have the same prob...., tunang saya suka sgt menghiaskan kete..., paling sakit hati tunang saya akan menghiaskan kete dia tanpa pengetahuan diri saya.....

mula2 nk marah ader jugak, but as long he said, don't worry .. .. belanja kahwin x usik lagi..., lega la sikit (but I still worry...), klu tckp terus terang konfem bergaduh.... erm.., terima je la

NahWaL said...

haha.same here, but put it this way, better dia spend duit dekat benda tu daripada benda lain yang haram etc etc. kan. nak wat camne boys will be boys, they have to have their toys

@ty_farEd said...

waaaa...samer macam abang i yang lagi sebuLan nak kawen boleh beLi psP baru n tukar audio kereta sony..!! n kakak ipar i mengamuk sakan waktu tu...hahahah.. kaLo i pon naik hangin dah nie...hihi..tak per.. slow talk wit him.. n syco die baLik.. :p~ngeeee

harzharun said...

wanie my note, u dah tgk kete arjuna kan hr tu...huhuhu...sama la cik belle...laki cam x fkir pnjg bab2 nak beli gadget or brg2 kete ke apa...kita mmg rs semua tu cam xde pekdah lgsung...tp sama je dgn pmpn...Ada u rs nak bhenti beli hbeg or kasut selagi tak kawen ni?..x kan....kdg2, setegar mn pun kita nak bjimat, mesti tbeli at least spasang kasut, at least kat vincci tu...so, setiap org ada cr derang tsendiri...kalo kita claim kita terer budget, laki pun begitu...malah, lps kawen, derang insyaAllah akan lebih btanggung jawab dlm bab2 duit ni...

BuTtErFlyInFraMe said...

when it comes to wedding matters, lelaki mmg mcm tu...semua nampak simple katmata dorang...but trust me, deep inside him, dia pun nak yang terbaek untuk wedding...heheh.maybe dia dh reserved duit untuk PSP..without usik duit yg spend for ur wedding..

gulp!good luck pasang strategi!!! :P

Moose said...

as for me, macam nahwal cakap, boys will forever be boys. let them be. better for them to spend the money on gadgets or cars rather than on (other) women. you know what i mean kan? at least you boleh nampak the money that he spent on.

sometimes lelaki diorang dah set aside budget for wedding tapi tak tunjuk je. and i believe in this case, kita women tak payah la nak control on how they spend their money and such, nanti lelaki rasa rimas! and this is what my close boy-friend bagitau la.

Moose said...

ok, close boy-friend sounds so wrong. close guy friend la senang. hihi

PurPLe LaDy AiFA said...

sm la cik belle. my kekasyfi hati siap beli lappy br lg.. geram je rasa. tp bile dh dekat2 nak majlis ni br dier risau segala cash flow.. br nyesal sbb beli lappy dulu... huhu tp nak buat cmne.. lelaki mmg cmtue..

(J.U.L.I.E) said...

ooh.. shl share wif me also!! hehehe

nizabeba said...

cik belle, same goes with me..bole x dlm taon ni jer die nak g vacay 2x dgn kawan2.. aritu baru balik dr perhentian, & bln 8 nnt nk pegi bali plak..huhu...haru btol rase..
die kate, anggap la tu last time die enjoy ngn membe2 die..dia kata pegi perhentian as bachelorette party before bertunang, and pergi bali is bachelorette before kawen..i'm speechless, but i tried to understand his situation..huhu

TheBubblyMe said...

Alamak... i terbalik kot. Im the one who keep on spending... dia amatlah berjimat. ~ngee =D

thezaila said...

my other half, mmg jimat.. tp dier amik lewa pasal preparation.. tension jugak.. at my side.. we almost done with planning n booking n stuff.. at his.. entah la.. kang tanya kang.. kat ank masuk campur plak..

♥ balkidz_hunny ♥ said...

haha..yup agreed that boys memang macam gitu..tak leh nak ubah..my hubby before kawen, bleh plak make-up kereta die..adehhh~

ade satu lagi..die baik hati sgt dan bg kengkawan pinjam duit! sedangkan, duit nak buat kawen..confiden je die bg pinjam..lagi sakit atiiiiii...sudahnye, kene jadi ceti pungut hutang~

farahfatihah said...

dear, kalau tunang u beli psp...tunang i sebuk pasal aksesori keta dia..tiap bulan pasti g kedai tu..haihh nyampah tul!!! bila igtkan pasal kawen..melenting plak!! adoiiiii

syanaim said...

::sabar yer kak bell..boys still boys..smlm nasya br tmankan tunang beli cd game..ayark::

cik yaya said...

atia, ko biar kan je..its true, they didn't really show walhal dah set some budgeting somewhere..or atleast he knows how to handle from where the money going to come.percaya lah, lelaki sgt mementingkan pride mereka when it comes to money.

aNoi said...

Dear,

My tunang pon dulu macam tue gak.. tetiba ckp dh beli PSP.. haha

redha je lah... insyallah rezeki untuk org nk kahwin tue ade..

as a woman itu adelah normal utk kita risau but for men i think dia rasa diaorg dh ada budget dia sendiri utk wedding nanti.. tue yg dpt beli psp tue.. ^^

SaSsYAnGeL said...

hye Cik Belle ...
hurmmm... luckily my husband were not like that when we were getting marry .... BUT, trust me, guys are like that !! in my case : now we're moving into another house and we bought a new car (a wedding gift for me from husband actually) BUT now he is making a list of things he wanna buy ... TISSOT watch, sports rims, TV HD plasma, kasut, jersey etc .... what about our house ?? kosong ke ?? ahahhah .. thats what i thought at first la ... but, please trust them ... they know what they're doing and they do save up money for important things and the un-important things ... i think they need some kind of satisfaction and something to ease their stress kot ...

apapun, just trust him ... he'll be ur husband n ketua keluarga kan ?? he knows what he is doing insyaAllah ...

just enjoy ur preparations okeyh dear !
all the best ~

♥ hazlynda kushairi ♥ said...

owh babe!!!! money is a very sensetive issue. i yg tak pernah gado tak bertegor tetibe that one day, discuss bout money teros merajok. susah la babe, nanti kate kite control. all teh best babe. think before we say n decide. susah ek?

suriadzul said...

give u 100 mrks!!!betol2..laki ni mmg cam gitu..ssh kita nk sedarkan dorg..dorg salu amek ringan jer...p kalu da dekat ms..br dorg kelam kabut..p by that time kita akan jwb.."u sume i da ready kan..u xyah risau..u la bz kan...smpai i nk bincang pon xleh..so, i la wat sendiri..."nnt dorg kumat kamit..hahahha..pape pon...kalu bab kawen ni..mmg kita pmpuan yg pening...

si kecil said...

tu kira hadiah pertunangan kepada diri sendiri la tu..dun wori..hehe. tapi make sure u list down apa yg diorg kena buat..sbb diorg kdg2 x alert.

missbutterfly said...

hehe..rase nye same jer kot cik belle..same goes to my fiance..tukar ekzos la..ps3 la..fenin2. last2 dia jgk yg sedar nnti nk kawen..

fikaryna said...

dear..

jawapan : mmg..

huhu..

Mrs.aisheiteru said...

belle....congrat dh jd tunang org. same je mcm my hubby sblm kawen. its ok for me. i think he know tangungjawab ttp tgjwb. sbb tu dia tgu after engagement baru beli psp tu. hehe. utk kepuasan diri dia. kta pun mesti ade something yg kta nak. so...jgn risau sgt ok.nti kalo dia dh tak belanja lgsung pun risau jgak! hehe

azian abdullah said...

cik belle, congrats on your engagement.. :)
btw, lelaki mmg mcm tu. ada jer yg dorang nak beli. even yg dah kawen n dah nak jadik ayah pun sama jugak perangainya.. :p kita yg risau lebih2.rs mcm membazir kan...beli mainan (ape2 ntah). but no worries ok, yg penting dorang still ingat yg dorang ada tanggungjawab yg lebih penting..

Cik Belle said...

dyn: =) thanks babe. ya, lepas bekerja keras eyh, should reward himself. tihihi

Amalina: aaa... betul2. kereta satu lagi cerita. adui. semuanya bukan murah2 kan.. hadui... i pon da stop shopping sesuka hati. ngee. nasib kita semua ni penyabar eyh.. =))

cik fiza:setuju, baik bincang dari hati ke hati kan.. kene pandai susun ayat ni. hehe

my note: bagusnya ur tunang, dah put aside budget untuk wedding.. hee. bagus2. ni kene igtkan other half i nie. hehee.

NahWaL: ngeee.. betul jugak eyh.. tak terfikir ttg itu.. hehe..

@ty_farEd: humaihaih. sebulan nak kawen die p habiskan duit ribu-ribu.. isk3. kalau i, meletup jugak. haha

Cik Belle said...

harzharun: wah harz, bercakap dari pengalaman ye? hehee. lega sikit dengar dari orang yang da ada suami.. tihihi..

BuTtErFlyInFraMe: hehe. thanks babe. harap-harap memang adala budget utk wedding ut. ehehee.

Moose: =)) thanks babe.. lega sikit dengar ni.. cuma itula, kite ni risau banyak.. hehee. harap2 adalah budget utk wedding yang die da put aside. hehee

PurPLe LaDy AiFA: gulp. lappy? lagi nak menangis kalau i. haha. tapi like others mention kan.. maybe die dah put aside budget untuk kawen tu.. hee.

(J.U.L.I.E): huehuehuehue

nizabeba: huhu.. nampaknya honeymoon nanti boleh demand pergi selain bali. hehee.. itula kan.. sama-sama la kite memahami lelaki ni. uhuhu

TheBubblyMe: hehee.. at least ada sorang berjimat dah ok da.. lagipon, nak buat macam mana, dah mmg sifat semulajadi perempuan, pantang nampak barang cantek. rasa nak beli aja. agagaga.

thezaila: ow.. mesti mak dia da settlekan dah tuh.. hehee. pray for the best! ehee.

♥ balkidz_hunny ♥: itu lagi satu hal.. samela ngan other half ni.. suka sangat nak bagi pinjam kengkawan die. ehehe. nak membayar nya, bukan main liat. hadui.

Cik Belle said...

farahfatihah: haish.. suka eyh die pergi kasi tokey tu kaya. hehee. kite kene belajar cara berkomunikasi, supaya tak bergaduh bila berbincang. hihi.

syanaim: aiya.. hihi. teman dia dah macam nak support aja. hehee. takpela, asalkan die tau berbelanja secara berhemat kan. tihihi

cik yaya: hihi.. harap-harapla yaya ada simpan budget elsewhere tuh.. hihi.. risau kemain haku. hehee

aNoi: yeay! dari orang dah berkahwin. ehee.

SaSsYAnGeL: thanks dear for the words.. =)) *hugs*

♥ hazlynda kushairi ♥ : lynda.. betul lynda.. susah sangat.. hihi. bab money memang sensitive issue to discuss. hehee. kene belajar macam mana nak berkomunikasi dengan betul so that takde orang sakit hati. huhu

suriadzul: hihihihi. betul la.. kite pompaun yang pening.. mungkin sebab pompuan terlalu complicated, kan? hehee

si kecil: thanks awak! hehe. nanti nak list kan la.. hehe..

missbutterfly: tihihi. lelaki kan.. adui. hehee. harapla my other half pon akan sedar jugak nnt. huhu

fikaryna: huhu.. bercakap dari pengalaman ye? tihihi.. kene redhala seadanya ni? haha

Mrs.aisheiteru: =)) thanks dear. hehe.. mereka mesti tahu kan tggjawab mereka. hehe.

azian abdullah: thanks dear.. hehe.. lega sikit dengar. ehee. lepas ni dah boleh terima la kot sikit sikit. ehee

gerb said...

kecoh punya gemuk

biar la dia nak beli apa pun

untung le dia nak kawen dengan keldai

keldai = kau.

Cik Belle said...

gerb: owh u again! another visit from JB ya! tihihi. thanks for the comment. and thanks for the visit too! jauh merantau. =)) hari tuh guna anony, now dah ada nama. hye gerb! =) "manusia adalah seindah-indah ciptaan Allah" . tak baik samakan manusia dengan haiwan, yo!

i know, u did this, just for fun kan? hahaa. chill babe! =)) saya seorang yang penyabar, kalau awak nak tau. =)

bye, jumpa lagi! xoxo

Leeyana said...

belle.....iye lelaki mmg begitu...my hubby bab gadget2 ni kureng sket...tp tang kereta die tu...haihhhh...pening da membebel...da naek mls nak ckp..biarkn aje...ckp bnyk2 kite yg skt ati kn...so let it go..tgk kn aje...jnji die ingt tggjawab die as a husband.. :) dear--> i'm happy with my new life now..hehhe

ms syaz said...

woowwee.. this issue mmg sensitip.. i pun mengalami the same prob.. ahahah.. tp sumtime dia plk yg bley fikir.. i rs time tue maybe dia ingt/risau psl kahwin kot.. muaaahhaha.. shhhh.. jgn bgtau my mister..

so for u cik belle.. yup.. mostly lelaki mmg begini.. jgn marah haa kaum adam.. :))

shahrilmustapha said...

Hehehe.. Lelaki mmg cenggitu.. Saya pun suka beli barang.. Tapi kebiasaannya, lelaki suka beli brg yg ada resale value.. Kalau ada apa masalah financial, kitorg jual je balik.. Dont worry too much though.. :)

Anonymous said...

buat je check list preparation..setiap bulan apa perlu buat..sy n myfiance buat check list n dia akan completekan check list n ktorg kena ikut la checklist..dah siap kira bape bajet kawen n after kawen iaitu rumah... 8 bulan lagi nak kawin =P

Bai said...

hahaha rupanya ramai hadapi kes macam ni...i ingat i sorang je :D. penat tau!! kan?

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014