Monday, June 14, 2010

E-day: Centerpiece



I tak tau nak update tentang apa lagi, since menunggu photo dari OP.
Jadi, ini yang diambil dari camera adik saya.
Dia student photography, baru lagi.. diploma level sahaja.
Ok, enough. Cerita tentang centerpiece ini.

Vase dibeli dari kedai RM2.
Jadi, harganya cuma RM2.
Saya memang budget. Ahaha.

Dalamnya, untuk cover batang-batang bunga itu, saya letak gel warna crystal clear.
I rasa, lagi lawa kalau layer with 2 colours kot. Maybe crystal clear dengan pink juge ke kan.
Gel ni kecik-kecik, bile rendam dalam air, die akan jadi besar.
I beli 2 packet untuk 8 biji vase. Tapi, tak cukup.
Dah tak sempat nak keluar. Jadi, redha sahaja. Haha.
1 packet gel = RM2.

Tentang bunga nye pula.
I beli bunga kekwa aja.
Beli depan rumah sahaja.
1 batang = RM1.
1 batang ada banyak bunga.
Pilih bunga yang kembang-kembang.
Saya cuma beli RM10 = 10 batang sahaja.
Mix with hot pink and white.
Cukup untuk 8 biji vase.
Terlebih-lebih lagi.

Bunga digubah oleh bestfriend saya, Izyan.
Lovely, i must say!
=)
DIY sajorh.
Tunang aja pun kan.
=))

Jadi, kalau mahu centerpiece yang murah, si budget macam saya, guna kekwa sahaja.
Murah. hahaha.

Total cost: (RM2 x 8)+RM10+RM4=RM30
Per centerpiece = RM30/8 = RM 3.75


Inspired from this pic:

Hehe. Tapi, daisy katanya mahal sikit.
Betul ke eyh?

Saya bermurah hati nak kasi pinjam vase RM2 saya ni.
Free sahaja.
Ada b2b dari Seremban/ Senawang nak pinjam?
Cuma ada 8 unit sahaja la tapinya.
Hehe.
Email me!




24 comments:

Seri Mas Nurwani said...

hi! comel la centerpiece u tu:)

w.a.n.n.o.r.f.a.d.z.l.i.n.a said...

Sooka!!=)

Cik Belle said...

Seri Mas Nurwani: Hye there! murahan aja.. =)

Wan: Tihihi. murah-murah ajala wan.. majlis awak cantek! =)

PurPLe LaDy AiFA said...

canntikkk la cik belle~! i plan nak buat cmni gak.. tp gn sekuntum bunga je.. hehe. sbb kne letak atas byk table, sbb tu nak jimat..

cantik gila the centerpiece tue!

Seri Mas Nurwani said...

murah tapi berbaloi-baloi. gud joob!

farahfatihah said...

wahh cik belle..sgt berbaloi!!!! good job!

Leeyana said...

belle: congrats...wahhh,sgt santek combination dua2 kaler munge tu...nnt upload more piccas ya.... =)

my note said...

cik bella...

nk alamat, nk pos kad kahwin... email kat wanie_me05@yahoo.com

harzharun said...

berbaloi-baloi....!..hehe

Nurulhuda|Adlie said...

comeiiiiii, and cute too!! murah tapi cantik is possible, hehe.. good job!!

ElyaElmo said...

cik bell...DIY ke tu??? OMG..cantikkk....nampak mahal!!!~

Yanie said...

Cik belle, nak tiru boleh tak cik belle.....

Cik Belle said...

PurPLe LaDy AiFA: bagus juge kalau nak guna sekuntum bunga saje. kene cari vase yang tinggi.. boleh letak orchid or gabera.. nice juge eyh.. jimat pon jimat. mane yang boleh cut-cost, kite cutttt! haha

Seri Mas Nurwani: tihihi. itula.. murah-murah aja.. huhu

farahfatihah: murahan aja awak.. =)

Leeyana: tq! hehe. tgk gambar kat fb dulu le eyh. hihi..

my note: ow so sweet of u.. nanti kite send address k! hee. thanks! =)

harzharun: murahan aja harz.. huhu

Nurulhuda|Adlie: hehee.. thanks babe! =)

ElyaElmo: haah, diy aje.. tang mana yang nampak mahal tuh.. hoho.. kalau orang tak tahu harga bunga maybe org kata mahal kan.. hohoho

Yanie: eyh, pastila bolehhh! tirula.. add more ideas.. sure lagi cantik dari mine. ehe

NahWaL said...

mau pinjam untuk nikah. tapi nikah ada 6 kemah. haha. bolehhh?

Amalina said...

cik belle..it is so nice..chantek ok walapun murah..thumbs ub!

tp mane awak dpt vase rm 2 ni?murah sgt ok

nizabeba said...

santek la bunga tu....kne terjah kedai due inggit ni nk carik vase tuh..cik belle, nk tny..tudung time tunang tu boli kat ne ek?

Cik Belle said...

NahWaL: nakal ni nawal.. hehee

Amalina: hee. si budget macam saya.. memang semuanya nak yang murah ajo. hoho.. beli kat area rumah saya aje. kedai tuh macam kedai hinode yang jual barang semua rm5, tapi kedai kat area rumah saya ni, jual barang semua rm2. LOL.

nizabeba: terjah jangan tak terjah. hoho. tudung tuh beli kat Mawaddah Butik, kat Seremban 2. die dealer Ariani jugak. senang awak cari kat Ariani, cantik-cantik. =)

Riena said...

mcm nk pinjam tp awak jauh la pulak..kita kat ampang ajeeee

aini said...

cik bella..awak beli kat mana vase tu..comel + murah...sila share lokasi kedai 2rnggit itew..hehe... =P

Cik Belle said...

Riena: ala..i wish i could help u.. sobs. maybe dekat area KL ada jumpa yang lagi murah dari mine kot.. goodluck, riena!

aini: sure. u kat mana eyh? ni i beli kat area umah i je.. ehee. kat senawang, N9. sini banyak kedai RM2.

aini said...

alamak..jauh la plak..umah i kat klang..huhu

Rosie Flowerie said...

dear bunga tu fresh flower ke?

Rosie Flowerie said...

dear one more thing..kedai jual bunga depan umah u tu kat mana? mari la share dgn i plz..hehe ;)

Cik Belle said...

aini: alamak, klang ke.. jauh tu.. ehee.

Rosie Flowerie: haah, itu fresh flowers. ehee. alamak, rumah i jauh. kat n9. hihihi. u kat putrajaya kan? area putrajaya mesti lagi senang nak dapat bunga fresh flowers ni..

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014