Thursday, June 17, 2010

Tentang kursus kahwin


Sijil Kursus Kahwin, penting kan untuk buat permohonan berkahwin?
*correct me if i'm wrong*

My plan is to attend pre-marital course ni di Putrajaya.
Sebabnya, sebulan sekali my other-half ada kursus di ilsas.
Sebab gatal nak pergi sama-sama, *hehe* kena pilih area yang berdekatan dengan ilsas.
Jadi, saya rasa Putrajaya adalah pilihan saya.

Been google-ing about kursus kahwin di Putrajaya, cuma berjumpa dengan dua tempat ini sahaja:

Kursus Pra-perkahwinan Al-Shahir, Presint16
Kursus Pra-perkahwinan P


- So far, good review from people yang dah attend kat tempat ni. Cuma, ada part yang mengantuk-mengantuk. Normal la kan, ceramah di siang hari. Ha-ha. -



Kursus Pra-perkahwinan, Presint 9


- Hasil carian di Google, tiada review. Masih baru lagi agaknya. -




Tapi, macam berminat pulak nak attend pre-marital course di sini:

Kursus Kahwin by Siarra & Dinderk



*Pic credit to: Diah*

Schedule untuk Day-1 and Day-2 pun dah diterangkan dalam web S&D.
Sebab tak pernah attend kursus kahwin, tak pasti tajuk-tajuk yang dibincangkan adalah sama dengan semua tempat.
Saya tak pasti.

Tapi, fee sama sahaja dengan semua tempat, RM80.

Saya mahukan ilmu/input yang best yang penting.
Dan keselesaan.
Bab makan tuh, tak apala, tak ambil pusing sangat.





20 comments:

didieadila said...

dlu ms dd stdy lg kt ukm ade buat kursus kwen murah pnye..tp sb gtal nk g sm2 xjoin pon yg tu..hehe..now dah pening nk plh tmpt..hrap2 xbosan or ngntok! hehe..

Melissa said...

Sy pun amik kursus kahwin kat Al-Shahir tu. I have no complaints. :)

Cik Belle said...

didieadila: itula, kalau kat uni, memang murah kan.. hihi. saya pon gatal nak p sama-sama. huhuu. =P

Melissa: okies! ehee. pilihan utama Al-Shahir ni, sebab dekat sikit dgn ilsas tu. hee

Yanie said...

Yanie gi amek kursus kahwin kat Setiawangsa.... Memang best...Lawak gile semua penceramah... Dengan2 ustazah dia lawak... tapi x taula, tuh masa my time which is in February, x taulah kalau sekarang dah tukar ke ape.... Tapi memang gelak non stop.... Cuma ada satu dua je yang bosan.... :) :) Tapi yang kat Putrajaya tuh nampak cam dia nye tempat cantik and best je...

anak_sateria said...

hye cik belle..memg bgus gi kursus kawen sama2...bru dpt info yg nk disampikan dlm kursus tu..bru la motif die tercapai...

i bru amik kursus kawen last week, kat wanipesona, setiawangsa, dekat ngn wisma kru... sgt best n x ngntok...

penceramah tergkn module dgn cara yg sgt santai smpi rasa seronok plak kursus hehehe selamat berkursus ye...

nadiah said...

adat la g kursus kawen ni ada yg mngntuk / bosan dan ada yg non stop gelak. hehe.

tapi make sure bwk gula gula, utk hilangkan ngantuk bila ada pnceramah yg ckp straight je tnpa lawak.

^__^

~♥ iella ♥~ said...

kursus kahwin mmg penting. Syarat nak pohon kelulusan untuk bernikah tue...penting sungguh...

Amalina said...

i did my kursus kahwen kat masjid shah alam, eventho sy dok bangi..situ pon best..gelak sampai keluar air mate..hihihihi

btw, my lil bro pegi kursus kat al-shahir..dia ckp not bad la

and u may put masjid putrajaya in ur list. my colleagues pegi kursus kat masjid putrajaya yg chantek itu..diorang ckp best jugak

so semua best. i rase ustazah n ustazah dah pandai melawak kot nowadays..not too serious mase kasi lecture =)

ms syaz said...

hie cik belle.. selamat menghadiri kursus kahwin.. lalala.. :))

♥ balkidz_hunny ♥ said...

kat bangsar, zura's academy pun ok..lawak smpai nangis2..
kat setiawangsa pun ok!
shah alam pun also ok..

guess what, i pegi ke-3 tempat nie..saje nak experienced kursus kawen kat lain2 tempat!

farahfatihah said...

kami dulu g kursus kawen kat putrajaya gak..tp kat JAKIM...under masjid putra...tryla tgk kat page jakim bhg keluarga kot..alamk xigt la belle..dah setahun dah g hehehehe

hana yoriee said...

terbalik plak..hehe..dulu hana amek kursus kawen kat senawang je walhal umah dekat ngan putrajaya/kajang..tp sbb en tunang ada kat sban terus je amek kat senawang tu..best gak cik belle..kelakar kursus nye.. =)

Jantan Keparat said...

huhu..
bile la ek nak g kursus kawen nieyh!
adoyai!

sk said...

cik belle,
i nak gi kursus kat alshahir 3 july nih. register online jek. jom gi sama2 jom. bleh double date! hehe

YOU CAN CALL ME : Miss X said...

cik belle: i pun tgh fenin nak amik kursus kahwin ni..i hearsd the one kat tmn tun seronok.

aziraarif said...

ok kisah saya berlainan sedikit..for me mmg best la kalu ustaz tu buat lawak dlm kelas tu kan, tapi tunang saya kan...mcm kurang berkenan apabila uztaz terlampau melawak..sbbnya, ni tunang la ckp, dia dtg nk gain ilmu, tapi kalu dah asyik ketawa je..hilang la ilmu tu..
kalu takde lawak, mengantuk plak nanti

The Spasmodic Scribbler said...

Hello Cik Belle, my first time commenting here =)

I've not been to any of the places you mentioned but I was advised by my parents to register to a place that offers less 'private sex' jokes.

Ada a few of my colleagues yang dah pernah pegi kursus kawin ni compaint that some of the ustazs terlalu banyak buat lawak dalam bilik tidur sampai ilmu tentang tanggungjawab, agama semua kurang. Macam itu pun tak boleh jugak kan? =)

Tujuan pegi kursus kawen adalah untuk mengenal agama, and how Islam relates to marriage life.

Do share tempat2 yang you suggest ni later on ya. Am interested to know which place can offer the Islamic knowledge I'm looking for =)

aDieyZa said...

zana dulu pun ambik kursus kahwin kat Al-Shahir tu..

mmg ada penceramah yg bosan but ada gak yg best sesgt!!

lovebirds said...

hye bella,

just my two cents,

i pernah pegi kursus kahwin kat siarra & dinderk, 2 weeks ago. tempat baru, me batch kedua. environment ok, and penceramah dia not bad. tak keterlaluan and tak membosankan sgt. of kos ade certain time/part mmg rase mengantuk. biasala, lepas makan tghr. ptg lak tu

but lunch tak provide, just provide breakfast n teatime. maybe sebab baru lagi. but the food is good.

anyway, its up to u, mane2 pon ok, asal dpt sijil tu kan...;)

leeqiang said...

San Patrick dress
Papilio Wedding Dresses

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014