Tuesday, March 15, 2011

Antara dua


Bila mana saya tersepit antara dua.

Dari dulu lagi, saya simpan impian untuk bernikah di hari Jumaat.
Jumaat, penghulu segala hari.
Kalau nak mulakan sesuatu pekerjaan, seeloknya pada hari Jumaat.
Jadi, saya mahu mulakan kehidupan saya sebagai seorang isteri pada hari Jumaat yang mulia.

Tapi, majlis nikah melibatkan ramai pihak.
Bukan hanya saya dan dia.
Tapi, keseluruhan keluarga besar.

Sebab harus fikirkan tentang keluarga besar, kemungkinan besar, tarikh nikah saya akan bertukar.

MUA dah booked.
Photographer dah booked.
Videographer dh booked.

Kalau saya tukar tarikh, MUA kena cari lain, deposit burn.
Videographer kena cari lain, deposit burn.
No nikah highlight untuk reception.

Have to book Dewan Masjid Putrajaya lagi.

Tiada apa-apa majlis di rumah.
Nikah-resepsi di Putrajaya.
Mama pasti sedih sebab tiada apa-apa majlis di rumah.

Now, siapa harus saya fikirkan dan dahulukan?

************

Saat ini, saya rasa saya mahu hentikan semuanya!
Semuanya!


******************

Mata saya bengkak.
Esok kerja.
Ada kelas dengan student lagi.


s to the h to the ah, sambung sendiri.





27 comments:

♀ Perempuan Manis said...

rasa sme bakal pengantin pun mesti ade yg terpaksa hadapi situasi mcm ni..berada di pertengahan dilema..nk ikut kata hati, hati lain yang terguris/xpuas hati..bila ikutkan hati yg lain..luka dlm hati sendiri tak siapa yg tahu..parahnya..
apapun, semuanya kita kena fikir rasional nye..buang jauh2 tanggapan negatif..mungkin dgn terpaksa lari dari keinginan hati kita akan memudahkan perjalanan majlis..apapun, perbanyakkan bersabar..mungkin ini ujian buat kita sblm melangkah ke alam perkahwinan..samada kita sanggup atau tidak bertoleransi sesama pasangan... ^_^ jgn sedih2 ye cik belle..

lovelyadibah said...

Belle..nk ckp pun bukan boleh ubah apa2.just want to say be strong and discuss deeply intensed dgn suma2. Buat yg terbaik okeyh.

Xoxoxoxo *hugs*

BuNGaKRiSTaL said...

Cik bella,

just sharing trough my own pengalaman..

ape2 pn yg penting dahulukn kehendak ur parents.. manalah tahu jika ini kali t'akhir kebaikan yg dapat kita buat kepada mereka.. selepas kahwin, ape2 pn kna dahulukan suami..

ape2pn, fikir dan listkan ikut kepentingan yg mana perlu didahulukan..

insyaallah u will be ok my dear..

Good Luck! (^_^)

"cikkin" said...

sabar ye cik belle..betul ckp dba tu..discuss blk elok2..consider sume yang telah di book..mungkin mereka pon akan cube paham..all the best & be strong k..ni sume dugaan sebelum tiba hari bahagia..insyaallah..

cheQmOomOo said...

istikharah k dear..
dlm ms kt kusut2 amat ni..ALLAH je y bley tlg..insyALLAH akn dpt jln terbaik..utk semua ;)
be strong k..

♥♥ eija ♥♥ said...

ja harap belle sabar laa yea..
ja rasa ja paham keadaan belle sekarang, ja penah alami perasaan nie beberapa bulan lepas...

sabar yea...

~~zaa~~ said...

mintak bantuan dari Allah..He knows the best, dear...jangan kusutkan fikiran sangat..every bride akan rasa saat genting macam ni..i hope that u bleh handle dengan baik...jangan sedihe ye, cik belle...

nurul harnani said...

hai awk.. suka baca blog ni.. awk menggambarkan realiti kehidupan -- preparing for wedding..

anyway, jgn masam2, be strong ya.. ape yg awk perlu lakukan tabah n serah pada ilahi.. discuss and discuss utk dptkan jwp y tbaik..

we wish all the best for u. senyum xperlu kata apa2..

nanie~

Lala Latif said...

tarikh nikah kita sama...
sy pun hari jumaat jugak...
disebabkan tarikh yang dipilih 2 adalah hari terakhir sebelum cuti sekolah 3 minggu, maka banyak sangat pihak yang menyangkal keputusan saya untuk buat majlis akd nikah 2 ari jumaat...tapi sy jawab "ajal maut JODOH pertemuan semua di tangan tuhan..." maknanya kalau memang Allah dah tetapkan hari jumaat 2 kita akan jd seorang isteri, maka kita akan juga jadi seorang isteri...xde sape boleh halang...tp,klo xditetapkan hari jumaat, kita kena redha...teruskan berdoa supaya Allah lancarkan semua kerja-kerja kita menuju hari yang bahagia itu...Allah maha mengetahui...:-)

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

pentingkan ur mom la sis. ape-apepun, mesti kena gembirakan hari ur mama. just proceed dengan plan asal je lah. kalau family yang tak dapat datang tu, majlis lagi satu kan ade. pada saya, yang penting sekali perlu ade parents. tapi saya pun dah takde parents. T.T

LisaLisut said...

hi cik belle.i agree with Osh.
wpun i dont get the real picture, (tp mak u nk buat kat rumah kan?)better proceed je rumah. so....discuss balik.mintak consider sbb byk benda dh book.huhu.syg burn cmtu je..i hope the date stick tanpa berubah*amin*

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Belle, this is your majlis. walaupun melibatkan dua family.
bincang balik. dan aku rase patut dulukan family sendiri since ini majlis di pihak ko kan. jope family husben ko nanti paham la.
doa byak2 semoga semuanya ok. ini perkara biasa bila nak kawen. rase nak maki je. tapi kite tersepit kan? take care sayam!

farahfatihah said...

sabar atia....doa banyak2..bincang leklok dengan dorang..bgtau kesan2 kalau tukar tarikh...dugaan mmg sentiasa dtg menjengah org2 yg bakal nak kawen nih...

nizabeba said...

tia, try bincang ngn kedua2 belah pihak k.. sygnye klo nk burn deposit camtu je..personally, i rase kt kene dahulukan parents kt..majlis nikah anak sendiri, mst nk buat kat umah sendiri kan..doa byk2 ye tia, mntk pentunjuk..

fitria said...

try bincang elok2 dulu dgn parents n ur tunang k.. insyaAllah ade jalan penyelesaian.. be strong my dear..

~ mizzAmy ~ said...

cik belle, let ur parents decide. mmg kita tak leh puaskan hati semua org. tapi at least parents kita puas hati. tu pun dah cukup baik kan? apa pun, doa banyak2 moga Allah tunjukkan yg mana terbaik utk majlis tu nanti. insya-Allah... ;)

Fiza Z. Abidin said...

Belle dear....based on my own experience kan, discuss elok-elok dgn kedua-dua keluarga. dan sebaiknya, dahulukan dulu parents dlm segala hal sbb kte xtau bila lagi kte ada masa utk berbaktik utk dorg. Dan...bila dorg happy, secara lansungnya majlis kita akan berjln dgn lancar & dilimpahi restu tak ternilai dari dorg.

mana-mana b2b pun akan alami benda mcm ni..lgi dekat dgn persiapan, lgi byk benda yg buat kite sedih, serabut & rasa lonely...so, discuss elok-elok yer...good luck dear.

Nadya Zahid said...

atia-sabar eh dear...mmg time lagi dekat nak kawen ni..mcm2 dugaan yg akan datang...i doakan u yg terbaik eh?
nadya pon mase tu nak nikah ari jumaat..tp disebabkan dewan yg nadya book x available for reception on weekends tu...terpakse nadya tukar nikah ari ahad...dalam ati, ade ke org nikah ari ahad?
mcm xbest je kan?tp saye redha...ape2 pon, nadya doakan yg ternaek buat kite sume :)

Cik Belle said...

hye all, thank you babes for your words.. InshaAllah, I will try my best to discuss dengan semua. Yes, i agree with u all semua, dahulukan our parents. *hugss*. Now, i dah ada petunjuk sikit. Thanks semua! Tak sanggup rasanya untuk menghampakan my mom.. And, i akan stick to my decision, InshaAllah. I just hope that, decision i akan menyenangkan semua pihak.. =) Amin..

thanks semua! really helpful! =) dah jumpa arah tuju. =) sayang korang! muah!

cheQmOomOo said...

alhamdulillah :)

Miss Ika said...

sis, be strong ok.
cause Allah is always by ur side. :)

Syima Syaz said...

be strong...
i'll pray for u..!
insyaallah semua akan ok...

missbutterfly said...

kamon atia..kuat kan semangat!! stick to ur initial plan ok.

~ NANA ~ said...

dear...i think better u proceed je dgn plan asal...if ade family member yg x dtg dtg hari akad nikah, dorang still blh dtg wedding nnti kan? :)

be strong okey n insyaAllah setiap masalah tu ade penyelesaian dia :)

Reen Tart Nenas said...

ini dugaan untuk cik belle. lebih baik berbincang elok2 dengan keluarga, dan terangkan bahawa semua sudah ditempah. kalau tukar, deposit semua burn. harap mereka memahami...

fairuz fadzilah saad said...

ha.. same2.. i pun dah bengkak mata jgk sbb nk kawin ni. :(

cik senah said...

salam atia..

chek mengalami perkara yg sama di mana pihak family en. tunang chek mempersoalkan kenapa nak buat akadnikah hari JUMAAT..dan sebelum tarikh cuti sekolah bermula.. (dalam hati.. mmg chek hangin satu badan lah kann..dah lah segala benda chek dah booked since November last year..akak2 en. tunang senanggggg jer nak suruh chek ubah tarikh..)

pd chek..chek mmg keras kepala..apa yg chek booked..guna duit chek..maka chek proceed ja as long as my parents & family tak bising..pada chek.. chek kenma consider keluarga chek dulu berbanding keluarga en. tunang..bkn nk jd diva..tp, lepaih kawen..bkn buleh balik kampong jumpak mak ayah kerap2 masa zaman bujang kan..? :)

p.s : mmg tarikh keramat pilihanku tetap tak berubah..kecuali maut sahaja yg membuatkannya berubahhh.. :( - apa2 pun..semoga atia mampu menyelesaikan "konflik" tarikh nikah ini sebaik mungkin... insyaallah.. :)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014