Sunday, December 6, 2009

Penampilan jari



*Gambar terpaksa diblur untuk menjaga rasa pihak pengantin*


Oh my. Tak manis betul dipandang biler kuku panjang dan bagai tidak dijaga.
Jangan begini di hari nikah anda.
Kelak jurufoto menghala kamera ke arah jari pengantin bila cincin hendak disarungkan.
Manicure will help on this.
Takpon, kalau takde budget, potong sahaja kuku biar pendek.
Saya masih percaya, inai itu cantek bila ditepek di kuku pengantin baru. =)
Barulah rasa pengantin baru kan. Hiks.





16 comments:

jarjar said...

went to do manicure last saturday..but it turns out so bad..jari berdarah sbb perias kuku tu sgt la ganas n kasar..nasib la tak terjadi sebelum hari kahwinku *sigh*

faratul said...

x pnah g manicure or pedicure nih..so the stupid question is(hehe)..is there any difference before n after manicure?i mean selain kuku dipotong,dikorek..

pineappletart76 said...

fara, i pernah wat manicure once. walaupun rase nak nangis mase bayar.. to me worth it la. klu x silap, extra charges for buffing, tu yang wat ur nails shining, sbb kt x bole letak nail polish kn..so,to me mmg ada difference ^^

-zLa- said...

if manicure, then only put on the inai, i heard nanti inai tak lekat kan...anyone had experience with this?

harzharun said...

zLa, rsnya, kalo kita polish mmg la inai x lekat...wat manicure, tp jgn polish yg kilat2 tu...

Cik Belle said...

jarjar: Ouch, kesiannyer u.. jarjar, u should banned that salon. hmmp, sampai darah2 tuh..

faratul: fara, i rase, memang ade diff.. nak buang cuticle tepi2, then nak buffing kan lagi.. memang akan cantek kukunya. hihi

pineappletart76: berapa ringgit u banar tuh sampai nak nangis tuh? ehehe. Yerps, agree with u, mesti nampak perbezaannya. hee

-zLa-: i pon ade read from few bloggers, takut inai tak lekat..

harzharun: good info btw. tq.

AmyMizzunderstood said...

omg...ada jugak ye camni..hehe selalunya pengantin la orang yg paling risau bab tangan kuku nih...ades

fara said...

harap diri ni tak lupe nk potong kuku mase hari bahagia nnt.. hehe

Miss Abby said...

Isk, tersedak sekejap..muahaha, itulah, I pon fikirkan benda yg sama, normally pengantin lah yg paling risau, bab2 mcm nie kenalah jaga, kata raja sehari, mata semua org tertumpu kat kiter ajer..dah tue photographer selalu jer amik gambar2 tgn kan, focus2 terlihat yg kurang enak di lihat...

Huhu, I pon x penah buat manicure n pedicure, tapi memang dah pasang niat akan ke sana, especially before the wedding (^_^)

faratul said...

thanx pat76..er..pe ek acronym u?adus..so manicure n pedicure kne add in dlm things-to-do list,tmbh la lagi ongkosnya..

cik belle, ade tips x nak cantikkan jari?my jejari byk line (kedut) la kt joint tu..

Cik Belle said...

AmyMizzunderstood: itulah, ini kes terlepas pandang kot. hihi

fara: dont forget to include in your checklist. 3 days before big day - rias kuku.. hihi

Miss Abby: betul2, orang nak salam2 dengan pengantin lagi.. huhu. semestinya kuku patut dijaga rapi. hihi. bagus tu da ade niat, lepas ni bole start survey2 salon mana yang offer murah2. hihi

faratul: ala faratul, put aside rm10 per month until ur wedding day, sure tak terase sangat nanti. hihi. cari yang murah2 aje.. amik basic manicure ajo kalau in budget. huhu. i suggest, from now on, sapu losyen banyak2.. hihi. especially kalau u slalu duduk dalam air-cond. kalau kulit kering, itu yang nampak kulit cepat tua tuh. kedut2 sebab kering la tuh kot. huhu. i pon kedut-kedut jugak. hmmp.

faratul said...

i mmg jenis sapu losyen after bathing.tp i realized yg my skin lg snang nmpk garisan2 nye..n mcm lgi gelap!losyen tu susu kambing g..huwaaaa.. sori to burden u with this matter.. now i stop for temporary (konon nak heal blk la).

Nurulhuda|Adlie said...

guys, u can buy the square i dunno what is the name, from body shop, rm19.90, dia ada 4 permukaan from very rough to the last one yang akan shine kan kuku, serious worth the money!! u dont have to go for manicure, cos last time i went to manicure mereka juga pakai body shop ini juga.. so i terus g beli, after eyeing how they do it..

later if i have time will post in my blog, go buy!! just cut ur nail properly and use the body shop one, sure shine!!!! can ask someone else to do or u can do it urself... :)

Cik Belle said...

faratul: klu gelap, maybe kene try scrubbing kot. hihi. no, ure not burden me la. eheh.

Nurulhuda|Adlie: huda, nanti post tau. amek pic skali. ekeke. tak sabar nyer nak tunggu tips dari awak. hee

pineappletart76 said...

i ade bc kt blog diah pasal ni. die suggest wat mani/pedi 2 weeks before majlis sbb takot inai x lekat..hehe,syok blog ni,bnyk info dpt.x de kt magazine nih! ^^

haha cik belle,student mane la ade duet,so bile nk kenee byr 100+ untuk mani, nangesla sket sket hehe

Cik Belle said...

ok, to all b2b, ingat, 2weeks before majlis p buat mani/pedi. hihi. that's y, mende remeh2 ni, magazine tak kupas kot. huhu

ayyo, 100+, i pon melalak kot. haha.

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014