Monday, August 16, 2010

My first DIY project




Ini wedding project saya yang pertama.

Pengalaman pertama.
Mula rasa sangat excited.
Half-way, saya mengantuk.
Boring buat sorang-sorang.
Lepas tuh, semangat datang balik.
Alhamdulillah, dah nak siap dah pun.
Hihihi.

Lepas ni, boleh start untuk next project pulak.



43 comments:

Nora a.k.a Aira said...

erk cik belle, rajin sungguh kamu.. saya nak warna purple to boleh? hik3 :P ~

amElyn said...

omaigod! r u doing this???
gojes yang.siyes! =)
i nak crystal hb for my nikah nanti.mana nak dapat ek? nak diy macam tak yakin..hehee

♥♥relyza♥♥ said...

bunga telur ekkk....cute & kreatif. memang tangan seni la awak...
chop 1!

♥♥ eija ♥♥ said...

wahh..
diperbuat daripada ape nie yek :)

ajar laaa hehe

syazwani said...

cantik la..camne nak wat ni?

Mrs Azhar said...

cantik! love it! berseni tgnmu atia! =D

Meey@ said...

cik belle!!!kamukan..sudah buat saya gile semula tgk itu bunga kristal!haha.apa ni, entry pendek2 saja bikin panas!haha.ajar cepat!=p

farhanna said...

cntik.. ajar la mcm mane nk buta.. n cost?

cik yana said...

nice la dear :)

Xora said...

Tepuk tepuk.. Go Belle! jgn dilayan ngantuk tu, dugaan aje tu ;p

Amalina said...

cantik sgtt belle!

fia said...

wah creatifnya bella nie..bertuah en.tunang.. u go girl...

@ty_farEd said...

waaa...sangat2 cantik..!! kalo bunge cantik macam ni buat bunge pahar i..memang i suker sangat2 lar.. tapi..malangnyer.. i tak serajin u..!! *sob sob.. i jeles..hehehe...

ms syaz said...

wooowwiie.. cantik nyer.. ni u buat pakai kristal then u cantum2 ker or u pakai rozet kristal yg u jumper kt jakarta tue eeh? hiihi..

chaiyook2 cik belle!

♥ hazlynda kushairi ♥ said...

weh mek, cantek kot kristal nih?
project apakah?
corsage? tak mungkin!
bunga pahar? maybe
bunga hantaran? maybe gak
haros tunggu lagi 9 bulan ek? same kejam la kite HAHA =p

mysarah said...

u know what.. i berangan giler nak buat all the bunga using kristal. tapi tak terbuat. 1 lagi sebab tak tau langsung mcm mana nak buat, nak beli barang kt mana.. siyes geram!

tengok u punya ni lagi la geram! ishh

syanaim said...

::wah rajinnya kamu..nasya..harapan..ingat nak DIY gak..last2 cr kat ssf jer la..anyway good luck dear for next project..::

Hana said...

Chanteq nye cik belle.. :) sy suke sgt bunga ni.. tapi takut mahal if nak try buat.. Mungkin cik belle bole ajar.. :) Good Luck untuk siapkan smue!

hana yoriee said...

waaaahhh!!santeknye..handbouquet ke tu?hehe..well done cik belle!

PurPLe LaDy AiFA said...

cantikkkk! love it! adakah itu hb? or centerpiece? heeee. terbaik la cik belle!

farahfatihah said...

wahhh xnak tunjuk cara2 buat ke?

harzharun said...

dear...camne?..sakit jari jemari x?...

Reen Tart Nenas said...

cik belle, nanti share la step by step camne nak buat... saye pun br berkira2 mau buat saje kristal hand bouquet tu...

journey of a lady said...

ni utk bunga dulang ek?cantik tp costly kan sbb kristal tu mhl..

didieadila said...

cntik combination colour tuh..apakah?hb kah?bunga dulang kah?tak sabar nak tau..kena tggu nmpknye..hehe..

Nurulhuda|Adlie said...

haha, diy diy diy! love it.. puas hati & lawa not to forget.. :)

ummphs.. said...

cantik2..

masmOna said...

apekah ini kak tia? adekah crystal hand bouquet yg diidam-idamkan itu? hik! cantek! =)

Qaseh Qidzizie said...

Hi cik belle...

wahh..cantik!! pandai dan rajin kamu yaaa...

**suke**

nYomeL said...

woww.. cantekk!! pandainye cik belle buat.. go go belle~!! :)

Syaida said...

nice!!!!
i have my own version too...tp lom siap lg..hihihi..
good luck dear!

Cik Belle said...

Nora a.k.a Aira: terpaksa rajinkan diri. huhu.. suke warna purple eyh? huhu

amElyn: tihihi.. later la i email u k.. tiba hati i baik, i tolong buatkan untuk u ya. =))

♥♥relyza♥♥: hihi.. bunga telur coming soon. tengah fikirkan design yang sesuai and budgetttt! hahaha

Cik Belle said...

♥♥ eija ♥♥: ini acrylic crystal. hehe.. erk, nak mengajar pun takut steps salah ni. hahaha

syazwani: wani, senang je nak buatnya. tapi, nak terangkan step-by-step tuh a bit complicated. nak susun ayat tuh tak tau camna. haha. will try ok one sweet day. =)

Mrs Azhar: haha, shas, cuba-cuba aje ni. ehehe

Meey@: haha, meeya.. insyaAllah ya. saya cuba tunjukkan caranya nanti.. =))

Cik Belle said...

farhanna: nak buat macam mana? erm, saya sulam-sulam kan aje macam nak menjahit. ahaha. see, i pun tak tau nak describe macam mana. senang aje sebenarnya nak buatnya. cuma nak explain tuh susah.. =) cost? ok, saya beli kristal di bunga reben RM7(selepas disc) untuk 100gram. 100 gram boleh buat 30+ kuntum bunga. u do the math! murah kannn?

cik yana: =) TQ!

Xora: betul la Xora. saya kagum dengan awak.. awak rajin lagi! hehe

Cik Belle said...

Amalina: tenkiu. ehehe. dalam gambar je kot nampak cantik. ehehe

fia: haha. takdela creative mane pun. =)

@ty_farEd: alolo.. nak jeles apenye. huhuhu..=))

ms syaz: tihihi, ni i buat from scratch.. beli crystal beads, dan buat satu-satu. haha gigih kan? waha.

♥ hazlynda kushairi ♥: haa, lynda. haruslah tunggu. wahaha. jahat tak jahat tak? haha

mysarah: sarah, boleh beli kat kedai bunga reben.. ada jual. ssf pun ade jual. cuma susah nak dapat warna idaman. sobs.

syanaim: wuuu.. beli yang dah siap punya eyh?wah, suke ok! hehe

Hana: hana, kalau beli siap memang mahal.. kalau buat sendiri, cost nya sangat murah! hehe..

hana yoriee: hahaa. apa ni.. bagitau semua orang ni. haahhaa

PurPLe LaDy AiFA: tihihi, aifa, kene tunggu lagi 9bln. boleh? haha

farahfatihah: insyaAllah, i will try ok. =)

harzharun: haha. harz, ni kan, i buat ikut suka hati i tau. i gune teknik anyaman. ahahahahha. lepas tuh, guna dawai halus.. cuma untuk batang tuh, guna dawai keras sikit..tp sakit jugakla tangan nak kerat dawai-dawai tuh semua. sigh.. gigih kan. tp suke la outcome nya!

Cik Belle said...

Reen Tart Nenas: insyaAllah Reen, saya akan cuba. ehehe..

journey of a lady: i buat untuk hb. hihi.. i amik saiz yang kecil, harga tak mahal sangat, 100g = RM7, dapatla dalam 30++ kuntum bunga. kalau size besar, sesuai untuk bunga pahar, mungkin sedikit mahal. sebabnya besar=berat=kurang 30++ kuntum bunga. ehehe.

didieadila: yer, sila tunggu untuk dapatkan kepastian. hahaha. =))

Nurulhuda|Adlie: betul Huda! sangat paus hati.. and lawa too. cheyh, puji diri sendiri. haha

Cik Belle said...

ummphs..: =) tq!

masmOna: haha. pandaila kamu.. memang mengikuti blog saya yer. ehehe

Qaseh Qidzizie: hye Qaseh. suke nama kamu! hehe. neway thanks. hehe

nYomeL: hihi.. tenkiuu.

Syaida: dear, cepat upload dalam blog jugak! hehehe.. good luck babe!

Zahra Ashiqin said...

cantek suke sgt..mahal x costnya?

amElyn said...

ya Ampun, baru terbaca komen yg u reply!!!
sangat teruja eksaited berganda ganda neh! hihi.
eh jap.tolong buatkan? macam FOC jek.kuikuikui..
pape pun, i tunggu email u k dear!
thanks for the reply! xx

Cik Belle said...

Zahra Ashiqin: cost, tak mahal sangat kot. dawai, pun 2 jenis dawai, so RM1.20 total. pembalut dawai tuh RM0.80. the rest kristal beads tuh. RM7 untuk 100grams. boleh dapat dalam 30++ pcs. =)

amElyn: i yang baru reply comment u all. haha. ok, later i email. hehe

ElyaElmo said...

oit oitt..ape nii...tak leh jadii nii...di edh start DIY dieee :p
bway...cantikkkk!!~ tlg DIY lebih sket plss :p

~ mizzAmy ~ said...

hye, first time datang sini. ur wedding day is on 2011 kan? me too, and i tgh mencari idea nak DIY for certain things. Buat sikit-sikit kan, then tak dek lah rasa macam nak gila when the time comes.

btw, cam menarik jugak ur first DIY nie. ala2 kristal2, macam Egyptian pulak.

http://thepinkdressdiary.blogspot.com/

Ted said...

kalau kat KL nak beli kat mana kristal ni ek?

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014