Wednesday, October 5, 2011

Kongsi Resepi: Devil's Food Chocolate Cake

I dah lama tak buat cake since microwave mama I rosak. Kikiki. I lah yang rosakkan. Tak, bukan I, mungkin sebab dah lebih dari 10tahun, jadi dia menghampiri riwayat. Mungkin. Tapi, sebab I yang guna tika itu, jadi secara tidak langsung, orang tunding jari, I yang rosakkan. *tarik muka....


Oleh kerana hati dah tak tahan sangat nak buat cake, I terus buat keputusan nak beli oven. Kekekekekekeke. Perempuan, macam ni lah, sering buat keputusan terburu-buru. Ok, you tak la, I je la kot. Heh heh heh. Berkobar-kobar drive pergi Giant, cari oven. Ala, Electric Oven je, kau! Hehehe. Asal dapat bakar cake sudah! Hahaha. Kawan baik ada hadiahkan oven tempoh hari sempena majlis kahwin I, tapi sebab besar sangat, jadi malas nak angkut bawak balik rumah mama. Tinggal di Kuantan, dengan niat nak bawak masuk rumah baru nanti. Pheww, jimat duit suami tak perlu ikut nafsu I nanti nak beli Electric Oven. Kekekeke. 

Godek-godek resipi, tak tau la nak buat cake apa, cari Chocolate Cake punya recipe. Saja nak cuba-cuba. Hehe. Dan, jodoh  telah menemukan dengan Devil's Food Chocolate Cake. Seriously, sedap! Tapi, I tak suka la nama cake ni ada devil devil ni. Tak suka nak menyebutnya. Huhuhu.

Ini hasil air tangan I. Hihihihi.
Bangga sikit. Chey.
Haha


1/4 daripada cake telah dipotong oleh mama untuk dibawa jamu kawan-kawan di officenya tempoh hari.
Rompong la sedikit. Gitu. Hehe..

Cream Cheese Frosting harus banyak baru bertambah sedappp!


Dan ini buat sesiapa yang ingin mencuba. Resipinya yang I cilok dari Kak Ayu;s Blog : CupcakesChek


Devil's Food Chocolate Cake
1 cup all purpose flour (tepung gandum biasa)
1/4 cup cocoa powder
3/4 teaspoon bicarbonate soda
1/4 teaspoon salt
1/2 cup granulated sugar
1/2 cup brown sugar
65 gram butter
1 large egg - size A (i used 2eggs, size C)
1 teaspoon vanilla extract
1/4 cup buttermilk (homemade: 1/4 cup milk added with a few drops of distilled vinegar (cuka biasa), leave to rest for about 20 minutes
1/2 cup warm water
Methods:
Set your oven at 170C (i set mine at 160C)
Prepare your cake tins.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked
Cream Cheese Frosting
250 g Philly cheese (i made only half-125g)
125 g butter (i use about 60g)1 cup icing sugar (i used 1/2 cup)
1 teaspoon vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.
Chocolate Ganache
200 ml double cream with at least 30% fat content
250 g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate and salt and stir, when all chocolate is melted, remove from the heat and continue stirring until all well mixed.





NOTE:

  • Em, sedikit manis pada I, so, kena kurangkan gula next time. Hihihi. Maybe guna 1/4 gula je ke.. Cake ni kecik je. Tapi sedapppp!

  • I buat Cream Cheese Frosting tu separuh sukatan aje. Tapi kan, I lebih suka kalau buat sukatan penuh. Sebab cream cheese frosting ni la yang buat rasa Uh, Sedapnya! Seriously.

  • Chocolate ganache tu I buat sukatan penuh la pulak. Terlebih-lebih. Ekekeke. So, make it half pun dah ok.

  • And, untuk deco tuh, not advisable la decor cake cam I tu. Ekekeke. I ni mmg suka amat chocolate. So, I letak la chocolate.. I rasa, better toksah letak choc kot. Sebab nanti buat lagi manis. hehee.. pandai-pandai la decor kasi cantik.. Hihi. 

First time.
Nak buat lagi.
Hikhikhik.


Next mission: Red Velvet Cake.

Wuu.


5 comments:

ReYNa said...

sedapnyaa..huuu.tp bile nih nk start baking balik.tgk kek ni kecur air liuq

Sfarlina said...

sedappnyaaa..i love choc. cake..thnks for the recipe!!

Khalisa Ridzuan said...

pandainye cik belle masak cake! i bab kek n biskut mmg takde bakat.hihihi..msk lauk pauk tu ok la jugak kot.kalau dh pndai masak RV pos kt i please ;p

2Ns said...

Nak belajar jgk buat cake...xpandai.. :-(

Cik Belle said...

ReYNa: kena buat ni reyna. sedap tau!

Sfarlina: my pleasure dear! Do blog bila dah buat ya! hehe

Khalisa Ridzuan: kekeke takdela pandai mana pun. kekekeke.. ok, nanti i dah buat RV, i tag u ya. hehehhe

2Ns: jom jom! ur house ada oven tak? kita buat cake sama-sama jom. hehehe..

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014