Monday, May 16, 2011

Gundah gulana


Terlintas di hati tentang ini:

Nanti dah kahwin, mesti kurang balik rumah mama dah.
Sedihnya.
Time saya belajar, time saya kerja di Penang, dan kini saya kerja di Kulim pulak, memang puratanya setiap minggu lah saya akan pulang ke rumah.
Tak kira lah drive sendiri ke, naik bas ke, tumpang kawan ke, naik flight ke.
Asal sampai rumah manis.
Perihal duit cukup tak cukup, ada I kesah?
Asal boleh jumpa mommy and daddy.
Gitu. Hihihi.

Dan kini, makin tiba harinya, selalu cakap dalam hati, lepas ni mesti dah jarang balik rumah mama. Sedih ok.
Bakal suami jauh di Kuantan.
Mama jauh di Seremban.
I di Kulim.
Nak balik rumah siapa ni?

Sob sob sob

Terlintas juga, bakal suami I nanti boleh jadi macam bapak I ke?
Bakal suami nanti faham ke kita ni, macam bapak kite faham kite.
Tengok muka pun dah tau, kite ada masalah.
Tengok muka pun dah tau, kite tak suka.
Tengok muke pun dah tau, nak yang itu!!!
Hehehe.

Em, mungkin akan ambil masa, kan?

Nanti dah kahwin, bakal suami boleh ke ikut kehendak kite?
Macam bapak turutkan sahaja permintaan anaknya.

Tapi, kalau tak silap saya, seorang isteri tak boleh meminta-minta pada suaminya.
Betulkan, andai saya silap di sini.

Nanti dah kahwin, boleh ke kite nak lentok-lentok menangis kat mama kite?
Suami tak kata macam buang tabiat ke?
Bila kongsi cerita dengan mama, rasa lega sangat.
Rasa boleh teruskan hidup walaupun rasa nak bunuh diri. Hahaa.
Tapi, bakal suami kite nanti boleh jadi pendengar yang baik ke, macam mama kite tu?


Kan kite tak boleh melawan suami kite, macam mana ye nak bagitau yang kite rasa nak marah sangat ni?!!
Takkan nak mogok tak nak masak.
Merajuk?
Agak-agak nak ke bakal suami pujuk?
Makan hati ke nanti?


Terlalu banyak untuk dihuraikan.
Segala kemungkinan.
Saya cuma mampu berdoa moga diberikan yang terbaik.

Amin.





19 comments:

LisaLisut said...

kawan i yg dh kawin dlu penah kata,masa bercinta/tunang/bf gf ni la nk gaduh majuk.nt dh kawin tak bole nk merajuk2 lebih2 or gaduh gile2 ke apa.dosa dgn suami.hihi

i understand ur feeling cik belle.makin dkt nk kawin ni tetiba mcm2 benda kite fikir kan..take care :)

cheQmOomOo said...

alololo..xpe diskas elok2 k dgn hubby nnt ;)

~ NANA ~ said...

dear...i pon pk benda yg sama mcm u...i pon long distance nnti dgn hubby coz sorg keje kt kemaman n sorg keje kat KL...

slalu jugak i pk yg hubby blh layan kita sama mcm parents kita buat tak...jawapannya mestilah TAK sama...mungkin layanan suami la yg plg best lps kawen nnti coz syurga seorg isteri kn di bawah tapak kaki suami...hihihi...

i'll pray the best for u atia!

*pnjng lak mmbebel*

amy fahmi said...

i sejak awal tunang dah terasa macam tu. that's why sekarang ni dah rasa macam..hmmm..takut..dah la jenis yang manja dengan family. suddenly dah tak boleh nak perangan budak2 sangat da..

but i believe, we will change. bila dah masuk alam perkahwinan, insyaAllah kita akan tau peranan isteri automatically. macam my ibu selalu cakap..'jangan risau, dari tak tau masak akan tau masak, tak tau kemas rumah akan mahir, x tau bertolak ansur akan jadi paling penyabar'. insyaAllah.. :)

choclairissa @ intan said...

i phm perasaan u cik belle..

bile u dh kawen..u mmg kene banyak sangat sabar..tak boleh keras kepala mintak dgr husband dgr ckp u je..kene give n take..

tp bile pk2 balik..u mentioned..can your husband be like your dad? sure he can..give him some times..your dad is with your more than 20 years..with lots of pray..believe your husband will be as good as him too..

:)

NuR si CiKGu RiBeNa said...

anda telah tahu di mana anda.
berbeza dgn saya.
tak tahu di mana posting nanti..
tak mahu berjauhan dgn bakal suami..
huhu..

Ms.Khayra said...

cik belle!..bc men from mars and women from venus..

highly recommended.. =D

hana yoriee said...

hahaha..seriously ape yg atia pkir skrg mmg akan terjadi di awal perkahwinan..skrg, hana dah tak LDR. hana ingatkan bila tak LDR tiada lagi rasa sebegini..tapi bila tak LDR lain pula cabarannya. sbb dah duduk serumah dan kita kena tahu apa yg suami kita suka dan tak suka..hana ni lagi lah kuat merajuk. sampai mogok 1 hari tak makan..hahahaha..tapi takdelah berperang ke ape..cumanya merajuk sbb duduk rumah mak dia lama sgt, smpi hana rindu nak balik jmp mama dia tangguh2..dah la nak sambut Hari Ibu masa tu..sodeyh..hahaha..tapi bila solat jemaah, minta lah ampun balik ngan suami ya..hikss..

Husna Zainal said...

komunikasi tu penting bila dah berumah tangga..masa kite bercinta tak same bile kite dah kahwen..banyak kan bersabar..terima seadanya dia..Insya Allah..

mel said...

kulim - kuantan ke atia? good luck tau.

Anonymous said...

Hi semua
Aku Mary , 24 tahun :)
Saya mencari pria yang baik. Jika dia ada...
Saya cinta dan olahraga... Harap Anda mengerti

[img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/30375.jpg[/img]

www.blogger.com adalah forum yang sangat menarik bagi saya , jadi saya pikir kami memiliki hobi yang sama
Jadi mari kita chatting...
My e - mail marypopovaks@gmail.com, Skype *
Kirimi saya foto Anda !

__
ditambahkan kemudian:

Fotografi ini rusak , maaf !

Oh , dan semua foto saya di sini :
http://loveepicentre.com/user/Popova

Anonymous said...

free thomson course technology ebook http://audiobookscollection.co.uk/Intelligent-Agents-and-Multi-Agent-Systems-7th-Pacific-Rim-International-Workshop-on-Multi-Agents-PRIMA-2004-Auckland-New-Zealand-August-8-13-Lecture-Notes-in-Artificial-Intelligence/p209359/ ebook unclaimed money business [url=http://audiobookscollection.co.uk/es/String-Processing-and-Information-Retrieval-13th-International-Conference-SPIRE-2006-Glasgow-UK-October-11-13-2006-Proceedings-Lecture-Notes-Computer-Science-and-General-Issues/p209786/]how to add ebook into itunes[/url] best ebook program

Anonymous said...

womack lean thinking ebook http://audiobookscollection.co.uk/Anti-Spam-Toolkit/p110293/ physiology ebook free [url=http://audiobookscollection.co.uk/Adobe-Photoshop-CS5-Classroom-in-a-Book/p182848/]iprofit ebook package lightning fast profits[/url] the night bird catherine asaro ebook

Anonymous said...

mge alignment analysis software http://buyoem.co.uk/fr/category-11/Outils-de-syst-me?page=2 dvd burner software downloads [url=http://buyoem.co.uk/es/product-37027/OO-DiskImage-Professional-6-0-x32]blackberry 7510 software download[/url] smtp server software
[url=http://buyoem.co.uk/product-13469/Diskeeper-Professional-Edition-v9-0]Diskeeper Professional Edition v9.0 - Software Store[/url] opt in mortgage lead generation software
[url=http://buyoem.co.uk/es/product-37091/Gilisoft-Ramdisk-4-1][img]http://buyoem.co.uk/image/8.gif[/img][/url]

Anonymous said...

computer telephone answering routing forwarding software http://buysoftwareonline.co.uk/fr/information-7/FAQ#faq3 package product software long manage [url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-37244/PicturesToExe-Deluxe-5-5]pantone software for canon printers[/url] act software training houston
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-36306/CDMenuPro-6-4-Business-Edition-Bilingual]CDMenuPro 6.4 Business Edition Bilingual - Software Store[/url] paam software
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/de/category-12/Multimedia-and-Unterhaltung?page=126][img]http://buyoem.co.uk/image/1.gif[/img][/url]

Anonymous said...

[url=http://redbrickstore.co.uk/products/glucotrol-xl.htm][img]http://onlinemedistore.com/2.jpg[/img][/url]
online mexico international pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/ed-discount-pack-3.htm pelam pharmacy in massachusetts [url=http://redbrickstore.co.uk/products/zetia.htm]pharmacy internships columbus ga[/url]
caremark pharmacy plan http://redbrickstore.co.uk/products/prandin.htm tadalafil recommended internet pharmacy cipla [url=http://redbrickstore.co.uk/products/avapro.htm]avapro[/url]
vicodin online pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/kytril.htm overseas pharmacy klonopin [url=http://redbrickstore.co.uk/products/endep.htm]online pharmacy uk[/url]
florida pharmacy school http://redbrickstore.co.uk/products/cytoxan.htm florida pharmacy school [url=http://redbrickstore.co.uk/products/buspar.htm]buspar[/url]

Anonymous said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/doxazosin.htm][img]http://onlinemedistore.com/8.jpg[/img][/url]
target pharmacy online http://certifiedpharmacy.co.uk/products/menosan.htm zantac price pharmacy liquid [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/serophene.htm]discount pharmacy purchase zocor[/url]
texas pharmacy board complaints http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/cholesterol.htm health information pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/rogaine-5-.htm]rogaine 5 [/url]
pharmacy watchers http://certifiedpharmacy.co.uk/products/viagra.htm university of montana pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/evista.htm]walmart pharmacy empty geletin capsules[/url]
treatments for anorexia nervosa pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/cart.htm cvs pharmacy ellijay ga [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/lithium-carbonate.htm]lithium carbonate[/url]

Anonymous said...

christain dating for free [url=http://freeinternetdating.info/marriage/plymouth-ma-marriage-records]plymouth ma marriage records[/url] 1 online dating
gay dating in cincinnati ohio http://freeinternetdating.info/love/sullivan-blue-love-letter free mobile phone dating
sex dating in mo [url=http://freeinternetdating.info/romantic/romantic-cards-valentines-day]free pritable dating contract[/url] australian dating

Anonymous said...

new gay dating site http://loveepicentre.com/testimonials/ partners dating friendship american baseball team
speed dating oklahoma city [url=http://loveepicentre.com]maych dating[/url] who's dating who dermot o leary
vic syd dating [url=http://loveepicentre.com/testimonials/]is jessica dating romo[/url] who is blake lively dating [url=http://loveepicentre.com/user/chillu/]chillu[/url] mature dating simulation games

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014