Tuesday, September 27, 2011

Bila ada masalah, pada siapa kita nak berkongsi?

Bila dah berkahwin, banyak hati nak kena jaga. Tambah-tambah suami. Kita tak boleh sewenang-wenangnya buka aib suami. Bukan sahaja suami, orang lain pun tak boleh sebenarnya. Berdosa buka aib orang. Ada disebutkan dalam hadis:

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Wahai sekalian manusia yang beriman dengan lidahnya, (namun) belum masuk iman ke dalam hatinya. Janganlah engkau sekalian mengumpat orang-orang Islam dan jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka Allah akan membuka aibnya. Dan siapa yang aibnya dibuka Allah, maka Dia akan membukanya sekalipun di dalam rumahnya. (Riwayat Muslim, Abu Daud dan Tarmizi).


Bukan sahaja aib orang lain, bahkan aib kita sendiri pun tak boleh. Betul, kan?

Jadi, kalau kita ada masalah dengan orang tu orang ni, pada siapa kita nak berkongsi cerita?
Kita nak berkongsi masalah, tapi mulut tak boleh bercerita disebabkan menjaga aib orang.

Macam mana eyh?
Ada sesiapa boleh bantu beri nasihat?




8 comments:

~ NANA ~ said...

teringat ustaz ms sekolah dulu bg ceramah...lebih kurang camni la dia ckp:

"kalau ada masalah, carilah org yg dipercayai utk berkongsi...org tu pula mestilah diyakini org yg dpt selesaikan masalah kita, bkn menambahkn masalah kita...org terbaik adalah saudara dekat kita...jika masalah tu tak sebesar mana & masih blh diselesaikn sendiri, ada baiknya menyimpan saja masalah tu & berdoa minta pertolongan Allah kerana dikhuatiri akan membuka aib sendiri mahupun org lain"

i takde la ingt exactly apa yg ustz tu ckp, tp point dia lbh kurang gitu la...hehe

Cik Belle said...

~ NANA ~: thanks nana. i love you! sekurang-kurangnya ada sedikit panduan.. thanks so much nana!

mRs mysarah said...

boleh bertanya, tapi biar berlapik. jangan semua benda nak kena cerita. i pown bila ada masalah ke apa ke, still tanya kawan, i mean close friends. tapi dengan syarat, jangan sampai membuka aib siapa2. just buat soalan secara umum. sendiri kena ingat ;)

Cik Belle said...

mRs mysarah: =) thanks love.. thank you atas nasihat yang diberikan..

Mrs Kecik said...

cari kaunselor. hahahahaha!! tulis kat kertas, atau private blog. kalo sekadar nak meluah perasaan. kalo perlu diselesaikan, cr Allah. insyaAllah Allah akan buka jalan kita dan terbuka hati cerita kt org yg betul. walopon entah siapa dia tu sebelum ni.

Cik Belle said...

Mrs Kecik: Quote "entah siapa dia tu sebelum ni" ... =)

kechik, aku mmg nak cari kaunselor, u know who. hihihihi. tapi risau sangat akan membebankan dengan masalah-masalah aku yang tak habis-habis ni. hahaaa..

Mrs Kecik said...

betul babe, kdg2 kita terasa nk ckp dgn org dh lama kita tak cntct, ataupun makcik pakcik mana tah jumpa, ataupun jumpa quote from anywhere, and the magic part, they'll say the right word at the right time.

juz always believe in ALLAH. ask from Allah.

2Ns said...

Mmg after marriage our life become more challenging...byk hati nk kene jage...i kalo ade problem dgn sape2 akan share dgn husband. but, if problem tu dgn my husband mmg ssh kan? selalunya pompuan akan pendam..tpnye ape2 pon slow talk to find the best solution =)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014