Sunday, April 11, 2010

Bedroom deco

Hye, I'm back! Been busy with assignments, tests and marking quizzes para student. Bleargh. Lupakan minggu busy saya ini. Topic yang boring. Hehe.


Since, I've got my dream bedroom set, so apalagi, mestilah berangan how to decorate the room nanti. Hihihi. Browse thru the internet, and collect some pictures untuk rujukan. Hee.

My bedroom set is white in colour. I cuma mahu deco dengan sesimple yang mungkin. Tapi!! haruslah nampak sweet yer. Tihihi.

Dan jalan-jalan bloghopping, jumpa tips ini. Share dengan semua orang. Hee.

Tips:


Suka nak share tips ni taken from here.
  1. Pilih katil yang simple (tiada tiang-tiang dan penghalang di bahagian kaki)
  2. Pilih cadar dan duvet berwarna putih atau krim (sebaik-baiknya 100 % cotton). Utamakan keselesaan semasa membuat pilihan kerana anda tidak mahu melalui malam pertama yang menyeksakan.
  3. Anda perlukan 4 biji bantal (2 bantal dengan warna yang sama dengan cadar, mananakala 2 lagi bantal dengan sarung berwarna kontras) *Peringatan:Selepas kahwin, anda tidak perlu lagi bantal guling.
  4. Cat dinding mengikut warna kesukaan anda, tetapi pastikan ia sesuai dengan warna duvet yang anda beli dan mempunyai unsur lembut (tidak terlalu terang atau gelap).
  5. Gantungkan satu frame gambar di dinding atas kepala katil. Untuk design ini, kita tidak letakkan gambar potret, tetapi kita pilih gambar yang mempunyai unsur ketenangan dan romantis. (Contoh seperti bunga atau corak abstrak berbentuk love dll.)
  6. Letakkan 2 meja kecil di kedua-dua bahagian sisi katil. Hiaskan meja tersebut dengan bunga segar yang diletakkan di dalam pasu kaca. (Anda juga boleh gunakan bunga palsu yang kelihatan seakan-akan bunga segar. Letakkannya dalam pasu yang lutsinar dan berisi air supaya ia nampak lebih “real”) Selain bunga, anda boleh hiaskan ia dengan potpuri, lilin wangi atau teddy bear.
  7. Pencahayaan juga penting. Gunakan lampu meja atau lampu katil yang bercahaya kuning dan boleh dimalapkan untuk memberikan efek ekslusif dan romantis.


Untuk side table, mungkin I akan letak table lamp dan frame sahaja. Mungkin juga sesuai digandingkan table lamp dan fresh flowers. Tapi, rasanya tidak sesuai andainya penggunaan vase lebih tinggi dari table lamp kan? Refer to pic. Nampak sedikit semak disitu.


I heart the curtain. Single layer, plain. Simple. Menenangkan mata. Hee.

Source: The Pink Stilettos

Nice isn't it? The curtain, single layer juga. Simple, suitable for E-day. Owh, of wall deco maybe nak letak frame besar juga. We'll see how nanti. Time kawen nanti boleh la letak hiasan bunga kat wall macam bilik fathiyah n pinkstiletto, kan? =) so that, your wall tak akan kosong. kosong is boring juga kadang. Hee.

Source: Fathiyah


Source: Nadia Bayu

Dan, kerana terpikat pada bilik pengantin Nadia Bayu, terus hati meronta nak beli bedroom set warna putih. HuehueHue. Dan, ya, saya mahu karpet putih itu juga sebagai part of my bedroom deco. Hee.

Next entry akan diusahakan dengan menepek gambar hasil jalan-jalan di Ikea dan KK Home Deco sempena misi jelajah mencari accessories deco untuk bilik yer. Laptop infected by virus, so p hantar service. Hopefully, semua files boleh recover. Sobs.



23 comments:

NahWaL said...

HOHO. tidak sabar mahu lihat hasilnya

si kecil said...

ok! nak beli warna putih jugak!! tak kire tak kire..tp lambat lg..hehehe.

Cik Belle said...

NahWaL: hehe. taktaula outcome nyer gi mana. harapnya melets la kann. haha. berangan jek lebih ni... heh

si kecil: hihi. cantek kan warna putih..? takpe, survey survey dulu.. cari yang berkenan di hati. hehe

NahWaL said...

haha. chaiyok2.

syanaim said...

::cik bell..awk bagi idea::

azira.arif said...

demn cun gile..putih always remain lasting in the picture, so i also go for white..thnx for the info, katil first pic tu mane nk cari ek??

ReYNa said...

most of ur pics i pon wat reference gak.hihihi.suke kan color putih.bile gabung ngan ngan warna pink or purple mmg sesuaisss

hana yoriee said...

auw..sweetnye sume bedroom deco diatas..hihi

nuruz said...

omg.. nadia bayu pny bed room set itu mmg sgt suwit okeee

aNoi said...

Majlis lagi 59 hari tapi tak beli bedroom set pon lagi,boleh?

hehe..


my mum dh bising2 sebab dia yang nk tolong jahir all the kelambu bagai...

btw, jgn lupe letak pict lepas dh decor bilik kamu! hehe

my note said...

wow.. that so gorgeous.. nanti nk tgk outcome ye...,

sophisticated bridezilla said...

wihUUuuu tak sabo nak melihat hasilnye. must be awesome! eh babe, my current room is sumtin like the one with white set n purple wally HAHA lebeh kurang same je. white is perfect. thats why, all my life, i only love white.

Nad Nazira said...

*selepas kahwin, anda tak perlu lagi bantal guling

hehe..cik belle, dengar tu. tak sabar nak tengok hasil. :P

white dress said...

belle.. help me!.. mak saya dah siap beli katil bertiang...

betapa susahnya nak fikir cmnela nk buat dgn tiang2 itu... T_T

plz let me know klu u trjumpa b2b or ex bride yg ada katil tiang ni

don'tmisunderstoodme said...

hi.. dah ada flower girl's dress? http://kidshaven.blogspot.com.

ElyaElmo said...

hati2...putih cepat kotor..pastikan budak2 kecik jgn sebuk2 nk mausk bilik tu..ha2

Cik Belle said...

NahWaL: haha.usaha tanggan kejayaan. hahaha.

syanaim: idea tentang bilik tidur? huhuhu. saje kongsi-kongsi.

azira.arif: yang first uh eyh.. erm, tak sure pulak. lorenzo ade tak agak2? normally ala zen look ni, lorenzo ada.. goodluck! =)

reYNa: kan.. putih memang cantek. hihi. ur theme colour is either pink or purple ke? hihi. selamat mendeco!

hana yoriee: mari same-same mendeco. hihi.

Cik Belle said...

nuruz: kan.. i memang suke sesangat! hehe

aNoi: takpe, masih sempat. hihi. cepat pergi famista i kata!! hihi

my note: ok, sesama la kite tunggu outcomenyer camne nnt. hihi

lynda: wow, urs must be lagi awesome!! sumpah, white is super perfect!!!

Nad: haha. notty yer kamu!! hihi

white dress: don't worry dear.. katil tiang pon cantek jugak! one of my fav jugak.. play with more white colour, insyaAllah, tak akan nampak semak. less is more dear. ingat! nanti i try share my idea with u ok. =) *hugs*

don'tmissunderstoodme: thanks for the link! =)

ElyaElmo: pasti!! hihi. tuh antara yang i takutkan. semalam dah memikirkan sampai terbawa ke alam mimpi. haru betul. hahaa

Zainur said...

Saya pon suka kaler putih tapi xtau kenapa mak saya xsuka dengan pilihan saya...aihhh....dia selalu buat muka bilik semua benda saya nak kaler putih....citarasa sangatla berbeza..adess

Anyway, bedroom set dah sampai belom? sibuk jer nak tau kan...hehe

Nurulhuda|Adlie said...

katil tiang lawa, but to huge room la i guess, i takde la dapat merasa katil tiang, pasal bilik memuat je.. so no tiang for me, sob sob.. and i opt for putih juga.. deco baru color color.. lawa kan belle sume pic dlm entry u.. nanti update hasil u jalan2.. ;)

budak pinky said...

hehehehehehe even belom masa tok kawen.. tapi i ske ngk pape yg berkaitan w wedding.. hahhahaha good info.. tanx yea..

Cik Belle said...

Zainur: hihi, takpela, nanti u ade rumah sendiri, u can have white bedroom set yer. hihi. my bedroom set will only arrive on 4 june 2010. schedule die penuh sampai nak antar barang kene queue. huhu

Huda: samela ngan kita.. memang berhajat sangat nak katil 4-tiang tuh. tapi, apakan daya, bilik i pon kecik jer.. hihi.. haruslah akur.. nanti i upload pic ok. laptop i sengal. tensi. semua kerja tertangguh.

budak pinky: hehe. its ok dear.. planning awal banyak kebaikannyer. hehee..

Zainur said...

whoaa...mcmtu i kena tempah sekarang lah...silap2 september baru dapat..hehe..

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014