Saturday, February 20, 2010

Jakarta: Part 1

Cheyh. Macam nak buat berpart-part entry pasal Jakarta. Huhu. I cubalah share seberapa banyak info to readers. Tihihi.


Firstly, hotel. We stayed at Millenium Hotel, Sirih, Jakarta. Rate IDR505k per night. At first, I nak stay kat Ibis Mangga Dua, tapi da fully booked. Tapi, rate tak beza banyakla, MH cheaper by IDR15ribu per nite compared to Ibis Mangga Dua. Hotel bagus, food was good, mix of local, international and japanese. Bluebird taxi senang je nak dapat. Inform je org hotel, die terus panggil bluebird taxi without additional charge. Ada free shuttle to Java Mall. So, jimat nak makan-makan kat luar sebab tak perlu keluarkan duit tambang. Free shuttle, gune aje. Haha.

Tips:
  • Better to book hotel earlier if possible, sebab dari blog Diah, online rate untuk Ibis Mangga Dua is IDR440k.
  • Kalau tak dapat book online, takpe, sampai je airport, terus beli hotel voucher. I beli dari Kaha Travel Agency. I lupe nak snap pic. Tapi, takpe, ingat je KAHA. Terus pergi kat booth die. According to my uncle, beli voucher kat KAHA ni bagus sikit dari yang lain. Murah sikit.
  • Usaha jugak untuk beli voucher kat airport. Sebab kalau walk-in memang mahal. Macam Millenium Hotel, kalau i walk-in, rate is USD90 per nite. If beli kat Kaha ni, USD90 tuh dah same dengan 2 malam. So, imagine, da banyak u boleh jimat.
  • Sediakan duit kecil macam IDR1000 or IDR2000. Sebab, Indonesian amalkan pemberian tips. So kat airport, orang yang tolong kite angkat beg, die akan mintak tips. So takkan nak bagi IDR100k kot. Haha. Jadi, tukar duit kecil cukup-cukup.
  • Sampai je kat airport, hati-hati. Sebab ramai yang approach kite suh naik kereta die. Die charge mahal. Tapi, bisa tawar. Tapi, kite nak tawar pon tak tahu berapa. So, better to arrange transportation dengan hotel. Or else, sebelom keluar dari airport tuh, tanya dulu polis bantuan, Bluebird taxi nak amek kat mana. Jadi, bila ada orang datang kat kita suh naik kereta die, cakap je, saudara dah tunggu. Kalau tak, memang ramai dok pressure-pressure kite. I terkena, memula die nak charge we all IDR270k. I terus cari information counter and asked, to Millenium Hotel selalunye taxi will charge berapa. Orang information counter tuh bagitau less than IDR150k. So, from there we nego. At that time, I tak tau lagi macam mana rupe Bluebird taxi. Haha. Boleh tak I lupe nak search ttg ni? So, ni bluebird taxi:
  • Banyak sangat taxi warna biru, jadi jangan tertipu yer. nak kenal, tengok kat depan tuh, die ade tulis BLUE BIRD GROUP. So, fahamla ni bluebird taxi. Huhu.

Tanah Abang sangat dekat dengan MH. 5 mins walking distance. 2 kali I ulang alik tawaf TA. Haha. Before check-out sempat lagi I jejak TA. Last minute shopping. Beli souvenirs untuk friends.

Overall, if u all nak spend banyak kat TA, MH is highly recommended. Tapi, tuhla, mahal sikit. But as for me, semuanya parents support, so i terima jela mane-mane nak tido. Somemore, da boleh jimat on transportation ke TA. Hee. Otherwise, bole refer to Elyina's site. Hotel die pon dekat dengan TA. Jalan kaki aje. Polis bantuan banyak. So, tak perlu takut if tersesat ke ape. takkan sesat punye sebab TA plaza sangat besar dan sebijik situ je. I bermurah hati share pic TA plaza. Huhu.



Later, I review pasal TA plak ok. Esok ada kelas. Yerps, on Sunday u all. Kemalasan melanda. Sigh...


10 comments:

faradiba said...

tak sabar nak tgu part 2~ winkwink

harzharun said...

lorrr...u ke jakarta rupanya...patot la cam lama je menyepi....

sk said...

i love tanah abg. mmg syiok kirai duit dkt sana! hehehe..

i follow ur blog ye.. ;)

faratul said...

beshnyeee..more picsss!!

NahWaL said...

wow yangggg..505 per night!!! i tak sanggup bayar that much. tidak tidak. hey share cepat apa kamu beli. sekarang i kata!! LOL

w.a.n.n.o.r.f.a.d.z.l.i.n.a said...

wah besh2..sy nk p jakarta, bandung, n puncak hjg thn ni insyaallah...so entry u ni sgt2 membantu..thanks dear!

elyina said...

hii..rindunye tengok bangunan TA tu..huhu..bilela pak tony nak wat amal jariah lagi ni??heh..
505K per nite?uhuh..tidaklah mampu sampai itu macam.haruslah sy dapat beli french lace kat sane kalo sampai 4 malam. hahaha..
storyla ape u dapat rembat kat sane. xsabar..

Cik Belle said...

faradiba: hehe. i da update! whee..

harzharun: huhu. ala, sekejap je pon pergi.. hee

sk: haah, tanah abang sungguh best. hee. thanks sbb jalan2 lawat blog i. hee

faratul: will do! =)

NahWaL: dear, bukan rm505, 505000rupiah.. hihi.. eish, i pon xmampu sampai rm505 per nite. hehe

w.a.n.n.o.r.f.a.d.z.l.i.n.a : o eyh? wah, bestnyer.. nak pesan barang la nnt bole? hee. selamat bershopping!

elyina: hehe. semuanyer ayah i yang pilih. i ikutkan ajela. hee. kalau pak tony buat amal jariah lagi, i pon nak join la. hee

aija lei said...

sy nak tanya, betul ke TA byk blok?
Kalu betul blok mana yg awk pergi utk ke laintai basement tu?

Cik Belle said...

aija lei: Hye. haah, sangat2 banyak blok. hehe. paling best blok A. lantai basement ni pon kat blok A. =) happy shopping!

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014