Monday, February 8, 2010

Jakarta oh Jakarta

Apa ada di Jakarta yer? I mean, ape aktiviti yang wajib dilakukan di sana nanti? Will fly to Jakarta on 16/2.. And this is my first trip to Jakarta. *Blur*

I cuma nampak, shopping kain saje untuk engagement day nanti. Segala jenis kain la i nak cari kat sane nanti. Itu saje. Selain shopping kain, apa lagi yer harus dilakukan di sane? Apa lagi yang harus I cari kat sana untuk persiapan hari tunang I?

Blur ***.




12 comments:

fikaryna said...

waa..bestnya..tp my fren yg penah g sana gtau jakarta mahal..kena sampai dulu ar baru tau eh..selamat pergi n selamat kembali..huhu..

hana yoriee said...

cube baca kat blog diah..dia ada citer pasal jakarta for wedding prep..
http://diahlicious.blogspot.com/
bestnye cik belle nak pegi sana..hana pun ingt nak pegi tp bila baca review b2b lain elok pesan je pd makcik2 yg nak pg sana..mintak tlg diorg beli kain utk bridesmaids or family jer..jimat!!

Yanie said...

Semua orang pun nak gi Jakarta shopping untuk barang2 kahwin... I beli di Malaysia je kot... Hehe... Tapi nanti balik bagi review apa ada kat sane ye... Nak tau jugak ~ Best ke tak best ke... Banyak barang ke camne ke... Tapi entry pasal nih dalam blog Puan Diah (ewah, gelak diah baca ni) macam useful jugak before buat decision gi sane kan?

Que Ariffin said...

amat best!!
especially for a wedding planner....
selamat tawaf Tanah Abang yer

Mrs Zamzuri said...

utk kain, pegi mayestik.
utk kad, pegi pasar tebet.
utk doorgift, pegi mangga dua.
utk telekung, tanah abg boleh. mangga dua pon boleh.

i work in jakarta.. dulu i beli brg kawin pon kat sini.. much cheaper.

NahWaL said...

wahhh.tunang pon beli kain di sana. mesti bes la!! beli kain tunang beli beli !! LOL.

kemudian belilah kamu punyer barang2 nikah nanti. hantaran. perfume di sana murah jugak, dalam rm40-rm50 cheaper. dan maybe boleh survey juga kad dsb. so that next time u pegi dah tau mana nak buat. :). besnyaaa!!

faradiba said...

belle..i spent my time buat spa kat martha tilaar spa kat jalan cikini... mmg sgt best~
gi buat massage lulur mandi susu..n siap b4 balik gi cuci rambut..then the hairdresser siap buat style2 lg... but it is worth ur money kalau buat 7hours treatment dlm rp 1.1-1.5 mil...since diorang mcm 6 star spa kalau kat mesia...i can say they r quite cheap... selain itu ade jugak nampak salun buat rebonding around rp.80k..murah kann??

my experience.. for kain2 jakarta cheaper compared to bandung... tp in overall prefer KL... plus tak suke org bandung sgt sbb suka paksa2 compared to jakarta..diorang polite siket kot.. again this is my humble opinion...

some might say nak beli lace murah kat sane...tp act lebih kurang je kat KL..plus KL mmg lots of choice..thats y kite ley tgk differnce in selling price nyer margin...
ohh they have lots of korean lace instead of french lace.thats y murah siket

buttt...they have this one kind of lace that they called brocade..org indon ckap brokat..yg itu might be around rp 20k ke rp 40k..tp hati2 pilih..sbb diferent shop ade different quality..amik yang sgt lembut..die drop n flow cantik siket~

kalau nak beli kebaya2 with lots sulam2..itu mmg highly recommended~



erm dapat beli cd murah around rp.35k.. beli rossa ngn afghan..hik2

Cik Belle said...

fikaryna: hee. insyaAllah. =) ni pon ikut parents aje.. sebok2 nak ikut. sambil menyelam kan.. minum la air skali. ehee. thanks ryna!

hana yoriee: da bace da.. thanks! hee. hana, kalau ade makcik2 nak pergi sane, pesan je.. dapat jimat banyak da tuh. ehee. nanti ade Matta Fair, bookla tix. mane tau dapat murah.. ehe

Yanie: kan.. kat Malaysia pon banyak choices.. lagi senang nak survey2 dulu and fikir mane yang patut beli and such kan.. ehe.

SimfoniKehidupanKu said...

Cik Belle..saja nak tambah2 ~ cuba la tengok2 veil sekali ya..kot dapat macam Ariani @ blh custom made seperti keinginan dan idaman hati dengan harga yang lebih murah...jangan lupa...beli, beli juga..tax keluar barang balik Msia kena prepare juga k.. take care..

Leonora Halim said...

kain is the best! but u might want to peek at local store first... maybe Jakel or Binwanis (dan sewaktu dgnnya...)

bukan apa... yes... kain2 dkt jakarta mmg murah... but the material and pattern is different.... so u need to compare 'apple to apple'... some kain cheaper coz material dia tak berapa bagus... the quality of beads also made a lot of difference...

yg tu kain... u boley check it out kad2 kawin... :) rare design.... and take their quotation.. that's what i did... take their design.. and try to find local supplier who can provide me the same stuff with the same price or cheaper.. hehe...

happy shopping! :)

Cik Belle said...

Que Ariffin: hehe. kene tawaf tanah abang yer? wajib eyh. hehe

Mrs Zamzuri: wow! now i da bole siapkan my itinerary. hehe. thanks dear!

NahWaL: hee. ikut my parents je. saje je sambil menyelam harusla teguk air jugak. hehe. kad tuh perkara wajib. cube untuk bawa pulang beberapa keping kad!

faradiba: owh fara! thanks thanks thanks! i curik ur entry pasal jakarta trip tuh. ehehe. boleh eyh.. nak letak dalam my own manual jakarta shopping trip. hehe

Cik Belle said...

SimfoniKehidupanKu: thanks remind me of tax tuh. ehehe.

Leonora Halim: tq dear! kad perkara wajib. hehe

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014