Saturday, September 19, 2015

Lakaran awal untuk kitchen cabinet


Dalam banyak - banyak hal rumah, kitchen cabinet yang paling banyak buang masa dok survey. Haha. Perah otak tentang kitchen cabinet ni, huii, asyik bertukar aje idea. hihihi.

So, hari ni, marilah tengok tengok dapur kite yang ok la, boleh la, tak besar, tak kecik, sedang - sedang aje la. Walaupun impian asal nak letak island kitchen wuwuwuwuw, memang tak kesampaian la. Haha.

So, ini dry kithen kite.
Planning untuk pecahkan dindinng dan buang pintu tu la, kasi mudah untuk pergerakkan. Kos tak pasi lagi, sebab belum mintak quotation mane-mane tukang lagi. Hihihi.



Dan ini, wet kitchen kite. Kalau ada duit lebih, kite nak sama rata kan tiles tu. Untuk effect lebih luas. But, semua ni makan kos. Kalau time nak pecah dinding tu, semuanya in budget, ok, kite sama paraskan aje dry and wet kitchen kite. Kalau harga quotation melampaui batas, redha ajekla. Haha.

Kalau ikut planning, kat wet kitchen ni, kite nak letak washing machine, dapur dan sinki. Mintak kawan ukurkan, kalau tak cukup, kite letak jela dapur and sinki je la. Washing machine kite fikir lain mana nak letak hohohoho.


Dan ini, sketch asal kitchen cabinet. Hahaha, jangan lah gelak. Haha.


Tatau la awak semua faham ke tak. Tapi yang penting, kawan kite faham. Kite tempah kitchen cabinet ni dengan kawan sekerja aje. Hihihhihi. Bergandaaaaaa murahhhhh. Alhamdulillah. Kawan kite ni pernah ambil kursus pemasangan cabinet. Lepas tu, dia buat lah part time pasang cabinet ni. Dah banyak dah kawan kawan kite ambil tempahan dengan dia jekla hehe. Lagipun, semua material je granite ke, tempah kilang je semua. Dia ambil upah pasang jekla. Tapi memang dia da cakap awal, awal, jangan expect dalam masa sebulan boleh siap pasang. Pada I, takpela lewat pun, sebab boleh bayar ansur-ansur dalam jangkamasa panjang sikit. Haha. 

So, itulah sketch awalnya. Huhuhu.

Akan ada double decker counter bar, instead of island, then, letak oven, microwave, fridge, tall cabinet wuwuwuwu.

Tunggu kawan kite siapkan 3D-drawing. Nanti kalau ada masa kite letak la drawing dia kat sini. Hehehe. Berapa la agaknya kos nya. Hihi. Material, kite campur la melamine untuk bahagian bawah, kabinet atas and tall cabinet tu kite mintak dia buat 3G frameless. 

Berdebar tunggu kos berapa la hai kawan kite nak quote tu. Huhuhu.



3 comments:

Shakina Farhan said...

wah..untung tu ade kawan boleh buatkan..mesti byk cut cost..nanti share eh..

Cik Belle said...

tuhla, boleh dah nanti jimat banyak. hehe. inshaAllah, nanti kite share.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014