Friday, August 14, 2015

Oh, kitchen cabinet!

Betapa peningnya nak buat pilihan warna untuk kitchen cabinet idaman hati. Itu belum masuk bab material. Phewww. 3G glass la, 4G glass la, laminate la, arcylic la. Hahaha. But slowly study, tanya pada kengkawan, da dapat sikit ape beza 3G and 4G. Arcylic material macam mana, da pegang, sentuh. 

Okla, itu baru bab material. Belum lagi masuk top surface nak macam mana. Hahaha. Pening nak pilih solid surface ke, granite ke, bla bla bla lah. Haha.

Ada lagi term yang nak kene tau. Frameless ke, ade bevel ke, aluminium ke, wawawa, lagi banyak nak hadam. Haha.

Tinggal la dulu bab tu. Kite kongsi kemudian tentang tu. Hehe.

So hari ni, kite dah finalize warna kitchen cabinet kite. Wuwuwuwuwuwuw. Finalize tanpa approval dari suami. Haha. Whatever lah. Yang penting, kalau tetiba husband tanya, nak warna apa, i dah ada jawapannya. Takdela baru terkulat kulat nak buat pilihan. Heh.

So, ini beberapa contoh warna pilihan cabinet heehe.


Combination of white and brown. Hihi. I suka warna natural. Senang nak matchy matchy gitewww. Lagipun, husband kata konsep rumah kite, konsep bali moden acah acah. Giteww ade tema tauuu! I dok bayang habislah rumah macam rumah orang tua lah, segala perabot ukir ukir kayu which i tak berapa suka sangat punnnn. Feeling old pulak classic classic nih. Haishh. Kite tengok la macam mana nnt living hall i hahahaha.

Sambung kesah warna kitchen cabinet. Ada lagi contoh kitchen cabinet yang menarik mata dan hati i. Huhuhu.


Masih, warna putih dan finishing colour kayu. Tapi ni warna kayu gelap sikit. Yang tadi cerah kan. Warna kayu gelap ni buat nampak "mahal" je kitchen cabinet ni. Nampak sturdy. Kemas. Tapi, kene considerate ruang juga. Bila warna gelap, akan nampak ruang sedikit sempit. So, pilih nak cantek exclusive sangat, tapi dapur nampak sempit, atau, pilih warna terang tapi luas walau sedikit pucat. Ape merepek, ok next.


Yang ni rekaan sama. Tapi warna je yang beza. So, i pilih sama ada No 1 atau No 2. 

No 1 : putih warna selamat, warna standard orang kata.

No 2 : bila suntik warna cream, nampak ceria sikit dapur. Combination menarik.

No 3 : warna cream keseluruhan buat nampak pucat je dapur. πŸ˜… so i tak berapa suka.

No 4 : ok juga. Cuma nampak macam design old skool aje sebab dulu dulu kalau kitchen cabinet tu, mesti warna sama atas bawah. πŸ˜…πŸ˜….. So i nak cari kelainan la sikit. Setanding dengan aliran zaman. Giteww. Huhu.

Kalau perasan, gambar atas ada counter bar atau counter island kat dapur. Dapur i? Huhuhu. Bergantung la kite pada budget kite nanti. Memang la teringin kitchen island, tapi dapur tak seluas mana huhuhu. Plan untuk buat 6x3 pun da ok. Kene tanya pada yang pakar πŸ˜…

Ok la. Idea colour on kitchen cabinet da kire selesai la kan. Hihihi.


5 comments:

Shakina Farhan said...

Kc ni selagi x tempah selagi tu color asyik berubah2..hahaha..kina pn suke no1 & no2 tu..

husnarazak said...

suka yang no 3 tu..mmg duk mencari2 ni.. tp budget ciput..hukhukhuk

Cik Belle said...

Shakina Farhan : huhuhu. tuhla pasal kina. haha. pening kepala. selagi tak bayar deposit, selagi tuh la berubah-ubah...

husnarazak : kite pun budget ciput huhuhu. dah la harga da start naik da...

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Ania said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014