Monday, August 10, 2015

Cuci rumah pun belum, you!

Excited tahu dapat kunci rumah. Esok genaplah sebulan dapat kunci rumah. Tapi, tapi, satu hape pun belum buat ape-ape kat rumah tu. Hahaha.

Hatta, belum cuci rumah pun. Eksaited ke bende kalau gitu, tu??? Lawat rumah masih kene masuk pakai selipar. Hohoho.

Susah sebenarnya I nak buat ape - ape kat rumah tu. Susah. Terlampau susah. Semuanya mesti nak kena approval by husband. Haha. Hatta nak basuh rumah pun, kene dapat green light dari dia. Saya yang menurut perintah. Hehehe.

Husband is so busy. Setiap bulan outstation. Dengan new business to handle. Memang takde masa nak fikir rumah berteduh tuh. So, I cuba jugaklah nak membantu, huhuhu. 

So, I cuba membantu mencari orang cuci rumah. Ikut hati, I nak pergi membasuh sendiri aje. Setakat simbah, simbah air, mop mop rumah, I dah biasa dah semua tuh. Huhuhu. Hakikatnya, rumah sewa sekarang ni, husband yang basuhkan dulu, I masuk cuci kaki aje. Ngeeee. Tapi, memikirkan anak-anak, memang tak mampu nak basuh sendiri. Penat menjerit aje nanti I nih. Heh.

So, I called company untuk cleaning service. Dia charge RM30/hour untuk 2 orang pekerja. Murah dah tuh. Semua sabun kelengkapan bagai, company cleaning service tu provide lah. So, I beritahu lah husband. Mula-mula husband macam bagi green light untuk upah orang tu je. Tetiba, tukar fikiran, nanti nanti lah basuh, kite renovate dulu lah. Sobs sobs sobs.

I sebenarnya dah naik semak dah mata tengok kotak-kotak yang dah meninggi kat ruang tamu rumah sewa ni haa. Nak hangkut je semua letak rumah sana. Tuhla sebab utama kenapa nak basuh rumah cecepat. 

Tapi, ada betulnya jugak untuk renovate sesiap mana-mana yang nak buat major renovation tu. Yang kecik-kecik ni nanti kite sapu sapu jekla nanti huhuhu.

Dari mana nak start dulu pun i dah blurrrrrr. Huwarghhh.


6 comments:

lia ummiirfan said...

sabarrr... suami suruh tunggu tu ada hikmahNya.. mesti best kan rumah baru., excited! :))

Shakina Farhan said...

murah gak tu rm30 atia..nanti share ek..kina pn cuci lepas siap pasang lampu & grill kot..

Cik Belle said...

lia ummiirfan : huhu.. tuhla.. ade la tu hikmahnya nnt..

Shakina Farhan : ok kina. nanti kite share ya.

Cik Belle said...

lia ummiirfan : huhu.. tuhla.. ade la tu hikmahnya nnt..

Shakina Farhan : ok kina. nanti kite share ya.

humble.yat said...

sama mcm sya..msa mula dapat kunci rumah dulu.kena dapat greenlight dari suami..hati tak tahan juga kan..nak deko pun tgh kiv lagi sebab nak semak kerosakan yang berulang (untuk tuntut dari pemaju).

mula-mula mungkin boleh survey grill, lampu,kipas,aircond,tinted tingkap,bajet wiring, and renovate dulu, berangan kabinet dapur hehe..ukur langsir pun boleh dah..hehe

dah siap langsir simpan elok-elok, nanti tggal pasang je hehe

Ayuni Hj Rosli said...

Murahnya RM 30 per hoir for 2 person! Kalaulah KL ada rate macam tu

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014