Thursday, September 4, 2014

2nd pregnancy mixed feeling

Lepas umur Aleescha masuk setahun, husband asyikla berkata-kata, "Aleescha da setahun da, da boleh bagi adik da"...  atau sometimes, husband buat-buat tanya pada Aleescha, "Aleescha nak adik, tak?"

Dan saya, hanya gelak-gelak tanda tak ready lagi la.
Seriously, belum rasa nak mengandung lagi.

And as i am still breastfeed my baby Aleescha at that moment of time, period memang datang tak ikut timing yang betul. So, memang tade hal nak sibuk-sibuk pening kepala fikirkan "Eyh, macam dah lewat aje period bulan ni". Memang takde keep track langsung. Hihihi.

And early January 2014, ada macam keluar tompokan macam awal-awal nak period la kan. So, i thought, ok, period yang ditunggu dah datang. Like, Hooray! Hehe. Tapi, the next day, i woke up from my bed, pergi toilet, naaaahhh, kosong aje. Eyh, pelik. I dah mula feeling sesuatu. "Abang, rasa macam pregnant aje ni". He just smiled. Okayyy.

Datang office, the first thing i cerita dengan kawan, "Kite rasa kite pregnant, la". Gitewww statement. Lepas tu cerita la bla, bla, bla, bla apa sudah terjadi tentang semalam, kan. Kawan-kawan keep asking me to do the test, pregnancy test tu. Tapi, kata, biarlah dulu. Awal lagi kotnya. Masih tak mahu menerima ketakdiran seandainya ada. Teruknya la i.

Until, pulang dari kerja, singgah farmasi dan beli pregnancy test. Dan buat test. Dan naik la double line. Feeling? Mixed feeling. Happy ada, tak ready nak terima pun ada. Lepas tu, insaf sekejap. Snap pic, and whatsapp to my dear husband. Tak lama lepas tu, perasaan bertukar excited sangat! Begitulah beberapa hari dengan perasaan yang bercampur baur.

"Kesian Aleescha, kecik lagi dah nak jadi kakak".

"I nak susukan dia sampai dia umur 2 tahun, tapi nampaknya, mungkin tak kesampaian sebab pregnant dah".

"Agak-agak Aleescha bahagia tak selama dengan kita ni eyh?".

"Cukup ke kasih sayang yang i curahkan selama ni? Nanti dah ada adik, i kena bahagi masa i untuk dia dan adik pulak".

Begitulah, perasaan.
Tak keruan.

Kadang tengok Aleescha time dia tido, sebak.
Kadang tengok Aleescha time dia breastfeed, sebak.

Dulu la. Masa awal pregnancy. Kan orang kata, awal-awal pregnant kan selalu aje perasaan weng. Hihi. Sekarang, Alhamdulillah, tak sabar nak tunggu baby keluar. Soon, Aleescha akan ada kawan. She loves baby so much. Tak sabar nak tengok reaction Aleescha bila da officially seorang kakak. Hihi. Hopefully rajin la bantu ibu dia ambilkan itu ini. Hihihi.

Love u, baby. And kakak-to-be.
Sayang both.
Reaching 40wks.

Xoxo.







3 comments:

Shizan Syafik said...

Sama sejibik perasaan kita.. Bila tgk ayra rasa cam brslh sgt sbb xcukup nk mnjakn dia.. Tp at the same time rasa xfair ngan yg kt dlm perut seolah2 xnk trima dia.. Dr situ brtekad nk jga n syg dua tnpa pilih kasih.. Harap2 cepat2 la prasaan xbest ni brlalu..

thehealthinspector said...

Takpe.. nanti dia rapat sgt 2 org..sweet je :))

Anonymous said...

Salam. Sis, ada x entry kehamilan pertama. Mcm mana perjalanan tu bermula.. Beli ovulation kit ke? Cuba nk sematkn when u hope for n0thing, then u got for smethng, tp kekdng persoalan 2 brtimpa2.. Blh share pngalaman atau any tips? ;)

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014