Tuesday, July 12, 2016

Bila nak kena hadap tol

When Government announced LPT 2 dah nak start buat kutipan toll starting 15th July, I'm a bit down. Down sangat. Sampai menangis. Very the drama, you see. Haha. Almost 5 years berulang-alik driving dari Kuantan ke Kemaman, sedikit pun tak pernah mengalir air mata. Betapa tabah sangat harungi. Masa first time guna highway LPT, somewhere in November 2015 kot, sebab time tuh baru dapat kunci rumah, so masih free lagi guna highway. Tak kena toll pun lagi. Tak ada terasa terbeban sangat lah, cuma nak kena fikirkan tentang minyak kereta je lah. So masih boleh shopping happily lah hehe.

Tapi semalam, bila kawan-kawan yang berulang-alik dari Kuantan ke Kemaman asyik buat calculation perbelanjaan dari rumah ke tempat kerja, sedikit sebanyak rasa terkesan. Terkesan dan tertekan. Sampai rasa sebak dan rasa tak kuat dah nak harung. Menangislah dan kepada husband juga ku luahkan segalanya.


Ayat husband simple je.



"Jadikan sesuatu yang berlaku itu sebagai motivasi untuk kite dapatkan sesuatu"
"Maybe awak kena usaha lebih keras untuk mohon tukar ke Kuantan"
"Kadang-kadang ianya signal dari Tuhan untuk kite"


Yes, maybe ada benarnya apa husband kata. Yelah kan, sesuatu yang berlaku itu tentu ada hikmahnya. Apa yang kita lalui sehari-hari adalah ujian juga untuk kita. Untuk lebih mendekatkan diri dengan Dia. Untuk lebih muhasabah diri.

Allah is the best Listener. He hears even the very silent prayer of a sincere heart. - Dr Bilal Philips

Bila kita down dan kita keep it in a positive way, MashaAllah, tenang rasa hati. Semalam rasa huru-haranya jiwa. Tapi pagi ni, bangun dan lihat dari sudut positive, rasa lebih tenang dan boleh menerima dan cuba untuk membuat keputusan dengan lebih waras. 

Lepas tu, mulalah buat senarai kesyukuran. Hihi. Dan rasa macam banyak dah sebenarnya nikmat yang Allah beri. Betul lah orang kata, bila kita rasa down, cuba lihat orang yang "di bawah" kita. Sekurangnya, ada terbit rasa syukur dan menginsafi diri yang asyik rasa tak cukup aje dengan apa yang ada ni haaa. 



Haih.
Insaf.




No comments:

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014