Tuesday, July 12, 2016

Bila nak kena hadap tol

When Government announced LPT 2 dah nak start buat kutipan toll starting 15th July, I'm a bit down. Down sangat. Sampai menangis. Very the drama, you see. Haha. Almost 5 years berulang-alik driving dari Kuantan ke Kemaman, sedikit pun tak pernah mengalir air mata. Betapa tabah sangat harungi. Masa first time guna highway LPT, somewhere in November 2015 kot, sebab time tuh baru dapat kunci rumah, so masih free lagi guna highway. Tak kena toll pun lagi. Tak ada terasa terbeban sangat lah, cuma nak kena fikirkan tentang minyak kereta je lah. So masih boleh shopping happily lah hehe.

Tapi semalam, bila kawan-kawan yang berulang-alik dari Kuantan ke Kemaman asyik buat calculation perbelanjaan dari rumah ke tempat kerja, sedikit sebanyak rasa terkesan. Terkesan dan tertekan. Sampai rasa sebak dan rasa tak kuat dah nak harung. Menangislah dan kepada husband juga ku luahkan segalanya.


Ayat husband simple je.



"Jadikan sesuatu yang berlaku itu sebagai motivasi untuk kite dapatkan sesuatu"
"Maybe awak kena usaha lebih keras untuk mohon tukar ke Kuantan"
"Kadang-kadang ianya signal dari Tuhan untuk kite"


Yes, maybe ada benarnya apa husband kata. Yelah kan, sesuatu yang berlaku itu tentu ada hikmahnya. Apa yang kita lalui sehari-hari adalah ujian juga untuk kita. Untuk lebih mendekatkan diri dengan Dia. Untuk lebih muhasabah diri.

Allah is the best Listener. He hears even the very silent prayer of a sincere heart. - Dr Bilal Philips

Bila kita down dan kita keep it in a positive way, MashaAllah, tenang rasa hati. Semalam rasa huru-haranya jiwa. Tapi pagi ni, bangun dan lihat dari sudut positive, rasa lebih tenang dan boleh menerima dan cuba untuk membuat keputusan dengan lebih waras. 

Lepas tu, mulalah buat senarai kesyukuran. Hihi. Dan rasa macam banyak dah sebenarnya nikmat yang Allah beri. Betul lah orang kata, bila kita rasa down, cuba lihat orang yang "di bawah" kita. Sekurangnya, ada terbit rasa syukur dan menginsafi diri yang asyik rasa tak cukup aje dengan apa yang ada ni haaa. 



Haih.
Insaf.




1 comment:

eltamaz elmithaly said...


توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تنظيف شقق بالجبيل
شركة تنظيف فلل بالجبيل


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف سجاد بالقطيف
شركة تنظيف شقق بالقطيف

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014