Monday, July 6, 2015

Rumahku Syurgaku : First thing, check defect!

Alhamdulillah, pemaju da call mintak ambil kunci rumah. Weehuu! Macam tak percaya dah nak ada rumah sendiri. Hihihi. Alhamdulillah.

Dalam seronok nak terima kunci, yelah, dah lama tunggu rumah siap. Hehehe. Tapi blur blur jugak, apa lah yang nak buat sebelum masuk rumah ni?? Memang blur. So google la baca pengalaman orang..

Daripada pembacaan, mula-mula dapat kunci, mesti check defect dulu. Satu rumah kena check dulu. Baik, kite akan mulakan langkah pertama, check defect. Hihihi.

Checklist kena buat la kan. Nanti i rajin, i buatlah. Buat sementara waktu, kite note down la dulu apa item nak bawak time check defect rumah nanti. Jadi, kite perlukan :

Masking Tape - Tampal, tanda dan tulis pada defect item tu. So that, developer tu tau la nanti mana yang perlu diperbetulkan. Senang cari masking tape yang warna cream tu. Hihihi.

Marker Pen - Untuk kite tulis atas masking tape tadi. Warna merah is better la. Hahaha. Senang nak nampak arahan. Ngeee.

Kertas A4 - Untuk kite senaraikan semua defect yang ada beserta nombor so that kite boleh rujuk later dan boleh juga senangkan pemaju nanti. 

Camera - Untuk ambil gambar bukti bukti huhhuhuhu.

Ok, kite listkan apa nak bawak dulu la, later kite sambung checklist pulak. Wawawa, pening rasa. Heh.




5 comments:

nurul harnani said...

tips berguna ni. bagus2. keep it up.

selamat menempuhi masuk ke rumah baru. :)

azizah green line said...

bestnyaa akak nk duduk rumah baru dah..best best!

Ayuni Hj Rosli said...

Eheeee kak belle. Aktif lagi berblog rupanya. Ingat dah sunyi. Huhu. Jom exchange link?
ayuni-stories.blogspot.com

Ayuni Hj Rosli said...
This comment has been removed by the author.
Mia said...

Bestnya dapat masuk rumah baru. Harga rumah makin mahal kan sekarang nie. Kena cepat-cepat beli...
salam ziarah dan salam lebaran

Copyright to CIK BELLE
Designed by UMIESUEstudio 2014